Zdraví

Šípkový olej – pleťový a vlasový zázrak

27.07 2020|Alternativně
Šípkový olej – pleťový a vlasový zázrak

V dnešním článku se zaměříme na jeden z nejuniverzálnějších přírodních olejů. Šípkový olej můžeme použít nejen na nás zevnějšek, ale také k vnitřnímu užívání. Trápí-li vás strie, jizvičky od akné nebo začínající vrásky, čtěte dál.

Od čaje po olej

Šípkový olej se získává ze semen růžových keřů Rosa rubiginosa, které nám často rostou přímo před domem. Z jejich plodů si už naše babičky vyráběly šípkový čaj, který pily především v zimě, aby měly zásobu vitaminu C. Kromě čajů lze z šípků udělat také džem, sirup, a dokonce i víno či pálenka. Nejvšestrannější využití má však právě šípkový olej. Díky svým účinným látkám, mezi které patří především esenciální mastné kyseliny, antioxidanty a vitaminy je výborným pomocníkem pro naši pleť.

Zároveň obsahuje spoustu minerálů, za zmínku stojí určitě draslík a železo, a proto jej lze konzumovat. Pokud trpíte anémií či bojujete s ledvinovými kameny, zvažte zařazení šípkového oleje do svého jídelníčku. Pozor: ne každý šípkový olej je určen ke konzumaci, některé jsou striktně kosmetické. Vždy se pozorně dívejte na obal, případně se poraďte se svým lékárníkem.

Nemastný a výživný

Většina olejů má vlastnost, která občas ztěžuje jejich aplikaci: jsou mastné a mohou být velmi komedogenní, tedy póry ucpávající. Takový je například kokosový olej, a proto se příliš nedoporučuje používat jej na obličej a vlasovou pokožku. Komedonicita se udává ve stupních, přičemž 0 je nejméně komedogenní a 5 je nejvíce komedogenní surovina.

Podle typu naší pleti bychom si měli vybírat oleje a másla tak, aby nám co nejvíce vyhovovala. Například mastná pleť spolu s problematickou uvítají co nejnižší stupeň, suchá a normální pleť si mohou dovolit i více komedogenní produkty. Šípkový olej navíc obsahuje kyselinu linolovou, která vyrovnává tvorbu mazu, na stupnici je proto označen číslem 1, a tak je vhodný pro mastnou až normální pleť.

Nemusí se ho však vzdát majitelky a majitelé suché a citlivé pleti, právě naopak. Šípkový olej má skvělé hydratační vlastnosti, a navíc si jej vždy můžete namíchat s jiným olejem. Pro problematickou pokožku se hodí například kombinace šípkového a jojobového oleje. Vyhlazená pokožka a zesvětlené jizvy Jaká kouzla s pokožkou vám ten zázračný olej tedy udělá:

1. Sjednotí barvu a tón pleti

Máte-li pigmentové skvrny, začervenalé flíčky nebo vybledlé jizvy od akné, pravidelná aplikace šípkového oleje s nimi zatočí. Ovšem pozor: používat byste měli za studena lisovaný olej v bio kvalitě, který má růžovo-oranžovou barvu. Stačí opravdu jen pár kapek; nechcete mít přece pleť sjednocenou do jednoho tónu oranžové.

2. Preventivně bojuje proti striím

Strie nejsou nic, za co bychom se měli stydět. Mají je jak ženy, tak muži, přestože u žen je jejich výskyt větší. Masírování šípkovým olejem je vhodné jako prevence proti striím, stejně jak jeho aplikace na již existující jizvy může způsobit rozdíl. Příčinou jsou mastné kyseliny a vitaminy A a C

3. Vyhlazuje nejen vrásky

Pokud vás trápí začínající vrásky, aplikujte pár kapek oleje na vlhkou pokožku před spaním a nechte jej vstřebat. Olej má stahující účinky, a tak jej můžete využít i ráno jako podkladovou bázi pod make-up: viditelně stáhne rozšířené póry. Opět si však dávejte pozor na oranžový podtón!

4. Kůra pro vlasy i nehty

Nejen váš obličej si může užít všech výhod šípkového oleje. Až si budete dělat manikúru, nezapomeňte pod odlakování vetřít do konečků prstů a na nehty malé množství oleje. Nechte jej chvíli působit a poté opláchněte. Skvělou výživu dodá i vlasům. Před umytím si můžete připravit olejovou masku, kterou necháte působit u kořínků a na pokožce hlavy, po umytí si pár kapek nezapomeňte vetřít do konečků.

5. Pryč s ekzémy a kožními vyrážkami

I s kožními problémy vám může šípkový olej pomoci, ne náhodou se přidává do přírodních mastí na ekzémy. Než jej však začnete používat, konzultujte svůj výběr se svým dermatologem. Ne každému může olej na vyrážky vyhovovat. Rozhodně jej nevtírejte do otevřených ran či na popáleniny!

Domácí kouzlení

S šípkovým olejem můžete pracovat jako se základní surovinou pro výrobu jiných produktů. Na e-shopech s přírodní kosmetikou můžete koupit další oleje, másla, esenciální silice a jiné složky nezbytné k výrobě domácí kosmetiky. Výhodou vlastního míchání kosmetiky je bezesporu fakt, že přesně víte, jaké ingredience se v produktu nachází. Podívejte se na internet, nakupte si základní suroviny a vyrobte si například domácí šlehaný krém s šípkovým olejem pro suchou pleť nebo vlastní kouzelný kelímek.

Síla přírody

Dejte šanci přírodní kosmetice a podpořte domácí značky, které lisují kvalitní bio olej. Jeho využití je doopravdy všestranné, navíc má blahodárné účinky. Není nutné mít koupelnu zaplácanou nejrůznějšími chemickými koktejly a kelímky s konvenční kosmetikou, u které si většinou nejsme jistí většinou složek v ní obsažených.

100 % přírodní šípkové mýdlo můžete koupit ZDE


Autor: Světlana Nedvědová

Šípkový olej má skvělé účinky na zdraví i krásu. Obsahuje mnoho minerálů, které prospívají zdravé pleti i tělu. Šípkový olej je nemastný, proto se hodí i na pleť se sklony k akné
Zdravá výživa

 300 
  Komentáře

YouTube
Obrázek
KOMENTÁŘ