Zdraví

Fermentovaný čaj Pu-erh - asijské tajemství dlouhověkosti?

11.03 2021|Bylinky
Fermentovaný čaj Pu-erh - asijské tajemství dlouhověkosti?

Pu-erh nebo také pu'er je fermentovaný čaj s tisíciletou tradicí. Jeho pozitivní účinky na lidský organismus vyzdvihl v jedné ze svých knih již slavný lékař a farmaceut Čao Süe-min z doby dynastie Čching, jehož díla dodnes platí za důležité prameny tradiční čínské medicíny. Čaj podporuje jin a jang. Pokud ho člověk pije pravidelně, čeká ho dlouhý a zdravý život," opěvuje čaj v knize Süe-min. Nutno dodat, že sám se dožil úctyhodného věku 102 let.

Tradičně se pu-erh vyrábí z listů rostliny Camellia sinensis (čajovník čínský) v čínské provincii Yunnan. Jedná se o stejnou rostlinu, která se používá k přípravě zelených, oolongových a černých čajů. Rozdíl je pouze v procesu, kterým se tyto druhy čajů vyrábějí. Zpracování čaje pu-erh má po sklizni dvě fáze. Během první fáze se čajové lístky připravují podobně jako zelený čaj. Během druhé fáze procházejí listy fermentací a poté dlouhodobým skladováním (stárnutím) za vysoké vlhkosti. Čaj, který zrál delší dobu, má chutnat lépe. Na trhu tak můžete najít 5 až 50 let staré čaje.

Mnoho lidí pije čaj pu-erh nejen kvůli zdravotním výhodám ale také proto, že je to fermentovaná potravina. Obsahuje kofein, i když ne tolik jako jiné čaje. V následujících řádcích si můžete přečíst nejznámější léčivé účinky tohoto čaje:

1. Ztráta hmotnosti a tuku

Hubnutí je nejoblíbenějším důvodem, proč lidé v Asii pu-erh pijí. Studie prokázaly, že pravidelné pití čaje pu-erh pomáhá při hubnutí a snižování indexu tělesné hmotností (BMI) tím, že brání tělu vstřebávat tuky ze stravy. V této konkrétní studii vědci zjistili, že v porovnání se skupinou, která užívala placebo, se snížil celkový tělesný tuk u lidí, kteří pili pu-erh o 3 %. Sledované subjekty nedodržovaly žádná jiná dietní omezení. Čaj Pu-erh také povzbuzuje vaše tělo k produkci hormonů adrenalinu a noradrenalinu, které snižují zásoby mastných kyselin. Stačí pít alespoň jeden šálek čaje pu-erh po jídle jednou nebo dvakrát denně.

2. Podpora trávení

Výzkum prokázal, že čaj pu-erh pomáhá trávení tuků a lipidů. To je hlavním důvodem, proč lidé pijící pu-erh hubnou. Pu-erh také může pomoci zmírnit příznaky zácpy díky existenci látky zvané lovastin. Trávení a odbourávání tuků podporují též antioxidanty a polyfenoly v čajích pu-erh. Čaj rovněž pomáhá zvládat příznaky stavu zvaného metabolický syndrom. A nejen to, pu-erh pomáhá vyvažovat dobré a užitečné bakterie ve střevě. Tyto bakterie hrají důležitou roli při udržování celkového zdraví trávicího systému.

3. Prevence cukrovky

Časopis Food and Function publikoval v roce 2015 studii prokazující, že pu-erh snižoval hladinu cukru v krvi in vitro a u myší. To by mohla být skvělá zpráva pro osoby s diabetem a jednotlivce, kteří jsou vystaveni vysokému riziku rozvoje diabetu 2. typu.

4. Podporuje zdraví srdce

Vztah mezi čajem pu-erh a cholesterolem je jedním z nejpopulárnějších témat v diskuzích o zdravotních účincích této poživatiny. Bylo prokázáno, že pravidelné pití čaje snižuje hladinu cholesterolu v těle. Může za to schopnost čaje podpořit produkci lovastinu. Tento přírodní statin se běžně používá k léčbě vysokého cholesterolu.

Čínská studie na potkanech ukázala, že čaj pu-erh může pomoci snížit špatný cholesterol, známý také jako LDL cholesterol, a díky tomu předcházet chorobám spojeným s obezitou. V rámci této studie byly výtažky z pu-erhu podávány potkanům ​​s dietou s vysokým obsahem tuku po dobu osmi týdnů. Potkani, kteří dostali výtažky z čaje pu-erh, měli nižší hladinu cholesterolu a triglyceridů, které jsou často spojovány s obezitou. Čaj pu-erh zároveň zvýšil dobrý cholesterol známý jako HDL cholesterol. Vyšší hladiny HDL cholesterolu jsou spojovány s nižším rizikem srdečních onemocnění.

5. Čistí tělo od toxinů a volných radikálů

Díky oxidačním vlastnostem čaje Pu-erh se konzumentům dostává zvýšené hladiny kyslíku, což zvyšuje cirkulaci a průtok krve. Tím, že čaj pu-erh dodává více kyslíku do mozku, může pomoci v boji proti bolestem hlavy a migréně a omezuje volné radikály, které mohou způsobit vážná onemocnění. V tradiční čínské medicíně se čaj pu-erh používá na podporu sleziny a žaludku při filtrování toxinů v celém těle. Čaj Pu-erh obsahuje jednoduché cukry a mikroorganismy, které pomáhají slezině čistit krev a eliminovat volné radikály.

6. Zdraví kůže

Čaj Pu-erh chrání elastin v pokožce. Progresivní ztráta elastinu je hlavní příčinou stárnutí pokožky. Jednou z výhod pravidelného pití čaje pu-erh je to, že udržuje pokožku zdravou díky schopnosti snižovat poškození sluncem. Díky antibakteriálním vlastnostem může tento čaj uchránit vaše tělo také před škodlivými bakteriemi. Zatímco některé bakterie žijí přirozeně v těle, jiné bakterie mohou způsobit onemocnění a akné. Pravidelná konzumace čaje pu-erh může zlepšit akné a vyčistit pokožku. V Asii se používá na obličej i lokálně. Pu-erh totiž snižuje mastnotu pleti. Některé zdroje uvádí, že dokáže odstranit pihy. V každodenní péči o pleť jej můžete používat jako tonikum.

7. Kognitivní zdraví

Mnoho vědeckých výzkumů se soustředilo na účinek čaje pu-erh na mozek. Bylo zjištěno, že pu-erh udržuje mozek zdravý a může pomoci zvládat mozkové stavy, jako je epilepsie, demence, Alzheimerova choroba a další.

8. Zdraví kostí

Není žádným tajemstvím, že kosti s věkem ztrácejí hustotu a slábnou. Osteoporóza je obzvláště velkým rizikem pro stárnoucí ženy. Nástup osteoporózy může být důsledkem hormonálních změn, které se běžně vyskytují během menopauzy nebo v důsledku nedostatku vápníku a vitamínu D. K rozvoji nemoci může přispívat i kouření a pití. Studie na zvířatech ukázaly, že polyfenoly v čaji mohou podpořit kvalitu kostní hmoty a větší pevnost kostí. Tyto polyfenoly také obsahují antioxidanty s protizánětlivými vlastnostmi, které pomáhají minimalizovat bolest a nepohodlí.


9. Redukce úzkosti

Čaj Pu-erh obsahuje fytochemikálie theanin a kyselinu gama-aminomáselnou (GABA), které jsou ve vědeckých a lékařských komunitách známé jako potenciální způsob, jak snížit úzkost. Obě tyto fytochemikálie zvyšují produkci melatoninu, což může přispět k lepšímu spánku a klidnějšímu chování po celý den.

10. Protizánětlivé vlastnosti

O některých sloučeninách nacházejících se ve vysokém množství v surovém i zralém čaji pu-erh je známo, že mají protizánětlivé vlastnosti. Několik těchto látek, včetně sloučenin nazývaných asperglaucid a neoechinulin A, je ve skutečnosti produkováno některými mikroby, kteří se podílejí na fermentačním procesu.

11. Zvyšuje energii

Díky kofeinu v čaji pu-erh může pití šálku denně zvýšit vaši energetickou hladinu a schopnost soustředit se. Každý šálek čaje obsahuje asi 60-70 miligramu kofeinu. Pro srovnání, ve standardním šálku kávy se nachází 105 miligramů kofeinu. Díky tomu je dobrou volbou pro lidi, kteří se po jednom šálku kávy cítí příliš nervózní. Kofein může pomoci zlepšit vaše soustředění a pomoci vám překonat těžká odpoledne.

12. Působí proti rakovině

Studie ukázaly, že důsledná konzumace čaje pu-erh může pomoci bojovat proti rakovině a zabránit růstu nových rakovinných buněk . Jedna studie University of Kunming Science and Technology prokázala schopnost čajových složek pu-erh cílit na specifické nádorové buňky s minimálními vedlejšími účinky. Druhá studie ukázala, že čaj pu-erh má schopnost zabránit růstu rakovinných buněk inhibicí buněčné proliferace. Vědci se domnívají, že oxidované čajové polyfenoly jsou důvodem možného využití čaje pu-erh při prevenci nebo léčbě určitých typů rakoviny. Tyto polyfenoly pracují na eliminaci volných radikálů a pomáhají zastavit produkci nepravidelných buněk.

13. Pomáhá předcházet nemocem

Pu-erh obsahuje mnoho antioxidantů a velké množství vitamínu C. Každodenní pití tohoto čaje vám může pomoci předcházet nemocem, jako je nachlazení a chřipka. Díky tomu, že je Pu-erh fermentovaný, má vyšší koncentraci antioxidantů než nefermentované čaje.

Jak připravit čaj Pu-Erh

Čaj Pu-erh lze zakoupit jako sypaný čaj nebo v pevné formě, ve tvaru cihly, koláče a koule. Pokud byste jej chtěli připravovat jako Asiaté, pak si pořiďte čajovou misku gaiwan. Čaj uvařený v gaiwanu bude mít plnější chuť. Pu-erh se zalévá horkou vodou o teplotě 70-98 °C, proto je třeba se podívat na návod přípravy ke konkrétnímu čaji. Pokud kupujete čaj v obchodě se sypanými čaji, zeptejte se na to prodavače.

Doba louhování se také liší - od 10 vteřin po několik minut. Vše je dobré dělat s citem. Sami uvidíte, kdy čaj získá barvu a vůni, kterou máte rádi a podle toho upravte dobu louhování. Když dobu louhování přeženeme, zpravidla se jedná o víc než 3 minuty, čaj bude hořký.

Čaj je možné zalévat až pětkrát nebo i vícekrát, podle vaší chuti. Platí pravidlo, že při každém zalití prodlužujeme dobu louhování. Druhý nálev bývá nejsilnější, protože lístky jsou z prvního nálevu téměř rozvinuté a tak se nyní mohou louhovat celé. Má i tmavší barvu než ten první. Pro plné využití vlastností čaje se doporučují 3 - 4 šálky denně.

Pamatujte, že čaj pu-erh není zaručeným lékem na žádné z uvedených onemocnění a že studie stále probíhají. Zatímco moderní medicína teprve začala studovat výhody čajů, jako je pu-erh, tradiční čínská medicína používá tyto pravé čaje k podpůrné léčbě různých onemocnění po celá staletí. Jakýkoliv zdravotní problém a možnou léčbu je však vždy dobré nejprve probrat se svým lékařem.

Zdroje:

webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1169/pu-erh-tea
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4818050/
mansatea.com/blogs/learn/pu-erh-tea-benefits
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3233424/
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5382226/
senchateabar.com/blogs/blog/pu-erh-health-benefits


Autor: Jana Divinová

Fermentovaný čaj Pu-erh - asijské tajemství dlouhověkosti? Ten kdo pije každý den poctivě fermentovaný čaj pu-erh se podle starého čínského lékaře dožívá vysokého věku.
Zdravá výživa

 301 
  Komentáře

YouTube
Obrázek
KOMENTÁŘ