Omega 3 mastné kyseliny – zázrak pro vaše zdraví
8 potravin, které vám pomohou odstranit z těla záněty
Co se stane, když přestanete jíst cukr?
10 příznaků toho, že vašemu tělu chybí omega-3 mastné kyseliny
10 důvodů, proč pít teplou vodu
Koření a jeho úžasný vliv na zdraví
8 potravin, které vám pomohou odstranit z těla záněty
Co se stane, když přestanete jíst cukr?
10 příznaků toho, že vašemu tělu chybí omega-3 mastné kyseliny
10 důvodů, proč pít teplou vodu
Koření a jeho úžasný vliv na zdraví
Omega 3 mastné kyseliny – zázrak pro vaše zdraví
Co jsou omega 3 mastné kyseliny? Skupina nenasycených mastných kyselin, které jsou často označovány jako zdravé tuky. Omega-3 mastné kyseliny jsou klíčové pro udržení dobrého zdravotního stavu a normální funkce tkání a orgánů. Nezbytné jsou především pro zdravý růst a vývoj dětí již od prenatálního období, rozvoj jejich nervové soustavy a mozku.
Mezi nejdůležitější omega-3 mastné kyseliny patří EPA a DHA. Řadí se k nim i alfa-linolenová kyselina (ALA), kterou obsahují především rostlinné zdroje (lněný nebo řepkový olej, dýňová semínka nebo ořechy). Kyselina ALA je ale sama o sobě pro naše tělo nevyužitelná, a proto dochází k její přeměně na EPA a na DHA. Obecně je také méně využitelná, naše tělo je schopné přeměnit pouze 2-5 % původního množství. U rostlinných omega-3 je tedy vstřebatelnost jen velice malá, zatímco živočišné omega-3 tělo vstřebá až 98 %.
Najdeme je v tučných mořských rybách, jako je tuňák, makrela, sardinky, halibut nebo losos, v mořských plodech, sladkovodních rybách (sumci, úhořovi nebo pstruhovi), ořeších, listové zelenině, lněných semínkách a oleji a v mateřském mléku.
Mezi omega-3 mastné kyseliny patří i alfa-linolenová kyselina (ALA), kterou obsahují především rostlinné zdroje, jako je například lněný nebo řepkový olej, dýňová semínka nebo ořechy. Kyselina ALA je ale sama o sobě pro naše tělo nevyužitelná, a proto dochází k její přeměně na EPA a na DHA. Obecně je také méně využitelná, naše tělo je schopné přeměnit pouze 2-5 % původního množství. U rostlinných omega-3 je tedy vstřebatelnost jen velice malá, zatímco živočišné omega-3 tělo vstřebá až 98 %.
Pokud vás ani období letního grilování a chutných salátů nepřemluví, abyste ryby jedli několikrát týdně, nezoufejte. Pro ty z vás je tu doplněk stravy OmegaMarine Forte+, kvalitní rybí olej z norských lososů bohatý na DHA i EPA. Jen dvě malé kapsle denně stačí na podporu normální funkce srdce, mozku a očí. V kapslích je navíc vitamín D, který má pozitivní vliv na imunitní systém a normální vývoj kostí, zubů a svalů.
Pokud vás ani období letního grilování a chutných salátů nepřemluví, abyste ryby jedli několikrát týdně, nezoufejte. Pro ty z vás je tu doplněk stravy OmegaMarine Forte+, kvalitní rybí olej z norských lososů bohatý na DHA i EPA. Jen dvě malé kapsle denně stačí na podporu normální funkce srdce, mozku a očí. V kapslích je navíc vitamín D, který má pozitivní vliv na imunitní systém a normální vývoj kostí, zubů a svalů.
V naší stravě se bohužel vyskytuje také nedostatek omega-6 mastných kyselin, přičemž některé z nich vyvolávají vznik zánětů. V lidském těle je obvyklé poměr omega-6 a omega-3 mastných kyselin 20:1. Optimálně by to však mělo být 2:1. Tento nepoměr je jednou z hlavních příčin rozvoje civilizačních chorob, mezi které patří nemoci srdce a cév, autoimunitní choroby, artritida, alergie, zhoubné nádory a podobně. Řešením nadbytku omega-6 mastných kyselin jsou právě omega-3 mastné kyseliny, které mají protizánětlivý účinek.
Autor: Mak
Najdeme je v tučných mořských rybách, jako je tuňák, makrela, sardinky, halibut nebo losos, v mořských plodech, sladkovodních rybách (sumci, úhořovi nebo pstruhovi), ořeších, listové zelenině, lněných semínkách a oleji a v mateřském mléku.
Mezi omega-3 mastné kyseliny patří i alfa-linolenová kyselina (ALA), kterou obsahují především rostlinné zdroje, jako je například lněný nebo řepkový olej, dýňová semínka nebo ořechy. Kyselina ALA je ale sama o sobě pro naše tělo nevyužitelná, a proto dochází k její přeměně na EPA a na DHA. Obecně je také méně využitelná, naše tělo je schopné přeměnit pouze 2-5 % původního množství. U rostlinných omega-3 je tedy vstřebatelnost jen velice malá, zatímco živočišné omega-3 tělo vstřebá až 98 %.
Pokud vás ani období letního grilování a chutných salátů nepřemluví, abyste ryby jedli několikrát týdně, nezoufejte. Pro ty z vás je tu doplněk stravy OmegaMarine Forte+, kvalitní rybí olej z norských lososů bohatý na DHA i EPA. Jen dvě malé kapsle denně stačí na podporu normální funkce srdce, mozku a očí. V kapslích je navíc vitamín D, který má pozitivní vliv na imunitní systém a normální vývoj kostí, zubů a svalů.
Pokud vás ani období letního grilování a chutných salátů nepřemluví, abyste ryby jedli několikrát týdně, nezoufejte. Pro ty z vás je tu doplněk stravy OmegaMarine Forte+, kvalitní rybí olej z norských lososů bohatý na DHA i EPA. Jen dvě malé kapsle denně stačí na podporu normální funkce srdce, mozku a očí. V kapslích je navíc vitamín D, který má pozitivní vliv na imunitní systém a normální vývoj kostí, zubů a svalů.
Účinky omega 3 mastných kyselin:
- Snižují hladinu cholesterolu. Eskymáci a lidé, kteří jedí hodně mořských ryb mají vysoký HDL cholesterol (dobrý) a nízkou hladinu triacylglycerolů (krevní tuk). Několik studií prokázalo , že suplementace rybím olejem snižuje hladinu triacylglycerolů a zlepšuje poměr HDL/LDL cholesterolu.
- Zamezují vzniku krevních sraženin. Zvyšují účinnost léků proti srážlivosti krve.
- Preventivně působí proti vzniku infarktu, srdeční arytmie.
- Zlepšují vitalitu a mozkovou funkci.
- Mají protizánětlivé účinky a pozitivní vliv na imunitu, zejména na T lymfocyty.
- Působí jako prevence Alzheimerovy choroby.
- Ovlivňují centrální nervový systém a jsou stavebním kamenem nervových buněk. Účinek omega 3 mastných kyselin se využívá při hyperaktivitě dětí - zlepšují koordinaci a pohybové schopnosti dětí, paměť, koncentraci a schopnost učení.
- Pomáhá při léčbě těchto nemocí: deprese, bipolární poruchy (maniodepresivní psychóza), artritidy, ulcerózní kolitidy, rakovina, cukrovka, syndromu suchých očí.
- Mohou zmírňovat symptomy některých psychiatrických poruch
- Zvyšují odolnost mozku vůči toxinům
- Pozitivně působí na vývoj mozku lidského plodu. Množství omega 3 mastných kyselin ve stravě těhotných žen pomáhá určit inteligenci dítěte, jeho motorické dovednosti, ale také sklon k antisociálnímu chování.
- Asi 17 studií potvrdilo, že příjem přibližně 3g rybího oleje denně může snížit krevní tlak u neléčené hypertenze.
- Vědecké studie naznačují, že omega 3 mastné kyseliny mohou mít preventivní účinek na vznik nádorů prsu. Lze předpokládat i pozitivní účinek při komplementární léčbě nádorů prsu.
- Ukazuje se, že omega 3 mastné kyseliny snižují riziko vzniku nádoru tlustého střeva. (Eskymáci mají velice nízký výskyt nádorů tlustého střeva). Studie provedené na zvířatech a v laboratorních podmínkách potvrdily, že omega 3 mastné kyseliny zpomalují progresi onemocnění. Pozitivní účinek je znatelný zejména v časných fázích onemocnění.
- Většina klinických studií se soustřeďuje na problematiku revmatoidní artritidy (autoimunitní onemocnění postihující klouby). Několik studií ukázalo, že rybí olej redukuje symptomy , jako jsou bolesti kloubů a ranní stuhlost kloubů. Některé studie ukazují pozitivní vliv omega 3 mastných kyselin na artrózu (degenerativní onemocnění kloubů).
V naší stravě se bohužel vyskytuje také nedostatek omega-6 mastných kyselin, přičemž některé z nich vyvolávají vznik zánětů. V lidském těle je obvyklé poměr omega-6 a omega-3 mastných kyselin 20:1. Optimálně by to však mělo být 2:1. Tento nepoměr je jednou z hlavních příčin rozvoje civilizačních chorob, mezi které patří nemoci srdce a cév, autoimunitní choroby, artritida, alergie, zhoubné nádory a podobně. Řešením nadbytku omega-6 mastných kyselin jsou právě omega-3 mastné kyseliny, které mají protizánětlivý účinek.
Autor: Mak
Omega 3 mastné kyseliny – zázrak pro vaše zdraví. Co jsou omega 3 mastné kyseliny? Jaké jsou jejich účinky na zdraví? Vše o omega-3 mastných kyselinách
Zdravá výživa
305
Komentáře ( 2 )
YouTube
Obrázek
KOMENTÁŘ
Brisa|01.02 2021 19:01
souhlasím, taky beru vitamín omega 3 one day z naturevia. Beru ho každy den už skoro rok.
Odpovědět
0
Melisa|24.04 2021 14:35
a mají hodně vitaminu D, jenže ne tolik, aby to stačilo pro lidi, kteří prodělali nemoc covid. Proto ho beru každý den -koupila jsem si samotný vitamin D
Odpovědět
0