Proč jíst vlákninu?
Pohanka a její vliv na zdraví
Acai bobule – superpotravina, kterou byste měli zahrnout do svého jídelníčku
10 důvodů, proč milovat mango + 3 zajímavé recepty
8 superpotravin, které byste měli znát
11 nejvýživnějších potravin na světě
Kustovnice čínská - 8 léčivých účinků na zdraví
Olivový olej a zdraví
Hlíva ústřičná - blahodárné účinky na vaše zdraví
Pohanka a její vliv na zdraví
Acai bobule – superpotravina, kterou byste měli zahrnout do svého jídelníčku
10 důvodů, proč milovat mango + 3 zajímavé recepty
8 superpotravin, které byste měli znát
11 nejvýživnějších potravin na světě
Kustovnice čínská - 8 léčivých účinků na zdraví
Olivový olej a zdraví
Hlíva ústřičná - blahodárné účinky na vaše zdraví
Proč jíst vlákninu?
Pro některé lidi je myšlenka jíst více vlákniny neuvěřitelně nechutná. Vše, co se týká vlákniny mají spojeno s namáhavým žvýkáním a nadýmáním. Není divu, že statistiky ukazují, že více než 70% evropských mužů a téměř 90% žen jí méně vlákniny, než je jejich doporučená denní dávka.
A pokud si myslíte, že 18 gramů je příliš mnoho, tak třeba v australské výživě je běžná dávka neuvěřitelných 25 - 30 gramů vlákniny denně. Vláknina je druh sacharidů, který se vyskytuje v ovoci, zelenině a obilninách. Existují dvě formy vlákniny: rozpustná, která se v těle vstřebá a zároveň sníží hladinu "špatného cholesterolu", a nerozpustná, která pomáhá k urychlení pohybu potravin přes střeva, a tím i k hubnutí.
Proč jíst vlákninu
Nejnovější studie ukázaly, že lidé, kteří prodělali infarkt a následně zvýšili příjem vlákniny, na tom byli poznání lépe. Vědci porovnávali 2258 žena 1840 mužů, kteří na začátku neměli žádné problémy se srdcem. V průběhu se však začaly objevovat. Vědci vzali v úvahu mnoho dalších faktorů, které ovlivňují opakované srdeční příhody, jako je kouření, cvičení, rodinná anamnéza, diabetes, váha nebo používání léků a tučných jídel. Ti, kteří začali po infarktu dlouhodobě jíst 10 gramů vlákniny denně, snížili své riziko úmrtí až o 15 %. Nejpřínosnější je jednoznačně vláknina z obilovin. Jiné studie ukazují, že vláknina přispívá také k prevenci cévních mozkových příhod, ke snižování hladiny glukózy v krvi a ke snižování hmotnosti.Potraviny bohaté na vlákninu
Málo vlákniny se projevuje zácpou, hemeroidy a může vyústit až k rakovině tlustého střeva. Chcete-li se vyhnout při konzumaci vlákniny problémům s nadýmáním, zaveďte ji do jídelničku postupně. Rozpustná vláknina je obsažena v hrachu, fazolích nebo v ovsu. Nerozpustnou vlákninu pak najdete ve slupkách ovoce, zeleniny nebo v celozrnném chlebu. Pokud hledáte jednodušší cestu, jak do těla dostat trochu vlákniny, nahraďte bílé sacharidy celozrnnými těstovinami a rýží. Vyměňte ovocné šťávy za celé ovoce a místo občerstvení v KFC si dopřejte ořechy nebo syrovou mrkev. Nadýmání a plynatost zmizí, jakmile si vaše tělo na nový přísun vlákniny zvykne.Proč jíst vlákninu? K čemu je dobrá vláknina a jak ji rozlišujeme. Podívejte se na potraviny, které obsahují vlákninu, a které vám mohou pomoci při zácpě, hemeroidech
Zdravá výživa
302
Komentáře
YouTube
Obrázek
KOMENTÁŘ