O tajemném čaji pu-erh
Podběl lékařský a jeho léčivé účinky
Plicník lékařský - bylinný zázrak na dýchací potíže
8 jarních bylinek, které se sklízejí v březnu
Jitrocel kopinatý a jeho účinky na zdraví
Kozlík lékařský - perfektní lék nejen na spaní
Rýmovník a jeho 9 úžasných léčivých účinků
10 léčivých účinků tymiánu
Nejlepší bylinky a koření proti nadýmání
Podběl lékařský a jeho léčivé účinky
Plicník lékařský - bylinný zázrak na dýchací potíže
8 jarních bylinek, které se sklízejí v březnu
Jitrocel kopinatý a jeho účinky na zdraví
Kozlík lékařský - perfektní lék nejen na spaní
Rýmovník a jeho 9 úžasných léčivých účinků
10 léčivých účinků tymiánu
Nejlepší bylinky a koření proti nadýmání
O tajemném čaji pu-erh
Snad žádný čaj neobestírá tolik mýtů a legend, jako čínský Puerh. Čím západněji míříme od zdroje, tím jsou informace o tomto čaji a jeho původu mlhavější a fantastičtější.
Obchodníci a čajoví rádoby odborníci umně pracují s legendami a nezřídka připojují vlastní nápady a poznatky, takže to vypadá, jako by se že čajovny a prodejny hemžily desítky let starými a velevzácnými čaji, přitom za překvapivě příjemné ceny. Realita je však poněkud střízlivější.
Výroba Pu-erhu začíná zpracováním na základní surový produkt, tzv. Mao Cha (毛茶). Tento proces probíhá prakticky totožně jako u zeleného čaje. U vysoce kvalitních čajů jde podle tradice samozřejmě o ruční sběr, což je dáno i horským terénem a v neposlední řadě také výškou stromů (dorůstají běžně pěti až sedmi metrů, takže použití mechanizace je vyloučené). Výška staletých stromů se pak pohybuje dokonce mezi 10 a 25 metry. V čajových zahradách však stromy takové výše nedosahují vzhledem neustálému zastřihování za účelem zvýšení produkce a zjednodušení sklizně.
Od ostatních čajů Puerh odlišuje postup následného zpracování Mao cha. Ojediněle jej sice lze sehnat jako sušenou směs, většinou však podléhá dalšímu zpracování. Jeho konkrétní podoba záleží na typu puerhu, který má vzniknout. Méně kvalitní lístky z komerční produkce většinou v továrnách a manufakturách poslouží jako základ pro Shou (tmavý) pu-erh. Kvalitnější produkce je pak určena zejména pro světlé archivní pu-erhy.
Dalším krokem je lisování, které se týká jak světlého, tak tmavého typu čaje. U vzácnějších druhů podle tradice lisování probíhá lehkým stlačením v ručním lisu a umístěním pod lisovací kámen. Při průmyslové metodě se používají hydraulické a mechanické lisy, ty nicméně lístky často poškodí nadměrnou kompresí. Tvary lisovacích forem mohou být různé (blíže se jim věnuje článek o tvarech puerhu), zřejmě nejklasičtějším je tzv. Bingcha (disk neboli koláč).
Co je to Puerh?
Čaj, který můžeme označit jako puerh (pu-erh, pchuer aj.), musí splňovat několik základních podmínek:Hledisko geografické
Samotný název je odvozen od stejnojmenného města v čínské provincii Yunnan, kam byl v minulosti svážen, a kde byl také převážně obchodován. Dnes se tedy jako Puerh nazývají výhradně čaje zpracovávané v této provincii a v roce 2008 čínská vláda dokonce vydala vyhlášku omezující pojmenování čaje Puerh pouze na vybrané oblasti provincie Yunnan. Dodejme, že ne všem výrobcům se však tato norma z celkem pochopitelných důvodů líbí.Hledisko botanické
Při výrobě se prakticky nezpracovávají čajové odrůdy s drobnými lístky, ale výhradně velkolisté kultivary čajovníku čínského - Camellia sinensis (C. sinensis assamica), které rostou převážně v jihočínských provinciích a Indii.Hledisko technologické
Někteří méně znalí prodejci rádi deklarují, že výrobní proces čaje pu-erh je velmi tajemný. Jeho komplikovanost však spočívá spíš v tom, že se technologie zpracování dělí na dvě podkategorie: tzv. Sheng Cha (生茶) a Shou Cha (熟茶). Jejich popis najdete v samostatném článku (Shou vs. Sheng).Výroba Pu-erhu začíná zpracováním na základní surový produkt, tzv. Mao Cha (毛茶). Tento proces probíhá prakticky totožně jako u zeleného čaje. U vysoce kvalitních čajů jde podle tradice samozřejmě o ruční sběr, což je dáno i horským terénem a v neposlední řadě také výškou stromů (dorůstají běžně pěti až sedmi metrů, takže použití mechanizace je vyloučené). Výška staletých stromů se pak pohybuje dokonce mezi 10 a 25 metry. V čajových zahradách však stromy takové výše nedosahují vzhledem neustálému zastřihování za účelem zvýšení produkce a zjednodušení sklizně.
Od ostatních čajů Puerh odlišuje postup následného zpracování Mao cha. Ojediněle jej sice lze sehnat jako sušenou směs, většinou však podléhá dalšímu zpracování. Jeho konkrétní podoba záleží na typu puerhu, který má vzniknout. Méně kvalitní lístky z komerční produkce většinou v továrnách a manufakturách poslouží jako základ pro Shou (tmavý) pu-erh. Kvalitnější produkce je pak určena zejména pro světlé archivní pu-erhy.
Dalším krokem je lisování, které se týká jak světlého, tak tmavého typu čaje. U vzácnějších druhů podle tradice lisování probíhá lehkým stlačením v ručním lisu a umístěním pod lisovací kámen. Při průmyslové metodě se používají hydraulické a mechanické lisy, ty nicméně lístky často poškodí nadměrnou kompresí. Tvary lisovacích forem mohou být různé (blíže se jim věnuje článek o tvarech puerhu), zřejmě nejklasičtějším je tzv. Bingcha (disk neboli koláč).
Co naopak není Puerh?
Jako puerh nelze označit jakýkoliv čaj, který nesplňuje výše uvedené parametry. V praxi však lze puerhovou technologii použít pro zpracování jakéhokoli čaje a výsledek bude relativně podobný. Velice zajímavý je například čaj Batabata Cha z Japonska, který se charakterem puerhu velmi blíží. Avšak stejně jako pravé šampaňské pochází výlučně z nevelké oblasti Champagne, pravý Puerh pochází pouze z Yunnanu.O tajemném čaji pu-erh. Co je to Puerh a jak se pozná pravý čínský čaj Puerh? Výroba legendárního čínského čaje Pu-erh. Jak rozeznat pravý čaj od nepravého
Zdravá výživa
304
Komentáře
YouTube
Obrázek
KOMENTÁŘ