Získejte maximum vitamínů z ovoce a zeleniny
Otrava jídlem aneb odkud čekat potíže?
Jak zvýšit denní příjem bílkovin? Inspirujte se ukázkovým jídelníčkem
Pět výživových tipů: načerpejte energii a buďte produktivní
10 nejlepších superpotravin ke snížení cholesterolu
Mateří kašička - královský elixír mládí
Kolik jídel denně bychom měli jíst?
Veganství - pravidla, benefity i zdravotní rizika
Bílkoviny v potravinách - 130 nejlepších živočišných i rostlinných zdrojů
Otrava jídlem aneb odkud čekat potíže?
Jak zvýšit denní příjem bílkovin? Inspirujte se ukázkovým jídelníčkem
Pět výživových tipů: načerpejte energii a buďte produktivní
10 nejlepších superpotravin ke snížení cholesterolu
Mateří kašička - královský elixír mládí
Kolik jídel denně bychom měli jíst?
Veganství - pravidla, benefity i zdravotní rizika
Bílkoviny v potravinách - 130 nejlepších živočišných i rostlinných zdrojů
Získejte maximum vitamínů z ovoce a zeleniny
Pro své zdraví děláte vše. Vyhýbáte se nezdravým jídlům, pravidelně cvičíte, dodržujete pitný režim, dostatečně spíte, udržujete se v psychické pohodě. V rámci zdravého stravování potřebuje naše tělo přijímat optimální množství vitamínů a minerálů. Zařazením ovoce a zeleniny do jídelníčku máme ale jen napůl vyhráno. Susan Bowermanová, výživová expertka společnosti Herbalife vám poradí, jak udržet maximum vitamínů v rostlinné stravě.
Umíte nakupovat?
Nákup čerstvého ovoce a zeleniny je prvním krokem k zajištění maximálního přísunu potřebných živin. Čerstvé ovoce poznáte snadno – není promáčklé, nemá žádné povrchové vady a na první pohled zaujme svou zářivou barvou. Takové plody by měly být co nejméně vystavovány změnám teplot, světla a vlhkosti. V důsledku častých výkyvů totiž velice rychle ztrácí živiny.„Využijte začínající sezóny a místo dovážené nabídky v supermarketu dejte přednost farmářským trhům. Farmářské potraviny jsou chuťově výraznější, bohatší na živiny a zaručeně lépe skladovány. Navíc jejich koupí podpoříte místní farmáře a rozvoj lokálního zemědělství,“ vysvětluje Susan Bowermanová z Herbalife. „Pokud nemáte k dispozici přísun sezónního čerstvého ovoce a zeleniny, nezoufejte. Mějte na paměti, že zmrazené produkty jsou adekvátní a praktickou náhradou, která může v některých případech obsahovat stejné množství živin. Do mrazáku totiž putují ve fázi největší zralosti, díky čemuž dochází k minimálním ztrátám vitamínů,“ dodává Susan.
Bohatství skryté ve slupce
Před zpracováním plody jemně, ale důkladně omyjte. V žádném případě je nedrhněte. Pokud je škrabka na ovoce a zeleninu prvním pomocníkem, po kterém sáhnete, je čas se s ní rozloučit. Slupka a kůrka jsou totiž bohatým zdrojem vitamínů, minerálů a vlákniny. Není třeba loupat potraviny, jako jsou jablka, brambory, mrkev, či okurky. Připravte si skutečnou vitamínovou bombu v podobě smoothie.Jednoduše rozmixujte ovoce dle vlastního výběru, přidejte třeba rostlinné mléko, jogurt, proteinový prášek nebo chia semínka a dopřejte si zdravou a výživnou snídani v podobě krémového nápoje. „Banány jsou bohaté na vitamíny B6 a B12 a minerály draslík a hořčík. Málokdo ale ví, že nejvíce těchto živin obsahuje jeho slupka! Jak ji můžete využít? Přidejte banánovou slupku do vašeho snídaňového smoothie koktejlu. Stačí ji pár minut povařit ve vodě do změknutí a přidat do mixéru k ostatním surovinám,“ radí Susan.
Recept na smoothie: Ranní energeťák
- 2 banány (včetně povařených slupek)
- ½ lžičky chia semínek
- hrst borůvek
- ¼ manga
- 50 g jogurtu řeckého typu
- 250 ml rostlinného mléka
„Běžně se kombinace ovoce a zeleniny nedoporučuje. Výjimkou je ovšem listová zelenina, která si báječně rozumí se všemi druhy ovoce a skvěle funguje jako zpestření smoothie koktejlů. Využijte například špenát, který je bohatý na draslík a má vysoké antioxidační účinky, nebo hlávkový salát, který váže tukové látky a účinně pomáhá při hubnutí,“ uzavírá Susan.
Recept na smoothie: Zelenáč
- Hrnek baby špenátu
- 1 zelené jablko
- 1 banán
- Špetka skořice
- 250 ml rostlinného mléka
- 1 odměrka proteinového prášku Formula 3
Jak na tepelnou úpravu?
Vaření, pečení, smažení, dušení – nešetrnou tepelnou úpravou můžete přijít o vysoké množství vitamínů a dalších živin. K nejnižším ztrátám dochází při přípravě zeleniny v páře. Vzhledem k tomu, že jídlo nepřijde do styku s vodou, zachovává vzácné a ve vodě rozpustné vitamíny B a C. Pokud se rozhodnete zvolit variantu pečení, nakrájejte suroviny na co nejmenší kousky. Tím se celková doba pečení výrazně zkrátí, čímž zůstane zachován vyšší podíl živin a cenných vitamínů. Obecně platí, že čím kratší je tepelná příprava, tím více živin uchováte v potravinách. Z toho důvodu je například čínská technika stir-fry zdravou a rychlou variantou přípravy pokrmů.Získejte maximum vitamínů z ovoce a zeleniny. Abyste si mohli užívat všech benefitů z ovoce a zeleniny, je třeba ji správně vybrat, skladovat i zpracovat
Zdravá výživa
300
Komentáře
YouTube
Obrázek
KOMENTÁŘ