Co se stane s vašim tělem, když přestanete jíst maso?
10 potravin pro silné a zdravé kosti
10 překvapujících léčivých účinků pecky z avokáda
2 šálky kávy denně dokáží zázraky s vašimi játry
12 zdravotních benefitů jarní cibulky, které musíte znát
10 zdravotních výhod hnědé rýže
Řapíkatý celer a zdraví - 10 účinků, které musíte znát
Česnek, cibule a zelí - nejlepší potraviny na posílení imunity
Červené nebo bílé víno, aneb víno jako lék
10 potravin pro silné a zdravé kosti
10 překvapujících léčivých účinků pecky z avokáda
2 šálky kávy denně dokáží zázraky s vašimi játry
12 zdravotních benefitů jarní cibulky, které musíte znát
10 zdravotních výhod hnědé rýže
Řapíkatý celer a zdraví - 10 účinků, které musíte znát
Česnek, cibule a zelí - nejlepší potraviny na posílení imunity
Červené nebo bílé víno, aneb víno jako lék
Co se stane s vašim tělem, když přestanete jíst maso?
Jíst maso nebo se mu úplně vyhnout je každého osobní volba. Zatímco někteří lidé nemohou pochopit myšlenku, proč se vzdát masa, jiní pokládají vegetariánský životní styl za zdravý a udržitelnější.
Světová zdravotnická organizace (WHO) a Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny zveřejnily alarmující zprávu z října 2015. Zpráva získaná na základě studií prováděných během posledních 20 let, posuzovala potenciál rakoviny ve spojení s konzumací dvou nejpopulárnějších světových odrůd masa - červeného masa a zpracovaného masa. Červené maso obsahují všechny druhy svaloviny, jako je hovězí, vepřové, skopové, jehněčí, telecí i koňské maso. Zpracované maso je takové, které bylo podrobeno zpracovaní, tedy solení, zrání, kvašení a uzení, a není již ve svém přirozeném stavu.
Ke zpracovanému masu se řadí salámy, paštiky, mleté hovězí, párky, šunka, hamburgery a jiné. Podle této zprávy je pravidelná konzumace zpracovaného maso spojena s kolorektálním karcinomem. Odborníci uvedli, že osoba, která denně zkonzumuje 50 gramů zpracovaného masa u sebe zvyšuje riziko vzniku této rakoviny. Vědci dále objasnili, že zpracované maso není samo o sobě karcinogenní, ale riziko se zvyšuje, když člověk pravidelně jí i jiné druhy masa ve spojení se zpracovaným masem.
Nutriční přínosy nezpracovaného masa jsou pro tělo rozhodně neocenitelné. Platí to ovšem v případě, že to s konzumací masa nepřeháníme. Maso můžete klidně částečně nahradit vegetariánskými náhražkami, které vám dodají stejnou výživnou hodnotu. Ať už se rozhodnete omezit maso nebo jej ze svého jídelníčku úplně vyloučit, měli byste vědět, jaký vliv to bude mít na vaše tělo. Zde je 10 věcí, které se s vašim tělem stanou, když přestanete jíst maso.
Kromě toho, červené maso obsahuje sloučeninu zvanou L-karnitin, která spouští ucpávání tepen, když vzájemně reaguje se střevními bakteriemi. Ucpané cévy jsou příčinou úmrtí na srdeční nemoci číslo jedna. Vegetariánská strava je většinou protizánětlivá a pomáhá chránit vaše srdce.
Studie dále konstatuje, že když je maso vařené nebo dokonce uzené při vysokých teplotách, uvolní se určité chemikálie, které mění lidské DNA a činí jej náchylnější k rakovině. Vegetariánská strava nepředstavuje žádné takové riziko. Studie z roku 2009, zveřejněna v odborném časopise British Journal of Medicine uvedla, že vegetariáni mají nižší riziko nakažení některým druhem rakoviny, než konzumenti masa.
Přechod z masité stravy na vegetariánskou snižuje množství žlučové kyseliny a neutrálních sterolů a následně snižuje i riziko rakoviny tlustého střeva. Žlučové kyseliny a neutrální steroly jsou tuky, které se vyskytují ve výkalech a pokud jejich mnoho, tak se zvyšuje riziko rakoviny tlustého střeva.
Ti, kteří konzumují denně porci červeného masa, zvyšují své šance na úmrtí o 13 %, pokud konzumují i zpracované maso, tak o 20%. Výměna masa ve vaší stravě za vegetariánské zdroje bílkovin, jako jsou mléčné výrobky, luštěniny a ořechy, může zvýšit délku vašeho života.
Vegetariánská a veganská strava je bohatá na celá zrna, ovoce a zeleninu, které jsou neuvěřitelně bohatým zdrojem vlákniny. Vláknina byla při hubnutí vždy prospěšná navíc potraviny rostlinného původu jsou výživově bohatší a mají nižší obsah kalorií. Lidé, kteří dodržovali v jedné studii z roku 2015 vegetariánskou stravu, zhubli o 3 kila a lidé, kteří dodržovali veganskou stravu o 4 kila více, než lidé, kteří jedli maso.
Nízkokalorická vegetariánská strava udržuje břišní hmotnost pod kontrolou a upravuje citlivost vůči inzulínu u diabetiků. Červené maso, zejména pak zpracované druhy, obsahují vysoké množství sodíku, dusičnanů a dusitanů, z nichž všechny podporují inzulínovou rezistenci a ničí aktivitu beta buněk odpovědných za produkci inzulínu.
Na druhé straně, dieta na rostlinné bázi, zahrnující ořechy, celá zrna, boby a nízkotučné mléko a mléčné výrobky výrazně snižuje riziko vzniku cukrovky. Studie z roku 2013 ukázala, že konzumace veganských a vegetariánských potravin u respondentů výrazně snížila riziko vzniku diabetu 2. typu.
Zpracované maso také obsahuje mnoho nasycených tuků a kromě toho také škodlivé množství sodíku, který je dalším faktorem, jež zvyšuje krevní tlak. Vegetariánská strava rostlinného původu je podle studií způsobem, jak si snížit krevní tlak.
Při dalším šetření také zjistili, že u těch, kteří dostávali injekce vitamínu B12, se akné za několik dní objevilo. Navíc, akné gen pozorovaný v Petriho miskách začal produkovat profyriny, sloučeniny, které podporují zánětlivost akné. Vegetariánská strava dodává tělu menší množství vitamínu B12, tudíž je při ní snadnější akné kontrolovat.
Autor: Jad
Ke zpracovanému masu se řadí salámy, paštiky, mleté hovězí, párky, šunka, hamburgery a jiné. Podle této zprávy je pravidelná konzumace zpracovaného maso spojena s kolorektálním karcinomem. Odborníci uvedli, že osoba, která denně zkonzumuje 50 gramů zpracovaného masa u sebe zvyšuje riziko vzniku této rakoviny. Vědci dále objasnili, že zpracované maso není samo o sobě karcinogenní, ale riziko se zvyšuje, když člověk pravidelně jí i jiné druhy masa ve spojení se zpracovaným masem.
Nutriční přínosy nezpracovaného masa jsou pro tělo rozhodně neocenitelné. Platí to ovšem v případě, že to s konzumací masa nepřeháníme. Maso můžete klidně částečně nahradit vegetariánskými náhražkami, které vám dodají stejnou výživnou hodnotu. Ať už se rozhodnete omezit maso nebo jej ze svého jídelníčku úplně vyloučit, měli byste vědět, jaký vliv to bude mít na vaše tělo. Zde je 10 věcí, které se s vašim tělem stanou, když přestanete jíst maso.
1. Zlepší se zdraví vašeho srdce
Zánět je obranným mechanismem těla proti útokům ze strany choroboplodných mikroorganismů a virů. Nicméně, některé potraviny, jako je maso mohou zánětlivé procesy podporovat. Přetrvávající zánět je příčinou závažných onemocnění, včetně srdečních chorob. Neu5Gc je molekula, která se našla v červeném masem. Když budete jíst červené maso, váš imunitní systém zareaguje na tuto cizí molekulu aktivací zánětu. Bylo to zjištěno ve studii z roku 2015, která byla zveřejněna v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences. Při pravidelné konzumaci mas bude vaše tělo neustále reagovat tímto způsobem, a zánět tak bude přetrvávat.Kromě toho, červené maso obsahuje sloučeninu zvanou L-karnitin, která spouští ucpávání tepen, když vzájemně reaguje se střevními bakteriemi. Ucpané cévy jsou příčinou úmrtí na srdeční nemoci číslo jedna. Vegetariánská strava je většinou protizánětlivá a pomáhá chránit vaše srdce.
2. Zvýší se vaše ochrana před nádorovým onemocněním
Zánět je příčinou celé řady potenciálně smrtelných onemocnění a rakovina je jedním z nich. Zpráva WHO velmi jasně ukazuje na karcinogenitu červeného a zpracovaného masa, která se ještě umocňuje pravidelnou konzumací jakýchkoliv jiných druhů masa. Dřívější studie také našla spojení mezi spotřebou masa a zvýšeným rizikem některých druhů rakoviny. Vysoká spotřeba masa je spojena například s výskytem rakoviny tlustého střeva (zahrnuje rakovinu tenkého i tlustého střeva a konečníku).Studie dále konstatuje, že když je maso vařené nebo dokonce uzené při vysokých teplotách, uvolní se určité chemikálie, které mění lidské DNA a činí jej náchylnější k rakovině. Vegetariánská strava nepředstavuje žádné takové riziko. Studie z roku 2009, zveřejněna v odborném časopise British Journal of Medicine uvedla, že vegetariáni mají nižší riziko nakažení některým druhem rakoviny, než konzumenti masa.
Přechod z masité stravy na vegetariánskou snižuje množství žlučové kyseliny a neutrálních sterolů a následně snižuje i riziko rakoviny tlustého střeva. Žlučové kyseliny a neutrální steroly jsou tuky, které se vyskytují ve výkalech a pokud jejich mnoho, tak se zvyšuje riziko rakoviny tlustého střeva.
3. Zvyší se vaše šance na delší život
Konzumace masa, zejména červeného a zpracovaného, může zkrátit délku vašeho života. Analýza dlouhodobých stravovacích zvyklostí tisíce lidí z Ameriky a Evropy ukázala, že vegetariáni a ti, kteří jedli velmi nízké množství masa, žili déle. Z tisíce lidí, jejichž dietní vzory byly studovány, zemřeli dříve a měli častěji onemocnění srdce nebo rakovinu ti, kteří jedli více červeného masa.Ti, kteří konzumují denně porci červeného masa, zvyšují své šance na úmrtí o 13 %, pokud konzumují i zpracované maso, tak o 20%. Výměna masa ve vaší stravě za vegetariánské zdroje bílkovin, jako jsou mléčné výrobky, luštěniny a ořechy, může zvýšit délku vašeho života.
4. Zhubnete
Když lidé přejdou z masitého jídelníčku na stravu bez masa, začnou hubnout. Veganská strava na čistě rostlinné bázi (nulová spotřeba zvířecího masa a živočišných produktů, jako jsou mléčné výrobky) byla ve studii z roku 2007 spojena s významnou ztrátou hmotnosti u obézních jedinců.Vegetariánská a veganská strava je bohatá na celá zrna, ovoce a zeleninu, které jsou neuvěřitelně bohatým zdrojem vlákniny. Vláknina byla při hubnutí vždy prospěšná navíc potraviny rostlinného původu jsou výživově bohatší a mají nižší obsah kalorií. Lidé, kteří dodržovali v jedné studii z roku 2015 vegetariánskou stravu, zhubli o 3 kila a lidé, kteří dodržovali veganskou stravu o 4 kila více, než lidé, kteří jedli maso.
5. Máte dobrou prevenci před diabetem
Inzulínová rezistence je stav, ve kterém začíná tělo odolávat inzulínu, hormonu, který reguluje vysokou hladinu cukru v krvi. To vede k diabetu 2. typu. S rozvojem diabetu je spojen také přírůstek hmotnosti, zejména té v oblasti břišní.Nízkokalorická vegetariánská strava udržuje břišní hmotnost pod kontrolou a upravuje citlivost vůči inzulínu u diabetiků. Červené maso, zejména pak zpracované druhy, obsahují vysoké množství sodíku, dusičnanů a dusitanů, z nichž všechny podporují inzulínovou rezistenci a ničí aktivitu beta buněk odpovědných za produkci inzulínu.
Na druhé straně, dieta na rostlinné bázi, zahrnující ořechy, celá zrna, boby a nízkotučné mléko a mléčné výrobky výrazně snižuje riziko vzniku cukrovky. Studie z roku 2013 ukázala, že konzumace veganských a vegetariánských potravin u respondentů výrazně snížila riziko vzniku diabetu 2. typu.
6. Udržíte krevní tlak pod kontrolou
Červené maso je spojováno také s vysokým krevním tlakem. Když střevní baterie metabolizují červené maso, uvolňuje se sloučenina zvaná trimethylamin-N-oxid, a tato sloučenina může přispět ke pozvednutí krevního tlaku. Kromě toho, červené maso obsahuje vysoké množství nasycených tuků. Pravidelná konzumace nasycených tuků v dlouhodobém horizontu ucpává tepny, což je namáhá, protože musí více pracovat, aby dodaly okysličenou krev do srdce.Zpracované maso také obsahuje mnoho nasycených tuků a kromě toho také škodlivé množství sodíku, který je dalším faktorem, jež zvyšuje krevní tlak. Vegetariánská strava rostlinného původu je podle studií způsobem, jak si snížit krevní tlak.
7. Uleví se vám od bolestí způsobených revmatoidní artritidou
Možná jste slyšeli, že lidé, kteří mají revmatoidní artritidu říkají, že po určité dietě se jejich symptomy zlepšily. Studie ukázaly, že některé diety mohou změnit chování mikroorganismů, které hraji roli při bolesti provázející revmatoidní artritidu. Pacienti se středně těžkou až těžkou revmatoidní artritidou byli podrobeni v roce 2002 studii, která zjistila, že jakmile přešli na veganskou stravu s nízkým obsahem tuku, významně se u nich snížily jejich problémy.8. Zlepší se vaše akné
Maso je bohatým zdrojem vitamínu B12 a jeho přebytek může vyvolávat akné. To je důvod, proč lidé, jejichž strava je bohatá na maso mohou trpět různými projevy akné. Vědci zjistili, že dráhy kůže zodpovědné za produkci vitamínu B12 se liší u jednotlivců náchylných k akné i u těch, kteří akné nemají.Při dalším šetření také zjistili, že u těch, kteří dostávali injekce vitamínu B12, se akné za několik dní objevilo. Navíc, akné gen pozorovaný v Petriho miskách začal produkovat profyriny, sloučeniny, které podporují zánětlivost akné. Vegetariánská strava dodává tělu menší množství vitamínu B12, tudíž je při ní snadnější akné kontrolovat.
Autor: Jad
Co se stane s vašim tělem, když přestanete jíst maso? Přechod na vegetariánskou stravu. Jíst maso nebo se mu úplně vyhnout je každého osobní volba. Být vegetariánem
Zdravá výživa
309
Komentáře
YouTube
Obrázek
KOMENTÁŘ