Zdraví

Borůvky - malý modrý zázrak

14.10 2019|Potraviny

Malé modré bobulky brusnice borůvky, které každý z nás dobře zná, mohou působit nenápadně a nudně oproti atraktivnímu exotickému ovoci, skrývá se v nich však výjimečná schopnost prospívat lidskému zdraví. Není ale borůvka jako borůvka.

Přestože borůvky importované z amerického kontinentu získávají na popularitě, nejsou tak výživově bohaté, jako menší borůvky vyskytující se v evropských lesích. Evropské borůvky obsahují například nepoměrně víc antokyanů, které propůjčují jejich šťávě výraznou barvu, kdežto zámořské borůvky jsou uvnitř žluté. Přestože tedy vše, co bude řečeno, platí pro borůvky obecně, s přesnějšími údaji se zaměříme na borůvky naše.

Borůvky se od pradávna využívají bez ohledu na jejich ozdravné působení při vaření a pečení různých dobrot, protože jednoduše skvěle chutnají. Navíc se využívá i borůvčí, na kterém samotné bobulky rostou. Lze z něho vyrobit nálev obsahující třísloviny, který se používá jako podpora léčby v lehčích případech cukrovky, při průjmech a žaludečních obtížích, dokonce i při zánětech močových cest, protože listy borůvky mají protizánětlivý účinek a působí lehce močopudně. Zevně lze výluh z nich použít při různých kožních problémech, například při lupénce.

Zaměřme se ale na samotné bobule, protože v nich se skrývá největší léčivý a výživový potenciál borůvek. Jsou velice dobrým zdrojem antioxidantů, obsahují bioflavonoidy a antokyany, třísloviny a velké množství vitamínů, minerálů, mikroživin a makroživin. Zmiňme provitamín A, vitamín C, vitamíny skupiny B, hořčík, mangan, zinek, měď, železo, draslík, chrom, ovocné cukry a tuky.


Průjem a močové cesty

Stejně jako listy, i plody borůvky obsahují třísloviny, které z nich dělají užitečného pomocníka při různých žaludečních obtížích. Jejich konzumace ztužuje stolici, takže se doporučují při průjmech. Dále zvyšují obsah moči, čímž za prvé pomáhají zbavit se vody zadržované v těle, za druhé se tak rychleji vyloučí toxiny, které se v těle nacházejí. Když vezmeme v úvahu i antiseptické účinky borůvek, je vhodné jejich konzumací podpořit léčbu zánětů močových cest.

Stárnutí a rakovina

Borůvky jsou nesmírně bohaté na antioxidanty, tedy látky, které nás chrání proti ničivým účinkům volných radikálů vyskytujících se v organismu. Zpomalují tím celkový proces stárnutí našich buněk, a také zabraňují vzniku některých druhů rakoviny. Zatímco antioxidanty podávané v umělých doplňcích stravy mohou mít určité nežádoucí účinky, u borůvek jakožto přírodního, přirozeného zdroje se toho nemusíme obávat. Nicméně všeho moc škodí, a to platí i pro antioxidanty. Pro pacienty, kteří již trpí existující rakovinou, mohou být antioxidanty nebezpečné, protože oxidace je jeden z procesů, kterým se tělo brání růstu rakovinných buněk, a přísunem antioxidantů se může průběh urychlit.

Cévy a srdce

Jedním z nejvýznamnějších přínosů borůvek je jejich celkový blahodárný vliv při prevenci cévních onemocnění a srdečního infarktu. Zvyšují pružnost cév, snižují hladinu cholesterolu a samozřejmě neškodí ani vysoký obsah vitamínů a minerálů, které prospějí všem částem našeho těla, včetně cévního systému.

Zlepšení zraku

Zajímavý je vztah borůvek vůči zraku. Traduje se, že borůvky jsou jedna z nejlepších potravin, kterou si mohou lidé s problematickým zrakem dopřát. Díky jejich regeneračním účinkům mohou zrak zlepšit, ozdravit sítnici a zabránit různým onemocněním očí. Také by měly léčit šeroslepost a zlepšovat noční vidění, tento účinek ale dosud nebyl uspokojivě vědecky prokázán.

Neurologické zdraví a tvorba dopaminu

Zdá se, že borůvky prokazují schopnost zabránit a nebo alespoň zpomalit kognitivní degeneraci. Zabraňují ztrátě paměti ve vyšším věku a údajně by mohly hrát roli i v prevenci stařecké demence a Alzheimerovy choroby. Kromě toho podporují tvorbu dopaminu, což je látka, která způsobuje pocit štěstí a hraje významnou roli při drogové závislosti. Borůvky se tedy doporučují lidem, kteří prochází odvykací kúrou. Mohou pomoci i všem, kteří trpí stresem, zkrátka celkově zlepšují nejen naše tělesné zdraví, ale i duševní pohodu.

Imunita a desinfekce

Díky velkému obsahu vitamínů a dalších látek podporují borůvky činnost imunitního systému. Údajně by měly působit také proti bakteriálním onemocněním, některým virovým infekcím, měly by mít protizánětlivé účinky a také desinfikovat tělo. Některé látky, kterým se tyto vlastnosti přisuzují, jsou přinejlepším kontroverzní, nicméně je nepochybné, že přísun užitečných živin naše tělo i jeho obranyschopnost celkově posílí.

Borůvky v kosmetice

Také kosmetický průmysl dokáže účinky borůvek využít ve svůj prospěch. Borůvky obsahují tím víc živin, čím severněji rostou, v kosmetice tedy vídáme zastoupení především severských borůvek a dalších bobulí, například pocházejících z Finska. Využívají se v přípravcích na pleť i vlasy. Mají zabraňovat známkám stárnutí pokožky a předčasnému šednutí vlasů, chrání před účinky UV záření a urychlují hojení.

Borůvky jsou zmiňovány ve všech seznamech potravin příznivých pro naše zdraví a jak je vidět, není divu. To vše platí ale pouze pro plně zralé borůvky, pokud možno z nějakého dobrého zdroje. Pokud si je chcete sami nasbírat, nejvhodnější čas se naskýtá od června do srpna, na horách ještě v září. V tomto období nám nic nebrání vyrazit do lesa a obohatit své tělo cennými živinami z čerstvě utržených borůvek. Při sběru musíme být samozřejmě opatrní, zda netrháme něco úplně jiného, chovat se ohleduplně k prostředí, ve kterém borůvky sbíráme, a zásobit se jen pro svou osobní potřebu.

Autor: Barbora Bukačová

Borůvky - malý modrý zázrak. Není borůvka jako borůvka. Pokud chcete využívat všech zdravotních výhod tohoto ovoce, musíte vědět, které si vybrat.
Zdravá výživa

 303 
  Komentáře
YouTube video
Přidat obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ