Pampeliška lékařská – léčivá bylina se zázračným vlivem na zdraví
Bylinkami proti paradentóze
Odvykání kouření: Bylinky vám pomohou zmírnit abstinenční příznaky
Aloe jako lék
Bobkový list a jeho účinky
Bylinky a potraviny pro podrážděný žaludek
Bambusový čaj - pro duševní pohodu i potenci
Bylinkami proti paradentóze
Odvykání kouření: Bylinky vám pomohou zmírnit abstinenční příznaky
Aloe jako lék
Bobkový list a jeho účinky
Bylinky a potraviny pro podrážděný žaludek
Bambusový čaj - pro duševní pohodu i potenci
Pampeliška lékařská – léčivá bylina se zázračným vlivem na zdraví
Každé jaro zdobí naše louky nápadně žluté květy pampelišek. Pampeliška lékařská, latinsky Taraxacum officinale, která se nazývaná také smetánka lékařská pro bílou hořkou tekutinu podobnou mléku, kterou roní z poraněného stonku.
Taraxacum officinale není pouze obtížný plevel, jenž dělá vrásky zahrádkářům, díky svým léčivým účinkům patří mezi byliny prospěšné pro naše zdraví. Její blahodárné na účinky znali již starověcí Řekové a Římané.
Smetánka lékařská obsahuje široký komplex účinných látek - inulin, zásobní cukr u rostlin, hořčiny taraxin, taraxasterin, lactopicrin, vitamín B11 (cholin), vitamín B8 (inositol), vitamín B2, vitamíny C, A, D, fytosteroly, aminokyseliny, třísloviny, silice, slizovité látky, minerální látky, zejména měď draslík, mangan, obsahuje též fosfor a kyselinu křemičitou.
Díky bohatému koktejlu účinných látek má jarní bylinka široké využití jako léčivá rostlina. Látky obsažené v pampelišce pomáhají při zánětech močových cest, ledvinových kamenech, diabetu, zvětšení sleziny, příznivě ovlivňují činnost jater, ledvin a trávení.
Bylinka podporuje vylučování žluči, žaludečních šťáv, posiluje funkci slinivky břišní, podporuje krvetvorbu, snižuje hladinu krevního cukru, posiluje metabolismus, působí močopudně, zlepšuje funkci lymfatického systému, pomáhá při chronické únavě, zácpě, ženských potížích. Používá se také jako protihlístový prostředek. Pomáhá i na artrózu, vysokou hladinu cholesterolu v krvi, dnu, chronické ekzémy, nechutenství, detoxikaci těla a rovněž podporuje hubnutí.
Květy sbíráme od dubna do června a listy od května do září. Kořen můžeme po důkladném umytí a odkapání používat čerstvý nebo ho můžeme usušit. Sušíme jej ve stínu, na slunci či uměle do teploty 50 °C. Správně usušený pampeliškový kořen je na lomu bílý, láme se s praskotem, je bez zápachu a má slabě nahořklou chuť. Nesprávně usušený kořen je ohebný, snadno přijímá vlhkosti a plesniví. Usušené kořeny se balí se pevných papírových nebo polypropylenových obalů, uchovávají se na suchém místě, chráněném před světlem a vlhkostí.
Listy sušíme na stinném a větraném místě v načechrané vrstvě do 5 cm. Během sušení je několikrát obracíme. Správně usušené lupeny si zachovávají svěží zelenou barvu. Nesmí ztmavnout. Usušené se balí do papírových obalů a skladují se na suchém místě, chráněném před světlem a vlhkostí.
Hojí také záněty žaludeční a střevní sliznice a díky obsahu inulinu působí podpůrně i u léčby diabetu. Obsah inulínu v kořeni během roku kolísá, nejvíce inzulínu obsahuje na podzim. V kořenu smetánky můžeme najít také hořčiny, aminokyseliny, vitamíny skupiny B, vitamínu D, fytosterolů, slizovitých látek i minerálních látek, zejména draslíku, mědi, manganu. Kořen se nejčastěji se používá ve formě odvaru. Kořen rostliny je možné též usušit, upražit, rozemlít a připravit z něho hořkou „pampeliškovou mouku“ nebo náhražku kávy, stejně jako z kořene čekanky.
Mladé listy jsou zdroji vitamínu C, minerálů, kyseliny křemičité a chlorofylu, zeleného barviva rostlin. Lupeny posilují imunitu, mají detoxikační účinky a díky schopnosti povzbuzovat metabolismus pomáhají i u snižování nadváhy. Používají se zejména ve formě salátů, ať už jako samostatný salát nebo se přidávají do zeleninových salátů.
Samostatný salát z pampeliškových listů je možné připravit stejným způsobem jako hlávkový salát. Mladé pampeliškové lupeny pokladené na chléb s máslem jsou chutnou a zdravou pochoutkou. Květy rostliny jsou zdrojem karotenoidů, silic i flavonoidů. Z květů se vyrábí pampeliškový „med“. Ten je ve skutečnosti pampeliškovým sirupem. Pampeliškový sirup je osvědčeným a známým pomocníkem proti nachlazení.
Ingredience na pampeliškový salát:
Salát natrháme na menší kousky, ředkvičku nakrájíme na kolečka, mrkev nastrouháme nahrubo, lupeny rostliny necháme vcelku, pokud jsou mladé a malé. Větší můžeme pokrájet. Vše smícháme, přidáme 4 lžíce kvašené zeleniny a malý kelímek kysané smetany. Kdo chce, může dochutit sojovou omáčkou a posypat čerstvými bylinkami a oříšky.
TIP: Sbírejte listy pampelišek, které ještě nekvetly, protože nebudou hořké. Vybírejte ty, které vyrostly ve stínu nebo pod kamenem.
Pro přípravu pampeliškového „medu“ potřebujeme 400 květů pampelišky, 2 l vody, 1,5 kg cukru a 4 citrony. Ve dvou litrech vody vaříme květy. Potom je přecedíme, přisypeme do vývaru cukr, dva citrony nakrájené na kolečka, šťávu z dalších dvou citronů a vaříme 1,5 až 2 hodiny. Hotový sirup přelijeme do skleniček a necháme vychladnout.
Domácí pampeliškový krém s magnesiem proti křečím
Autor: Liv
Pampeliška lékařská jako léčivá bylina
Smetánka lékařská je na první pohled obyčejná rostlina, která roste hojně na loukách, pastvinách, mezích i v zahradách jako obtížný plevel. Její podpůrné účinky na zdraví jsou však neobyčejné.Smetánka lékařská obsahuje široký komplex účinných látek - inulin, zásobní cukr u rostlin, hořčiny taraxin, taraxasterin, lactopicrin, vitamín B11 (cholin), vitamín B8 (inositol), vitamín B2, vitamíny C, A, D, fytosteroly, aminokyseliny, třísloviny, silice, slizovité látky, minerální látky, zejména měď draslík, mangan, obsahuje též fosfor a kyselinu křemičitou.
Díky bohatému koktejlu účinných látek má jarní bylinka široké využití jako léčivá rostlina. Látky obsažené v pampelišce pomáhají při zánětech močových cest, ledvinových kamenech, diabetu, zvětšení sleziny, příznivě ovlivňují činnost jater, ledvin a trávení.
Bylinka podporuje vylučování žluči, žaludečních šťáv, posiluje funkci slinivky břišní, podporuje krvetvorbu, snižuje hladinu krevního cukru, posiluje metabolismus, působí močopudně, zlepšuje funkci lymfatického systému, pomáhá při chronické únavě, zácpě, ženských potížích. Používá se také jako protihlístový prostředek. Pomáhá i na artrózu, vysokou hladinu cholesterolu v krvi, dnu, chronické ekzémy, nechutenství, detoxikaci těla a rovněž podporuje hubnutí.
Jak sbírat a skladovat pampelišku
Všechny části rostliny mají léčivé účinky. Kořen sbíráme před rozkvětem rostliny v březnu, při chladnějším počasí i v dubnu nebo na konci vegetačního období rostliny, v srpnu a v září.Květy sbíráme od dubna do června a listy od května do září. Kořen můžeme po důkladném umytí a odkapání používat čerstvý nebo ho můžeme usušit. Sušíme jej ve stínu, na slunci či uměle do teploty 50 °C. Správně usušený pampeliškový kořen je na lomu bílý, láme se s praskotem, je bez zápachu a má slabě nahořklou chuť. Nesprávně usušený kořen je ohebný, snadno přijímá vlhkosti a plesniví. Usušené kořeny se balí se pevných papírových nebo polypropylenových obalů, uchovávají se na suchém místě, chráněném před světlem a vlhkostí.
Listy sušíme na stinném a větraném místě v načechrané vrstvě do 5 cm. Během sušení je několikrát obracíme. Správně usušené lupeny si zachovávají svěží zelenou barvu. Nesmí ztmavnout. Usušené se balí do papírových obalů a skladují se na suchém místě, chráněném před světlem a vlhkostí.
Jak nám pomáhají jednotlivé části pampelišky
Rostlina se používá zejména vnitřně. Pro léčebné účely se používá zejména kořen. Kořen smetánky dokáže povzbuzovat činnost všech trávicích orgánů i žlučníku, který stimuluje k lepšímu vylučování žluče. Pomáhá při chorobách žlučníku, léčbě žloutenky, močových cest a ledvinových kaméncích.Hojí také záněty žaludeční a střevní sliznice a díky obsahu inulinu působí podpůrně i u léčby diabetu. Obsah inulínu v kořeni během roku kolísá, nejvíce inzulínu obsahuje na podzim. V kořenu smetánky můžeme najít také hořčiny, aminokyseliny, vitamíny skupiny B, vitamínu D, fytosterolů, slizovitých látek i minerálních látek, zejména draslíku, mědi, manganu. Kořen se nejčastěji se používá ve formě odvaru. Kořen rostliny je možné též usušit, upražit, rozemlít a připravit z něho hořkou „pampeliškovou mouku“ nebo náhražku kávy, stejně jako z kořene čekanky.
Mladé listy jsou zdroji vitamínu C, minerálů, kyseliny křemičité a chlorofylu, zeleného barviva rostlin. Lupeny posilují imunitu, mají detoxikační účinky a díky schopnosti povzbuzovat metabolismus pomáhají i u snižování nadváhy. Používají se zejména ve formě salátů, ať už jako samostatný salát nebo se přidávají do zeleninových salátů.
Samostatný salát z pampeliškových listů je možné připravit stejným způsobem jako hlávkový salát. Mladé pampeliškové lupeny pokladené na chléb s máslem jsou chutnou a zdravou pochoutkou. Květy rostliny jsou zdrojem karotenoidů, silic i flavonoidů. Z květů se vyrábí pampeliškový „med“. Ten je ve skutečnosti pampeliškovým sirupem. Pampeliškový sirup je osvědčeným a známým pomocníkem proti nachlazení.
RECEPTY Z PAMPELIŠKY
Ingredience na pampeliškový salát:
- listy pampelišky
- 4 ředkvičky
- 1 mrkev
- 1/2 salátu
- 4 lžíce kvašené zeleniny
- 1 zakysaná smetana
Postup:
Salát natrháme na menší kousky, ředkvičku nakrájíme na kolečka, mrkev nastrouháme nahrubo, lupeny rostliny necháme vcelku, pokud jsou mladé a malé. Větší můžeme pokrájet. Vše smícháme, přidáme 4 lžíce kvašené zeleniny a malý kelímek kysané smetany. Kdo chce, může dochutit sojovou omáčkou a posypat čerstvými bylinkami a oříšky.
TIP: Sbírejte listy pampelišek, které ještě nekvetly, protože nebudou hořké. Vybírejte ty, které vyrostly ve stínu nebo pod kamenem.
Jak si udělat pampeliškový odvar a pampeliškový „med“
Pro přípravu odvaru potřebujeme 2 čajové lžičky usušeného, řezaného smetánkového kořene. Zalijeme je šálkem vody, necháme 2 minuty povařit a poté necháme v uzavřené nádobě vyluhovat 10 – 15 minut. Po vyluhování scedíme. Odvar chystáme vždy čerstvý, bezprostředně před použitím, pijeme 2 – 4 krát denně. Místo odvaru můžeme použít šťávu z čerstvého kořene, která se podává 4 krát denně, po 1 – 2 čajových lžičkách.Pro přípravu pampeliškového „medu“ potřebujeme 400 květů pampelišky, 2 l vody, 1,5 kg cukru a 4 citrony. Ve dvou litrech vody vaříme květy. Potom je přecedíme, přisypeme do vývaru cukr, dva citrony nakrájené na kolečka, šťávu z dalších dvou citronů a vaříme 1,5 až 2 hodiny. Hotový sirup přelijeme do skleniček a necháme vychladnout.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Kořen pampelišky - 10 užitečných účinků pro zdravíDomácí pampeliškový krém s magnesiem proti křečím
Autor: Liv
Pampeliška lékařská - bylina, na kterou bylinkáři nedají dopustit. Léčivé účinky smetánky lékařské. Kdy sbírat bylinku a jak ji konzumovat. Salát z bylinky - recept.
Zdravá výživa
311
Komentáře ( 1 )
YouTube
Obrázek
KOMENTÁŘ
Alex|01.05 2017 01:00
Super
Odpovědět
4