Zdraví

Masala chai - indický nápoj proti nachlazení i žaludečním problémům

25.10 2018|Zdravé recepty

Masala chai je tradiční nápoj indického původu. Do češtiny by se dal jeho název přeložit jako čaj s kořením. Tento čajový nápoj má mnoho léčivých přínosů. Jeden šálek denně stačí například k tomu, abyste se během sychravých podzimních dnů nenachladili. Existuje mnoho verzí masala chai a i vy si jej můžete přizpůsobit podle svých preferencí.

Čaj se vaří s aromatickými kořeními, z nichž každé má četné zdravotní výhody. Nápoj má velmi vysokou nutriční hodnotu. Počet kalorií je nižší než 100. Při konzumaci bez mléka a cukru má masala chai 0% tuku, proto jej lze doporučit všem věkovým skupinám.

1. Proti nachlazení a rýmě

Protizánětlivé, protiplísňové a antibakteriální vlastnosti masala chai pomáhají předcházet nachlazení a rýmě. Imunitu zlepšující hřebíček a zázvor jsou také skvělou prevencí
proti kašli. Jedna sklenka masala chai denně je skvělou prevencí proti chřipce.

2. Protizánětlivé vlastnosti

Všechna koření používána při přípravě masala chai působí společně a mají hluboký účinek na zdraví. Masala chai má protizánětlivé účinky převážně díky zázvoru. Studie ukazují, že zázvor
má pozitivní vliv na snižování zánětu v těle. Podobné účinky má i hřebíček. Tato dvě koření jsou zároveň známá pro své účinky proti bolesti.


3. Zvyšuje energii

Základní složkou masala chai je černý čaj. Ten obsahuje kofein, která vám dodá energii. Zatímco o samotném kofeinu je známo, že při nadměrném užívání má některé negativní účinky, ostatní složky v masala chai je dokonale vyváží. Koření spolu s černým čajem vám dodají vyváženou energii.

4. Zlepšuje imunitu

Masala chai je výborný pro imunitní systém. Posílí ho hlavně hřebíček a skořice. Koření vytváří obrannou linii, která neumožňuje průchod infekcí. I proto je masala chai jedním z nejoblíbenějších zdravých nápojů po celém světě.

5. Pomáhá při trávení

Koření používaná v masala chai, zejména hřebíček, fenykl, kardamon a bazalka, pomáhají při procesu trávení. Jejich účinek ještě více podporuje zázvor. Trávení se výrazně zlepšuje díky kardamonu, který zvyšuje produkci slin a působí preventivně proti různým virům. Látky obsažené v bazalce podporují vylučování žaludečních šťáv, působí proti plynatosti střev, podporují chuť k jídlu a usnadňují trávení. Semeno fenyklu se používá proti nadýmání, ke zlepšení trávení, proti křečím v žaludku a střevech. Fenykl také zlepšuje tvorbu trávicích šťáv. Hřebíček je zae skvělý proti střevním zánětům, katarům a nevolnostem způsobeným požitím zkaženého jídla.

6. Antioxidační vlastnosti

Základem masala chai je černý čaj. Kvalitní sypaný černý čaj má velmi silné antioxidační účinky. Kardamon a hřebíček snižují špatný cholesterol a zvyšují množství dobrého cholesterolu. Tím se snižuje tvorba plaku, který vede ke ztrátě pružnosti tepenných stěn a k jejich zúžení, v důsledku čehož dochází k omezení přísunu krve k jednotlivých orgánům, vznikům sraženin a následně k infarktu nebo mozkové mrtvici. Koření také pomáhají udržet srdeční frekvenci a krevní tlak pod kontrolou.

7. Řídí krevní tlak

Masala chai může pomoci také při řešení problémů týkajících se krevního tlaku. Pokud vám kolísá krevní tlak, může být masala chai to správné řešení. Nápoj má dilatační účinek na krev, který pomáhá léčit zdravotní potíže způsobené vysokým krevní tlakem. Dále pomáhá regulovat krevní oběh v těle, čímž zabraňuje kolísání hladiny krevního tlaku.

8. Prevence rakoviny

Existuje výzkum, který ukázal, že antioxidační vlastnosti masala chai mohou pomoci předcházet rakovině díky účinkům zázvoru, skořice a kardamonu. Rakovinové buňky se tvoří, když roste počet "rebelských buněk", které poškozují zdravé buňky a DNA. Pravidelným pitím masala chai můžete tento proces udržovat pod kontrolou.

9. Zlepšuje metabolismus

Rychlý metabolismus je pro zdraví velmi důležitý. Je to znamení, že všechny orgány v těle dobře fungují. Ještě důležitější ale je, že to znamená, že dobře trávíte jídlo a tělo jej účinně využívá. Celý proces trávení lze zlepšit pravidelným pitím čaje masala, který dokáže zrychlit metabolismus ve velmi krátkém čase.

10. Působí proti nadýmání

Vzhledem ke spoustě špatného jídla, které denně zkonzumujeme, není divu, že mnozí z nás mají problémy s trávením. Složky v masala chai pomáhají trávení. Nápoj posiluje trávení, čímž zabraňuje vtahování přebytečného vzduchu nebo vody do žaludku. Tím se snižuje nadýmání nebo plynatost. Dva šálky masala chai denně mohou také pomoci k úbytku několika kil, proto je tento čaj často doporučován při hubnutí.

11. Zmírňuje menstruační problémy

Méně známý přínos masala chai je jeho schopnost efektivně zmírnit křeče, které provázejí PMS. Silnými křečemi během menstruace trpí většina žen. V masala chai se nachází složky, které uklidňují nervy a svaly. Protizánětlivé vlastnosti různých koření používaných v masala chai také poskytují úlevu od bolesti.

12. Prevence diabetu

Jednou z nejběžnějších nemocí dnešního světa je cukrovka. Je proto rozumné udělat preventivní opatření. Přísady v masala chai mají vlastnosti, které vám pomohou snížit riziko vzniku cukrovky. Nápoj totiž zvyšuje citlivost na inzulín v těle. Zároveň snižuje hladinu cukru v krvi. Díky masala chai se tělo zkrátka dokáže s cukry vypořádat jednodušeji.

I když je masala chai známý pro své četné zdravotní benefity, měl by být konzumován s mírou. Přeci jen obsahuje kofein, který by ve velkých množstvích mohl mít negativní dopad na vaše tělo. Ideální je konzumovat masala chai k snídani. Vzhledem k tomu, že v masala chai je obsaženo hodně koření, je lepší, aby se mu vyhnuly těhotné ženy. Pokud jsou přísady konzumovány v nadměrném množství, mohou v těle způsobit hormonální nerovnováhu!

Příprava masala chai

Ingredience na prášek masala chai:

  • 1 čajová lžička mletého kardamonu
  • 1/2 čajové lžičky hřebíčku
  • 1/2 čajové lžičky skořice1/4 čajové lžičky fenyklových semínek
  • 1/4 čajové lžičky kajenského pepře
  • 1/2 čajové lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
  • 1/4 čajové lžičky anýzu
  • 1/4 lžičky bazalky
Ingredience na přípravu čaje:
  • 1/2 lžičky prášku masala chai
  • 3/4 hrnku mléka
  • 1 a 1/4 hrnku vody
  • 1 lžička kvalitního sypaného černého čaje
  • 1 lžička čerstvě nastrouhaného zázvoru
  • 2 až 3 lžičky cukru

Příprava masala chai:

Všechno koření smíchejte a uložte do skleničky. Dejte vařit vodu. Do vroucí vody dejte nejdříve zázvor. Nechte jej 5 minut povařit. Poté přidejte všechno koření a nechte vařit dalších 5 minut. Nakonec přidejte černý čaj a vařte 2 minuty. Přidejte mléko a vařte další 2 minuty. Poté masala chai přeceďte přes sítko. Čaj nalijte do hrnků a oslaďte dle svých preferencí.

Masala chai - indický super nápoj proti nachlazení i žaludečním problémům. Indický masala chai má mnoho léčivých účinků na imunitu.
Zdravá výživa

 302 
  Komentáře
YouTube video
Přidat obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ