Jak správně kombinovat potraviny
Čočka a její vliv na zdraví + chutný recept
5 důvodů, proč si dopřát pistácie
Mořské řasy - pomocník na všechno
Řešíte problémy s početím či donošením dítěte?
8 nejzdravějších druhů ořechů a semen
Čočka a její vliv na zdraví + chutný recept
5 důvodů, proč si dopřát pistácie
Mořské řasy - pomocník na všechno
Řešíte problémy s početím či donošením dítěte?
8 nejzdravějších druhů ořechů a semen
Jak správně kombinovat potraviny
Zažívací problémy, centimetry v pase navíc, toxiny a škodlivé látky v těle - tyto nepříjemné symptomy mohou být způsobeny špatnou kombinací potravin ve vaší stravě. Pochopit jejich vzájemné vztahy je poměrně složité. Kombinace neslučitelných potravin se stane důvodem toho, že tělo prostě nebude schopné je správně strávit.
V tomto článku spolu probereme jaké potraviny nelze dohromady kombinovat a proč a také zjistíme jak správně vytvořit vlastní jídelníček, být fit a nestěžovat si na zdravotní problémy.
V současné době dělená strava nejen není zapomenutá, ale je čím dál populárnější. K tomu vedou objektivní důvody. Každý druh potravin se zpracovává určité množství času v určitém oddělení trávicího traktu. Například ovoce se zpracovává v tenkém střevě, maso na rozdíl od ovoce se nejdřív zpracovává v žaludku, teprve potom vstoupí do tenkého střeva. Porušení těchto fyziologických pravidel a kombinování neslučitelných potravin může způsobit poruchy střev a žaludku.
1. Bílkoviny a sacharidy
Odborníci na výživu a lékaři, kteří souhlasí s principem dělěné stravy nedoporučují kombinovat bílkoviny a sacharidy. Ve skutečnosti chléb, obiloviny, brambory, které patří do druhé skupiny jsou tráveny v gastrointestinálním traktu pomocí alkálií, které jsou produkované slinnými žlázami. Bílkoviny, například tvaroh, vejce, sója nebo maso jsou tráveny v tenkém střevě pomocí kyseliny vyprodukované pankreasem.
Ze základů chemie víme, že kyselina neutralizuje alkálie. V daném případě toto není příliš dobré, protože jídlo nebude tráveno správně a začne se rozkládat, proto musíme zapomenout na chlebíčky s masem nebo sýrem, vejce s kaší nebo brambory s masem.
2. Bílkoviny a bílkoviny
V případě bílkovin je situace také obtížná. Strávení potravin rostlinného a živočišného původu vyžaduje žaludeční šťávu různých úrovní kyselosti a koncentraci. Kombinace různých bílkovin na jednom talíři vede k žaludečním potížím. Nesnažte se spřátelit sýr a maso, maso a vejce. To souvisí s tím, že, například, sýr má vysoký obsah fosforu, fosfor zpomaluje zpracování zinku, který je obsažen v mase a je životně důležitou složkou pro lidský organismus.
3. Cukr a škrob
Cukr a škrob – vypadá že je to ideální kombinace. Koláče s rozinkami nebo džemem, cereálie s medem - tyto kombinace jsou vražedné pro postavu a zdraví, a to nejen z důvodu vysokého obsahu kalorií. Mají zcela odlišné schéma trávení: zpracování škrobu začíná v ústech a pokračuje v žaludku, cukr se zpracovává v tenkém střevě. Pokud tyto dvě složky jdou spolu, škrob se zdržuje v žaludku a začíná kvasit.
Maso, ryby a drůbež
K výše uvedeným potravinám je nejlepší zvolit jako přílohu zeleninu a bylinky. Například k masu bude nejvhodnější listový salát, špenát, řepa, zelí, chřest, cuketa, dýně, cibule, ředkvičky, okurky. Klasické kombinace rajčat a okurek je lepší používat co nejméně. To je způsobeno tím, že enzym obsažený v okurkách (antivitamín C) neutralizuje vitamin C přítomný v rajčatech.
Brambory
Brambory - jedna z nejoblíbenějších potravin na stole. Z nich si můžete připravit celou řadu vynikajících a chutných jídel nebo stačí je osmažit ve velkém množství oleje. Chutná to dobře? Ano. Ale není to dobré pro postavu a zdraví.
Nejvhodnějším způsobem zpracovat brambory je uvařit je nebo upéct. Cuketa nebo bílé zelí je skvělé doplní. Posypat brambory čerstvými bylinkami nebo smaženou cibulkou je také dobrá volba. Ale na maso v tomto případe musíme zapomenout. Tato kombinace bude bránit vstřebávání živin a prvků obsažených zvlášť v mase a zvlášť v bramborách.
Pokud vás trápí centimetry navíc kolem pasu, nedochucujte brambory máslem. Okopaniny mají vysoký glykemický index, takže pankreas produkuje více inzulinu na snížení hladiny cukru v krvi. Extra úsilí jsou tady naprosto k ničemu.
1. Mléko
Rozmarnou potravinou je mléko. Mléko je trávenov dvanáctníku, ne v žaludku. Proto je nejlepší ho konzumovat odděleně od jiných potravin. Když mléko vstupuje do žaludku spolu s jinými potravinami, začíná měnit svoji konzistenci na tvarohovitou a obklopuje ostatní jídlo. V důsledku toho vitamíny a živiny, které jsou obsaženy v těchto potravinách jsou potom špatně a dlouho stravitelné.
2. Ovoce
Ovoce take nemá rádo společnost. Ovoce je dobré jako samostatné jídlo. Svačit ovocem mezi jídly je také nežádoucí, protože v této době váš žaludek zpracovává něco složitějšího. Ovoce je vhodné hodinu nebo půl hodiny před jídlem, ale nepřidávejte k němu cukr.
3. Meloun
Mimochodem, ne všechny druhy ovoce lze spolu kombinovat. Například, meloun a hrozny nesnáší konkurenci, je lepší nejíst pár hodin před a po konzimaci těchto plodů. Meloun ze žaludku se téměř okamžitě přesouvá do střeva, pokud ho budete jíst spolu s dlouhostravitelnou potravinou, zůstane tam, začne se rozkládat, uvolňovat plyny a jiné škodlivé látky.
Autor: Jil
Vznik metody dělěné stravy
Poprvé o dělené stravě a její přínosech pro tělo začal mluvit Američan doktor naturopat Herbert Shelton. Hlavní myšlenku tohoto systému popsal ve své knize "Správná kombinace potravin" vydané v roce 1928. Mimochodem, klíčová stanovení této metodiky se dietolog-novátor naučil od ruského akademika Pavlova. V laboratořích Pavlova byla studována slučitelnost různých produktů.V současné době dělená strava nejen není zapomenutá, ale je čím dál populárnější. K tomu vedou objektivní důvody. Každý druh potravin se zpracovává určité množství času v určitém oddělení trávicího traktu. Například ovoce se zpracovává v tenkém střevě, maso na rozdíl od ovoce se nejdřív zpracovává v žaludku, teprve potom vstoupí do tenkého střeva. Porušení těchto fyziologických pravidel a kombinování neslučitelných potravin může způsobit poruchy střev a žaludku.
Slučitelné a neslučitelné potraviny
Existuje obecné schéma posloupnosti a slučitelnosti potravin, které pomáhá pochopit tento složitý problém:Skupina 1: bílkovinné potraviny. Jsou tráveny v kyselém prostředí. K bílkovinným potravinám patří například maso, ryby, vejce, fazole, ořechy, slunečnicová semínka, lilek.
Skupina 2: živé potraviny. Tento zajímavý název patří k potravinám, které nejsou tepelně zpracováné. Tyto potraviny obsahují enzymy pro trávení živin. Patří sem bylinky, ovoce (kromě brambor), zelenina, jahody, suché víno.
Skupina 3: sacharidy. Ty jsou tráveny v alkalickém prostředí. K sacharidům patří cukr, med, džem, chléb, brambory.
Lze kombinovat 1. a 2. skupinu nebo 2. a 3. skupinu.
Skupina 2: živé potraviny. Tento zajímavý název patří k potravinám, které nejsou tepelně zpracováné. Tyto potraviny obsahují enzymy pro trávení živin. Patří sem bylinky, ovoce (kromě brambor), zelenina, jahody, suché víno.
Skupina 3: sacharidy. Ty jsou tráveny v alkalickém prostředí. K sacharidům patří cukr, med, džem, chléb, brambory.
Lze kombinovat 1. a 2. skupinu nebo 2. a 3. skupinu.
Nikdy nekombinujte
1. Bílkoviny a sacharidy
Odborníci na výživu a lékaři, kteří souhlasí s principem dělěné stravy nedoporučují kombinovat bílkoviny a sacharidy. Ve skutečnosti chléb, obiloviny, brambory, které patří do druhé skupiny jsou tráveny v gastrointestinálním traktu pomocí alkálií, které jsou produkované slinnými žlázami. Bílkoviny, například tvaroh, vejce, sója nebo maso jsou tráveny v tenkém střevě pomocí kyseliny vyprodukované pankreasem.
Ze základů chemie víme, že kyselina neutralizuje alkálie. V daném případě toto není příliš dobré, protože jídlo nebude tráveno správně a začne se rozkládat, proto musíme zapomenout na chlebíčky s masem nebo sýrem, vejce s kaší nebo brambory s masem.
2. Bílkoviny a bílkoviny
V případě bílkovin je situace také obtížná. Strávení potravin rostlinného a živočišného původu vyžaduje žaludeční šťávu různých úrovní kyselosti a koncentraci. Kombinace různých bílkovin na jednom talíři vede k žaludečním potížím. Nesnažte se spřátelit sýr a maso, maso a vejce. To souvisí s tím, že, například, sýr má vysoký obsah fosforu, fosfor zpomaluje zpracování zinku, který je obsažen v mase a je životně důležitou složkou pro lidský organismus.
3. Cukr a škrob
Cukr a škrob – vypadá že je to ideální kombinace. Koláče s rozinkami nebo džemem, cereálie s medem - tyto kombinace jsou vražedné pro postavu a zdraví, a to nejen z důvodu vysokého obsahu kalorií. Mají zcela odlišné schéma trávení: zpracování škrobu začíná v ústech a pokračuje v žaludku, cukr se zpracovává v tenkém střevě. Pokud tyto dvě složky jdou spolu, škrob se zdržuje v žaludku a začíná kvasit.
Jak zkombinovat běžné potraviny
Maso, ryby a drůbež
K výše uvedeným potravinám je nejlepší zvolit jako přílohu zeleninu a bylinky. Například k masu bude nejvhodnější listový salát, špenát, řepa, zelí, chřest, cuketa, dýně, cibule, ředkvičky, okurky. Klasické kombinace rajčat a okurek je lepší používat co nejméně. To je způsobeno tím, že enzym obsažený v okurkách (antivitamín C) neutralizuje vitamin C přítomný v rajčatech.
Brambory
Brambory - jedna z nejoblíbenějších potravin na stole. Z nich si můžete připravit celou řadu vynikajících a chutných jídel nebo stačí je osmažit ve velkém množství oleje. Chutná to dobře? Ano. Ale není to dobré pro postavu a zdraví.
Nejvhodnějším způsobem zpracovat brambory je uvařit je nebo upéct. Cuketa nebo bílé zelí je skvělé doplní. Posypat brambory čerstvými bylinkami nebo smaženou cibulkou je také dobrá volba. Ale na maso v tomto případe musíme zapomenout. Tato kombinace bude bránit vstřebávání živin a prvků obsažených zvlášť v mase a zvlášť v bramborách.
Pokud vás trápí centimetry navíc kolem pasu, nedochucujte brambory máslem. Okopaniny mají vysoký glykemický index, takže pankreas produkuje více inzulinu na snížení hladiny cukru v krvi. Extra úsilí jsou tady naprosto k ničemu.
Rozmarné potraviny
1. Mléko
Rozmarnou potravinou je mléko. Mléko je trávenov dvanáctníku, ne v žaludku. Proto je nejlepší ho konzumovat odděleně od jiných potravin. Když mléko vstupuje do žaludku spolu s jinými potravinami, začíná měnit svoji konzistenci na tvarohovitou a obklopuje ostatní jídlo. V důsledku toho vitamíny a živiny, které jsou obsaženy v těchto potravinách jsou potom špatně a dlouho stravitelné.
2. Ovoce
Ovoce take nemá rádo společnost. Ovoce je dobré jako samostatné jídlo. Svačit ovocem mezi jídly je také nežádoucí, protože v této době váš žaludek zpracovává něco složitějšího. Ovoce je vhodné hodinu nebo půl hodiny před jídlem, ale nepřidávejte k němu cukr.
3. Meloun
Mimochodem, ne všechny druhy ovoce lze spolu kombinovat. Například, meloun a hrozny nesnáší konkurenci, je lepší nejíst pár hodin před a po konzimaci těchto plodů. Meloun ze žaludku se téměř okamžitě přesouvá do střeva, pokud ho budete jíst spolu s dlouhostravitelnou potravinou, zůstane tam, začne se rozkládat, uvolňovat plyny a jiné škodlivé látky.
Autor: Jil
Jak správně kombinovat potraviny. Zažívací problémy, centimetry v pase navíc, toxiny a škodlivé látky v těle - tyto nepříjemné symptomy mohou být způsobeny špatnou kombinací potravin
Zdravá výživa
307
Komentáře ( 2 )
YouTube
Obrázek
KOMENTÁŘ
Pavel|06.08 2018 08:54
Kde je škrob tam je cukr. Jak tedy autor přišel na to, že se mají konumovat odděleně? Je to přeci nemožné.
Odpovědět
1
Jiří|04.07 2020 15:09
Co kombinace ořechů nebo např.sezamové pasty a medu ?
Odpovědět
1