Zdraví

10 druhů bylinek a zeleniny, které můžete levně pěstovat stále dokola

09.09 2016|Bylinky
10 druhů bylinek a zeleniny, které můžete levně pěstovat stále dokola

Zelenina a bylinky jsou něco, co při vaření využijete každý den. Abyste si zajistili jejich dostatečnou zásobu, je obvykle třeba pravidelně nakupovat nebo si vše pěstovat sami. Pokud nedisponujete zahradou, nezoufejte, zahradnictví se můžete věnovat i v bytě a ani k tomu nebudete potřebovat velké prostory. Zeleninu i bylinky můžete vypěstovat i ze zbytků nebo odpadu, který obvykle skončí v popelnici.

Když vypěstujete zeleninu a bylinky z rostlinných odpadů, prokážete sobě i Matce přírodě velkou laskavost. Pamatujte si, že i malé úsilí může být velkou pomocí na dlouhé cestě k ochraně životního prostředí. Pěstování ze zbytků vám zajistí bioprodukty i šanci žít zdravě. Přinese vám také velkou spokojenost a zálibu, kterou můžete přenášet z generace na generaci. Snažte se do zahradnické práce zapojit i své děti a vnoučata. Zdravé zdraví pro vás dnes připravilo 10 druhů zeleniny a bylinek, které můžete pěstovat stále dokola.

1. Mrkev

Tato oranžově zbarvená kořenová zelenina je populární mezi dětmi i dospělými. Není jen chutná, ale také mimořádně zdravá. Mrkev můžete pěstovat na jaře i na podzim v malých nádobách nebo v záhonech. Málokdo však ví, že mrkev můžete vypěstovat i ze zelených vrcholků, které se obvykle vyhazují. Je důležité si uvědomit, že zelené vrcholky mrkve jsou rostlinou a nemají nic společného s kořenovou zeleninou. Listy mrkve jsou však zdravým přírůstkem do polévek, salátů i opékané zeleniny. Vrcholky mrkve nevyžadují žádné speciální vybavení a dají se vypěstovat během několika málo dní. Proces pěstování jen tak jednoduchý, že jej mohou provádět i děti.

1. Odřízněte vršek mrkve, včetně asi jednoho centimetru oranžové části.
2. Mrkev napíchněte z obou stran párátky a položte ji párátky na vrchol sklenice.
3. Sklenici naplňte vodou na úroveň, kde se sotva dotýká spodního okraje mrkve.
4. Postavte sklenici k oknu, aby mrkev měla dost světla, ale zároveň na ni nepálilo extrémní slunce.
5. Přidávejte vodu dle potřeby tak, aby vždy sahala ke spodnímu okraji mrkve.
6. Během 2 až 3 dnů začnou klíčit kořeny.

Mrkev


2. Koriandr

Koriandr je další bylina známá pro svou jedinečnou vůni a chuť. Celá rostlina je jedlá. Můžete jíst stonky i listy a používat je do salátů, polévek či do jiných pokrmů. Koriandr je rychle rostoucí, aromatická bylina, která dobře roste v chladnějším počasí na jaře i na podzim, ale potřebuje dostatek slunečního záření. Jsou-li splněny klimatické podmínky, potřebuje koriandr jen málo údržby. V případě, že venku není vhodné počasí na pěstování koriandru, můžete si jej vypěstovat ve vaší kuchyni.

1. Odřízněte kořeny koriandru s asi 1 centimetrem zeleně.
2. Jemně umyjte kořeny v malém množství vody, abyste odstranili nečistoty a bláto.
3. Ponořte kořeny do sklenice s vodou.
4. Umístěte sklenici na okenním parapetu, aby na ně šlo trochu slunečního světla.
5. Každý den vyměňujte vodu.
6. Během několika dnů se začnou objevovat nové listy.
7. Listy koriandru můžete sklízet, jakmile podroste na několik centimetrů.

Koriandr


3. Bazalka

Jednou z nejpopulárnějších bylin, které dělají pizzu mimořádně chutnou, je bazalka. Kromě pizzy lze bazalku použít také do salátů, polévek, sendvičů, dipů i pečených pokrmů. Svěží vůně bazalky dodává vaření výraznou chuť, což je jedním z hlavních důvodů, proč je třeba mít tuto zázračnou bylinu vždy po ruce. Bazalku můžete zasít ze semen. Roste dobře, když jsou teplé a slunečné dny a nehrozí námraza. Bazalku si můžete namnožit z řízků a rozpěstovat si ji tolik, kolik budete potřebovat.

1. Kuchyňskými nůžkami ustřihněte 3-4 cm řízky přímo pod uzlem listu.
2. Odstraňte všechny listy ze spodních částí řízků. Od spodní části rostliny nechte alespoň 2 cm prázdného stonku.
3. Dejte 3 až 4 řízky do malé skleněné nádoby naplněné vodou.
4. Umístěte skleněnou nádobu na okenním parapetu, kde je dostatek světla, ale v žádném případě ne na přímé slunko.
5. Přidávejte vodu dle potřeby tak, aby byly stopky důkladně ponořeny.
6. Měňte vodu každý druhý den, aby zůstala čerstvá.
7. Během týdne se začnou tvořit drobné bílé kořeny.

Bazalka


4. Římský salát

Římský salát má svěží zelené listy, které se používají do salátů. Na mnoha místech je poměrně obtížné římský salát najít. A když už je k dispozici, tak je většinou poměrně drahý. Pokud ho však máte rádi, můžete si římský salát vypěstovat sami ze zbytků.

1. Uřežte listy římského salátu asi centimetr odspodu.
2. Umístěte stopku do mělké misky s filtrovanou vodou.
3. Položte salát na okenní parapet.
4. Měňte vodu každý druhý den.
5. Během 3 až 4 dnů začnou z vrcholku růst nové výhonky a na spodku kořeny.
6. Po 15 dnech můžete salát začít používat.

Římský salát


5. Zázvor

Zázvorový čaj je velmi populární mezi těmi, kdo dbají o své zdraví. Chcete-li mít dobrou zásobu zázvoru, vypěstujte si jej jednoduše doma. Není třeba nakupovat semínka. Zázvorový kořen můžete vypěstovat a používat stále dokola. Potřebujete jen robustní hrnec, slunce a vlhkost.

1. Začněte s kořeny zázvoru, které už mají nějaké výhonky nebo pupeny.
2. Nakrájejte zázvor na několik kusů a ujistěte se, že každý kus má výhonek.
3. Namočte kousky zázvoru v teplé vodě přes noc, abyste odstranili toxické chemikálie.
4. Dejte kousky zázvoru do půdy pupeny směrem vzhůru.
5. Zakryjte kousky zázvoru asi 2 centimetry vody.
6. Zeminu lehce zalijte a dejte na teplé, ale ne příliš slunečné místo.
7. Zázvor často vlhčete vodou z rozprašovače.
8. Během několika týdnů vyleze z hlíny několik výhonků. Pokračujte s pravidelným zalíváním a během 3-4 měsíců můžete sklízet nové kořeny.

Zázvor


6. Jarní cibulka

Jarní cibulka je vynikající v mnoha jídlech, včetně salátů a polévek. Při vaření většina z nás používá stonky a kořeny vyhazujeme. To je docela škoda, protože z kořenů si můžeme vypěstovat nové jarní cibulky přímo v naší kuchyni. Stačí k tomu velmi málo.

1. Vezměte kořen jarní cibulky a důkladně jej umyjte pod tekoucí vodou.
2. Malé plastové kelímky naplňte do poloviny filtrovanou vodou.
3. Kořeny jarní cibulky dejte do kelímků a položte na slunné místo.
4. Vodu měňte jednou za několik dní.
5. Během několika dnů začnou z kořenů růst nové listy. Jarní cibulku můžete sklízet dle potřeby nůžkami.

Jarní cibulka


7. Česnekové klíčky

Stejně jako hřebíček, mají i česnekové klíčky výraznou chuť i vůni. Jen velmi málo lidí však ví, že výhonky jsou jedlé. Česnkové klíčky se dají použít do salátů, polévek i k masu. Mají zajímavou a ne tak abrazivní chuť jako stroužky česneku. Pokud vás česnekové klíčky zaujaly a chtěli byste si je vypěstovat, pak rozhodně nevyhazujte klíčící stroužky česneku.

1. Umístěte klíčící stroužky česneku do sklenice.
2. Přidejte dostatek vody tak, aby byly klíčky ponořeny.
3. Postavte sklenici na okenní parapet, aby měly klíčky dostatek slunce a světla.
4. Denně měňte vodu a čekejte, až budou výhonky vyšší.
5. Jakmile budou mít výhonky 2-3 cm, tak je můžete stříhat nůžkami dle potřeby.

Česnekové klíčky


8. Citronová tráva

Citronová tráva je skvělou bylinkou, kterou je v obchodech velmi těžké najít. Svěží a pikantní vůně citronové trávy učinila tuto rostlinu populární mezi lidmi, kteří rádi experimentují se svými kulinářskými dovednostmi i těmi, kteří rádi pečují o své zdraví. Citronová tráva je dobrá pro tělo i ducha. Můžete ji koupit a pak pěstovávat stále dokola z jedné rostliny.

1. Uřežte centimetrové stonky citronové trávy a důkladně je omyjte.
2. Stonky umístěte do malé nádoby s filtrovanou vodou.
3. Nádobku postavte na slunném místě a každý den v ní měňte vodu.
4. Za pár týdnů se objeví kořeny. Ihned poté přesuňte stonky do květináče s úrodnou půdou.
5. Hrnec umístěte na slunné místo a dostatečně zalévejte.

Citronová tráva


9. Celer

Celer je vysoce výživný a cenný přírůstek do polévky, dušeného masa, salátu, dipu i pomazánky. Celer je obtížné pěstovat v teplém podnebí, kvůli čemuž bývá v mnoha místech často drahý. Skvělé je, že v domácích podmínkách můžete celer pěstovat stále dokola za minimální náklady.

1. Umístěte vrcholek kořene celeru do malé nádobky s vodou na noc.
2. Druhý den ráno dejte celer do květináče s hlínou.
3. Celer zalijte a dejte na slunný okenní parapet.
4. Rostlinu pravidelně zalévejte, ale tak, aby půda nebyla promočená.
5. Brzy začnou ze středu kořene rašit první lístky.

Celer


10. Bok Choy

Bok Choy je jasně zelený typ kapusty, který dodává chuť i nutriční sílu mnoha receptům. Jako většina zeleniny vyžaduje i bok choy své počasí, a proto je jeho pěstování omezeno po celém světě. Dobrou zprávou je, že i bok choy lze pěstovat doma stále znova a znova z jedné rostliny, takže může při jeho pořizování značně ušetřit.

1. Uřežte asi 2 cm ze spodní části bok choy.
2. Do mělké nádoby dejte asi centimetr vody a bok choy do ní umístěte.
3. Nádobu dejte kamkoliv, kde bude mít sluneční světlo.
4. Měňte vodu každý druhý den. Bok choy také zavlažujte rozprašovačem.
5. Během týdne začnou kořeny klíčit. Jakmile budou kořeny alespoň centimetr velké, přesuňte je do květináče s hlínou.
6. Každý den je zalévejte.
7. Během dvou týdnů budou vaše bok choy připraveny k jídlu.

Bok Choy



Autor: Kam

10 druhů bylinek a zeleniny, které můžete levně pěstovat stále dokola. Pěstování bylinek a zeleniny v bytě. Jak ušetřit při pěstování bylinek a zeleniny
Zdravá výživa

 2 
  Komentáře
YouTube video
Přidat obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ