Zdraví

12 zdravotních benefitů jarní cibulky, které musíte znát

01.06 2016|Potraviny

Jarní cibulka patří mezi nejoblíbenější zeleninu. Kromě toho, že výborně chutná a dá se přidat skoro do každého slaného pokrmu, je také neskutečně zdravá a výživná. Zdravé zdraví se dnes zaměřilo na 15 zdravotních benefitů jarní cibulky, které vás přimějí k tomu, abyste tuto zázračnou zeleninu přidávali do svého jídelníčku častěji.

Jarní cibulka je bohatá na vitamíny a minerály. Obsahuje vitamín C, B2, thiamin, A a a K. Kromě toho je dobrým zdrojem mědi, fosforu, hořčíku, draslíku, chrómu, manganu a vlákniny. Jarní cibulka je také silným zdrojem flavonoidů, jako je quercetin.

1. Podporuje zdravé kosti

Pouhých 12 gramů stonku jarní cibulky obsahuje téměř 20 mikrogramů vitamínu K, což 16 % doporučené denní dávky pro dospělého člověka a 1,6 mg vitamínu C, což jsou 2 % denní doporučené dávky. Ženám jarní cibulka dodá dokonce 22 % denní dávky vitamínu K a 2,1 % vitamínu C. Oba vitamíny jsou klíčové pro růst, vývoj a udržení silných a zdravých kostí. Pokud vaše strava postrádá tyto vitamíny, můžete být náchylnější ke vzniku osteoporózy nebo trpět častějšími zlomeninami.

2. Udržuje zdravé oči

Tělo potřebuje vitamín A k výrobě rhodopsinu, proteinu v očích, který umožňuje sítnicovým receptorům, aby absorbovaly světlo. U lidí, jejichž strava neobsahuje dostatek vitamínu A, se může rozvinout šeroslepost nebo jiné poruchy vidění, včetně vředů na rohovce. Jarní cibulka obsahuje 24 mikrogramů vitamínu A ve formě sloučeniny provitamínu karotenoidu, kterou tělo přemění na retinol, aktivní formu vitamínu. Toto množství vitamínu A splňuje 2,6 % doporučené denní dávky pro muže a 3,4 % doporučené denní dávky pro ženy.

3. Udržuje zdravé srdce

3. Vitaminy C a A obsažené v jarní cibulce mají silné antioxidační vlastnosti, což znamená, že mohou pomoci zabránit poškození DNA a buněčné tkáně volnými radikály. Strava bohatá na potraviny s vysokým obsahem antioxidantu zajišťuje nižší riziko srdečních onemocnění. Vitamin C může navíc pomoci zabránit vysokému krevnímu tlaku, což může také pomoci snížit riziko srdečních onemocnění.

4. Zlepšuje imunitní systém

Podle Amerického institut pro výzkum rakoviny je jarní cibulka bohatým zdrojem fytochemikálií, zejména flavonoidů, jako jsou quercetin a antokyany. Tyto konkrétní fytochemické sloučeniny jsou přirozeně vyskytující se rostlinné složky, které mohou podporovat funkci imunitního systému.

4. Snižuje riziko vzniku rakoviny

Jarní cibulka je bohatá na síru a sloučeninu, která se nazývá allyl-sulfid, a která pomáhá snižovat riziko vzniku rakoviny tlustého střeva. Studie z roku 2001, zveřejněna v American Journal of Clinical Nutrition zjistila, ze flavonoidy mohou také pomoci předejít rakovině tím, ze eliminují xanthinoxidazu, což je enzym, který podporuje volné radikály, které mohou poškodit DNA a buněčné tkáně.

5. Snižuje hladinu cukru v krvi

Studie ukázaly, že sloučeniny síry přítomné v jarní cibulce mohou pomoci při snižování hladiny cukru v krvi. Sloučeniny síry zvyšují hladinu inzulínu, hormonu, který je nezbytný pro přepravu cukru v krvi do buněk po celém tele. Pokud máte cukrovku nebo zvýšený cukr, rozhodně zahrňte jarní cibulku do vašeho jídelníčku.

6. Zabraňuje žaludečním problémům

Jarní cibulka je prospěšná při žaludečních potížích. Působí totiž jako silný přírodní prostředek proti průjmu a jiným žaludečním potížím. Kromě toho má jarní cibulka zázračnou schopnost zlepšovat chuť k jídlu. Díky vysokému obsahu vlákniny pomáhá tato zelená zelenina lepšímu fungování trávicího systému.

7. Ochraňuje před infekcemi

Síra, minerál, který je obsažený v jarní cibulce, zabraňuje růstu hub, zatímco vitamín K pomáhá při srážení krve. Je také zjištěno, že zvyšuje prokrvení a vstřebávání vitamínu B1 v těle, a tím snižuje stres a únavu. Vitamin C působí zároveň jako silný antioxidant, který chrání tělo před poškozením tkáně a zánětu. Jarní cibulka má antibakteriální i antivirové schopnosti.

8. Snižuje krevní tlak

Jarní cibulka obsahuje allicin, který snižuje tuhost cév uvolňováním oxidu dusnatého, díky čemuž snižuje celkový krevní tlak. Kromě toho zabraňuje tvorbě sraženin krevních destiček a v krevních cévách působí fibrinolyticky, což napomáhá snížit celkové riziko vzniku ischemické choroby srdeční, periferních vaskulárních nemocí a mrtvice.

9. Léčí artritidu a astma

Jak již bylo výše zmíněno, jarní cibulka obsahuje quercetin, který má protizánětlivé a anti-histamické účinky. Tato jarní zelenina je proto dobrá pro léčbu artritidy a astmatu.

10. Snižuje cholesterol

Jarní cibulka obsahuje méně thiosulfinatů, jako jsou diallyl disulfid, propylacetat disulfid a allyl disulfid, než česnek. Tyto tři sloučeniny spolu s dalšími thiosulfinaty se pomoci enzymatické reakce převádějí na allicin. Když k tomu dojde, tak se sníží produkce cholesterolu, a to zejména v jaterních buňkách.

11. Vysoký obsah vlákniny

Jarní cibulka obsahuje velké množství vlákniny, dokonce více, než šalotka a zralá cibule. Ze přibližně 100 gramů jarní cibulky získáte asi 2,6 gramu vlákniny, což je 7 % doporučené denní dávky pro dospělého člověka.

12. Nízký obsah kalorií

Zelená jarní cibulka obsahuje velmi málo kalorií, díky čemuž je skvělou potravinou při dietách. Pokud sníte asi 100 gramu jarní cibulky, obdrží vaše tělo pouhých 31 kalorií. Zelená cibulka obsahuje také 1,8 gramu bílkovin, což je 3,6 % doporučené denní dávky. Jarní cibulka obsahuje pouze stopové množství tuku. Jedna porce obsahuje 0,1 gramů tuku. Naše tělo ke správnému fungování vyžaduje tuk, ale ne příliš mnoho. Ideální je maximální příjem ve výši 20 až 35 % z denního příjmu kalorii. Konzumaci zelené cibulky získáte i 4 mg omega-3 mastných kyselin a 70 mg omega-6 mastných kyselin.

Autor: Jad

12 zdravotních benefitů jarní cibulky, které musíte znát. Zdravé zdraví se dnes zaměřilo na 15 zdravotních benefitů jarní cibulky, které vás
Zdravá výživa

 306 
  Komentáře
YouTube video
Přidat obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ