Zdraví

10 překvapivých zajímavostí, které byste měli vědět o cukru

25.10 2015|Potraviny
10 překvapivých zajímavostí, které byste měli vědět o cukru

Vědci, odborníci na výživu i milovníci sladkostí se již dlouho a vážně přou o přednostech a rizicích cukru. Všichni jsou vybaveni ohromným množstvím argumentů, z nichž většina směřuje k neodolatelné touze přestat cukr používat.

Cukr by ale samozřejmě měl být stejně jako jakákoliv další potravina v lidské stravě obsažen, protože se jedná o zdroj energie pro lidské tělo a nezbytný prostředek pro fungování řady lidských orgánů. Ale aby nám byl opravdu užitečný, musíme znát správnou míru. Přibližná denní dávka 50 gramů cukru nám přinese správný užitek. Jeho nadbytek nám ale již ničí zdraví. Nejedná se přitom pouze o čistý cukr, který si například dáváme do kávy, ale o veškeré množství přijaté v jídle. Dnes je totiž cukr obsažen prakticky ve všech potravinách, proto je tak důležité před jejich nákupem nebo použitím prostudovat jejich složení.

Vybrali jsme pro vás deset zajímavých skutečností o cukru, které vás donutí podívat se na tento sladký doplněk s větší vážností a objektivitou.

1. Cukr má antibakteriální účinky

Málokdo ví, že obyčejný cukr může nahradit běžné farmaceutické desinfekce. Ničí bakterie, podporuje hojení ran, likviduje patogenní mikroorganismy s účinností podobnou reklamou vychvalovaných speciálních mastí a přípravků. Pokud do obvazu na ránu přidáte cukr, postižená oblast bude chráněná nejen proti bakteriím ale i před nadměrnou vlhkostí. Přispěje to tak k urychlení zahojení.

2. Kostkový cukr našel své místo v umění

Vynález kostkového cukru se stal pro lidstvo skutečným objevem. Proto hned v několika městech po celém světě mu byly postaveny památníky. První socha na památku kostkového cukru stojí v České republice, kde byl vynalezen. První sladké bílé kostky přišly na svět v jihočeských Dačicích. Tento objev umožnil bouřlivý vývoj systému rychlého občerstvení. Na druhou stranu ale učinil lidstvo příliš závislým na sladkých potravinách.

3. Existuje několik druhů cukru

Jistě znáte cukr vyrobený z cukrové řepy nebo cukrové třtiny. Ten druhý je pro lidský organismus vhodnější, protože je lépe stravitelný. Zde v Evropě ale málokdo zná cukr vyrobený z cukrové palmy,rýže nebo prosa. Na rozdíl od cukrové řepy nebo cukrové třtiny je z těchto surovin proces výroby cukru pracnější i časově náročnější. Ale cukr z nich byl v Asii používán už dávno před objevem výroby z cukrové třtiny.

4. Cukr eliminuje zápach kávy a koření

Velmi často se stává, že se potřebujeme zbavit nežádoucího zápachu ve starém kávovaru, nádobkách na koření nebo v mlýnku na kávu. Ale možná nevíte, že k tomu může pomoci cukr, který dokonale pohlcuje nepříjemné pachy. Stačí do nádoby nasypat cukr, nechat půl hodiny působit a nakonec důkladně opláchnout pod tekoucí vodou.

5. Odstraňuje skvrny

Pokud se na vašem svetru objevila zvláštní skvrna, není nutné hned utíkat do drogerie nebo nejbližšího supermarketu, abychom na to koupili nejdražší odstraňovač skvrn. Postačí znečištěné místo namočit v teplé vodě, vzít cukřenku a posypat cukrem. Po několika hodinách skvrna zmizí. Tímto způsobem můžeme čistit i čalounění židlí, sedacích souprav a koberce.

Hnědý cukr


6. Vhodný doplněk léků

Pokud si přečtete návody k lékům, nevyhnutelně dojdete k závěru, že všechny léčivé přípravky obsahují cukr. Konkrétně se cukr používá ke kultivaci penicilinových spór. Přidává se také do hořkých léků, aby lépe chutnaly. Lidé trpící cukrovkou proto musí pečlivě číst příbalové letáky k lékům a radit se s lékařem, aby si zbytečně neublížili.

7. Nadbytek cukru způsobuje problémy

Cukr z těla odvádí některé užitečné látky, jako je například vápník. Proto již od dětství slyšíme, že nám může poškodit zuby a kosti. Pokud se dlouhé roky přejídáte cukrem, pak vám ve stáří hrozí artritida, artróza a svalová dystrofie. Nadbytek cukru též může vést k vážným nemocem krve. Dívky by měly vědět, že dlouhodobá nadměrná spotřeba cukru způsobuje vrásky na kůži. Cukr se totiž ukládá v kolagenových vláknech a pleť tak ztrácí svou přirozenou pružnost.

8. Trochu o cukrových náhražkách

Nejsilnější syntetická náhražka cukru - lugdunam - je stotisíckrát sladší než přírodní cukr. K oslazení čaje by stačilo pouze jedno malé zrníčko, zatímco běžného cukru potřebujete minimálně 10 gramů. Kilogram této náhražky by dostatečně osladil velký plavecký bazén. Nejběžnější cukrové náhražky aspartam a sacharin byly objeveny náhodou při syntéze léku na vředy.

9. Údaje o roční spotřebě

Během posledních několika desetiletí se spotřeba cukru ve světě téměř zdvojnásobila. Současná spotřeba více než 40 kilogramů ročně na osobu je otřesným číslem. Cukr konzumujeme v nápojích i potravinách, jíme ho v restauracích a kavárnách a už si téměř vůbec neuvědomujeme, jak značné množství cukru denně spotřebujeme. V dnešní době snad neexistuje nápoj, omáčka či další potravina, do které výrobce nepřidává cukr buď na zlepšení chuti nebo jako konzervační přípravek. Nárůst osobní spotřeby cukru můžete zastavit, když budete sledovat složení všech nakoupených a konzumovaných potravin.

10. Závislost na cukru

Procesy v lidském organismu jsou nastaveny tak, že při dlouhodobém užívání velkého množství cukru se na něm vypěstuje silná závislost. Není to pouze psychická závislost, ale lze ji vysvětlit i chemickými a biologickými procesy. Cukr uvolňuje inzulín do krve a tím se velmi urychluje pocit uspokojení a sytosti a tělo si žádá jeho doplnění. Cukr vyvolává návyk na serotonin a dopamin, které se uvolňují při vkládání sladkého do úst. Tyto dva hormony umí zlepšit náladu a vyvolávat pocity štěstí a spokojenosti. Čím častěji jíme cukr, tím si vytvoříme větší závislost na pocitech euforie způsobených těmito hormony.

Autor: Liv

Deset zajímavostí, které byste měli vědět o cukru. Vybrali jsme pro vás deset zajímavých skutečností o cukru, které vás donutí podívat se na tento sladký doplněk s větší vážností a objektivitou.
Zdravá výživa

 301 
  Komentáře
YouTube video
Přidat obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ