Koření a jeho úžasný vliv na zdraví
10 důvodů, proč pít teplou vodu
10 příznaků toho, že vašemu tělu chybí omega-3 mastné kyseliny
Co se stane, když přestanete jíst cukr?
Omega 3 mastné kyseliny – zázrak pro vaše zdraví
14 nejzdravějších nápojů na světě
10 známek toho, že trpíte nedostatkem bílkovin
Kolik gramů bílkovin je třeba denně sníst, abychom byli zdraví?
8 důvodů, proč do stravy zahrnout potraviny bohaté na bílkoviny
10 důvodů, proč pít teplou vodu
10 příznaků toho, že vašemu tělu chybí omega-3 mastné kyseliny
Co se stane, když přestanete jíst cukr?
Omega 3 mastné kyseliny – zázrak pro vaše zdraví
14 nejzdravějších nápojů na světě
10 známek toho, že trpíte nedostatkem bílkovin
Kolik gramů bílkovin je třeba denně sníst, abychom byli zdraví?
8 důvodů, proč do stravy zahrnout potraviny bohaté na bílkoviny
Koření a jeho úžasný vliv na zdraví
Kořením nazýváme běžné aromatické přísady zlepšující chuť a vůni potravin. V koření se nacházejí hlavně éterické silice, které činí jídlo chutným, a dále vitamíny, mikroelementy a substance s vlastnosti povzbuzujícími centrální nervovou soustavu.
Koření (kořeny, kůra, semínka nebo jiné části rostlin) má kromě chuťových vlastností také účinky zažívající a léčivé. Usnadňuje trávení a zároveň v organismu neutralizuje jedovaté látky, a tím ho léčí. Je však třeba používat koření s mírou, neboť předávkování může dráždit ledviny, játra a sliznice trávicího traktu.
V našem podnebí se využívá přes 50 druhů koření a dalších přísad. Níže si rozebereme ty nejpoužívanější z nich a přidáme si i pár druhů koření ze zahraničí. Díky nim je jídlo méně monotónní a zároveň jsou povzbuzeny zažívací funkce trávicího traktu. Koření navíc obsahuje aromatické sacharidy spojené s organickými substancemi, které obsahují radioaktivně vyzařující síru a draslík. Sliny tuky netráví a koření jejich trávení ulehčuje tím, že povzbuzuje vylučování žluči z jater.
V dějinách velmi staré civilizace nacházíme doporučení týkající se používání léčebně zažívajících přísad. V Egyptě bylo takové doporučení vyryté na pyramidě v Gíze již kolem roku 4500 př. n. l. Česnek měl chránit před chorobami dělníky, kteří stavěli pyramidy. Hebrejci sypali pepř do fazolí a hrášku, aby usnadnili jejich trávení. Arabové používali přísady chránící v rozpálené poušti před žízni.
Kdyby byl pepř, byť sebeméně, škodlivý, pak by v některém státě byl prodej tohoto "jedu" omezen. Přitom je na celém světě od věků pepř dostupný bez předpisu dokonce i pro děti. Ba co více, v žádné z výzkumných klinik nebyl zaznamenán případ otravy pepřem, ať už vlivem jednorázového, či stálého nadužívání této přísady.
Musíme si uvědomit, že ostrost pepře (a rovněž papriky) pociťujeme jenom v ústech (až po jícen): ale trávící trakt už patří k jinému nervovému systému, konkrétně k vegetativnímu - všechno přijímá jinak - například pepř vůbec necítí. Všechno koření zlepšuje trávení. Žaludek přijme opepřeného jídla dokonce víc, stráví ho lehčeji a na své další cestě není jídlo příčinou plynatosti, bolesti, větrů, průjmů ani zácpy.
Kladně působí také na naši psychiku. Vedle uvolnění přináší i euforické pocity, jelikož aktivuje parasympatický nervový systém (tedy nervový systém, který nepodléhá naší vůli). Ve starých herbářích se dokonce uvádí, že anýzové semeno podporuje mužskou plodnost, toto tvrzení však zatím nemá žádné vědecké potvrzení.
Je to vynikající přísada do těst, cukrářských výrobků, aperitivů a bonbónů, které dětem neberou chuť k jídlu. Na jeden den stačí přidat několik zrnek do mléka a mléčných polévek.
Autor: Ari
V našem podnebí se využívá přes 50 druhů koření a dalších přísad. Níže si rozebereme ty nejpoužívanější z nich a přidáme si i pár druhů koření ze zahraničí. Díky nim je jídlo méně monotónní a zároveň jsou povzbuzeny zažívací funkce trávicího traktu. Koření navíc obsahuje aromatické sacharidy spojené s organickými substancemi, které obsahují radioaktivně vyzařující síru a draslík. Sliny tuky netráví a koření jejich trávení ulehčuje tím, že povzbuzuje vylučování žluči z jater.
V dějinách velmi staré civilizace nacházíme doporučení týkající se používání léčebně zažívajících přísad. V Egyptě bylo takové doporučení vyryté na pyramidě v Gíze již kolem roku 4500 př. n. l. Česnek měl chránit před chorobami dělníky, kteří stavěli pyramidy. Hebrejci sypali pepř do fazolí a hrášku, aby usnadnili jejich trávení. Arabové používali přísady chránící v rozpálené poušti před žízni.
Ostré koření je zdraví prospěšné
Při této příležitosti je vhodné se zmínit o názoru týkajícím se údajně škodlivosti "ostrého koření". Tento názor je totiž nejen zastaralý a mylný, ale pro lidský žaludek je přímo vražděný. Maďaři a Bulhaři by byli souženi jakousi "paprikovou chorobou" a pouze Angličané by byli se svou mdlou kuchyní, postrádající jakoukoli chuť, takové choroby prosti.Kdyby byl pepř, byť sebeméně, škodlivý, pak by v některém státě byl prodej tohoto "jedu" omezen. Přitom je na celém světě od věků pepř dostupný bez předpisu dokonce i pro děti. Ba co více, v žádné z výzkumných klinik nebyl zaznamenán případ otravy pepřem, ať už vlivem jednorázového, či stálého nadužívání této přísady.
Musíme si uvědomit, že ostrost pepře (a rovněž papriky) pociťujeme jenom v ústech (až po jícen): ale trávící trakt už patří k jinému nervovému systému, konkrétně k vegetativnímu - všechno přijímá jinak - například pepř vůbec necítí. Všechno koření zlepšuje trávení. Žaludek přijme opepřeného jídla dokonce víc, stráví ho lehčeji a na své další cestě není jídlo příčinou plynatosti, bolesti, větrů, průjmů ani zácpy.
Anýz
Anýz aktivuje nervový systém a zvyšuje hormonální sekreci. Působí spasmolyticky, mlékotvorně, podporuje odkašlávání a trávení. Kromě toho je dobrým posilujícím prostředkem.Kladně působí také na naši psychiku. Vedle uvolnění přináší i euforické pocity, jelikož aktivuje parasympatický nervový systém (tedy nervový systém, který nepodléhá naší vůli). Ve starých herbářích se dokonce uvádí, že anýzové semeno podporuje mužskou plodnost, toto tvrzení však zatím nemá žádné vědecké potvrzení.
Je to vynikající přísada do těst, cukrářských výrobků, aperitivů a bonbónů, které dětem neberou chuť k jídlu. Na jeden den stačí přidat několik zrnek do mléka a mléčných polévek.
Bazalka
Posiluje a povzbuzuje žaludeční činnost, snižuje nadměrnou fermentaci a plynatost, působí spasmolyticky, močopudně, mlékotvorně, povzbuzuje srdce a nervy. Používá se do rybích polévek, bujónů, vývarů, ale doporučuje se používat ji samostatně a nedodávat současně další koření, aby se nezkazila její chuť.Kmín
V našich podmínkách velmi rozšířené koření, které má ale z důvodu své specifické chuti hodně odpůrců, část lidí má na něj i mírnou alergii. Ale jiní zase na něj nedají dopustit a to i z důvodu léčivých účinků. Tradičně se používá jako pomocník při problémech s trávením, zabraňuje nadýmání a snižuje plynatost. Podával se i při různých virových onemocněních trávicího traktu a na žaludeční (a také menstruační) křeče. Doporučuje se i při nachlazení, má schopnost uklidňovat podrážděný krk. Kmínové aroma uklidňuje nervový systém.Jalovec
Vynikající přísada do zelí pro ty, kteří mají s trávením zelí potíže: dává se lžička na osobu 10 minut před dovařením, poté se přidá kmín nebo majoránka. Žvýkání samotných plodů několika kusů několikrát denně je účinné při zapáchajícím dechu, pálení žáhy, artritidě, revmatizmu a katarech močových cest. Ptactvo krmené jalovcem měsíc před zabitím poskytuje lepší maso, chuťové blízké zvěřině. Ostatně, ať už se podává drůbež v jakékoli podobě, patří se přidat do šťávy trochu jalovce.Kopr
Semena zlepšují trávení, usnadňují odkašlávání, mají močopudné účinky, pohlcuje větry a povzbuzují žaludeční činnost. Jak semínka, tak i nať jsou nezbytnými přísadami do čerstvých i kyselých okurek. Nať kopru obsahuje provitamín A - 43,7 mg, vitamíny D-0,0047 ug, E-55,8 mg, K-29,8 mg, B1-2,14 mg, B2- mg, H-23,3 mg, B7 - 0,93 mg, PP- 1,86 mg, C-865 mg.Koriand
Je dobrým zažívacím, spasmolytickým, posilujícím a konzervujícím prostředkem ( např. do masa, sleďů v octě, uzenin atp.). Pro prosté použití v kuchyni stačí umlít lžičku na osobu a přidat do šťávy z masa. Dané jídlo tak snadno získá lepší chuť a je lépe stravitelné.Majoránka
Podporuje trávení, usnadňuje odkašlávání, má spasmolitycké a protizánětlivé účinky, likviduje nadýmání, lehce zahřívá. V kuchyni používáme majoránku do omáček, hrachu, hrachovky, pečeného a dušeného masa, avšak přidáváme ji vždy až na konec vaření. Nálev lžíce této byliny na sklenici vroucí vody můžeme pít při prvních příznacích nachlazení.Skořice
Má silné antioxidační účinky a její silice a další účinné látky dokážou úspěšně likvidovat bakterie, viry a různé mykózy. Povzbuzuje krevní oběh a rozehřívá, což je obzvlášť užitečné v chladnějších ročních obdobích. Pomáhá proti nadýmání, kolikách a může uklidnit i průjmové stavy. Vědecké výzkumy naznačují, že může regulovat úroveň cukru v těle a proto se občas doporučuje diabetikům. Povzbuzuje šedou kůru mozkovou, má pozitivní vliv na paměť a soustředění.Paprika
Usnadňuje trávení, povzbuzuje žaludek k vylučování trávicích šťáv, má slabě močopudné účinky. Čerstvý plnotučný tvaroh s paprikou s malým množstvím mleté pískavice, utřený s máslem nebo rostlinným tukem, je vynikající pomazánkou na pečivo.Chilli papričky
Chilli papričky obsahují hodně vitamínu A, ale přeci jen asi jich nikdo nesní tolik, aby to mělo významný účinek na naše zdraví. Zajímavější je spíše kapsaicin, který podporuje tvorbu žaludečních šťáv a účinkuje antibakteriálně v našem trávicím systému. Navíc se předpokládá, že může pomáhat i v boji proti rakovině. Zmenšuje či odstraňuje bolesti hlavy, snižuje úroveň cholesterolu a redukuje otoky nosní sliznice, což může pomáhat například během rýmy.Rozmarýn
Jako koření pro lepší trávení se u nás vůbec nepoužívá. Účinkuje močopudně, žlučopudně, podporuje trávení, povzbuzuje činnost srdce a nervů. Jako koření se hodí k tučným rybám a masu. Pokud použijete při přípravě masa rozmarýn, snížíte tím množství rakovinotvorných látek (heterocyklických aminů) vznikajících při vaření. K tomuto závěru dospěli vědci, kteří svůj výzkum zveřejnili na počátku letošního roku v magazínu Journal of Food Science. Kromě toho rozmarýn pomáhá zvyšovat aktivitu detoxifikačních enzymů a jeho kladný vliv se projevil i v boji proti rakovině prsu a kůže.Saturejka
Podporuje trávení, povzbuzuje činnost žaludku, má svíravé a močopudné účinky. Sušenou mletou nať podáváme k taveným i uzeným sýrům a přidáváme do šťáv z masa a nakládaných okurek. Bulharská čubrica působí stejně, jen je mnohem silnější.Šalvěj
Listy podporují trávení a má posilujícím antidiaetbické, baktericidní, protizánětlivé a svíravé účinky. Suché mleté listy přidáváme do zvěřiny, drůbeže, ryb, nádivek, fazolových, rajčatových a zeleninových polévek.Petržel
Petržel čistí krev, je vynikající na zažívání, upravuje menstruační cyklus a pokud se žvýká čerstvá, působí proti zápachu z úst. Je také důležitá pro dobrý stav zraku, sliznic, pokožky, nehtů, vlasů, kostí a krve.Tymián
Působí dezinfekčně proti střevním parazitům. Je to význačný dezodorační prostředek, protože odstraňuje pachy. Působí rovněž proti průjmům a nadýmání, ulevuje při chronických zánětech žaludku. Kromě toho mírni kašel a pomáhá při bronchitidách a černém kašli. Ve velkých dávkách není prospěšný, neboť může způsobit i otravu.Není těžké postřehnout, že bez povšimnutí zůstal:
- Bedrník - povzbuzuje činnost endokrinních žláz
- Bobkový list - močopudný, posiluje žaludek
- Čubrica - usnadňuje trávení bílkovin
- Hřebíček - omlazující, antiseptické, uklidňující a zahřívající účinky
- Muškátový oříšek - usnadňuje trávení tuků, posiluje žaludek
- Nové koření - posiluje žaludek
- Pepř - povzbuzuje trávení
- Šafrán - povzbuzuje chuť k jídlu
- Zázvor - omlazuje, povzbuzuje chuť k jídlu, uvolňuje větry
Autor: Ari
Koření a jeho léčivé účinky jsou známy od pradávna. Jak působí nejznámější koření na vaše zdraví? Majoránka, kmín, pepř, paprika, zázvor, rozmarýn a jejich vliv na zdraví
Zdravá výživa
302
Komentáře
YouTube
Obrázek
KOMENTÁŘ