Příčina Crohnovy nemoci:
Jasná příčina této nemoci není objasněná. Na vzniku se zřejmě podílí řada rizikových faktorů, mezi které patří:- dědičnost,
- alergie a imunitní reakce,
- bakteriální i virové infekce,
- stres,
- hormonální poruchy, užívání hormonální antikoncepce u žen,
- špatné stravovací návyky – nedostatek vlákniny, nadbytek cukru, tučná strava,
- kouření,
- nepříznivé prostředí města - dle statistik je výrazně vyšší počet nemocných ve více vyspělých městech a zemích.
Příznaky Crohnovy nemoci
Příznaky Crohnovy choroby jsou velmi rozmanité. Závisí především na lokalitě postiženého úseku trávicí trubice.Střevní příznaky:
- bolesti břicha až křeče – nejčastěji po jídle, bolesti břicha jsou zpočátku tlakového charakteru v pravém podbřišku, které často připomínají zánět slepého střeva,
- nadýmání,
- časté průjmy, někdy s příměsí krve nebo hlenu,
- zvracení,
- zvýšená teplota,
- úbytek tělesné hmotnosti až těžká podvýživa, způsobená špatným vstřebáváním živin ve střevě
- píštěle, abscesy, bolestivé výrůstky ve střevě a konečníku,
- pocit nedostatečného vyprázdnění po odchodu stolice.
Mimostřevní příznaky:
- bolesti kloubů nebo jejich zánět, bolesti mají stěhovavý charakter,
- kožní příznaky – tvorba puchýřků, vředů,
- chudokrevnost,
- postižení oka – záněty duhovky, rohovky,
- únava.
Léčba Crohnovy choroby:
Diagnostika se stanovuje především na základě klinických obtíží, laboratorních krevních testů, koloskopie a rentgenového snímku. Při rozsáhlejším postižení s tvorbou abscesů a píštělí je nutné CT vyšetření. Crohnova choroba není vyléčitelná, lze jen zmírnit její příznaky a tak zlepšit kvalitu života. Cílem léčby je proto snížení aktivity zánětu a udržení choroby ve stádiu klidu.Dietní opatření je pro pacienta s Crohnovou chorobou základem pro zvládání příznaků onemocnění. Důležité je, aby pacient přijímal všechny potřebné živiny, hlavně bílkoviny, vitamíny a vlákninu. Každý pacient s Crohnovou chorobou pocítí zhoršení příznaků při konzumaci některých potravin, takovým by se měl vyhýbat, zejména alkoholu, který dráždí střeva. Obecně špatně snáší syrovou zeleninu, zeleninové a ovocné šťávy, citrusy, kyselé zelí, luštěniny, cibule, tučné a kyselé pokrmy. Současně je velmi důležitý příjem tekutin, nejlépe je tolerována čistá voda. Pacient by měl omezit fyzicky náročnější aktivity a sporty.
Při léčbě Crohnovy choroby se běžně používají léky potlačující zánět. K tomu se používají kortikosteroidy a imunosupresiva. Tyto léky utlumí imunitní reakce, a tím i zklidní příznaky zánětu střeva. Při komplikacích jako je neprůchodnost střeva, píštěle či krvácení se volí léčba chirurgická. Tři čtvrtiny nemocných s Crohnovou chorobou jsou nejméně jedenkrát za život operováni. Bohužel po chirurgických zákrocích stále nedochází k úplnému uzdravení pacienta. Crohnova choroba se dříve či později vrací do oblastí střev původně zdravých. Při rozvoji Crohnovy choroby hraje podstatný význam důsledné užívání léků, vyhýbání se rizikovým faktorům a udržování organismu v psychické kondici.
Autor: Liv
Crohnova choroba - nemoc na celý život. Příčina Crohnovy nemoci. Příznaky Crohnovy nemoci. Léčba Crohnovy choroby. Crohnova nemoc je chronický zánět trávicí trubice
Zdravá výživa