20 škodlivých potravin, kterým byste se měli po "třicítce" vyhnout
Reishi - božská houba nesmrtelnosti a její účinky
8 potravin, které nám pomohou zbavit se parazitů
22 užitečných důvodů, proč jíst banány
10 faktů o "králi ovoce" granátovém jablku
Avokádo a zdraví: 12 důvodů proč jíst avokádo pravidelně
Zelí - božský lék na krásnou pleť i silný imunitní systém
10 superpotravin, které čistí játra
10 pádných důvodů, proč pít vodu s citronem
Reishi - božská houba nesmrtelnosti a její účinky
8 potravin, které nám pomohou zbavit se parazitů
22 užitečných důvodů, proč jíst banány
10 faktů o "králi ovoce" granátovém jablku
Avokádo a zdraví: 12 důvodů proč jíst avokádo pravidelně
Zelí - božský lék na krásnou pleť i silný imunitní systém
10 superpotravin, které čistí játra
10 pádných důvodů, proč pít vodu s citronem
20 škodlivých potravin, kterým byste se měli po "třicítce" vyhnout
Nejlepší na dospělosti je to, že má člověk svobodu dělat a jíst, co chce. Pizza k snídani, hranolky ve 3 v noci či 5 zákusku denně. To vše si po dvacítce můžete směle užívat, aniž by to mělo nějaké vážnější následky. Od určitého věku už však neukázněnost v jídle začíná být problém. Nejčastěji se říká, že přibírat začnete po 25 roku života a zdravotní potíže v důsledku špatné stravy se začínají projevovat po třicítce.
Abychom vám pomohli stárnout elegantně a zdravě, připravili jsme pro vás seznam potravin, kterým byste se po třicítce svého života měli vyhýbat. Neznamená to, že je musíte ze svého jídelníčku úplně vyškrtnout, ale určitě byste je neměli konzumovat často. V lepším případě byste se jim samozřejmě měli vyhýbat.
Cukr se nenachází jen v cukroví a čokoládě. Mnohými zdroji cukru jsou potraviny, ve kterých byste jej nečekali. Příkladem může být chleba, kečup nebo ochucené jogurty. Ochucené jogurty Dannone například obsahují více gramu cukru než celý sáček hořké čokolády od M&M´s. Pokud se bez sladkého neobejdete, zkuste jej nahradit alespoň ovocem.
Pokud nevíte, v čem se nachází sodík, pak si to zamiřte rovnou do vaši spíže a poohlédněte se po trvanlivých polévkách, které obsahují více než 40 % doporučené denní dávky soli v jedné porci. Ale to není jediný důvod, proč byste se od těchto produktů měli držet dál. Mnoho konzervovaných a sáčkových polévek obsahuje chemické látky, které způsobují rakovinu, neplodnost a přibývání na váze.
Sladké jídla způsobují inzulinovou rezistenci, což může vést k PCOS nebo-li syndrom polycystických ovarií, což je stav, který je spojován s ženskou neplodností. A pokud i přesto budete mít štěstí a založíte rodinu, váše závislost na cukru může snížit šance, že budete žít dlouho. Lidé, kteří konzumují mezi 17-21 % svých denních kalorií z přidaného cukru, mají o 38 % větší riziko, že zemřou na srdeční onemocnění, ve srovnání s lidmi, kteří denně spotřebují pouze 8 % a méně kalorií z přidaného cukru.
"Mladší lidé často vynechávají snídani nebo si za celé dopoledne dají jen škrobovitou tyčinku, která má nahradit stravu a pomoci zhubnout. Současný výzkum ovšem naznačuje, že pro ideální sytost, při které nebudeme přibírat na váze nebo můžeme i něco zhubnout, stačí sníst v každém jídle asi 20-30 g bílkovin," vysvětluje Chris Mohr, expert na sportovní výživu. Proetinové musli tyčinky raději vyměňte za domácí proteinový koktejl, který uspokojí vaše chuťové buňky a pomůže vám zůstat štíhlí a fit.
Chcete-li se pesticidům vyhnout, omezte konzumaci ovoce a zeleniny ze supermarketu, které jsou touto látkou nejvíce ošetřovány. Patří mezi ně jablka, jahody, hroznové víno, celer, broskve, špenát, papriky, okurky a cherry rajčata.
Co však většina lidí neví je, že trans tuky urychlují proces stárnutí pokožky tím, že je díky ním pokožka náchylnější k ultrafialovému záření. V kůži poškozené sluncem se rozkládá kolagen a elastin. Ale to není vše. Vědci zjistili, že konzumace margarínu může způsobit chronický zánět, který může urychlit tvorbu vrásek.
Oxidační stres může způsobit strukturální změny v kolagenu a elastinu (proteiny, které udržují pleť mladou), v důsledku čehož se na vaší pleti objevují předčasné vrásky. Naštěstí se slaniny nemusíte vzdát úplně. Stačí jen, když si vyberete tu bez dusičnanů, s méně než 2 g tuku a nedáte si více než 2 plátky jednou za čas.
Skoro všechny druhy smetan do kávy obsahují tuto děsivou látku, která prokazatelně snižuje paměť u dospělých pod 45 let. Pokud tvrdě pracujete nebo zapomínáte, kde jste zaparkovali auto, je to jedna z potravin, které byste se měli obloukem vyhýbat. Trans-tuky mohou navíc způsobit zánět, který může zhoršovat bolesti v důlsledku sportovních zranění a taky způsobuje předčasné stárnutí.
Autor: Jad
1. Ochucené jogurty
I když začínáte bojovat proti vráskám různými krémy, žádný výrobek nezmění skutečnost, že vaše pokožka začíná stárnout. Po třicítce se produkce kolagenu a elastinu zpomaluje - protein, který udržuje pokožku pevnou, se začíná rozpadat, a to způsobuje tvorbu jemných vrásek. Proces stárnutí je možné zastavit. Mladistvý vzhled pleti si můžete udržet tím, že snížíte příjem cukru, který proces tvorby vrásek urychluje.Cukr se nenachází jen v cukroví a čokoládě. Mnohými zdroji cukru jsou potraviny, ve kterých byste jej nečekali. Příkladem může být chleba, kečup nebo ochucené jogurty. Ochucené jogurty Dannone například obsahují více gramu cukru než celý sáček hořké čokolády od M&M´s. Pokud se bez sladkého neobejdete, zkuste jej nahradit alespoň ovocem.
2. Polévky z konzervy nebo sáčku
Studie publikovaná v roce 2013 našla spojení mezi vysokým krevním tlakem a stárnutím pokožky. Účastnice studie s menším počtem vrásek měly nižší krevní tlak než ženy s velkým počtem vrásek. Ačkoliv spojení mezi těmito dvěma tématy zůstává nejasné, neuškodí vám, když ze svého jídelníčku odeberete produkty s obsahem sodíku, který je známý tím, že zvyšuje krevní tlak.Pokud nevíte, v čem se nachází sodík, pak si to zamiřte rovnou do vaši spíže a poohlédněte se po trvanlivých polévkách, které obsahují více než 40 % doporučené denní dávky soli v jedné porci. Ale to není jediný důvod, proč byste se od těchto produktů měli držet dál. Mnoho konzervovaných a sáčkových polévek obsahuje chemické látky, které způsobují rakovinu, neplodnost a přibývání na váze.
3. Snídaňové sušenky, corn-flaky a koláčky
Dejte ruce za hlavu a udělejte krok zpět od všech rádoby zdravých snídaní typu cereální sušenky, corn flaky nebo koláčky. Jste dospělí a měli byste tak začít i jíst. Všechny tyto sladké pochutiny inzerované jako zdravá snídaně nebo svačinka jsou neskutečně škodlivé a způsobují mnoho zdravotních problémů, bez kterých byste se určitě raději obešli.Sladké jídla způsobují inzulinovou rezistenci, což může vést k PCOS nebo-li syndrom polycystických ovarií, což je stav, který je spojován s ženskou neplodností. A pokud i přesto budete mít štěstí a založíte rodinu, váše závislost na cukru může snížit šance, že budete žít dlouho. Lidé, kteří konzumují mezi 17-21 % svých denních kalorií z přidaného cukru, mají o 38 % větší riziko, že zemřou na srdeční onemocnění, ve srovnání s lidmi, kteří denně spotřebují pouze 8 % a méně kalorií z přidaného cukru.
Snídaňové sušenky
4. Proteinové musli tyčinky
Fruktóza, dextróza, glycerin, sorbitol, oxid zinečnatý, syrovatkový protein, palmový olej a další. Ne, to není recept na dětskou plastelínu, ale některé vybrané složky, které se přidávají do speciálních proteinových musli tyčinek. Zní to chutně, viďte?"Mladší lidé často vynechávají snídani nebo si za celé dopoledne dají jen škrobovitou tyčinku, která má nahradit stravu a pomoci zhubnout. Současný výzkum ovšem naznačuje, že pro ideální sytost, při které nebudeme přibírat na váze nebo můžeme i něco zhubnout, stačí sníst v každém jídle asi 20-30 g bílkovin," vysvětluje Chris Mohr, expert na sportovní výživu. Proetinové musli tyčinky raději vyměňte za domácí proteinový koktejl, který uspokojí vaše chuťové buňky a pomůže vám zůstat štíhlí a fit.
5. Coca cola
Pokud vy a váš partner uvažuje o založení rodiny, pak byste na nealkoholické nápoje typu Coca Cola měli zapomenout. Proč? Coca Cola obsahuje potenciálně rakovinotvorné látky a v USA je primárním zdrojem přidaného cukru. Cukr nejen, že negativně ovlivňuje ovulaci, ale také zhoršuje pohyblivost spermií. Jednoduše řečeno, popíjení Coly může ztížit vaše otěhotnění.6. Oreo a jiné plněné sušenky
Oreo a jiné plněné sušenky si v posledních letech všichni doslova zamilovali. Kromě toho, že jsou sladké a maximálně chutné, jsou také zdrojem prázdných kalorií, které zvyšují hladinu tuku. Když je člověku kolem 20 let, tak se tyhle sušenky hubnou velmi snadno. S přibývajícím věkem je to ovšem stále složitější. Sušenky s náplní jsou navíc návykové a kazí postavu zejména v oblasti břicha.7. Koktejly a pivo
Jak stárneme, tělo už nedokáže metabolizovat alkohol tak efektivně a odolávatt nezdravým potravinám v opilosti je mnohem těžší než za střízliva. Navíc, dobře se vyspat po divokém alkoholovém večírku je stále víc a víc obtížnější. Bezesná noc a zvýšená chuť na sladké následující den je ideální kombinace pro další přibírání na váze. A co víc, alkohol nasává vlhkost z kůže a způsobuje dočasné, jemné vrásky, které se mohou časem zhoršovat. Zvláště, pokud v pití alkoholu budete pokračovat. Postupem času vaše kůže ztratí pružnost a začnou se naní tvořit opravdové vrásky.Alkoholické koktejly
8. Rohlíky a bílé pečivo
Bílé pečivo byste také měli jíst s opatrností, v lepší případě se mu úplně vyhnout a sáhnout po celozrnné variantě. Tělo totiž přeměňuje rafinované sacharidy z bílého pečiva na cukr a poté glukózu, která je známá tím, že poškozuje kolagen a další proteiny, které jsou důležité v boji proti vráskám. A co víc, pokud vyměníte rafinované sacharidy za celozrnné, pomůže vám to udržet pod kontrolou hladinu cukru v krvi i vaši váhu, která může v lepších případech i klesnout.9. Vegetariánská strava
Nález prvních šedivých vlasů je okamžik, na který většina z nás nezapomene. Je to jedna z těch otravných upomínek od matky přírody, že už jsme úplně dospělí, se vším všudy. Nejlepší způsob, jak udržet předčasné šedivění na uzdě, je zajistit, abyste měli dostatek vitamínu B12 z přirozené stravy, třeba z hovězího masa. Pokud jste vegetariáni, tak máte se získáním dostatečného množství vitamínu B12 z masa trochu problém a je třeba hledat jiné zdroje.10. Ledová káva
Pití kofeinových nápojů, zvláště pak ledové kávy s přídavkem zmrzliny, je pro naši kůží dvojitou pohromou. Přes den jsme vystaveni celé řadě kožních stresorů, jako je třeba UV záření, ale když spíme, naše buňky se regenerují. Pokud přijímáme příliš mnoho kofeinu, může narušit kvalitu našeho spánku, který je tolik důležitý pro samo regeneraci kůže, což způsobuje předčasné stárnutí pokožky. Vědci navíc zjistili, že opakující se pohyby obličeje, stejné jako při popíjení brčkem, mohou způsobovat jemné vrásky.Ledová káva
11. Sladkosti bez cukru, tedy s umělými sladidly
Pokud jste kolem 30 roku života přibrali, může to být známkou toho, že vaše játra nefungují optimálně. Měli byste se vyhýbat toxinům, jako jsou umělá sladidla, které zahlcují váš organismus a způsobují tloustnutí. Nastartujte organismus detoxikací a vyhoďte potraviny s falešnými náhradními sladidly.12. Potraviny ošetřované pesticidy
Po třiceti letech života už se ve vašem těle stihla nahromadit pěkná dávka toxinů z potravin, což může negativně ovlivnit metabolismus a rovnováhu. Vědci zjistili, že muži, kteří konzumují více potravin, které jsou ošetřovány pesticidy, mají mnohem méně pohyblivé spermie, než ti muži, kteří jedli tyto potraviny v menším množství.Chcete-li se pesticidům vyhnout, omezte konzumaci ovoce a zeleniny ze supermarketu, které jsou touto látkou nejvíce ošetřovány. Patří mezi ně jablka, jahody, hroznové víno, celer, broskve, špenát, papriky, okurky a cherry rajčata.
13. Margarín
Alternativy másla, jako je margarín, jsou často vyráběny z částečně hydrogenovaných olejů, mezi které nejčastěji patří trans tuky. Možná jste už slyšeli, že tento typ tuků je spojený s onemocněním srdce.Co však většina lidí neví je, že trans tuky urychlují proces stárnutí pokožky tím, že je díky ním pokožka náchylnější k ultrafialovému záření. V kůži poškozené sluncem se rozkládá kolagen a elastin. Ale to není vše. Vědci zjistili, že konzumace margarínu může způsobit chronický zánět, který může urychlit tvorbu vrásek.
14. Slanina
Španté zprávy pro milovníky slaniny. Tahle nezdravá pochoutka urychluje stárnutí. Obsahuje totiž 68 % kalorií, které pocházejí z tuků, přičemž téměř polovina je nasyceného typu. Při zpracování slaniny se navíc používá dusičnan sodný, který zvyšuje oxidační stres.Oxidační stres může způsobit strukturální změny v kolagenu a elastinu (proteiny, které udržují pleť mladou), v důsledku čehož se na vaší pleti objevují předčasné vrásky. Naštěstí se slaniny nemusíte vzdát úplně. Stačí jen, když si vyberete tu bez dusičnanů, s méně než 2 g tuku a nedáte si více než 2 plátky jednou za čas.
Slanina
15. Máslový popcorn
Popcorn se může zdát být zdravou svačinkou. Ale ve skutečnosti je to jeden z těch produktu, ve kterém se potravinářskému průmyslu podařilo transformovat něco zdravého do něčeho škodlivého pro naše zdraví. Máslový popcorn obsahuje 5 gramu trans tuku v jedné porci, což je dvojnásobek doporučeného denního limitu. Trans tuky ucpávají tepny a zvyšují riziko srdečního onemocnění.16. Sójová omáčka
Váčky a tmavé kruhy pod očima mají tendenci se s každými narozeninami zvětšovat a prohlubovat. Dehydratace je však dělá ještě horšími. To je důvod, proč bychom se měli vyhýbat slaným potravinám, které sají vlhkost. Typickým příkladem je sojová omáčka. Pouhá jedna jediná polévková lžíce sojové omáčky obsahuje neuvěřitelných 879 miligramů sodíku a dokáže z těla vysát neuvěřitelné množství vody.17. Salámy a párky v rohlíku
Salámy a párky v rohlíky mohou být považovány za ideální jídlo pro muže. Opak je ovšem pravdou, za kterou mohou zaplatit hlavně mužské spermie. Studie z roku 2014, zveřejněna v časopise Epidemiology, našla souvislost mezi konzumací zpracovaného masa v podobě salámů a párků a nižším počtem spermií. Autoři studie předpokládají, že to, co škodí spermiím, se stává někdy v průběhu procesu zpracování masa. Zatím však není úplně jisté, co to je.18. Chipsy a nachos
S každým prošlým rokem potřebuje naše tělo méně a méně kalorií a smažených jídel. Nebezpečným lákadlem jsou chipsy a nachos, které byly navrženy tak, že jedna jejich chuť přebíjí druhou, díky tomu nemají dominantní chuť, nezpůsobují vám sytost a vy jich sníte více. Navíc, jedna z hlavních složek, které si na etiketě můžete všimnout, je glutamát sodný - přísada, která se do potravin přidává za účelem zvýšení chuti k jídlu a zlepšení chuti.Nachos
19. Sportovní nápoje
Sportovní nápoje se lépe vstřebávají do celého těla než do žaludku. Sportovcům sice dodávají po výkonu důležité elektrolyty, jako je sodík a draslík, ale zároveň jim servírují vydatné porce kalorií a cukru. Naše tělo tyto cukry a kalorie navíc vůbec nepotřebuje, a to bez ohledu na úroveň naší fyzické kondice. Jak stárneme, tak se náš metabolismus zpomaluje, my jsme méně aktivní a navíc se i mění způsob, jakým tělo metabolizuje kalorie a cukr v krvi. Čím méně cukru v našem systému máme, tím lépe pro naše břicho i celkové zdraví.20. Smetana do kávy
Smetana do kávy a opalovací krém mají více společného, než si možná myslítě. Oba výrobky obsahují oxid titaničitý, blokátor ultrafialového záření, který slouží jako bělící činidlo. Tento typ bělícího činidla, který se nachází v mnoha běžných smetanách do kávy, způsobil u testovaných myší poškození jater a tkání. Smetana do kávy obvykle obsahuje i trans tuky, které se na etiketě schovávají pod méně známým jménem - hydrogenované oleje.Skoro všechny druhy smetan do kávy obsahují tuto děsivou látku, která prokazatelně snižuje paměť u dospělých pod 45 let. Pokud tvrdě pracujete nebo zapomínáte, kde jste zaparkovali auto, je to jedna z potravin, které byste se měli obloukem vyhýbat. Trans-tuky mohou navíc způsobit zánět, který může zhoršovat bolesti v důlsledku sportovních zranění a taky způsobuje předčasné stárnutí.
Autor: Jad
20 škodlivých potravin, které byste po 30 roce života neměli jíst. Abyste stárli pomalu, elegantně a zdravě, měli byste po třicítce vynechat některé škodlivé potraviny
Zdravá výživa
335
Komentáře ( 9 )
YouTube
Obrázek
KOMENTÁŘ
A vegetariánska strava? tento pojem zahŕňa konzumáciu širokého spektra zeleniny, ovocia, strukovín, obilnín, orechov, semien, mliečnych výrobkov (lakto-vege. verzia), niekde aj vajcia (lakto-ovo verzia) = toto všetko máme po 30tke prestať jesť? :) sa preberte.
A vit. B12 - v mliečnych výrobkoch je ho dostatok, ale záleží hlavne na tom, ako sú zvieratá chované - čím sú kŕmené. Nie všetci vegáni majú nedostatok B12, záleží aj od metabolizmu, a potom - riziko z nedostatku B12 je niekoľko stonásobne nižšie ako riziko z nadmerného príjmu živoč. tukov a bielkovín - všetky súčasné civilizačné choroby majú tohto spoločného menovateľa a nie nedostatok B12.. ste portál o zdraví a takéto bludy by tam nemali mať miesto.
s ostatnými bodmi súhlasím, tých položiek je oveľa viac čo by sme nemali jesť po 30tke a majú spoločného menovateľa - priemyselne spracované potraviny.