5 důvodů, proč si dopřát pistácie
Jak správně kombinovat potraviny
Čočka a její vliv na zdraví + chutný recept
Mořské řasy - pomocník na všechno
Řešíte problémy s početím či donošením dítěte?
8 nejzdravějších druhů ořechů a semen
Arašídy a vaše zdraví
Jak správně kombinovat potraviny
Čočka a její vliv na zdraví + chutný recept
Mořské řasy - pomocník na všechno
Řešíte problémy s početím či donošením dítěte?
8 nejzdravějších druhů ořechů a semen
Arašídy a vaše zdraví
5 důvodů, proč si dopřát pistácie
Pistácie a zdraví spolu úzce souvisí. Lahodné pistáciové oříšky byly od starověku uctívány jako symbol zdraví a krásy. Jádra pistácií jsou obohaceny o mnoho výživných látek, které jsou nezbytné pro optimální zdraví. Následujících 5 bodů vám ukáže, jak mohou pistácie ovlivnit vaše zdraví.
1. Pistácie snižují špatný cholesterol
Pistácie jsou složením podobné piniovým oříškům ale mají více bílkovin (20,6%) a obsahují méně tuku (48,4%). Významné je u pistácií i množství sacharidů, které se pohybuje kolem 14 %. Z vitamínů a minerálů obsahují vitamíny B, A , E (5,2 mg), vápník, draslík, fosfor a hlavně železo (6,78 mg). Oříšky mají mnoho důležitých vitamínů skupiny B-komplex, jako je riboflavin, thiamin, niacin, kyselina pantothenová, vitamín B6 a folát. Pravidelná konzumace pistácií může snížit špatný LDL cholersterolu a zvýšit hladinu dobrého HDL cholesterolu. Výzkumné studie naznačují, že středomořská strava, která zahrnuje pistácie, pomáhá snížit riziko ischemické choroby srdeční a mrtvice.2. Jsou bohatým zdrojem energie
Asi 100 gramů pistácií vám dodá 557 kalorií. Kromě toho, se skládají z velkého množství mono-nenasycených mastných kyselin, jako je kyselina olejová a taky antioxidantů. Antioxidanty chrání naše tělo před oxidačním stresem, při kterém v našem těle dochází k poškození různých struktur vlivem volných radikálů.Jádra pistácií jsou bohatým zdrojem mnoha antioxidačních foto-chemických látek, jako jsou karoteny, vitamín E a polyfenolické sloučeniny antioxidantů. Vědcům se podařilo zjistit, že tyto sloučeniny mohou pomoci odstranit z těla toxické volné radikály, a tím tělo ochránit před nemocemi, rakovinou a infekcemi.
3. Pistácie jsou vynikajícím zdrojem vitamínu E
Vitamín E je výkonný lipidy rouzouštějící antioxidant nezbytný pro zachování integrity buněčných membrán sliznic a kůže. Kromě toho, vitamín E funguje jako lapač škodlivých volných radikálů. Pistácie jsou obzvláště bohaté na gama-tokoferol. Gama tokoferol je nejzdravější druh vitamínu E (vitamín E se vyskytuje ještě ve formě tokoferol alfa, beta, delta).Dostatek tokoferolu gama je velice důležitá součást zdravé výživy. Bohužel, ve formě gama je v potravě značně nedostatkový, vyskytuje se převážně v olejnatých semenech a olejích. Tokoferol gama je dle nejnovějších výzkumů nejdůležitější vitamín proti rakovině, zvláště proti dnes velmi rozšířené rakovině prostaty. Podle provedených studií se u pacientů, kteří denně snědli 30 pistácií, snížilo riziko vzniku rakoviny plic.
4. Obsahují měď
Pistácie jsou zásobárnou minerálních látek, jako je měď, mangan, draslík, vápník, železo, hořčík, zinek a selen. 100 g ořechů dodá vašemu tělu 144 % denní dávku mědi. Měď je esenciální stopový minerál, který je důležitý pro správné fungování neuronů, metabolismu a červených krvinek. Měď je nezbytná pro krvetvorbu, katalyzuje vstup železa do hemoglobinu. Je také nutná pro tvorbu pigmentů a vlasů (keratinu).5. Olej z pistáciových jader je jedním z nejzdravějších jedlých olejů
Pistáciový olej má vynikající ořechovou vůni a výborné zvláčňující vlastnosti. Pomáhá proti suché pokožce. Mimo jiné se používá i při vaření, na masáže, při aromaterapii, ve farmaceutickém i kosmetickém průmyslu.Autor: Jil
Pistácie mají vliv na zdraví. Pistácie jsou nejen dobré, ale podle odborníků mají i skvělé účinky na lidské zdraví. A že jich není málo, vás přesvědčí následující příspěvek.
Zdravá výživa
306
Komentáře
YouTube
Obrázek
KOMENTÁŘ