6 nečekaných rizikových faktorů pro diabetes 2. typu
5 pravd a mýtů o atopické dermatitidě
Invalidní důchod 2017 - nárok, žádost a výpočet
12 prvních varovných příznaků Parkinsonovy nemoci
Kapavka - příznaky a projevy
7 fází Alzheimerovy choroby
Autoimunitní onemocnění aneb sám sobě nepřítelem
9 příznaků hyperfunkce štítné žlázy
Cítím se stále unavený. Co je se mnou?
5 pravd a mýtů o atopické dermatitidě
Invalidní důchod 2017 - nárok, žádost a výpočet
12 prvních varovných příznaků Parkinsonovy nemoci
Kapavka - příznaky a projevy
7 fází Alzheimerovy choroby
Autoimunitní onemocnění aneb sám sobě nepřítelem
9 příznaků hyperfunkce štítné žlázy
Cítím se stále unavený. Co je se mnou?
6 nečekaných rizikových faktorů pro diabetes 2. typu
Dokonce, i když se nepovažujete za pokročilého znalce pravidel zdravého životního stylu, pak si jistě dokážete představit alespoň obecná opatření pro prevenci cukrovky 2. typu: správně jíst, více se hýbat a nevzdalovat se od své běžné hmotnosti. Ale to není zdaleka vše, čím se můžete vybavit. Řekneme vám o 6ti nečekaných rizikových faktorech cukrovky 2. typu.
1.Odepření si kávy
Máte mnoho důvodů k tomu, abyste si s čistým svědomím dopřáli ranní šálek kávy. Včetně tohoto: u lidí, kteří omezili pití kávy jen o 1 šálek za den, se za 4 roky zvýšilo riziko vzniku diabetu o 17 procent v porovnání s těmi, kteří svůj zvyk nezměnili. Tvrdí to studie z Harvardu. A ti, kteří vypili o šálek navíc, se mohli pochlubit snížením rizika až o 11 procent. Jak nás káva chrání před cukrovkou, to vědci zatím neumějí vysvětlit, ale spotřeba kávy přispívá k normalizaci hladiny cukru v krvi. Ovšem za předpokladu, že samotná káva bude bez cukru.2. Zbytečná bezlepková dieta
Jestli nepatříte mezi 1 procento lidí trpících glutenovým onemocněním, pak je zde důvod, proč byste se neměli vyhýbat pšenici, ječmeni a žitu. U lidí, kteří konzumují lepek, je riziko vzniku diabetu 2. typu o 13 procent nižší, než u těch, kteří jej kategoricky odmítají. Tuto statistiku vedou vědci z Americké asociace kardiologů, kteří sledovali 200 tisíc účastníků. Důvodem těchto výsledků je nejspíše to, že účastníci bezlepkové diety mají méně vlákniny, která hraje důležitou roli při snižování rizika diabetu 2. typu. Dieta bohatá na vlákninu zlepšuje citlivost na inzulín, bojuje proti zánětlivým procesům a snižuje krevní tlak a cholesterol.3. Dlouhodobá samota
Tu a tam si lehnout na gauč, zapnout si oblíbený seriál a nikoho nevidět – to je recept na příjemný večer. Všeho ale s mírou. Studie totiž ukazují, že sociální izolace úzce souvisí s významným zvýšením rizika diabetu 2. typu. Toto platí více pro ženy ve věku od 40 do 75 let, které se nezúčastňují společenských akcí, těm se diabet 2. typu rozjede o 112 procent rychleji, než těm, které se mohou pochlubit velkou skupinou přátel a aktivním sociálním životem. Příčina takového vzájemného poměru není vědcům zatím jasná, ale je známo, že lidé izolovaní od společnosti příbuzných a přátel častěji trpí depresemi – jedním z rizikových faktorů diabetes. Zavolejte někomu z přátel, zajděte na kávu nebo jděte do kina. Je to příjemné i užitečné.4. Používání ústní vody
Je to neuvěřitelné, ale lidé, kteří užívali ústní vodu dvakrát za den po dobu tří let, čelí vyššímu riziku diabetu 2. typu více, než ti, kteří ústní vodu nikdy nepoužívali. K objasnění tohoto podivného vztahu bude zapotřebí více studií, ale lze předpokládat, že výplachy ústní vodou zničí všechny bakterie v ústní dutině – a to jak ty škodlivé, tak ty užitečné. Dobré bakterie v ústech hrají roli při regulaci hladiny cukru v krvi. Jejich zničení nemusí mít ten nejlepší vliv na křehkou rovnováhu.5. Přebytek soli v jídle
Nadměrné užívání kuchyňské soli může zvýšit vaše riziko ztloustnutí a zvýšení tlaku – závažné rizikové faktory pro diabetes 2. typu. Závislost na soli se může také odrazit na citlivosti k inzulínu. Studie prokázaly, že zvýšení užití soli o dalších 1000 mg zvyšuje riziko diabetu 2. typu o 43 procent. Co s tím? Snažte se udržet denní dávku soli v mezích 2300 mg, zcela ideálně – ne více než 1500 mg.6. Užívání statinů - léků na snížení cholesterolu
Tyto léky pomáhají, když potřebujete převzít kontrolu nad hladinou cholesterolu, ale užívání statinů může zvýšit riziko diabetu 2. typu o 36 procent. Jak jsou tyto dvě věci spojeny není zcela jasné. Vysoká úroveň cholesterolu je sám o sobě rizikový faktor pro diabetes 2. typu, proto lidé, kteří užívají statiny, jsou podle definice v ohrožení. Pokud vám lékař předepíše léky proti vysokému cholesterolu, prodiskutujte s ním alternativní varianty. Někomu změnou statinů mohou nastat změny také v životě: přestat kouřit, zdravě se stravovat a cvičit.Autor: liv
6 nečekaných rizikových faktorů pro diabetes 2. typu. Diabetes 2.typu mohou zavinit faktory, které nejsou zrovna typické. Jedním z nich je třeba omezení kávy
Zdravá výživa
302
Komentáře
YouTube
Obrázek
KOMENTÁŘ