Zdraví

2 šálky kávy denně dokáží zázraky s vašimi játry

13.06 2016|Potraviny
2 šálky kávy denně dokáží zázraky s vašimi játry

Mnozí z nás si bez šálku kávy nedovedou představit své ráno. Káva je jedním z nejpopulárnějších nápojů na světě. Ročně se na celém světě vypije zhruba 450 miliard šálků této pochutiny.

O tom, zda je káva zdraví prospěšná, či ne, se polemizuje již řadu let. Nikdo zatím nepřišel se stoprocentní prohlášením ve prospěch nebo neprospěch kávy, ale mnohé studie naznačují, že pravidelná, mírná konzumace kávy může snížit riziko celé řady chorob, včetně rakoviny, fibrózy a cirhózy. Zdravé zdraví pro vás dnes má 4 zdraví prospěšné účinky kávy, které vás možná přesvědčí o tom, že pití 2 až 3 šálků kávy denně není až zas takový hřích, jak se může zdát. Ba naopak.

1. Káva a cirhóza jater

Cirhóza je chronické onemocnění jater, které nahrazuje zdravé jaterní tkáně zjizvenými tkáněmi, což má za následek zablokování průtoku krve do jater, což negativně ovlivňuje jejich funkci. Cirhóza způsobuje každý rok přes 1 milion úmrtí, a může být způsobena nadměrnou konzumací alkoholu, hepatitidou, poruchou imunity nebo onemocněním tuku v játrech.

Pokud zvýšíte svůj denní příjem kávy na 2 šálky denně, může pomoci snížit riziko vzniku cirhózy související s alkoholem. Tvrdí to studie z roku 2016, publikována v časopise Alimentary Pharmacology and Therapeutics.

V této studii vědci analyzovali devět různých studií, které zkoumaly vztah mezi spotřebou kávy a rizikem cirhózy. Studií se zúčastnilo 432 tisíc účastníků a probíhaly v letech 1994-2015. Osm studií ukázalo, že zvýšení spotřeby kávy na 2 šálky za den bylo spojeno s významným snížením rizika cirhózy. Kofein v kávě se metabolizuje na látku zvanou paraxanthine, která zabraňuje růstu pojivové tkáně, tedy k rozvoji jaterní cirhózy.

2. Káva a rakovina jater

Rakovina jater je jednou z hlavních příčin úmrtí na rakovinu po celém světě. The American Cancer Society odhaduje, že v roce 2016 bylo diagnostikováno 39 320 nových případů rakoviny jater, a z toho 27 170 lidí pravděpodobně na rakovinu jater v tomto roce zemře.

Chcete-li snížit riziko rakoviny jater, pijte 2 šálky kávy denně. Káva obsahuje asi 100 aktivních sloučenin, včetně antioxidantů, polyfenolů a kofeinu, jež hrají klíčovou roli při snižování rizika rakoviny jater. Káva také ovlivňuje jaterní enzymy. Studie z roku 2015, zveřejněna v časopise International Journal of Cancer došla k závěru, že příjem kávy je opravdu spojen s nižším výskytem rakoviny jater. Další meta-analýza zveřejněna v Gastroenterologii v roce 2007 naznačila, že při konzumaci 2 šálků kávy denně se riziko rakoviny jater snižuje o 44 %.

3. Káva a žloutenka typu C

Káva má pozitivní účinky dokonce i v případě žloutenky typu C, která souvisí s onemocněním jater. Podle Světové zdravotnické organizace trpí více než 130-150 milionů lidí chronickou hepatitidou typu C. Žloutenka typu C je nakažlivé onemocnění, které způsobuje zánět a infekci jater. Může být buď akutní nebo chronická. Neexistují proti ní žádná očkování.

Ve studii z roku 2009 byli 4 roky zkoumáni pacienti infikovaní hepatitidou C. Bylo zjištěno, že pravidelná konzumace kávy byla statisticky významně spojena s nižší mírou progrese onemocnění. Ve studii publikované v roce 2011, v Journal of Hepatology, bylo zkoumáno celkem 238 dosud neléčených pacientů s chronickou žloutenkou typu C. V této studii bylo zjištěno, že potenciální hepatopretektivní vlastnosti kofeinu jsou účinné v ochraně proti chronickému onemocnění jater. Příjem kofeinu vyšší než 408 mg za den (3 šálky nebo více) je spojen se sníženou histologickou aktivitou u pacientů s tímto onemocněním.

4. Nealkoholická steatóza jater

Nealkoholická steatóza jater je onemocnění, při kterém se v játrech hromadí tuk, aniž by to způsobil alkoholismus. Toto onemocnění je běžné a dá se vyřešit vhodným životním stylem a dietou. Jedním ze způsobů, jak si při tomto onemocnění pomoci, je pití dvou šálků kávy denně. Studie z roku 2010 porovnávala 137 pacientů s tímto onemocněním se skupinou dalších 108 pacientů. Výsledky ukázaly pozitivní spojení mezi příjmem kávy a stupněm jaterní steatózy. Stejné výsledky potvrdila i studie z roku 2012.

Další zdravotní účinky kávy:

  • Snižuje riziko rakoviny tlustého střeva.
  • Snižuje riziko rozvoje roztroušené sklerózy.
  • Snižuje riziko předčasného úmrtí.
  • Zlepšuje náladu a bojuje s depresí.
  • Ochrana proti diabetu 2. typu.
  • Snižuje riziko rakoviny kůže.
  • Zvyšuje fyzickou výkonnost.
  • Pomáhá se spalováním tuků a hubnutím.

Těchto výhod kávy lze využívat pouze v případě, že budete kávu pít s mírou, což znamená ne více než 3 šálky denně. Vysoký příjem kávy může způsobit nespavost, úzkost, neklid a vysokou hladinu cholesterolu. Navíc, kávě je třeba se vyhnout v těhotenství.

Jak pít kávu zdravěji

  • Vždy si vybírejte kvalitní značku.
  • Kupujte celá kávová zrna a rozemelte si je doma, aby měli lepší chuť i kvalitu.
  • Pijte jen 2 až 3 šálky za den.
  • Nepijte kávu na lačný žaludek, protože může způsobit prudký pokles hladiny cukru v krvi, což pak může vyvolat zvýšenou chuť na cukr.
  • Nepijte kávu po 2. hodině odpolední.
  • Neslaďte kávu cukrem nebo umělým sladidlem.
  • Nepoužívejte nízkotučnou ani umělou smetanu.
  • Kávu pijte až po jídle.
  • Pro zlepšení chuti přidejte trochu skořice.
  • Vařte kávu pomoci papírového filtru.


Autor: Liv

2 šálky kávy denně dokáží zázraky s vašimi játry. Káva má příznivý vliv na játra a dokáže předcházet nebo léčit nemoci související s játry. Nemoci jater
Zdravá výživa

 306 
  Komentáře

YouTube
Obrázek
KOMENTÁŘ