Zdraví

7 důvodů, proč pít kombuchu každý den

07.01 2022|Alternativně
7 důvodů, proč pít kombuchu každý den

Kombucha je nápoj, známý jako "nesmrtelný elixír zdraví", který pochází z dálného Tibetu. Tento typ nápoje se připravuje v černém nebo zeleném čaji, kde se nechává několik dní fermentovat kumbuchová kultura. Hotová kombucha obsahuje celou řadu zdraví prospěšných látek, včetně vitamínů B1, B2, B3, B6, B12, kyseliny listové a vitamínu C.

Kombucha je také zdrojem aminokyselin, enzymů, kyseliny mléčné, citronové, jablečné a dalších kyselin. Aminokyseliny zajišťují správné fungování nervového, hormonálního a imunitního systému. Enzymy mají v organismu funkci katalyzátorů. V těle umožňují a usnadňují řadu biochemických reakcí, například v zažívacím ústrojí rozkládají potraviny na chemicky jednodušší látky, které tělo může lépe vstřebávat.

1. Přírodní detoxikace

Jedním z největších přínosů kombuchy jsou její detoxikační účinky. Kombucha obsahuje velké množství kyseliny glukuronové, která je přirozeným detoxikantem jater i ledvin. V játrech a ledvinách na sebe navažuje toxické látky, které následně vyplaví z organismu společně s močí. Kromě toho, kombucha zrychluje látkovou výměnu a rozkládá tukovou tkáň.
Detoxikace se příznivě projevuje při kožních onemocněních, jako jsou ekzém nebo akné.

2. Podporuje trávení

Kombucha má silné antioxidační vlastnosti, které působí proti volným radikálům, jež vytváří zmatek v trávícím systému. Trávení podporuje i vysoký obsah prospěšných kyselin, probiotik a enzymů. Některé výzkumy prokázaly, že kombucha dokáže léčit žaludeční vředy. Zázračný čajový nápoj může také pomoci vyléčit přemnožení kvasinek Candida, protože obsahuje živé probiotické kultury, které pomáhají střeva osídlit dobrými bakteriemi, které Candidu vytěsní.

3. Kombucha zvyšuje energii

Schopnost kombuchy dodat energii je přičítána železu, které se z černého čaje uvolňuje během procesu fermentace. Černý čaj také obsahuje menší množství kofeinu a vitamínu B, které působí povzbudivě.

Díky speciálnímu procesu železo pomáhá uvolnit hemoglobin v krvi, čímž se zlepšuje přísun kyslíků do tkání a stimuluje proces produkování energie na buněčné úrovni. Jinými slovy, železo pomáhá tělu vytvářet více energie. Kyselina listová obsažená v kumbuše také podporuje tvorbu červených krvinek a vstřebávání železa.

4. Zlepšuje imunitu

Celkový efekt kombuchy na imunitní systém je nejlépe vidět na její schopnosti regulovat pomocí antioxidantů volné radikály. Je klinicky prokázáno, že silný antioxidant (DSL), nacházející se v kombuše, při procesu fermentace, dokáže snížit oxidační stres. Vědci předpokládají, že DSL a vitamín C jsou hlavní zbraní kombuchy proti poškození buněk, zánětlivým onemocněním, nádorům a celkovému poklesu imunitního systému. Kombucha navíc obsahuje probiotika, které také podporují imunitní systém.

5. Kombucha pečuje o klouby

Kombucha může pomoci léčit klouby. Čajová houba je plná glukosaminů, které zvyšují produkci kyseliny hyaluronové. To podporuje zachování kolagenu a zabraňuje artritickým bolestem. Kombucha podporuje kolagen v celém těle, díky čemuž snižuje výskyt kožních vrásek.

6. Prevence rakoviny

Pití kombuchy má pozitivní účinky v oblasti prevence rakoviny a zotavování se. Studie zveřejněna v časopise Cancer Letters zjistila, že konzumace kyseliny DLS, která je v kombuše obsažená, snižuje riziko vzniku rakoviny. Americký prezident Reagan údajně pil kombuchu každý den jako součást svého režimu v boji proti rakovině žaludku.

7. Hubnutí

Studie z roku 2005 prokázala, že kombucha zlepšuje metabolismus a omezuje ukládání tuku. K potvrzení výsledků je však potřeba více studií. Na druhou stranu to dává smysl, protože kombucha obsahuje vysoký obsah kyseliny octové a polyfenolů, které hubnutí podporují. Jemným způsobem podněcuje trávení i kyselina mléčná.

Kombucha a negativní účinky

Většina lidí, kteří pijí kombuchu, nepociťují žádné vedlejší negativní účinky. Nicméně, u lidí s oslabeným imunitním systémem a zažívacími problémy by se mohly nežádoucí účinky objevit. Malé procento lidí při pití kombuchy pociťuje žaludeční nevolnost, infekci nebo alergickou reakci. Vzhledem k tomu, že kombucha má vysokou míru kyselosti, je možné, že u lidí se zažívacími potížemi, jakou jsou žaludeční vředy nebo pálení žáhy, může způsobit citlivost na velmi kyselé potraviny. Ideální je proto začít s pitím kombuchy střídmě.

Jak se připravuje kombucha

Nachystáme si skleněnou nádobu o obsahu nejméně 2 litrů, 2 litry vody, 180 g krystalového cukru, 6 g sypaného čaje, mateční kulturu, speciální zákvas. Svaříme vodu, necháme vyluhovat čaj, rozmícháme cukr a přes sítko slijeme do nádoby.

Do vychladlého čaje přelijeme speciální zákvas, zamícháme a vložíme mateční kulturu (omytou ve vlažné vodě) hladší stranou nahoru. Nádobu zakryjeme plátnem a připevníme gumičkou. Uložíme na místo chráněné před přímým slunečním zářením, výpary a kouřem.

Kvasný proces musí probíhat minimálně 7 dní při teplotě mezi 20-25 °C. Ideální teplota je 23 °C. Doporučujeme slévat 8.-10. den, ale časem si dle chuti nápoje určíte, kdy slévat. Delší kvašení není na závadu, nápoj je jen kyselejší. Před sléváním vyndáme mateční a na povrchu nápoje nově vzniklou dceřinou kulturu.

Tento postup stále opakujeme, pouze speciální zákvas nahradíme 2 dcl vámi vyrobeného nápoje. Pokud chcete více nápoje, můžete uvařit čaj do dalších nádob a použít dceřiné kultury. Důležité je dodržet 2 dcl ráno na lačno.



Autor: Mak

7 důvodů, proč pít kombuchu každý den. Kombucha má úžasné účinky na zdraví. Negativní účinky se takřka nevyskytují. Koupit kombuchu.
Zdravá výživa

 304 
  Komentáře

YouTube
Obrázek
KOMENTÁŘ