10 potravin vhodných pro novopečené maminky
Čím dříve dítě nastoupí do školky, tím častěji bude nemocné
Vývoj miminka v 5. měsíci
Vývoj miminka ve čtvrtém měsíci – příkrmy a plavání?
Vývoj miminka ve 3 měsíci. Jaké milníky pokoří váš uzlík radosti?
Nemoci novorozenců a kojenců
Vývoj miminka v sedmém měsíci: od lezení ke slabikám
Vývoj miminka v šestém měsíci – zoubky a bručení
Čím dříve dítě nastoupí do školky, tím častěji bude nemocné
Vývoj miminka v 5. měsíci
Vývoj miminka ve čtvrtém měsíci – příkrmy a plavání?
Vývoj miminka ve 3 měsíci. Jaké milníky pokoří váš uzlík radosti?
Nemoci novorozenců a kojenců
Vývoj miminka v sedmém měsíci: od lezení ke slabikám
Vývoj miminka v šestém měsíci – zoubky a bručení
10 potravin vhodných pro novopečené maminky
Pro čerstvé maminky nastává nejdůležitější období jejich života, kdy se musí starat nejen o své děťátko, ale také o sebe. Nutriční specialistka Tatiana Larionová sepsala pro web emedihealth.com seznam deseti výživných potravin, které by měly novopečené rodičky zařadit do svého jídelníčku. Nyní si jej můžete přečíst i vy.
10. Luštěniny
Některé maminky se mohou po porodu potýkat s nepříjemným problémem, o kterém se tak trochu stydí mluvit: se zácpou. Zácpa se objevuje především u žen, které podstoupily chirurgický zákrok. Těm bývají předepisovány projímadla, změkčovače stolice a další léky. U zácpy je však důležité upravit především stravu, do níž by ženy měly zařadit vlákninu, například prostřednictvím luštěnin. Hrášek, fazole a čočka jsou na vlákninu bohaté a dá se z nich vykouzlit spoustu chutných jídel. Navíc obsahují také železo, vápník, hořčík a zinek. Tyto minerály zvlášť ženám často chybí a jejich nedostatek může způsobovat další zdravotní obtíže.9. Lesní plody
Maminky jsou po porodu náchylné k různým infekcím a nemocem, neboť je jejich imunitní systém oslabený jak porodem, tak zotavováním a kojením. Kvůli častému vstávání k miminku navíc nemají dostatek spánku. Proto by měly v jejich stravě mít své místo také bobulovité plody jako jahody, maliny, borůvky, brusinky nebo ostružiny. Jsou totiž skvělým zdrojem antioxidantů a polyfenolů – látek, které podporují imunitní systém a bojují proti infekcím. Pokud nemáte ve svém okolí čerstvé ovoce, nemusíte se bát ani mraženého. Dá se z něj udělat skvělé smoothie či zmrzlina, přitom je stále stejně výživné.8. Zázvor
V Asii se zázvor používá už po staletí jako účinná léčivá látka – koneckonců i my z něj děláme čaj v chřipkovém období. Díky svým protizánětlivým složkám by se měl rovněž stát pravidelnou součástí jídelníčku nejen maminek, ale celé rodiny. Kromě prevence proti chřipce je dobrý také na podrážděný žaludek či nadýmání, kterým novopečené maminky trpívají. Podle některých studií může dokonce zvýšit produkci mateřského mléka. Při konzumaci jej však užívejte v rozumném množství, zvlášť pokud máte citlivý žaludek.7. Ořechy, ořechová másla a semínka
O tom, že jsou ořechy a semínka v rozumném množství zdraví prospěšné, se ví již dlouho. Obsahují totiž zdravé tuky, vlákninu, antioxidanty a samozřejmě vitamíny a minerály. Jejich hlavní výhodou je, že i v malém množství dokážou nasytit na poměrně dlouhou dobu. Vždy se hodí mít při sobě hrst ořechů, které poslouží jako rychlá svačinka. Můžete je namixovat i se sušeným nebo lyofilizovaným ovocem.Tip: výbornou svačinkou mohou být i oříšková másla, kterých je k dostání už nesčetně druhů. Nemusíte se omezovat jen na burákové, vyzkoušejte třeba nakrájené jablko s kešu nebo mandlovým máslem.
6. Listová zelenina
Nejznámější a asi i nejoblíbenější listovou zeleninou je u nás bezpochyby špenát, ale zapomínat bychom neměli ani na kadeřávek, kapusta, zelí nebo rukola. Všechny jsou totiž skvělým zdrojem železa, hořčíku, vitaminu C a vitaminu A. Navíc podporují imunitní systém a zdraví mozku a očí jak maminky, tak děťátka. Pokud se vám nechce vyvařovat, stačí je opláchnout, natrhat do mísy, zalít olivovým olejem s citronovou šťávou a dochutit solí a pepřem.Tip: Pokud máte už starší děti a ty zelené věci odmítají, můžete jim propašovat špenát či rukolu do ovocného smoothie. Na barvě ani chuti nic nepoznají.
5. Celozrnný chléb a cereálie
Pro vytíženou a zaneprázdněnou maminku je často těžké najít čas na uvaření vydatné a bohaté snídaně. Naopak nejjednodušší je dát si misku cereálií nebo krajíc chleba. Aby vás tato skromná snídaně nasytila na delší dobu, zkuste v obchodě koupit celozrnné pečivo a celozrnné cereálie místo těch klasických. Cenově jsou možná o malinko dražší, ale za delší pocit sytosti určitě stojí.Tip: Především u pečiva si vždy čtěte jeho složení. Celozrnně se tvářící výrobky totiž často obsahují pouze barvivo, díky kterému jsou tmavší, ale celozrnnou mouku byste v nich nenašli.
4. Batáty neboli sladké brambory
Jestliže jste sladké brambory ještě nikdy nevyzkoušeli, nyní nastal čas dát jim šanci. Jako zdroj vlákniny, beta-karotenu, vitamínu C a draslíku by se měly stát stálou součástí kuchyně. Jde z nich vyrobit tolik skvělých pokrmů, jak slaných, tak sladkých. Navíc mají krásnou zářivě oranžovou barvu, a tak je výsledný pokrm i esteticky velmi lákavý. Vyzkoušejte z nich například krémovou polévku, zapečte je s fazolemi s dýní nebo z nich upečte sladký batátový koláč. Fantazii se meze nekladou.3. Ryby
Ryby, především tučné, jsou napěchované omega 3 a 6 mastnými kyselinami, které prospívají mozku, nervové soustavě a imunitnímu systému. Sardinky, sledi nebo losos by se tak čas od času měli objevit i na talíři čerstvých maminek, které během těhotenství své zásoby mastných kyselin ztratily. A maminky na rostlinné stravě by měly do svého jídelníčku zařadit třeba řasy nebo jejich vitaminové doplňky.Pozor: S rybami se to ovšem nesmí přehánět. Rybí pokrm jednou týdně bohatě stačí, přičemž by mělo o jít o kvalitní maso. Supermarketové ryby totiž můžou obsahovat měď a další chemické látky.
2. Sušené ovoce
Už jsme jej zmiňovali v souvislosti s oříšky a semínky, opakování je však matka moudrosti. Sušené ovoce jako rozinky, meruňky nebo brusinky obsahují železo, vlákninu a hořčík. Navíc jsou skvěle variabilní; můžete je nasekané přidat do salátu nebo si z nich spolu s vločkami udělat vlastní pečené müsli. Nezapomínejte ale, že obsahují také velké množství cukru, a tak byste je měli jíst střídmě a s rozumem.1. Mleté lněné semínko
Lněná semínka jsou výborným zdrojem proteinu, vlákniny, hořčíku a omega 3 mastných kyselin. Aby je však tělo mohlo správně zpracovat, musí se nejdříve namlít. Dále také zlepšují trávení a snižují riziko rakoviny, diabetu druhého typu a srdečních onemocnění. Obzvlášť oblíbené je lněné semínko mezi vegany, protože po smíchání s vodou nahrazuje vejce. Přidat jej můžete v podstatě kamkoliv, ať už do ovesné kaše, salátů, polévek, smoothie nebo jimi posypat třeba vařené brambory.Závěrem
Stejně jako při těhotenství, i nyní platí základní pravidlo: jezte to, co nejvíce vyhovuje vám. Pokud nesnášíte zázvor, nemusíte jej přidávat do každého jídla. Zdravá strava by měla být především vyvážená tak, aby vám ani miminku, pokud kojíte, nic nechybělo.Autor: lan
Jakou stravu by do svého jídelníčku měly zahrnout novopečené maminky po porodu? Co jíst, aby se tělo dostalo zpět do formy po porodu?
Zdravá výživa
301
Komentáře
YouTube
Obrázek
KOMENTÁŘ