8 superpotravin, které byste měli znát
10 důvodů, proč jíst červenou řepu pro zdraví
10 překvapivých zajímavostí, které byste měli vědět o cukru
10 důvodů, proč začít ráno šálkem kávy
Brusinky – lék nejen na močové cesty
10 důvodů, proč milovat mango + 3 zajímavé recepty
Acai bobule – superpotravina, kterou byste měli zahrnout do svého jídelníčku
Pohanka a její vliv na zdraví
Proč jíst vlákninu?
10 důvodů, proč jíst červenou řepu pro zdraví
10 překvapivých zajímavostí, které byste měli vědět o cukru
10 důvodů, proč začít ráno šálkem kávy
Brusinky – lék nejen na močové cesty
10 důvodů, proč milovat mango + 3 zajímavé recepty
Acai bobule – superpotravina, kterou byste měli zahrnout do svého jídelníčku
Pohanka a její vliv na zdraví
Proč jíst vlákninu?
8 superpotravin, které byste měli znát
Superpotraviny jsou potraviny, které se vyznačují výjimečně cennými a prospěšnými vlastnostmi ve srovnání s jinými produkty. A v žádném případě nejde o přehánění.
Tyto potraviny jsou unikátní svým vyváženým složením, které zajišťuje a uspokojuje všechny potřeby a požadavky nejen aktivního způsobu života. Některé z nich mohou postupně úplně očistit organismus od toxinů, jiné zase zajišťují veškeré spektrum výživově cenných látek. Všechny superpotraviny bez výjimky dodávají organismu energii, zmírňují následky nesprávného stravování, špatného životního prostředí a nedostatku fyzické aktivity.
V našich podmínkách toho o superpotravinách ještě mnoho nevíme, ačkoli se stávají trendem posledních let a povědomí o nich se zlepšuje. Dokonce i v západních zemích se začali o tyto potraviny zajímat poměrně nedávno. Vysvětlit to můžeme řadou faktorů. První příčina tkví v tom, že mnohé superpotraviny nejsou vhodné jak k transportu, tak skladování v čerstvém přírodním stavu, a proto se k lidem dostávají už zpracované, a to v podobě koření, přísad anebo jako součást nejrůznějších výživových doplňků. Za druhé, na celé planetě existuje jen několik desítek superpotravin, přičemž prozkoumaných a doporučených ke konzumaci je jich ještě méně.
Současné superpotraviny jsou zcela přírodními produkty. Přírodní původ je také jejich hlavní předností. Superpotraviny nepotřebují žádné doplňující zpracování, aby lépe vypadaly nebo lépe chutnaly. V superpotravinách získáváte jen to, co stvořila sama příroda. Úsilí vědců a technologů se nyní soustředí na způsob, jakým by bylo možné dopravit superpotraviny ke svému spotřebiteli se zachováním všech přírodních vlastností. Využití libovolných chemikálií v jakékoli etapě pěstování nebo zpracování potraviny, může vést k úplně opačnému, než zamýšlenému, efektu.
Superpotraviny nemají vedlejší účinky! Nevyvolávají návyk ani závislosti. Doporučují se k užívání v jakémkoli věku, za jakéhokoli zdravotního stavu. Samozřejmě mají sloužit zejména jako doplněk každodenního jídelníčku, ne jako jeho jediná nebo hlavní část. Superpotraviny, které začleníme do své stravy, mají za úkol obohacovat přijímanou potravu prospěšnými látkami a potřebnou energií, a to zejména v případě, že nejsou ostatní potraviny, které konzumujeme, příliš kvalitní.
Seznam superpotravin je neustále doplňován, protože vědci téměř každý rok nacházejí nové a nové ultra zdravé potraviny vhodné ke konzumaci. I když přesnější je říci, že je znovu objevují, protože téměř všechny superpotraviny člověku už dávno oddaně slouží.
Autor: MaK
V našich podmínkách toho o superpotravinách ještě mnoho nevíme, ačkoli se stávají trendem posledních let a povědomí o nich se zlepšuje. Dokonce i v západních zemích se začali o tyto potraviny zajímat poměrně nedávno. Vysvětlit to můžeme řadou faktorů. První příčina tkví v tom, že mnohé superpotraviny nejsou vhodné jak k transportu, tak skladování v čerstvém přírodním stavu, a proto se k lidem dostávají už zpracované, a to v podobě koření, přísad anebo jako součást nejrůznějších výživových doplňků. Za druhé, na celé planetě existuje jen několik desítek superpotravin, přičemž prozkoumaných a doporučených ke konzumaci je jich ještě méně.
Několik důvodů, proč začlenit superpotraviny do svého jídelníčku
Nejdříve si musíme uvědomit, že superpotraviny nejsou léky. Nemůžeme od nich očekávat okamžitou záchranu. Jakákoli superpotravina odhaluje maximum svých možností teprve při dlouhodobém a systematickém užívání. Nicméně pokud superpotraviny užíváte, vaše případné onemocnění může mít alespoň lepší konečnou prognózu i samotný průběh.Současné superpotraviny jsou zcela přírodními produkty. Přírodní původ je také jejich hlavní předností. Superpotraviny nepotřebují žádné doplňující zpracování, aby lépe vypadaly nebo lépe chutnaly. V superpotravinách získáváte jen to, co stvořila sama příroda. Úsilí vědců a technologů se nyní soustředí na způsob, jakým by bylo možné dopravit superpotraviny ke svému spotřebiteli se zachováním všech přírodních vlastností. Využití libovolných chemikálií v jakékoli etapě pěstování nebo zpracování potraviny, může vést k úplně opačnému, než zamýšlenému, efektu.
Superpotraviny nemají vedlejší účinky! Nevyvolávají návyk ani závislosti. Doporučují se k užívání v jakémkoli věku, za jakéhokoli zdravotního stavu. Samozřejmě mají sloužit zejména jako doplněk každodenního jídelníčku, ne jako jeho jediná nebo hlavní část. Superpotraviny, které začleníme do své stravy, mají za úkol obohacovat přijímanou potravu prospěšnými látkami a potřebnou energií, a to zejména v případě, že nejsou ostatní potraviny, které konzumujeme, příliš kvalitní.
Jaké tedy známe superpotraviny?
1. Vanilka
První superpotravinou jsou organické lusky vanilky s druhovým názvem Bourbon. Vanilkové lusky jsou plody liány z čeledi orchidejí, které se určitým způsobem sbírají a suší. Jedná se o dlouhý a časově náročný proces, proto jsou také vanilkové lusky velmi drahé. Nicméně vůně je nesrovnatelná s umělými náhražkami. Stejně jako obsah prospěšných látek.Vanilka
2. Kakaové máslo lisované za studena
Nerafinované kakaové máslo, připravené z bobů vysoce kvalitního druhu Arriba cestou studeného lisování, je další výjimečnou superpotravinou. Velmi prospěšný bio-produkt nachází své využití nejen při přípravě čokolády, ale také v kosmetickém průmyslu nebo v medicíně. Kakaové máslo je vhodné pro ruční výrobu mýdel.3. Kešu nepražené
Kešu je jeden z nejdelikátnějších oříškových plodů, kromě toho ale také plní funkci superpotraviny. Ořechy kešu jsou produktem s vysokou výživovou hodnotou, obsahují v sobě obrovské množství bílkovin a uhlovodíků.4. Nezpracované kakaové boby, syrové kakao
Nezpracované divoce rostoucí kakao z tropických pralesů v povodí řeky Amazonky na území Peru a Ekvádoru obsahuje velmi cenné látky, které mají léčivé účinky a zároveň jsou také výživově hodnotné. Syrové nebo také živé kakao se doporučuje při prevenci mnoha nebezpečných a běžnými lékařskými postupy nevyléčitelných nemocí. Živé kakao je přírodní potravina vhodná pro všechny věkové kategorie nehledě na zdravotní stav.5. Guarana
Prospěšné vlastnosti guarany jsou dány obsahem kofeinu v ní. Proto se guarana používá jako stimulující prostředek při bolestech hlavy, migrénách a jiných neduzích. Tříslovina, která se v guaraně nachází, příznivě působí při žaludečních a střevních obtížích. Guarana také normalizuje tukové přeměny v organismu, zvyšuje výkonnost organismu a stimuluje funkci nervového systému.6. Mladá pšenice
Užívání mladé rostlinky je pro celý organismus nezpochybnitelným přínosem. Sníst každý den několik stébel je zdraví prospěšné a navíc se jedná o dostupný produkt i pro obyvatele velkých měst. Živá rostlinka se nachází v bujné fázi růstu a má schopnost nastartovat v organismu omlazující proces. Kromě toho tyto malé rostlinky obsahují chlorofyl v jeho živé podobě, čímž se našemu organismu dostává skutečné péče.Mladá pšenice
7. Plody acai
Bobule acai jsou opravdovou královnou mezi ultra zdravými potravinami. Obsahují neuvěřitelné množství antioxidantů, antokyanů a polyfenolů. Na seznamu šampionů s vysokým obsahem antioxidantů se plody acai dělí o prvenství ještě s jinými bobulemi, a to s goji. Kupříkladu granátové jablko zaostává za těmito dvěma plodinami o 60%. A navíc, plody acai obsahují mnoho vitaminů a minerálů.8. Goji
Plody goji neboli kustovnice čínské se v poslední době staly oblíbenou superpotravinou jak v Americe, tak v Evropě. Díky svým léčivým vlastnostem však byli plody goji již dávno známy tibetským mnichům. Goji obsahují mnoho cenných vitamínů a mikroelementů.Seznam superpotravin je neustále doplňován, protože vědci téměř každý rok nacházejí nové a nové ultra zdravé potraviny vhodné ke konzumaci. I když přesnější je říci, že je znovu objevují, protože téměř všechny superpotraviny člověku už dávno oddaně slouží.
Autor: MaK
Už jste slyšeli o tzv. superpotravinách? Jsou to čistě přírodní produkty, které mají neuvěřitelně pozitivní vliv na lidský organismus a které začínáme v posledních letech objevovat i u nás.
Zdravá výživa
301
Komentáře
YouTube
Obrázek
KOMENTÁŘ