Zdraví

Medvědí česnek

09.04 2017|Bylinky
Medvědí česnek

Česnek medvědí je oblíbená léčivá rostlina, kterou většinou sbíráme od konce března do června. Medvědí česnek roste v listnatých lesích a poznáme jej podle typické česnekové vůně a bílých květů. V medicíně se používá nadzemní část rostliny, která se zpracovává různými způsoby.

Listy medvědího česneku obsahují esenciální olej, který obsahuje allylsulfidy. Ty jsou odpovědny za typickou výraznou česnekovou chuť a působí proti mikrobům a škodlivým volným radikálům. Vědci zjistili, že allylsulfidy také snižují riziko tvorby nádorů, zejména pak těch plicních u kuřáků.

Medvědí česnek je bohatým zdrojem vitamínu A, B1, B2, C, stopových prvků - železa, zinku, hořčíku, vápníku, mědi, manganu, molybdenu a dalších.

Léčivé účinky medvědího česneku:

  • zlepšuje paměť
  • odstraňuje aterosklerózu
  • působí příznivě na trávicí trakt
  • pomáhá proti závratím
  • pomáhá proti chronickému kašli
  • uvolňuje pocit tlaku v hlavě
  • má příznivý vliv na vylučovací soustavu
  • příznivě ovlivňuje cévní soustavu
  • čistí ledviny
  • pomáhá proti nachlazení, chorobám dýchacích cest a proti chřipce
  • působí proti rakovinnému bujení
  • pomáhá odstranit lišej
  • čistí tělo a játra od škodlivých látek
  • uvolňuje střevní křeče
  • zlepšuje stav koronárních cév srdce
  • léčí tuberkulózu
  • pomáhá proti plynatosti
  • pomáhá léčit úzkost
  • je vhodný na detoxikace - čistí krev
  • léčí vyrážky
  • čistí močové cesty
  • pomáhá proti zácpě
  • napomáhá hojení ran
  • proti bledosti
  • proti městnání v malém oběhu (vodnatelnost)

Jak zpracovat medvědí česnek:


1.
Pokud nemáte čast nasbíraný česnek zpracovávat žádným složitým způsobem, určitě ocení jednoduchou variantu, díky které česnek vydrží 3-4 dny. Medvědí česnek stačí nechat ve sklenici s vodou. Zhruba po 4 dnech pak začne žloutnout a vadnout.

2.
Další variantou, jak uchovat medvědí česnek, je dát ho do lednice. Každý list (se stonkem) dobře umyjte, položte na talířek a dejte ho do lednice. Tak medvědí česnek vydrží v dobrém stavu tři až čtyři dny. Během této doby můžete listy malinko zalít vodou.

3.
Zajímavou a chutnou variantou, jak skladovat medvědí česnek je naložit ho do olivového oleje. Menší svazek listů uložte do olivového oleje, a dejte do lednice. Takto připravený česnek je výborný pod maso i jako základ do omáček.

4.
Další variantou pro lenochy nebo ty, co nemají dostatek času, je vlhká utěrka. Svazek listů medvědího česneku jednoduše zabalte do vlhké utěrky. Tímto způsobem můžete medvědí česnek uchovat několik dní.

5.
Klasikou mezi způsoby uchovávání potravin je mražení. Tímto způsobem můžete uchovávat i medvědí česneku. Listy medvědího česneku omyjte a osušte, pak je nakrájejte a dejte v sáčku do mrazáku.

6.
Medvědí česnek můžete uchovávat také sušený. Omyté a osušené listy nasekejte a usušte. Usušený česnek můžete používat jako koření do omáček, pod maso i do salátů.

7.
Z medvědího česneku si můžete připravit česnekové kapky. Listy medvědího česneku nakrájejte a dejte do uzavíratelné sklenice, kterou zalijte alkoholem (vodkou). Dva týdne nechte v místnosti s pokojovou teplotou a 15. dne jí musíte scedit. Tinkturu užívejte po kapkách (10 - 15 kapek denně).

8.
Éterické máslo, které dostaneme z medvědího česneku, pod názvem "Ursalinum", se používá při léčbě hnisavých ran a bércových vředů a etherový extrakt, tzv. "Ursallum", se používá k léčbě obezity.

9.
V lidovém léčitelství se hojně propaguje salát z čerstvých listů, který se používá ke zvýšení chuti k jídlu a zlepšení trávení. Existuje mnoho variací salátu a záleží na každém z nás, co má rád.

POLÉVKA Z MEDVĚDÍHO ČESNEKU S POŠÍROVANÝM VEJCEM

Ingredience na polévku z medvědího česneku:

  • 200 g medvědího česneku
  • 100 ml smetany
  • 500 ml kuřecího vývaru
  • 50 g brambor
  • 50 g šalotky
  • 50 g suchého bílého vína
  • 4 vejce
  • máslo
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř

Příprava polévky z medvědího česneku:


1. Šalotku si osmahneme na másle, přidáme na kostičky nakrájené brambory a podlijeme vínem. Necháme přejít varem, přidáme vývar a vaříme do změknutí brambor.

2. Přidáme smetanu a na jemno nasekané listy medvědího česneku, krátce povaříme a rozmixujeme kuchyňským mixérem (v případě potřeby pasírujeme přes jemný cedník).

3. Před podáváním našleháme do pěny, podáváme s dlouze pošírovaným vejcem. Dlouze pošírované vejce „vaříme“ nejlépe v parní troubě při 63 stupních cca 90 minut. Výsledek je někde na půli cesty mezi tekutým a vařeným vajíčkem, vejce drží tvar, ale není ztuhlé.


Autorka : Ari

Mohlo by Vás zajímat: 12 důvodů, proč jíst avokádo

Medvědí česnek recepty. Česnek medvědí roste od konce března do června. Medvědí česnek a jeho účinky na zdraví. Využití a příprava medvědího česneku.
Zdravá výživa

 411 
  Komentáře
YouTube video
Přidat obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ