Zdraví

10 důvodů, proč jíst červenou řepu častěji

29.10 2015|Potraviny
10 důvodů, proč jíst červenou řepu častěji

Podle nejrůznějších průzkumů se červená řepa často objevuje na seznamech zdravých potravin, které se ale netěší příliš velké oblibě, a které se na našem stole objevují zřídka. A přitom můžeme z této zeleniny připravit velkou spoustu skvělých jídel jako například boršč, saláty, předkrmy a mnohé další.

Pokud ještě stále váháte nad zařazením řepy do svého jídelníčku, je na čase podívat se na ni jinýma očima a ocenit její přínos pro lidské zdraví. Tato kořenová zelenina se vyznačuje nízkým obsahem tuku, je bohatá na antioxidanty, vápník, hořčík, železo, vitamíny A, B6 a C a obsahuje také kyselinu listovou.

Zde je seznam 10 mimořádných výhod, které řepa organismu přináší.

1. Pomáhá snížit riziko mozkové mrtvice a infarktu

Díky svému chemickému složení je řepa schopná snižovat krevní tlak a zmenšuje riziko vzniku mozkové mrtvice, infarktu a dalších srdečních onemocnění. Přírodní dusičnany, které se v řepě nachází ve velkém množství, se při smíšení s krví okysličují a tvoří oxid dusíku, který rozšiřuje cévy a zvyšuje tím přítomnost kyslíku v krvi.

2. Řepa je významný antioxidant

Antioxidanty mají velký význam pro podporu a odolnost imunitního systému. Má se za to, že ovoce a zelenina červené barvy mají prokazatelné antioxidační vlastnosti. To plně odpovídá vlastnostem červené řepy, která obsahuje beta-cyaniny, pigmenty červeno-fialové barvy, které jsou účinnými antioxidanty schopnými snižovat hladinu špatného cholesterolu.

3. Stimuluje mozkovou činnost

Mezi staršími lidmi je poměrně častým jevem snížení rozumových schopností. S věkem se bohužel často zhoršuje paměť. Avšak pravidelné užívání řepy může pomáhat v řešení tohoto problému, protože látky v ní obsažené podporují přítok krve do mozku a myšlení se stává opět jasnějším.

4. Posiluje kostní tkáň

To, že váš jídelníček obsahuje potraviny bohaté na vápník, ještě neznamená, že je organismus schopen tento minerál vstřebat. Svou roli zde může sehrát právě řepa, která je bohatá na dioxid křemíku, který pomáhá vázat vápník v organismu. Díky tomuto minerálu se kosti stávají odolnějšími a silnějšími. Řepa také obsahuje hořčík, vitamín C a kyselinu listovou, látky příznivě působící na kostní tkáň.

5. Je výživově hodnotná

Syrová řepa je významný zdroj kyseliny listové, železa, zinku, hořčíku, vápníku, celulózy, vitamínu C i uhlovodíků. Usuzuje se, že kyselina listová je zvláště důležitá v období těhotenství, přispívá ke správnému vývinu plodu a růstu tkání. Řepou je také možno řešit problémy s trávením a anémií.

6. Kontroluje úroveň cukru v krvi

Rozpustná vláknina nacházející se v řepě pomáhá stabilizovat úroveň glukózy v krvi, proto se šťáva z řepy doporučuje ke konzumaci diabetikům. Abyste dosáhli kýženého výsledku a vyrovnali hladinu cukru v krvi, je třeba pít čerstvou řepnou šťávu přinejmenším třikrát týdně.

7. Pomáhá hlídat váhu

Řepa se vyznačuje vysokým obsahem vlákniny a nízkou kalorickou hodnotou. Tato kořenová zelenina má poměrně široké uplatnění při nejrůznějších dietách právě díky rozpustné vláknině, která pomáhá v boji s tukovými polštáři. Řepa také očišťuje organismus od toxinů a odvádí přebytečnou vodu v těle.

8. Pomáhá při léčbě rakoviny

Lidské zdraví má v konzumaci červené řepy skutečnou oporu. Nemoci jako rakovina tlustého střeva nebo jater je možné odvrátit pravidelným pitím řepné šťávy. A to vše díky příznivým schopnostem řepy očišťovat organismus. Mimochodem, v angličtině někdy řepu označují jako „nejlepšího přítele jater“. A částečně mají pravdu.

9. Čistí krev

Řepa nejenom, že zásobuje naše tělo potřebnými minerály a prospěšnými látkami, které přispívají ke zdraví pokožky, ale pomáhá také čistit krev. Výsledky tohoto vnitřního „úklidu“ jsou zřejmé na pouhý pohled – pravidelná konzumace řepné šťávy pomáhá odstranit akné i pupínky, které způsobovala právě přítomnost toxinů v krvi.

10. Zpomaluje příznaky stárnutí

Šťáva z řepy pomáhá čistit krev a zlepšuje vzhled kůže. Obsahuje antioxidanty, které snižují škodlivé působení volných radikálů v organismu a zmírňují první příznaky stárnutí. Blahodárné účinky řepy na pokožku pocítíte nezávisle na tom, v jaké podobě tuto zeleninu konzumujete.

Autor: Jad

Deset důvodů, proč jíst červenou řepu častěji. Trápí vás nadváha, špatná pleť, cukrovka nebo vysoký cholesterol? Hoďte předsudky za hlavu a vyzkoušejte zázrak jménem červená řepa.
Zdravá výživa

 301 
  Komentáře
YouTube video
Přidat obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ