Chronická zácpa může vést až k rakovině
Léčba kortikoidy může odstartovat cukrovku, obezitu či vysoký tlak
Hemeroidy a jejich léčba
Maligní melanom - včasná diagnostika vás může zachránit
Zánět žlučníku - žlučníkový záchvat, příznaky a léčba
Bércové vředy - příčiny, příznaky, prevence a léčba
Léčba kortikoidy může odstartovat cukrovku, obezitu či vysoký tlak
Hemeroidy a jejich léčba
Maligní melanom - včasná diagnostika vás může zachránit
Zánět žlučníku - žlučníkový záchvat, příznaky a léčba
Bércové vředy - příčiny, příznaky, prevence a léčba
Chronická zácpa může vést až k rakovině
Zácpa se postupně dostává na přední příčky žebříčku moderních civilizačních onemocnění. V průběhu života se s ní setká až 50 % žen a 25 % mužů. Nejčastěji ji způsobují nevhodné stravovací a pohybové návyky nebo nervové vypětí.
V zimním období je riziko zácpy ještě vyšší kvůli téměř nulovému pohybu, depresím ze zimního počasí a nerovnováze příjmu jednotlivých živin. Kromě užití projímadel, která nejsou řešením, by měla léčba spočívat v nápravě životních návyků. V tomto článku se zaměříme na příčiny zácpy a rizika spojená s užíváním nebezpečných projímadel. Také představíme zajímavé tipy pro prevenci zácpy.
Naopak se doporučuje zvýšený příjem čerstvého i sušeného ovoce, celozrnných produktů, zeleniny, luštěnin a také ořechů a semínek. Správnou funkci střev podpoříme i šetrnými produkty na přírodní bázi. „Pro úlevu od zácpy jsou velmi účinné fíky a švestky. Oba druhy tohoto ovoce obsahují velké množství vlákniny a dalších živin, které významně zlepšují funkci trávicí soustavy a pohyblivost střev. Ke zmírnění nadýmání a bolesti břicha je vhodné podávat byliny zmírňující břišní křeče, jako je fenykl a máta. Tyto přispívají k normální funkci střevního traktu a podporují zdravé trávení,“ radí Klára Minczinger.
Autor: Sta
Nejen pohyb, ale i stres ovlivňují zácpu
Mezi stále častěji diskutovaná témata napříč různými obory patří současný životní styl. Nezdravý způsob života má bohužel vliv i na problémy s trávením a následně zácpou. Mezi nejčastější příčiny zácpy patří již zmíněný nedostatek pohybu, kterým trpí až 60 % světové populace. Špatné stravovací návyky s nízkým příjmem vlákniny mají kromě zácpy vliv také na obezitu. V České republice má momentálně kolem 54 % populace vyšší než optimální váhu. Opomíjeným rizikem vzniku zácpy je také nervové vypětí a stres. Mezi méně časté příčiny se řadí užívání léků nebo těhotenství. Zácpou trpí až polovina žen a čtvrtina mužů. Pokud patříme do jedné z rizikových skupin, měli bychom se zamyslet nad tím, co můžeme vlastními silami změnit k lepšímu.Dlouhodobá zácpa vyústí až k rakovině tlustého střeva
Často se uvádí, že pravidelné vyprazdňování by mělo proběhnout minimálně 3x týdně. Vždy však záleží na množství přijaté potravy a tekutin. Vhodným měřítkem je tedy namísto četnosti spíše pravidelnost a bezbolestivost. Při zácpě se obvykle dostavuje bolest břicha, pocit nafouklosti a těžkosti. Rozhodně bychom tento problém neměli podceňovat. „Dlouhotrvající zácpa představuje vážný zdravotní problém. Kvůli nedostatečnému pohybu střev se zvyšuje riziko vzniku onemocnění tlustého střeva, které může vést až k rakovině. Bohužel právě Česká republika se dlouhodobě drží na 1. místě v četnosti rakoviny tlustého střeva v Evropě,“ upozorňuje Klára Minczinger ze společnosti Generica.Zapomeňte na projímadla, jsou návyková a problém nevyřeší
Každý den se v médiích, především na televizních obrazovkách, setkáváme s reklamou na projímadla a zázračné tablety na potlačení nadýmání. Užívání těchto přípravků však problém dlouhodobě nevyřeší. Naopak pravidelné používání může mít naprosto opačný efekt. Projímadla postupně ovlivňují a oslabují činnost střev a zpomalují tak jejich normální funkci. Střeva jsou zbytečně podrážděna, a to může vést až k poškození nervů. Také existuje nebezpečí, že po nějaké době se již nepodaří střeva bez použití projímadel vůbec vyprázdnit.Švestky, fíky nebo fenykl aneb účinní pomocníci při zácpě
Mezi základní pravidla vhodného stravování při zácpě patří dostatečný příjem tekutin. V zimním období nemáme žízeň tak často jako v létě, proto bychom se měli na dostatek vody dvojnásob zaměřit. Mezi nejčastější doporučení patří také zvýšený příjem vlákniny. Vyhýbejme se rizikovým potravinám, jako jsou výrobky z bílé mouky, černý čaj, rýže nebo také nadměrná konzumace masa a sladkostí.Naopak se doporučuje zvýšený příjem čerstvého i sušeného ovoce, celozrnných produktů, zeleniny, luštěnin a také ořechů a semínek. Správnou funkci střev podpoříme i šetrnými produkty na přírodní bázi. „Pro úlevu od zácpy jsou velmi účinné fíky a švestky. Oba druhy tohoto ovoce obsahují velké množství vlákniny a dalších živin, které významně zlepšují funkci trávicí soustavy a pohyblivost střev. Ke zmírnění nadýmání a bolesti břicha je vhodné podávat byliny zmírňující břišní křeče, jako je fenykl a máta. Tyto přispívají k normální funkci střevního traktu a podporují zdravé trávení,“ radí Klára Minczinger.
Pohybem a relaxací ke správné činnosti střev
Velké procento lidí má v dnešní době sedavé zaměstnání. V létě chodíme na procházky, jezdíme na výlety a počasí nás vybízí ke sportu. V zimě je však většina z nás z celodenní práce a brzké tmy unavená a vyčerpaná. Přesto bychom si i v zimě měli najít aktivitu, která nám poskytne prevenci před problémy se zácpou. Při tělesném pohybu se totiž dávají do pohybu i střeva a potrava jimi rychleji prochází. Pohyb nám navíc dodá energii, budeme se cítit odpočatí a nebudeme přibírat na váze. Dle odborníků bychom měli být aktivní alespoň 30 minut denně. V zimě se nabízí řešení ve formě návštěv wellness center a aquaparků, kde můžeme pohyb spojit i s relaxací v sauně nebo ve vířivce.Autor: Sta
Chronická zácpa může vést až k rakovině. Zácpa se postupně dostává na přední příčky žebříčku moderních civilizačních onemocnění. Chronická zácpa může způsobit
Zdravá výživa
301
Komentáře
YouTube
Obrázek
KOMENTÁŘ