Co se stane, když přestanete jíst cukr?
Omega 3 mastné kyseliny – zázrak pro vaše zdraví
8 potravin, které vám pomohou odstranit z těla záněty
10 příznaků toho, že vašemu tělu chybí omega-3 mastné kyseliny
10 důvodů, proč pít teplou vodu
Koření a jeho úžasný vliv na zdraví
14 nejzdravějších nápojů na světě
Omega 3 mastné kyseliny – zázrak pro vaše zdraví
8 potravin, které vám pomohou odstranit z těla záněty
10 příznaků toho, že vašemu tělu chybí omega-3 mastné kyseliny
10 důvodů, proč pít teplou vodu
Koření a jeho úžasný vliv na zdraví
14 nejzdravějších nápojů na světě
Co se stane, když přestanete jíst cukr?
Mnozí z nás konzumují více cukru, než si myslí. Pokud máte chuť na sladké a milujete sladká jídla a nápoje, pamatujte si, že příliš mnoho cukru není příliš dobré pro vaše zdraví. Přirozeně vyskytující se cukry v ovoci a zelenině jsou naprosto v pořádku. Problém začíná, když začnete konzumovat více, než je doporučená dávka.
Podle American Heart Association by muži měli denně konzumovat maximálně 150 kalorií - 9 lžiček přidaného cukru a ženy 100 kalorií, tedy 6 lžiček přidaného cukru. Přidaný cukr je jednou z nejhorších složek v moderní stravě. Poskytuje prázdné kalorie bez přidaných živin a vede k celé řadě zdravotních problémů. Hlavním zdrojem přidaných cukrů jsou nealkoholické nápoje, cukrovinky, koláče, sušenky a zpracované ovocné nápoje. Nicméně, existují i jiné potraviny, které také obsahují přidaný cukr. Zdravé zdraví pro vás dnes připravilo souhrn toho, co se stane s vaším zdravím, když přestanete konzumovat cukr.
Studie z roku 2014, zveřejněna v časopise Physiology and Behavior ukázala, že potkani krmení stravou s nízkým obsahem tuku, vysokým obsahem cukru a rafinované mouky byli obéznější a méně ochotni pracovat za odměnu, než potkani krmení vyváženou stravou. Navíc, přebytek dietního cukru má vliv na mozek, nervy, trávící soustavu a svaly. V případě, že tělo nedostává správnou výživu, vede to k únavě. Místo toho, abyste sáhli po sladkém nápoji nebo dezertu, dopřejte si raději protein, který vás udrží ve střehu.
Studie z roku 2011, publikována v časopise The Lancet uvedla, že spotřeba cukrem slazených nápojů je spojena s obezitou u dětí. Studie z roku 2005 dospěla k alarmujícímu závěru, že epidemie obezity a inzulínová odolnost proti diabetu u dětí i dospělých je způsobená právě prudkým nárůstem příjmu fruktózy. Pokud přestanete konzumovat cukr, můžete ztratit pěkných pár kil a předejít zdravotním problémům, které přicházejí s nadváhou. Zpočátku vám může cukr chybět, ale po určité době nutkavá chuť na sladké ustane.
Další studie publikována v časopise Diabetes Care v roce 2010 došla k závěru, že kromě zvýšení tělesné hmotnosti je vyšší spotřeba cukrem slazených nápojů spojena s rozvojem metabolického syndromu a diabetu 2. typu. Protože příjem cukru je pravděpodobně hlavní příčinou cukrovky, ti, kteří jsou vystaveni vyššímu riziku cukrovky v nadcházejících letech, by se měli cukru vyhnout úplně.
Studie z roku 2003, publikována v časopise American Journal of Clinical Nutrition uvádí, že cukr a jiné zkvasitelné cukry stimulují bakterie uvnitř úst při výrobě kyseliny a snižují hladinu pH. To vede k demineralizaci. Pokud nechcete trpět zubními kazy a jinými problémy s ústní dutinou, omezte příjem cukru na minimum.
Cukru také potlačuje aktivitu orexinu, neurotransmiteru vyrobeného v mozku, který pomáhá regulovat vzrušivost, bdělost a chuť k jídlu. Vysoký obsah cukru v krvi vede k velkému množství glukózy v krevním řečišti, což potlačuje aktivitu orexinu v mozku.
Nedávná studie z roku 2016, zveřejněna v časopise Journal of Clinical Sleep Medicine ukázala, že vyšší příjem cukru je spojen s častějším probouzením se ze spánku. To znamená, že vysoký příjem cukru je přímo spojen s lehčím, méně regeneračním a více narušeným spánkem. Pokud se potřebujete lépe vyspat, omezte konzumaci cukru na co nejmenší dávku. Pokud budete mít před spaním chuť na svačinu, dejte si radši ovesné vločky nebo sendvič.
Studie z roku 2014, zveřejněna v časopise Open Heart Journal uvádí, že ne sůl, ale cukru zvyšuje riziko hypertenze a kardiometabolických onemocnění. Lidé, kteří konzumují o 25 % více svých kalorií z přidaného cukru, mají třikrát vyšší riziko úmrtí na kardiovaskulární onemocnění. Pokud snížíte příjem cukru, může to znamenat výrazný pokles lipoproteinů s nízkou hustotou (špatný cholesterol), stejně jako triglyceridů. Kromě toho, se vám zlepší i hladina krevního tlaku.
Příjem cukru je spojen také se špatným spánkem, což má přímý vliv na kognitivní výkon. Nedostatek spánku způsobuje poruchy pozornosti a slabou pracovní paměť. Aby váš mozek správně fungoval, je nutné omezit příjem cukru alespoň částečně.
Studie z roku 2015, zveřejněna v časopise American Journal of Clinical Nutrition naznačuje, že strava s vysokým glykemickým indexem může být rizikovým faktorem pro vznik deprese u žen po menopauze. Pokud chcete snížit riziko deprese, rozhodně se cukru vyhýbejte.
Cukr se skládá z glukózy a fruktózy, které jsou metabolizovány v játrech. Když se spotřebuje přebytek cukru, játra jej přemění na lipidy. Nadprodukce lipidů vede k hormonálním změnám v těle, které mohou mít vliv na funkci jater. Vysoký příjem cukru způsobuje také chronický zánět v těle, což játrům také neprospívá. Pokud chcete zlepšit fungování vašich jater, tak se určitě cukru vyhněte.
Autor: Old
1. Zmizí energetické propady
Pokud jíte více cukru, může to vést k energetickým propadům, takže se cítíte vyčerpaní a podrážděni. Konzumace velkého množství jakéhokoliv typu cukru sice vede k rychlému zvýšení energetické hladiny, ale brzy dochází k náhlému a prudkému poklesu energetické hladiny. Hladina cukru se v krvi zvyšuje velmi rychle. Během této doby mozek přestává produkovat orexin - neuropeptid odpovědný za pocit pohotovosti.Studie z roku 2014, zveřejněna v časopise Physiology and Behavior ukázala, že potkani krmení stravou s nízkým obsahem tuku, vysokým obsahem cukru a rafinované mouky byli obéznější a méně ochotni pracovat za odměnu, než potkani krmení vyváženou stravou. Navíc, přebytek dietního cukru má vliv na mozek, nervy, trávící soustavu a svaly. V případě, že tělo nedostává správnou výživu, vede to k únavě. Místo toho, abyste sáhli po sladkém nápoji nebo dezertu, dopřejte si raději protein, který vás udrží ve střehu.
2. Zhubnete
Cukr jsou jen prázdné kalorie, které jíte a způsobují, že přibíráte na váze. Když budete jíst více cukru, vaše tělo přemění to, co potřebuje na energii a zbytek uloží jako tělesný tuk. Nakonec se tento tuk začne ukazovat ve vašem pasu, bocích, stehnech a obličeji.Studie z roku 2011, publikována v časopise The Lancet uvedla, že spotřeba cukrem slazených nápojů je spojena s obezitou u dětí. Studie z roku 2005 dospěla k alarmujícímu závěru, že epidemie obezity a inzulínová odolnost proti diabetu u dětí i dospělých je způsobená právě prudkým nárůstem příjmu fruktózy. Pokud přestanete konzumovat cukr, můžete ztratit pěkných pár kil a předejít zdravotním problémům, které přicházejí s nadváhou. Zpočátku vám může cukr chybět, ale po určité době nutkavá chuť na sladké ustane.
3. Snížíte riziko vzniku diabetu
Nadměrný příjem cukru vede k nahromadění tukových zásob kolem jater, což v průběhu času přispívá k rezistenci na inzulín tím, že to ovlivní fungování slinivky břišní. Studie z roku 2004, publikována v časopise Journal of American Medical Association uvádí, že spotřeba cukrem slazených nápojů je spojena s vyšším přibíráním na váze i zvýšeným rizikem vzniku diabetu 2. typu u žen. Je tomu tak hlavně kvůli příjmu nadměrných kalorií a velkému množství rychle vstřebatelných cukrů.Další studie publikována v časopise Diabetes Care v roce 2010 došla k závěru, že kromě zvýšení tělesné hmotnosti je vyšší spotřeba cukrem slazených nápojů spojena s rozvojem metabolického syndromu a diabetu 2. typu. Protože příjem cukru je pravděpodobně hlavní příčinou cukrovky, ti, kteří jsou vystaveni vyššímu riziku cukrovky v nadcházejících letech, by se měli cukru vyhnout úplně.
4. Zlepší se zdraví ústní dutiny
Vysoký příjem cukru a špatné zdraví ústní dutiny jdou ruku v ruce. Pokud jíte mnoho cukru a špatně se staráte u svou ústní dutinu, výsledky mohou být katastrofální. Uvnitř úst jsou stovky bakterií, z nichž mnohé jsou prospěšné. Nicméně, některé bakterie se živí cukrem a vytváří kyseliny. Tyto kyseliny mohou zničit zubní sklovinu, která je lesklá a ochraňuje vnější vrstvu zubů. Pokud se problémy v ústní dutině neléčí včas, může to způsobit vážné bolesti zubů a mnohé z nich můžete také ztratit.Studie z roku 2003, publikována v časopise American Journal of Clinical Nutrition uvádí, že cukr a jiné zkvasitelné cukry stimulují bakterie uvnitř úst při výrobě kyseliny a snižují hladinu pH. To vede k demineralizaci. Pokud nechcete trpět zubními kazy a jinými problémy s ústní dutinou, omezte příjem cukru na minimum.
5. Podporuje zdravý spánek
Snížená konzumace cukru může pomoci udržet hladinu cukru v krvi a může zvýšit úroveň serotoninu v mozku, což může zlepšit spánek. Konzumace sladkých potravin způsobuje prudký vzrůst cukru v krvi, což vede k vyčerpání nadledvin. To má vliv na kvalitu spánku.Cukru také potlačuje aktivitu orexinu, neurotransmiteru vyrobeného v mozku, který pomáhá regulovat vzrušivost, bdělost a chuť k jídlu. Vysoký obsah cukru v krvi vede k velkému množství glukózy v krevním řečišti, což potlačuje aktivitu orexinu v mozku.
Nedávná studie z roku 2016, zveřejněna v časopise Journal of Clinical Sleep Medicine ukázala, že vyšší příjem cukru je spojen s častějším probouzením se ze spánku. To znamená, že vysoký příjem cukru je přímo spojen s lehčím, méně regeneračním a více narušeným spánkem. Pokud se potřebujete lépe vyspat, omezte konzumaci cukru na co nejmenší dávku. Pokud budete mít před spaním chuť na svačinu, dejte si radši ovesné vločky nebo sendvič.
6. Snižuje krevní tlak a úroveň cholesterolu
Snížený příjem cukru znamená zdravější srdce. To může pomoci snížit krevní tlak i hladinu cholesterolu. Vysoký příjem cukru zvyšuje hladinu inzulínu, což zase aktivuje sympatický nervový systém. To vede ke zvýšení krevního tlaku a tepové frekvenci. Vysoký krevní tlak způsobuje, že vaše srdce a cévy musí pracovat usilovněji, a to poškozuje celý oběhový systém. Nakonec se zvyšuje riziko srdečních onemocnění, jako jsou infarkt myokardu nebo mrtvice.Studie z roku 2014, zveřejněna v časopise Open Heart Journal uvádí, že ne sůl, ale cukru zvyšuje riziko hypertenze a kardiometabolických onemocnění. Lidé, kteří konzumují o 25 % více svých kalorií z přidaného cukru, mají třikrát vyšší riziko úmrtí na kardiovaskulární onemocnění. Pokud snížíte příjem cukru, může to znamenat výrazný pokles lipoproteinů s nízkou hustotou (špatný cholesterol), stejně jako triglyceridů. Kromě toho, se vám zlepší i hladina krevního tlaku.
7. Zlepší se funkce mozku
Váš zvyk ládovat se sladkým má negativní vliv i na váš mozek. Nadbytek cukru může negativně ovlivnit jeho kognitivní funkce. Dokonce snižuje bílkoviny v těle, které jsou nezbytné pro paměť a schopnost rychle reagovat. Strava s vysokým obsahem fruktózy zabraňuje učení a správnému fungování paměti tím, že doslova zpomaluje mozek. Vysoký příjem cukru zhoršuje kognitivní schopnosti a narušuje inzulínovou signalizaci. Poškození synaptické aktivity znamená, že je narušena komunikace mezi mozkovými buňkami.Příjem cukru je spojen také se špatným spánkem, což má přímý vliv na kognitivní výkon. Nedostatek spánku způsobuje poruchy pozornosti a slabou pracovní paměť. Aby váš mozek správně fungoval, je nutné omezit příjem cukru alespoň částečně.
8. Zlepší se vám nálada
Jíst stravu s vysokým obsahem přidaných cukrů může vést k úzkostem, podrážděnosti, výkyvům nálad a dokonce i k depresím. Studie z roku 2009, publikována v odborném časopise British Journal of Psychiatry zjistila, že lidé, kteří dodržují standardní americkou stravu, která je typická vysokým obsahem zpracovaných potravin, které obvykle obsahují vysoké množství nasycených tuků, cukrů a soli, mají zvýšené riziko vzniku deprese ve srovnání s těmi, kteří konzumují stravu s nízkým obsahem cukru.Studie z roku 2015, zveřejněna v časopise American Journal of Clinical Nutrition naznačuje, že strava s vysokým glykemickým indexem může být rizikovým faktorem pro vznik deprese u žen po menopauze. Pokud chcete snížit riziko deprese, rozhodně se cukru vyhýbejte.
9. Zabraňuje ztučnění jater
Strava s vysokým obsahem cukru může zhoršit onemocnění tuku v játrech. Konzumace sladkých jídel vede k prudkému nárůstu inzulínu a zároveň vhání tuk do jaterních buněk, což způsobuje zánět a zjizvení.Cukr se skládá z glukózy a fruktózy, které jsou metabolizovány v játrech. Když se spotřebuje přebytek cukru, játra jej přemění na lipidy. Nadprodukce lipidů vede k hormonálním změnám v těle, které mohou mít vliv na funkci jater. Vysoký příjem cukru způsobuje také chronický zánět v těle, což játrům také neprospívá. Pokud chcete zlepšit fungování vašich jater, tak se určitě cukru vyhněte.
10. Zpomalí se stárnutí pokožky
Vysoký příjem cukru může urychlit proces stárnutí kůže. Mnoho cukru způsobuje, že je vaše pleť suchá, bledá a více náchylná k vráskám. Příjem cukru vede k procesu známému jako glykace, ve kterém cukr poškozuje proteiny jakou jsou kolagen a elastin. Tyto proteiny jsou nutné k tomu, aby pleť byla hladká a pružná. Vysoká hladina cukru v krvi rovněž snižuje ochranu kůže antioxidanty, takže je více náchylná k poškození sluncem. Cukr je rovněž známým spouštěčem akné. Pokud chcete zlepšit stav své pokožky, rozhodně vynechejte sladké a místo něj si dopřejte ovoce.Autor: Old
Jak vaše tělo zareaguje, když přestanete konzumovat cukr? Omezená konzumace cukru v těle způsobit několik razantních změn. Pokud přejdete na stravu bez cukru
Zdravá výživa
124
Komentáře
YouTube
Obrázek
KOMENTÁŘ