Zdraví

8 důvodů, proč do stravy zahrnout potraviny bohaté na bílkoviny

05.07 2017|Zdravá výživa

Věděli jste, že vaše orgány, tkáně, svaly a hormony jsou vyrobeny z bílkovin? Bílkoviny ve stravě používá tělo k rozvíjení, růstu a správnému fungování všech svých částí.

Lze tvrdit, že proteiny jsou nejdůležitější složkou potravy, protože se účastní všech tělesných funkcí. Proto je důležité zabránit jejich nedostatku, který by mohl v těle způsobit katastrofu. Podívejte se na 8 důvodů, proč je dobré jíst potraviny bohaté na bílkoviny.

1. Zvyšují svalovou hmotu

Jíst dostatek bílkovin je nutné k budování a udržování zdravého objemu svalové hmoty. Bílkoviny zároveň podporují šlachy, vazy a další tělesné tkáně. Takže jsou proteiny důležité nejen pro kulturistiku, ale také pro rozvoj štíhlé a svalnaté postavy.

Pokud vaše strava postrádá aminokyseliny, dochází k úbytku svalů. Bílkoviny ve stravě jsou obzvláště důležité po cvičení, protože fyzická aktivita jako silový trénink cíleně poškozuje svalové tkáně, aby se mohly opravit a znovu dorůst silnější. Výzkumy ukazují, že konzumace bílkovin před a po cvičení pomáhá zrychlit zotavení svalů, podporuje jejich syntézu a slouží k efektivní léčbě bolestí svalů.

2. Pomáhají udržet hmotnost

I když některé studie ukazují rozporuplné výsledky ohledně diety s vysokým obsahem proteinů, existuje spousta důkazů, které potvrzují, že bílkoviny pomáhají udržet pocit sytosti a mohou zabránit přejídání.

Ukazuje se, že řízený příjem kalorií ve spojení s mírně vysokým příjmem bílkovin může být účinná a praktická strategie při hubnutí. Konzumace bílkovin v těle také spouští proces zvaný jaký termogeneze, který vyžaduje, aby tělo na trávení vynaložilo více energie (kalorií).

3. Bílkoviny ve stravě stabilizují hladinu cukru v krvi

Inzulín je hormon, který je potřebný pro sacharidy, tuky a bílkoviny, které mají být metabolizovány. Nicméně, uhlohydráty vyžadují mnohem více inzulínu, než tuk nebo protein. Hlavním ukazatelem cukru v krvi je glykemický index, který se odvíjí od potravin, které jíte. Takže při konzumaci potravin s vysokým obsahem sacharidů a cukrů bude docházet ke kolísání hladiny krevního cukru. Proteiny mají opačný efekt.

Potraviny bohaté na bílkoviny mají minimální vliv na hladinu glukózy v krvi, což je zvláště důležité pro prevenci diabetu 2. typu, vyrovnávání energetické hladiny, udržení pod kontrolou chuti k jídlu a nálady.

4. Zlepšují náladu

Určité množství aminokyselin z bílkovin pocházejících z potravy je důležité, abyste dosáhli přirozené rovnováhy hormonů a ovládli svou náladu. Proteiny jsou v podstatě takovým přírodním lékem na úzkost. Mají funkci neurotransmiterů a syntetizují hormony jako dopamin a serotonin, které nás udržují v klidu a pozitivní. Mnoho lidí, kterým chybí klíčové aminokyseliny, začnou zažívat slabost, náladovost a zvýšenou úzkost nebo příznaky deprese.

5. Bílkoviny podporují zdravé fungování mozku a učení

Proteiny jsou potřebné k tvorbě enzymů, hormonů a neurotransmiterů, které jsou rozhodující pro kognitivní funkce. Mozek vyžaduje neustálý přísun aminokyselin, díky kterým může udržet koncentraci, zaměření i energetickou hladinu v rovnováze. Studie ukazují, že nedostatek aminokyselin oslabuje schopnost učit se a zlepšovat motorické dovednosti.

6. Pomáhají udržovat silné kosti

Mnohé studie ukazují, že existuje pozitivní vztah mezi konzumací více potravin s obsahem bílkovin a zdravějšími kostmi. Účinky proteinu na kosti úzce souvisí také s konzumací specifických bílkovinných potravin a živin, jako jsou vápník a hořčík.

Strava s vysokým obsahem bílkovin a těchto živin může vyléčit zlomené kosti a zabránit jejich slabosti nebo dokonce osteoporóze tím, že zvyšuje vstřebávání vápníků a pomáhá kostnímu metabolismu.

Nedávná studie u starších pacientů v USA ukázala, že největší kostní ztráty se vyskytují u lidí s nízkým příjmem bílkovin (16-50 gramů denně). Předpokládá se, že když má někdo nízkou hladinu proteinu, sníží se hladina inzulínu, což má negativní vliv na metabolismus vápníků a fosfátu v kostech.

7. Proteiny ochraňují zdraví srdce

Některé studie ukazují na inverzní vztah mezi příjmem bílkovin a rizikem srdečních onemocněních u dospělých. Vyšší příjem bílkovin se ukázal jako přírodní prostředek proti vysokému krevnímu tlaku. Rovněž nahrazení sacharidových potravin bílkovinami vedlo k nižším úrovním LDL (špatného) cholesterolu a triglyceridů. Jedním z důvodů, proč tomu tak je, může být to, že více proteinů v potravinách vyrovnává hladinu cukru v krvi a má tendenci bránit možným příčinám onemocnění souvisejících se srdcem, včetně obezity a cukrovky.

8. Proteiny zpomalují stárnutí a podporují dlouhověkost

Jednou z klíčových rolí bílkovin je to, že pomáhá tělu v syntéze glutathionu, který je často nazýván "mistrem antioxidantů". Glutathion je uložen v našich vlastních buňkách a pomáhá nám v detoxikaci a redukci karcinogenů, jejichž počet roste s věkem.

Studie na lidech i zvířatech dokazují, že dostatečný příjem bílkovin je zásadní pro udržení glutathionu a pomáhá tělu k vyrovnané homeostáze. Nedostatek glutathionu přispívá k oxidačnímu stresu, který hraje klíčovou roli při onemocněních souvisejících s věkem, jako je Alzheimerova či Parkinsonova choroba, onemocnění jater, cystická fibróza, rakovina nebo virové infekce.

Výzkum ukázal, že strava bohatá na vyvážené aminokyseliny z bílkovinných potravin může pomoci při léčbě svalové ztráty v důsledku stárnutí (tzv. sarkopenie). Strava, která má odpovídající úrovně proteinu, napomáhá zpomalit proces stárnutí zachováním svalové hmoty beze změny, podporuje silné kosti a zachování vysoké kognitivní a imunitní funkce. U starších pacientů mohou nedostatky aminokyselin potenciálně vést k problémům, jako jsou šedý zákal, srdeční potíže, ztráta svalové slabosti a změny nálady.

Jak tělo stárne, je stále méně schopné syntetizovat aminokyseliny, což je jeden z důvodů, proč klesá množství svalů, zatímco tuk se hromadí. O to důležitější je jíst dostatek potravin bohatých na bílkoviny.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Kolik gramů bílkovin je třeba denně sníst, abychom byli zdraví?
10 známek toho, že trpíte nedostatkem bílkovin

Autor: Mak

8 důvodů, proč do stravy zahrnout potraviny bohaté na bílkoviny. Nedostatek bílkovin je vážný problém. Bílkoviny ve stravě jsou nejdůležitější součástí jídelníčku.
Zdravá výživa

 301 
  Komentáře
YouTube video
Přidat obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ