Zdraví

5 důvodů, proč si dopřát pistácie

08.10 2015|Potraviny
5 důvodů, proč si dopřát pistácie

Pistácie a zdraví spolu úzce souvisí. Lahodné pistáciové oříšky byly od starověku uctívány jako symbol zdraví a krásy. Jádra pistácií jsou obohaceny o mnoho výživných látek, které jsou nezbytné pro optimální zdraví. Následujících 5 bodů vám ukáže, jak mohou pistácie ovlivnit vaše zdraví.

1. Pistácie snižují špatný cholesterol

Pistácie jsou složením podobné piniovým oříškům ale mají více bílkovin (20,6%) a obsahují méně tuku (48,4%). Významné je u pistácií i množství sacharidů, které se pohybuje kolem 14 %. Z vitamínů a minerálů obsahují vitamíny  B, A , E (5,2 mg), vápník, draslík, fosfor a hlavně železo (6,78 mg). Oříšky mají mnoho důležitých vitamínů skupiny B-komplex, jako je riboflavin, thiamin, niacin, kyselina pantothenová, vitamín B6 a folát. Pravidelná konzumace pistácií může snížit špatný LDL cholersterolu a zvýšit hladinu dobrého HDL cholesterolu. Výzkumné studie naznačují, že středomořská strava, která zahrnuje pistácie, pomáhá snížit riziko ischemické choroby srdeční a mrtvice.

2. Jsou bohatým zdrojem energie

Asi 100 gramů pistácií vám dodá 557 kalorií. Kromě toho, se skládají z velkého množství mono-nenasycených mastných kyselin, jako je kyselina olejová a taky antioxidantů. Antioxidanty chrání naše tělo před oxidačním stresem, při kterém v našem těle dochází k poškození různých struktur vlivem volných radikálů.

Jádra pistácií jsou bohatým zdrojem mnoha antioxidačních foto-chemických látek, jako jsou karoteny, vitamín E a polyfenolické sloučeniny antioxidantů. Vědcům se podařilo zjistit, že tyto sloučeniny mohou pomoci odstranit z těla toxické volné radikály, a tím tělo ochránit před nemocemi, rakovinou a infekcemi.

3. Pistácie jsou vynikajícím zdrojem vitamínu E

Vitamín E je výkonný lipidy rouzouštějící antioxidant nezbytný pro zachování integrity buněčných membrán sliznic a kůže. Kromě toho, vitamín E funguje jako lapač škodlivých volných radikálů. Pistácie jsou obzvláště bohaté na gama-tokoferol. Gama tokoferol je nejzdravější druh vitamínu E (vitamín E se vyskytuje ještě ve formě tokoferol alfa, beta, delta).

Dostatek tokoferolu gama je velice důležitá součást zdravé výživy. Bohužel, ve formě gama je v potravě značně nedostatkový, vyskytuje se převážně v olejnatých semenech a olejích. Tokoferol gama je dle nejnovějších výzkumů nejdůležitější vitamín proti rakovině, zvláště proti dnes velmi rozšířené rakovině prostaty. Podle provedených studií se u pacientů, kteří denně snědli 30 pistácií, snížilo riziko vzniku rakoviny plic.

4. Obsahují měď

Pistácie jsou zásobárnou minerálních látek, jako je měď, mangan, draslík, vápník, železo, hořčík, zinek a selen. 100 g ořechů dodá vašemu tělu 144 % denní dávku mědi. Měď je esenciální stopový minerál, který je důležitý pro správné fungování neuronů, metabolismu a červených krvinek. Měď je nezbytná pro krvetvorbu, katalyzuje vstup železa do hemoglobinu. Je také nutná pro tvorbu pigmentů a vlasů (keratinu).

5. Olej z pistáciových jader je jedním z nejzdravějších jedlých olejů

Pistáciový olej má vynikající ořechovou vůni a výborné zvláčňující vlastnosti. Pomáhá proti suché pokožce. Mimo jiné se používá i při vaření, na masáže, při aromaterapii, ve farmaceutickém i kosmetickém průmyslu.

Autor: Jil

Pistácie mají vliv na zdraví. Pistácie jsou nejen dobré, ale podle odborníků mají i skvělé účinky na lidské zdraví. A že jich není málo, vás přesvědčí následující příspěvek.
Zdravá výživa

 306 
  Komentáře

YouTube
Obrázek
KOMENTÁŘ