Zdraví

Avokádo a zdraví: 12 důvodů proč jíst avokádo pravidelně

04.03 2016|Potraviny
Avokádo a zdraví: 12 důvodů proč jíst avokádo pravidelně

Avokádo je poměrně ojedinělý druh ovoce. Obsahuje bezmála 20 vitamínů a minerálních látek v každé porci. Má nízký obsah cukru, obsahuje vlákninu a pomáhá udržovat pocit sytosti delší dobu. Avokádo však má mnohem více skvělých účinků na zdraví. V dnešním příspěvku se podíváme na 12 z nich.

1. Avokádo je neuvěřitelně výživné

Avokádo je ceněno hlavně pro svou vysokou nutriční hodnotu. Ve světě se díky své chuti a bohaté textuře přidává k celé řadě pokrmů. Je rovněž hlavní složkou guacamole. Avokádo si oblíbili i příznivci zdravého životního stylu, kteří si uvědomují, že se avokádo řadí mezi tzv. super potraviny.

Existuje mnoho druhů, tvarů i barev avokáda. Některé druhy váží pouhých 220 gramů a jiné třeba i 1,4 kg. Avokádo je velmi výživné a obsahuje širokou škálu živin, včetně 20 různých vitamínů a minerálních látek. Obsahuje vitamín K, C, B5, B5, E, A, B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B3 (nacin), kyselinu listovou a prvky jako draslík, hořčík, mangan, měď, železo, zinek a fosfor.

Jeden kus má zhruba 160 kalorií, 2 gramy bílkovin a 15 gramů zdravých tuků. Obsahuje také 9 gramů sacharidů, přičemž 7 z nich jsou vlákna, takže jsou tam jen 2 g čistých sacharidů, díky čemuž je to velmi nízkokalorická potravina. Avokádo neobsahuje cholesterol ani sodík. Má nízký obsah nasycených tuků.

2. Avokádo obsahuje více draslíku než banány

Draslík je prvek, kterého většina lidí nemá dost. Tato živina pomáhá udržet elektrické gradienty v buňkách těla a má různé funkce. Avokádo ma velmi vysoký
obsah draslíku. Ve 100 gramech se nachází 14 % doporučené denní dávky draslíku.

Pro srovnání, banán, který je považován za potravinu s vysokým obsahem draslíku, dokáže pokrýt pouze 10 % doporučené denní dávky. Některé studie ukazují, že vysoký příjem draslíku je spojený s nižším krevním tlakem, který je významným rizikovým faktorem pro srdeční infarkty, mrtvice a selhání ledvin.

3. Avokádo obsahuje zdravé mononenasycené mastné kyseliny

Avokádo je potravina s vysokým obsahem tuku. Asi 77% kalorií z něj je z tuků, díky čemuž může být pokládáno za nejtučnější rostlinnou potravinu. Na druhou stranu, neobsahuje žádný tuk, protože většina tuku je ve skutečnosti kyselina olejová, což je mononenasycená mastná kyselina, která je také hlavní složkou v olivovém oleji a předpokládá se, že má několik, pro lidské tělo příznivých účinků.

Dostatek kyseliny olejové snižuje záněty a bylo také prokázáno, že má přiznivý vliv na geny, které jsou spojeny s rakovinou. Tuky z avokáda jsou docela odolné vůči oxidaci při vaření, takže je avokádový olej i poměrně zdravou a bezpečnou volbou pro vaření.

Dužnina avokáda


4. Avokádo má velké množství vlákniny

V avokádu se nachází relativně velké množství vlákniny. Vláknina je nestravitelná část rostlin, která může výrazně přispět ke snížení hmotnosti a cukru v krvi a je dokázáno, že snižuje riziko mnoha nebezpečných nemocí.

Vláknina se rozlišuje na rozpustnou a nerozpustnou. Rozpustná vláknina má velmi příznivý vliv na přátelské střevní bakterie, které jsou důležité pro optimální funkci našeho těla. Ve 100 gramech avokáda se nachází 7 gramů vlákniny, což je 27 % doporučené denní dávky. Asi 25 % vlákniny z avokáda je rozpustné, 75 % nerozpustné.

5. Avokádo snižuje hladinu cholesterolu a triglyceridů

Nejčastější příčinou úmrtí na celém světě je ischemická choroba srdeční. Je známo, že některé krevní markery jsou spojeny s vyšším rizikem tohoto onemocnění. Patří mezi ně cholesterol, triglyceridy a podporují je také zánětlivé markery, špatný krevní tlak a další příčiny.

V jedné studii byly tyto rizikové faktory zkoumány u 8 lidí. Lidé byli rozděleni na dvě skupiny, přičemž jedna skupina konzumovala pravidelně avokádo. V průběhu času se zjistilo, že ti, kteří pravidelně jedli avokádo, měli výrazně sníženou hladinu cholesterolu, asi o 20 % nižší hladinu triglyceridů, o 20 % nižší LDL cholesterol a o 11 % vyšší HDL (dobrý) cholesterol.

6. Lidé, kteří jedí avokádo, bývají zdravější

Studie z nedávné doby zkoumala stravovací návyky a zdraví lidí, kteří jedí avokádo. Vědci analyzovali data 17 567 účastníků průzkumu NHANES v USA a zjistili, že konzumenti avokáda jsou mnohem zdravější, než lidé, kteří avokádo nejí.

Příznivci avokáda měli mnohem vyšší příjem živin, vážili méně, měli nižší BMI i výrazně méně břišního tuku. Zároveň měli i více zdravého HDL cholesterolu. Nicméně neexistuje žádná záruka, že lepší zdraví těmto lidem zajistilo pouze avokádo.

Zralé avokádo


7. Tuk z avokáda vám pomůže čerpat živiny z rostlinných potravin

Jíst živiny nemusí znamenat, že máte vyhráno. Vaše tělo je potřebuje i strávit. Některé živiny jsou rozpustné v tuku, což znamená, že je třeba je kombinovat s tukem, aby je tělo mohlo vůbec využít. Patří tam třeba vitamíny A, D, E, K, spolu s antioxidanty, jako jsou například kartenoidy.

Studie ukázaly, že přidáním avokáda nebo avokádového oleje do salátu nebo salsy můžete zvýšit antioxidační absorpci o 2,6 až 15 násobek. Avokádo je tedy nejen velmi výživné, ale může i dramaticky zvýšit nutriční hodnotu ostatních rostlinných potravin, které jíte.

8. Avokádo je výkonný antioxidant, který chrání oči

Avokádo nejen, že dokáže zvýšit antioxidační vstřebávání látek z jiných potravin, ale i samotné obsahuje velký počet antioxidantů. Zahrnuje také dvě fytochemikálie zvané lutein a zeaxantin, které jsou nesmírně důležité pro zdraví očí. Vědcům se podařilo prokázat, že tyto živiny jsou spojene s výrazně nižším rizikem šedého zákalu a makulární degenerace, která je běžná u starších pacientů.

9. Avokádo vám může pomoci předejít rakovině

Zatím existují jen omezené důkazy o tom, že avokádo může být prospěšné v prevenci rakoviny. Jedna ze studií ukázala, že avokádo pomáhá snižovat vedlejší účinky chemoterapie u lidských lymfocytů. Bylo rovněž prokázáno, že extrakt z avokáda inhibuje růst buněk rakoviny prostaty. Nicméně mějte na paměti, že tyto studie byly provedeny na izolovaných buňkách, což není úplně stejné, jako na živém člověku.

Avokádo obsahuje kyselinu listovou. Bylo prokázáno, že nízká hladina kyseliny listové zvyšuje riziko rakoviny prsu u žen. Dostatečný přísun kyseliny listové může pomoci i v prevenci proti rakovině tlustého střeva, žaludku nebo slinivky břišní.

Avokádo na stromě


10. Extrakt z avokáda může pomoci zmírnit příznaky artiridy

Artritida je častým problémem v západních zemích. Existuje mnoho typů artritidy, které často způsobují celoživotní chronické problémy. Četné studie prokázaly, že výtažky z avokáda a sojového oleje mohou snížit projevy artritidy kostí. Zda má tento účinek avokádo samo o sobě, nebo jen extrakt, se teprve uvidí.

11. Avokádo vám pomůže zhubnout

Existují četné důkazy o tom, že avokádo patří mezi potraviny, které jsou výborné pro hubnutí. V jedné studii byla skupinka lidí rozdělena na dvě části, přičemž jedni jedli jídlo, které obsahovalo avokádo a druzí jídlo bez avokáda. Testovaní byli požádáni, aby odpověděli na řadu otázek vztahujících se k hladu a sytosti.

Lidé, kteří jedli avokádo, se cítili o 23 % spokojenější a měli o 28 % menší chuť k jídlu v průběhu následujících 5 hodin. Pokud byste avokádo jedli v dlouhodobém horizontu, mohlo by vám pomoci jíst přirozenou cestou méně kalorií. Avokádo má vysoký obsah vlákniny a velmi nízký obsah sacharidů. Tyto dva atributy by vám měly zajistit úbytek hmotnosti.

12. Prevence osteoporózy

Polovina avokáda zajišťuje přibližně 25 % denního doporučeného příjmu vitamínu K, živiny, která je často přehlížená, ale která je nezbytná pro zdravé kosti. Vitamín K je často zastiňován vápníkem a vitamínem D, které jsou důležité pro udržení zdravých kostí, nicméně, je potřeba i dostatek vitamínu K, který zvyšuje vstřebávání vápníku a snižuje jeho vylučování.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: 10 překvapujících léčivých účinků pecky z avokáda

JAK JÍST AVOKÁDO:



Autor: Jad

Avokádo a zdraví: 12 důvodů proč jíst avokádo pravidelně. Avokádo je výjimečná potravina, která má skvělý vliv na zdraví. Proč jíst avokádo si řekneme v
Zdravá výživa

 388 
  Komentáře ( 5 )

YouTube
Obrázek
KOMENTÁŘ
Lída|26.05 2017 16:16
Avokádo miluju. Nejdřív mi nechutnalo, připadalo mi jako voskovka. A pak sem si nějak zamilovala guacamale a mexickou kuchyni a od té doby ho prostě miluju. Doporučuji saláty z avokáda nebo grilované avokádo
Odpovědět
 8 
Drahuše|26.05 2017 16:21
Já z avokáda dělám výbornou a zdravou pomazánku. Zralé avokádo nakrájím na drobné kostičky a smíchám se zhruba 30 gramy balkánského sýru. Přidám 2 - 3 mladé jarní cibulky (nebo 1 šalotku), cca 3 dkg šunky, stroužek česneku, pepř, trochu vegety dle chuti možno dosolit. Variace: přidání křenu, nebo wasabi pasty popřípadě tuňákovou pastu(jen jednu z přísad, tvoří základ chuti). v létě možno přidat čerstvé bylinky. Natírám na pečivo, je to výborná snídaně.
Odpovědět
 9 
M|28.09 2022 17:51
Ta vegeta je tuze zdravá
Odpovědět
 0 
Klára|03.03 2019 14:55
Také jsem ho moc nemusela, ale pak mi zachutnalo. Momentalne ho jim trochu posolene k tomu celozrnnou bagetu s máslem. Budu muset vyzkoušet nějaký recept.
Odpovědět
 3 
trumpETA|12.04 2019 13:13

Odpovědět
 -7 
  Komentáře ( 5 )

YouTube
Obrázek
KOMENTÁŘ