Zdraví

Jojobový olej – tekutý zázrak

22.10 2020|Alternativně
Jojobový olej – tekutý zázrak

Přírodní produkt s téměř magickými účinky, který využijí ženy, muži i děti. To je jojobový olej ve zkratce. Proč by se mu správně mělo říkat vosk, v čem spočívají jeho kouzla a z čeho se vlastně získává – na tyto a další otázky odpovíme v dnešním článku.

Olej nebo vosk

Blahodárná tekutina známá jako jojobový olej se získává lisováním plodů keře s názvem Simondsie čínská. Navzdory svému jménu však nemá tento stálezelený keř s Čínou nic společného. Jeho původním místem byly totiž pouštní oblasti v Severní Americe, odkud se později rozšířil do celého světa.

Zhruba tři metry vysoká dřevina, jíž se lidově přezdívá pouštní ořech, má plody podobné žaludům či lískovým ořechům. Z nich se zpravidla za studena lisuje tekutina, kterou známe pod názvem jojobový olej. Ve skutečnosti však nejde o olej, nýbrž kapalný vosk, protože obsahuje estery mastných kyselin a mastných alkoholů. Klasické rostlinné oleje se naproti skládají ze sloučenin triglyceridů. Do pokožky proniká tak snadno právě proto, že jsou molekuly esterů o dost menší než molekuly triglyceridů.

Bez vůně a bez chuti

Samotný konečný produkt je tedy vosk, který je svým chemickým složením velmi podobný lidskému přirozeně se vyskytujícímu kožnímu mazu. Obsahuje kyselinu eikosenovou (tvoří až 80 % jojobového oleje) a vitamin E. Je nekomedogenní, tudíž neucpává póry, a naopak vyrovnává množství oleje v pleti.

Jojobový olej má slabý UV filtr, nežlukne a nezapáchá. Je hypoalergenní. Jeho barva je nažloutlá, na pleti však nezanechává žlutý odstín ani mastný filtr. Použití oleje je doopravdy všestranné; od odličování přes hydrataci až po regeneraci. Využít jej může celá domácnost, protože se hodí i na péči o citlivou dětskou pokožku. Nejmenším uleví například od opruzenin, muži jej využijí mimo jiné jako olej do vousů, a nejen teenageři budou potěšeni jeho účinky v boji proti akné. Na rozdíl od jiných přírodních olejů se však nedoporučuje využívat jojobový olej v kuchyni. Důvod je jednoduchý; tím, že jde ve skutečnosti o vosk, by prošel naším trávicím traktem nezměněn. Užívat jej vnitřně by tak bylo v podstatě plýtváním.

Pleťový zázrak

Prvním využitím jojobového vosku je jeho aplikace přímo na pleť. Vzhledem k tomu, že má stupeň komedonicity 2, se hodí jak pro mastnou, tak i citlivou pleť. Citlivé a suché pleti zajistí potřebnou hydrataci a zamezí tak svědění a šupinkovatění kůže. Mastné a problematické pleti uleví tím, že vyrovná poměr oleje a mazu v pokožce. Kůže bude mít pocit, že je dostatečně promaštěná, a tak se nebude mastit sama. Díky tomu vydrží déle matná. Navíc má olej protizánětlivé vlastnosti, čímž brání vzniku nových ložisek akné a jizev po něm. Se starými jizvami si poradí též, a to nejen na obličeji, ale celém povrchu těla. Díky svému složení se do pokožky velmi rychle vsakuje a nevytváří mastný film.

Regenerační balzám

Velmi užitečný je i na rozpraskanou kůži na rtech či rukou. Sám o sobě bývá základem mnoha kosmetických produktů, z nichž častými bývají právě balzámy na rty či krémy na ruce. Má totiž silný regenerační účinek. Nejlépe se nanáší na vlhkou pokožku, proto je vhodné pleť po odlíčení (které můžete provádět také olejem) a čištění navlhčit například květovým hydrolátem. Při kontaktu s vodou se olej změní v rychle se vstřebávající emulzi.

Vlasový zábal

Stejně jako makadamiový nebo arganový olej, i jojobový vosk přináší úlevu namáhaným a slabým vlasům. Nemusíte se bát aplikovat jej přímo na pokožku hlavy, kde bojuje s lupy a svědivostí. Pokud jej nanesete v rozumném množství, tedy pár kapek, vlasy se nezamastí. Na roztřepené konečky už jsme jednou doporučovali nejprve kadeřníka, až poté péči. Nic se nemění ani u jojobového oleje; sám o sobě vám vlasy nezachrání a konečky nescelí. Jako následná prevence je však velice efektivní.

Abyste dosáhli co nejlepších účinků, před aplikací lahvičku s olejem nahřejte ve vodní lázni. Pozor, olej nesmí být moc horký, zvlášť pokud jej chcete použít na pokožku hlavy. Teplý olej však snáze pronikne do vlasu a bude jej tak vyživovat i zevnitř. Zábal z jojobového vosku si mohou užít i vousatí pánové. Stejně jako vlasům, i vousům dodá olej lesk a pružnost. Navíc si jej můžete na míru smíchat s esenciálním olejem dle vašich tužeb a potřeb, a tím dopřát svým vlasům či vousům tu pravou péči.

Jako součást lékárničky

Odřeniny, spálení od sluníčka či dětské opruzeniny. I s těmito neduhy si jojobový olej dokáže poradit. Díky svým regeneračním a protizánětlivým účinkům brání infekcím a začínajícím jizvám. Je hypoalergenní, a tak se nemusíte bát jej použít i na tu nejcitlivější dětskou pokožku. Samotný olej se rovněž doporučuje nastávajícím maminkám. Při pravidelné aplikaci totiž brání vzniku strií na bříšku, prsou či stehnech. Velmi dobrou kombinaci tvoří s gelem z aloe vera, který rovněž přináší úlevu. Jejich smícháním si můžete vytvořit domácí „emulzi první pomoci“. Na ztuhlé svaly pomůže jako masážní olejíček v kombinaci třeba s meruňkovým olejem. Poměr upravte tak, aby byla výsledná směs spíše řídká a dobře se vtírala do kůže. Když navíc přidáte pár kapek mentolového esenciálního oleje, povzbudíte tím tělo i ducha.

Olej je základ

Fantazii se meze nekladou, a tak můžete s olejem zkoušet nejrůznější věci. Proč ho nepoužít místo holicí pěny? Jako základ olejového parfému, kterým můžete podarovat sebe i blízké? Odlíčit s ním i neslíbatelnou rtěnku a voděodolnou řasenku? Dopřát olejovou lázeň svým nehtům a jejich lůžkám? To vše je s jojobovým olejem možné. Jen při koupi dbejte na to, aby šlo skutečně o stoprocentní a za studena lisovaný olej bez zbytečně přidaných konzervantů či aromat.

Autor: Světlana Nedvědová

Jojobový olej je často označován za tekutý zázrak. Je skvělou volbou v péči o pleť. Působí proti akné, takže se hodí na mastnou pleť. Prospívá však i pleti citlivé, která svědí a šupinkovatí
Zdravá výživa

 300 
  Komentáře ( 1 )

YouTube
Obrázek
KOMENTÁŘ
Martina|29.11 2020 17:52
je vhodny i jako regenerace na prodloužene vlasy?
Odpovědět
 0