Zdraví

Veganství - pravidla, benefity i zdravotní rizika

02.09 2019|Zdravá výživa

Veganství není pouze změnou stravování, ale je zároveň filozofií a životním stylem. Tato filozofie odmítá pozření zvířete a vykonávání krutosti na zvířeti kvůli potřebě jídla. Veganství bylo založeno ve Velké Británii, kde roku 1944 vznikla Vegan society.

Jaká jsou pravidla veganství:

Hlavním pravidlem je vyloučení veškeré živočišné stravy z jídelníčku. Vegani tedy nejí vepřové, hovězí, drůbeží, zvěřina, mořské plody, vejce, mléčné výrobky. Ale také vyloučení živočišných produktů, včetně jejich derivátů, v kosmetice, lécích či oblečení. Vegani se taktéž brání testování léků či kosmetiky na zvířatech a užívání takto testovaných produktů.

U vegana doma určitě nenajdete kožené boty, vlněný svetr, svíčky z vosku, hedvábný šál, lůžkoviny z kachního,husího peří nebo ovčí vlny, šperky z mořských perel, lastury z dovolené, živočišná mýdla

Co tedy jako vegan mohu jíst?

Jakoukoliv rostlinnou stravu, tedy luštěniny, ovoce, zeleninu, semínka a ořechy

Jak mohu jednoduše najít veganské produkty v obchodě?

Díky tomu, že je Veganství dosti rozšířeno, na obalech už většinou bývá napsáno Suitable for vegans (vhodné pro vegany, např. v Marks and Spencer) nebo logo Vegan. Dále lze rychle poznat, zda je produkt veganský dle výčtu alergenů. Obvykle mezi ně patří mléko, vejce a skořápkové plody.

Dalším, ale nejdelším způsobem, je přečtení celého obsahu ingrediencí. Produkt může například obsahovat některé živočišné přídavky. Nejčastěji obsažené živočišné deriváty v potravinových produktech jsou: živočišné uhlí, syrovátka, máselný tuk, želatina, šelak, bílky, laktóza, diglyceridy, monoglyceridy, vitamin D3, l-cystein, sádlo.

Jak vybírat vegan kosmetiku?

Některé produkty jsou označeny logem CCIC (Coalition for Consumer Information on Cosmetics) označeno logem skákajícího zajíce. NOT TESTED ON ANIMALS znamená, že produkty nejsou testovány na zvířatech.

Druhým faktorem při výběru kosmetiky musí být složení. Nesmí totiž obsahovat živočišné deriváty. Hledejte produkty s označením Vegan nebo certified vegan. Kosmetické produkty nesmí obsahovat lanolin, keratin, včelí vosk, perly, lůj nebo pižmo.

Jak vybírat oděvy s ohledem na veganství?

Oděvy by měly být bez příměsi vlny, angory, hedvábí, kůže nebo srsti. Mimo jiné veganství nepřipouští využívání zvířat jako zdroj zábavy, např. cirkusy či rodea.

Proč se lidé stávají vegany?

  • Vnímají chov zvířat jako náš blahobyt, přičemž je zvíře využito jako zboží.
  • Životní prostředí je narušeno kvůli znečištění z chovu zvířat.
  • Zvířata navíc pro vykrmení k porážce potřebují nadměrné množství rostlinné stravy, kterou bychom jinak mohli využívat ve svůj prospěch.
  • Veganství může vyřešit hlad obyvatelstva, pokud se naučíme využívat všechny rostlinné zdroje efektivněji.

Benefity veganství:


Zdravotní benefity:
Vyvážená strava je bohatá na vitamin C, B1, kyselinu listovou, vitamín E, železo, magnézium. Navíc obsahuje méně cholesterolu a nasycených mastných kyselin.

Může tedy působit jako prevence proti civilizačním onemocněním:
  • diabetu mellitu 2.typu
  • infarktu myokardu
  • obezitě
  • mrtvici
  • srdečnímu onemocnění
  • vysokému krevnímu tlaku
  • některým druhům nádorového onemocnění (rakovině prostaty či tlustého střeva)

Menší zátěž životního prostředí:
Efektivnější využití přírodních zdrojů a menší znečištění životního prostředí z chovu zvířat. Veganství má tedy jistý environmentální význam.

Ochrana zvířat:
Vegani popírají násilí činěné na zvířatech, které nám zajišťuje blahobyt.

Tipy pro potraviny, ze kterých můžete vytvářet veganské pokrmy:

Ovoce:
Vodní meloun, borůvky, maliny, banány, nektarinky, pomeranče, mandarinky, kiwi, jablka, hrušky, grepy, citrony, limetky, jahody, ostružiny, mango, třešně, višně, švestky. Je možné koupit i mražené nebo sušené ovoce.

Zelenina:
Využití pro vaření i RAW: karotka, brokolice, celer, okurky, květák, avokádo, hrášek, paprika, rajče. Na vaření: česnek, kapusta, žampiony, tykve, chřest, cuketa nebo mražená zelenina. Fresh: baby kapusta a špenát, ledový, římský a mix salátů.

Celozrnné pečivo:
Chleby, rohlíky, pita, tortilly, bagles.

Obilniny:
Ovesné vločky, celozrnná rýže, quinoa, sladké brambory, brambory, celozrnné těstoviny.

Luštěniny:
Hrách, fazole, čočka, sójové boby.

Sójové produkty:
Sójové mléko, tofu (uzené nebo přírodní), sójové kostky a další sójové náhrady masa a sýrů.

Tuky:
Avokádo, tmavá čokoláda, olivy, hummus, kokosové mléko.

Oleje:
Kokosový, sezamový, lněný, olivový, lanýžový, slunečnicový, řepkový, rýžový.

Ořechy a semínka:
Mandle, kešu, pekanové ořechy, vlašské ořechy, buráky, sezamová semínka, dýňová semínka, lněná semínka, chia semínka.

Náhrada mléka:
Kokosové, ovesné, mandlové, sójové, rýžové.

(Ne)mléčné výrobky:
Sójový, mandlový nebo kokosový jogurt, tofu dezerty, veganské máslo či margarín, veganské sýry.

Sladidla:
Třtinový cukr, agáve sirup, javorový sirup, melasa, čekankový sirup, stévie, kokosový cukr.

Koření:
Chilli, tymián, bazalka, oregano, skořice, sůl a pepř.

Rizika veganství:

Anémie nebo nedostatek železa - největší problém naskýtá v tom, že rostlinná strava neobsahuje hem železo, ale má pouze složky bez hemu. V praxi to vypadá tak, že železo bez hem složky je schopno se navázat dvakrát až třikrát méně častěji než hem železo. Železo s hem složkou je obsaženo v největším zastoupení v červeném mase. Velké riziko představuje taktéž veganství či vegetariánství během těhotenství. Nezapomeňte však spolu se stravou bohatou na železo konzumovat i vitamin C. Zlepší se tak jeho vstřebatelnost.

Nedostatek omega-3 mastných kyselin - nedostatek tohoto zdravého tuku může zvýšit riziko vzniku deprese. V největším zastoupení je obsažen v rybách. Lze však nahradit ořechy a dalšími potravinami, např. avokádem.

Nedostatek vitaminu B12- v rostlinné stravě je jen omezené množství. To může vést ke vzniku perniciózní anémie. Nezapomeňte tedy na dostatečný příjem fermentované podoby sóji. Dalším efektivním zdrojem vitamínu B12 je také řasa spirulina.

Deficit zinku - konzumace některých rostlinných druhů potravy může snižovat absorbci zinku, což může vést k jeho nedostatku. Je tedy doporučeno využít suplementů na zinek bohatých.

Konzumace nadměrného množství karbohydrátů - karbohydráty jsou obsaženy převážně v luštěninách. Přemíra konzumace luštěnin může vést k nealkoholovému ztučnění jater zvané steatóza.

Zdravotní rizika vzniklá z časté konzumace sóji - goitrogeny v sóji obsažené mohou narušit správnou činnost štítné žlázy. Fytoestrogeny mohou způsobit falešný nárůst hormonu estrogenu, což může vést k vyššímu riziku vzniku rakoviny prsu nebo neplodnosti. Naopak konzumace fermentované sóji může mít blahý vliv pro náš organismus. Obsahuje vitamin K2, probiotika a bílkoviny. A čím je fermentovaná sója jiná? Fermentací se oddělí škodlivé antinutriční látky a fytáty.

Antinutriční látky - konzumace látek rostlinného původu, jako jsou luštěniny, snižuje biologickou využitelnost stravy ve střevech. Například v luštěninách obsažené fytáty snižují využitelnost železa.

Nebezpečí vzniku ortorexie - právě u veganství a vegetariánství někdy může řešení stravy přejít v psychické onemocnění zvané ortorexie. Znamená to, že se vyvine až posedlost zdravou stravou. Ortorexie se řadí do poruch příjmu potravy spolu s anorexií, bulimií a záchvatovitým přejídáním.

Autor: Zuzana Pitříková

Veganství - pravidla, benefity i zdravotní rizika. Co přesně jedí a nejedí vegetariáni? Jak se oblékají a jak přistupují k životu? Zdravotní výhody i rizika veganství.
Zdravá výživa

 300 
  Komentáře
YouTube video
Přidat obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ