Zdraví

Čočka a její vliv na zdraví + chutný recept

08.10 2015|Potraviny
Čočka a její vliv na zdraví + chutný recept

Ve všech kuchyních na světě je čočka považována za královnu luštěnin. Obsahuje zdraví prospěšné látky a současně je doporučována při dietě, protože 100 gramů čočky obsahuje přibližně jen 200 kalorií. Používá se k přípravě polévek, salátů, příloh, hlavních chodů a dokonce i sladkých jídel.

Existuje dost druhů čočky pro to, abychom s nimi mohli obohatit náš každodenní jídelníček. Známe červenou, hnědou, žlutou, zelenou tečkovanou puy, prostou zelenou, černou i béžovou čočku. Každý druh má svůj specifický způsob přípravy a prospěšné vlastnosti. Ale jedna pravda platí pro všechny druhy této luštěniny: „čočka na stole – zdraví v rodině“, aspoň tak to tvrdí staré ruské přísloví.

Co se z čočky vaří v různých zemích

V Rusku jsou populární polévky a zapražené polévky z různých druhů čočky. V Indii z ní připravují výrazné polévky, rýžová jídla a různé omáčky. V Turecku dělají krémovou polévku z fazolí a čočky. V íránské kuchyni je populární sladký pilaf s čočkou, datlemi a rozinkami. Egyptská kuchyně se pyšní jídlem z těstovin, čočky a aromatického koření. Ve Francii je populární čočka s vínem a tymiánem a v Itálii polévka s těstovinami a čočkou a placka farinata. Ať navštívíte jakoukoli zemi, tak zde v jídelních lístcích vyhlášených restaurací najdete aspoň jedno jídlo z čočky. Stojí za to jej vyzkoušet, pomůže vám to pochopit charakter stravování navštívené země.

Čím je čočka užitečná

Je opravdu vhodné zařadit čočku do svého každodenního jídelníčku, protože 100 gramů obsahuje minimálně 50 gramů uhlohydrátů, 20 gramů rostlinných bílkovin, vitamíny B, E, kyselinu listovou, bor, jód, železo, křemík, kobalt, mangan, nikl, měď, chrom, zinek, draslík, sodík, hořčík, chlor a fosfor. V čočce též najdeme isoflavony – užitečné látky, které jsou důležité pro ženy v období přechodu a pro prevenci onkologických onemocnění a osteoporózy.

Čočka neobsahuje žádné těžké kovy a toxiny, což je důležité v dnešní době, kdy čelíme následkům znečištěného životního prostředí. Lékaři doporučují pravidelnou konzumaci čočky těm, kteří trpí cukrovkou, problémy s žaludkem a střevy a při kardiovaskulárních problémech. Proteiny obsažené v čočce mohou nahradit maso, a proto je tak populární mezi vegetariány.

Nejvíce železa obsahuje červená čočka, která je proto doporučovaná především lidem trpícím chudokrevností. Zelená čočka zase pomáhá při zácpě a cukrovce. Je v ní totiž mnoho vlákniny a tak při pravidelném užívání výrazně snižuje hladinu cukru v krvi. Vůbec nejvhodnější pro lidský organismus je díky svému složení černá čočka, která je též velmi rychle stravitelná. Žlutá čočka, která vzniká vyloupáním ze zelené čočky, obsahuje velké množství kyseliny listové a proto je vhodná pro těhotné ženy.

Díky všem těmto užitečným látkám je čočka libovolného druhu i barvy opravdovým zázrakem pro ty, kteří se rozhodli pro racionální stravu nebo i pro ty, kteří teprve činí první kroky na cestě ke zdravému životnímu stylu. Velký význam má i při hubnutí nebo udržení zdravé váhy.

Některé kontraindikace

Čočka způsobuje zvýšenou plynatost, takže lidé trpící těmito problémy by ji neměli jíst často a ve větším množství. Při zhoršení obtíží souvisejících se střevy a žaludkem by měla být čočka konzumována jen zřídka a v malém množství. A v některých případech na doporučení lékaře je nutno se čočky vyvarovat úplně.

Ve velkých dávkách nemusí čočka přinášet jen užitek, ale může zhoršit problémy s močovými kameny a klouby a například dokonce i způsobit záchvat dny. Pro snadnější trávení čočky se doporučuje ji před použitím namočit minimálně na 3 hodiny do studené vody. Ulehčíte tak práci svým střevům a získáte z čočky maximální prospěch.

Způsoby vaření různých druhů čočky

Nejrychleji uvaříte červenou čočku, a proto ji používejte na polévky, krémové polévky a kaše. Francouzská čočka puy při vaření dobře drží tvar a je chutná a voňavá jak v teplém tak i ve studeném stavu. Je tedy vhodná i do salátů a studených předkrmů.

Hnědá čočka má velmi specifickou krémovou chuť, která je vhodná pro všechny druhy jídel, především pro sladký pilaf a polévky s plody moře. Černá čočka je nejlépe stravitelná a nepotřebuje předem namočit. Od ostatních druhů se odlišuje přírodní kořenitou chutí, a proto se z ní připravují chutné přílohy a teplé saláty.

Zelenou čočku – šampiona v rychlosti vaření – je vhodné použít do jídel, kde jsou nutné další vařené ingredience. Nesmíme ale zapomenout ji přidat k nim do hrnce 5 minut před jejich dovařením.

Tajemství přípravy čočky

Čím déle skladujeme čočku, tím více vyschne a vyžaduje delší přípravu. Takovou čočku je vhodné před přípravou namočit přes noc, aby rozvinula svou chuť a nezpůsobila problémy s trávením. Že je čočka správně uvařená, jednoduše odhadneme: pokud zdvojnásobila svůj objem, můžeme vypnout sporák a dávat na stůl.

Všechny druhy čočky vaříme na mírném ohni ve vodě, která ji v hrnci převyšuje minimálně o 3 palce. Správný poměr si snadno zapamatujeme: 2 hrnky vody na 1 hrnek čočky. Čočku dáváme do vroucí vody a solíme až úplně nakonec, aby se nám z ní nestala kaše a zůstala nedovařenou.

Po uvaření přidejte do čočky kvalitní olivový olej, získá tím jemnější a sametovou chuť. Ideálními přísadami na dochucení všech druhů čočky jsou rozmarýn, kurkuma, celer, šalvěj, bobkový list, česnek, hřebíček a čerstvě mletý černý pepř.

Jak vybírat a skladovat čočku

Když v obchodě vybíráte čočku, kupujte pouze uzavřené balení bez viditelného poškození. Dávejte přednost známým producentům, kteří zaručují kvalitu svých výrobků. Preferujte průhledné sáčky, abyste viděli barvu, vzhled a jednotnost zrnek a odhalili případnou plíseň a nečistoty.

Nikdy nemíchejte novou čočku s dříve koupenou a skladujte je odděleně, protože luštěniny vysychají a potřebují pak delší dobu namáčet a vařit. Není vhodné čočku uchovávat déle než šest měsíců: pokud jste si ji koupili a pak neměli odvahu si z ní něco uvařit, není dobré na kuchyňské polici nechat ležet nerozbalený sáček dlouhé roky. Ideálním pro skladování je tmavé, chladné a suché místo. Vhodným obalem jsou pak hermeticky uzavřené nádoby nebo sáčky z přírodních materiálů.

Čočkové rizoto

  • Kuchyňská cibule 1 ks
  • Čočka 100 g
  • Olivový olej dle chuti
  • Řapíkatý celer 50 g
  • Mrkev 1 ks
  • Česnek 4 stroužky
  • Citronová šťáva 20 ml
  • Sůl, pepř dle chuti
  • Voda 250 ml

  • Způsob přípravy:


    1. Večer namočíme čočku.

    2. Cibuli, česnek, celer a mrkev očistíme a na jemno nakrájíme.

    3. Na oleji necháme cibuli s česnekem zesklovatět.

    4. Přidáme celer a mrkev a restujeme několik minut. Přidáme čočku, nalijeme vodu, citronovou šťávu, osolíme, opepříme a dusíme do měkka.

    5. Při podávání můžeme na talíři ozdobit nadrobno nasekanými bylinkami.

    Autor: Jil

    Vše, co potřebujete vědět o čočce + chutný recept. Ve všech kuchyních na světě je čočka považována za královnu luštěnin. Obsahuje zdraví prospěšné látky a současně je doporučována
    Zdravá výživa

     301 
      Komentáře
    YouTube video
    Přidat obrázek
    PŘIDAT KOMENTÁŘ