Zdraví

Pampeliška lékařská – léčivá bylina se zázračným vlivem na zdraví

30.04 2017|Bylinky
Pampeliška lékařská – léčivá bylina se zázračným vlivem na zdraví

Každé jaro zdobí naše louky nápadně žluté květy pampelišek. Pampeliška lékařská, latinsky Taraxacum officinale, je nazývaná také smetánka lékařská pro bílou hořkou tekutinu podobnou mléku, kterou roní z poraněného stonku.

Pampeliška není pouze obtížný plevel, který dělá vrásky zahrádkářům, pampeliška díky svým léčivým účinkům patří mezi byliny prospěšné pro naše zdraví. Její léčivé účinky znali již starověcí Řekové a Římané.

Pampeliška jako léčivá bylina

Pampeliška je na první pohled obyčejná rostlina, která roste hojně na loukách, pastvinách, mezích i v zahradách jako obtížný plevel. Její léčivé účinky jsou však neobyčejné.

Pampeliška lékařská obsahuje široký komplex účinných látek - inulin, zásobní cukr u rostlin, hořčiny taraxin, taraxasterin, lactopicrin, vitamín B11 (cholin), vitamín B8 (inositol), vitamín B2, vitamíny C, A, D, fytosteroly, aminokyseliny, třísloviny, silice, slizovité látky, minerální látky, zejména měď draslík, mangan, obsahuje také fosfor a kyselinu křemičitou.

Díky bohatému koktejlu účinných látek má pampeliška široké využití jako léčivá rostlina. Látky obsažené v pampelišce pomáhají při zánětech močových cest, ledvinových kamenech, při diabetu, při zvětšení sleziny, příznivě ovlivňují činnost jater, ledvin a také trávení.

Pampeliška podporuje vylučování žluči, žaludečních šťáv, posiluje funkci slinivky břišní, podporuje krvetvorbu, snižuje hladinu krevního cukru, posiluje metabolismus, působí močopudně, zlepšuje funkci lymfatického systému, pomáhá při chronické únavě, při zácpě, pomáhá při ženských potížích. Používá se také jako protihlístový prostředek. Pomáhá i při artróze, vysoké hladině cholesterolu v krvi, při dně, při chronických ekzémech nechutenství, detoxikaci těla a také při hubnutí.

Jak sbírat a skladovat pampelišku

Všechny části rostliny mají léčivé účinky. Kořen sbíráme před rozkvětem rostliny v březnu, při chladnějším počasí i v dubnu nebo na konci vegetačního období rostliny, v srpnu a v září.

Květy sbíráme od dubna do června a listy od května do září. Kořen můžeme po důkladném umytí a odkapání používat čerstvý nebo ho můžeme usušit. Sušíme jej ve stínu, na slunci či uměle do teploty 50 °C. Správně usušený pampeliškový kořen je na lomu bílý, láme se s praskotem, je bez zápachu a má slabě nahořklou chuť. Nesprávně usušený kořen je ohebný, snadno přijímá vlhkosti a plesniví. Usušené kořeny se balí se pevných papírových nebo polypropylenových obalů, uchovávají se na suchém místě, chráněném před světlem a vlhkostí.

Listy sušíme na stinném a větraném místě v načechrané vrstvě do 5 cm. Během sušení je několikrát obracíme. Správně usušené listy si zachovávají svěží zelenou barvu. Listy nesmí ztmavnout. Usušené listy se balí do papírových obalů a skladují se na suchém místě, chráněném před světlem a vlhkostí.

Jak nám pomáhají jednotlivé části pampelišky

Pampeliška se používá zejména vnitřně. Pro léčebné účely se používá zejména kořen. Kořen pampelišky dokáže povzbuzovat činnost všech trávicích orgánů i žlučníku, který stimuluje k lepšímu vylučování žluče. Pomáhá při chorobách žlučníku, léčbě žloutenky, močových cest a ledvinových kaméncích.

Hojí také záněty žaludeční a střevní sliznice a díky obsahu inulinu působí podpůrně i při léčbě diabetu. Obsah inulínu v kořeni během roku kolísá, nejvíce inzulínu obsahuje na podzim. V koření pampelišky můžeme najít také hořčiny, aminokyseliny, vitamíny skupiny B, vitamínu D, fytosterolů, slizovitých látek i minerálních látek, zejména draslíku, mědi, manganu. Kořen se nejčastěji se používá ve formě odvaru. Kořen pampelišky je možné také usušit, upražit, rozemlít a připravit z něho hořkou „pampeliškovou mouku“ nebo náhražku kávy, stejně jako z kořene čekanky.

Mladé listy jsou zdroji vitamínu C, minerálů, kyseliny křemičité a chlorofylu, zeleného barviva rostlin. Listy pampelišky posilují imunitu, mají detoxikační účinky a díky schopnosti povzbuzovat metabolismus pomáhají i při snižování nadváhy. Používají se zejména ve formě salátů, ať už jako samostatný salát nebo se přidávají do zeleninových salátů.

Samostatný salát z pampeliškových listů je možné připravit stejným způsobem jako hlávkový salát. Mladé pampeliškové listy pokladené na chléb s máslem jsou chutnou a zdravou pochoutkou. Květy pampelišky jsou zdrojem karotenoidů, silic i flavonoidů. Z květů se vyrábí pampeliškový „med“, který je ve skutečnosti pampeliškovým sirupem. Pampeliškový sirup je osvědčeným a známým pomocníkem proti nachlazení.

RECEPTY Z PAMPELIŠKY


Ingredience na pampeliškový salát:
  • listy pampelišky
  • 4 ředkvičky
  • 1 mrkev
  • 1/2 salátu
  • 4 lžíce kvašené zeleniny
  • 1 zakysaná smetana

Příprava pampeliškového salátu:


Salát natrháme na menší kousky, ředkvičku nakrájíme na kolečka, mrkev nastrouháme nahrubo, listy pampelišky necháme vcelku, pokud jsou mladé a malé. Větší můžeme pokrájet. Vše smícháme, přidáme 4 lžíce kvašené zeleniny a malý kelímek kysané smetany. Kdo chce, může dochutit sojovou omáčkou a posypat čerstvými bylinkami a oříšky.

TIP: Sbírejte listy pampelišek, které ještě nekvetly, protože nebudou hořké. Vybírejte ty, které vyrostly ve stínu nebo pod kamenem.

Jak si připravit pampeliškový odvar a pampeliškový „med“

Pro přípravu odvaru potřebujeme 2 čajové lžičky usušeného, řezaného smetánkového kořene. Zalijeme je šálkem vody, necháme 2 minuty povařit a poté necháme v uzavřené nádobě vyluhovat 10 – 15 minut. Po vyluhování scedíme. Odvar připravujeme vždy čerstvý, bezprostředně před použitím, pijeme 2 – 4 krát denně. Místo odvaru můžeme použít šťávu z čerstvého kořene, která se podává 4 krát denně, po 1 – 2 čajových lžičkách.

Pro přípravu pampeliškového „medu“ potřebujeme 400 květů pampelišky, 2 l vody, 1,5 kg cukru a 4 citrony. Ve dvou litrech vody vaříme květy. Potom je přecedíme, přidáme do vývaru cukr, dva citrony nakrájené na kolečka, šťávu z dalších dvou citronů a vaříme 1,5 až 2 hodiny. Hotový sirup přelijeme do skleniček a necháme vychladnout.

  • Smetanka lékařská (pampeliška, Taraxacum officinale) je v prodeji online ZDE
  • Léčivé přípravky z pampelišky si můžete koupit online ZDE

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Kořen pampelišky - 10 užitečných účinků pro zdraví
Domácí pampeliškový krém s magnesiem proti křečím

Autor: Liv

Pampeliška – léčivá bylina, na kterou bylinkáři nedají dopustit. Léčivé účinky pampelišky lékařské. Pampeliška salát -recept. Kdy sbírat pampelišku lékařskou, kořen
Zdravá výživa

 308 
  Komentáře ( 1 )
YouTube video
Přidat obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ
Alex|01.05 2017 01:00
Super
Odpovědět
 2