Zdraví

Zázrak zvaný jáhly + 2 výborné recepty

02.11 2019|Potraviny

Podzim je v plném proudu, není však třeba o něm přemýšlet jako o tom pochmurném a ošklivém ročním období, zejména když zahrnuje ty nejbarevnější měsíce! Dnes pro vás mám tip, jak si podzim ještě více osladit, nebo osolit, to už záleží na vás, a udělat i něco pro své zdraví.

Co jsou to vlastně jáhly?

Naši prarodiče by nad námi jen nevěřícně zakroutili hlavou, kdybychom se jich zeptali na takovou banální otázku. Vždyť pro ně byly jáhly, kroupy, pohanka a jim podobné suroviny základními složkami mnoha jídel. Pravdou však je, že mnoho lidí na jáhly zapomenulo, přestože jejich popularita pomalu znovu narůstá.

A co že tedy jáhly jsou? Jde o bezlepkovou a snad stravitelnou obilovinu, která vzniká odstraněním slupky z prosa setého. Právě tato slupka je pro lidi tvrdá a nestravitelná (jestliže se však zajímáte trochu o ptactvo, víte, že naopak pro ně je to pochoutka). Původ jáhel najdeme až v Asii, kde se proso pěstovalo například v Číně.

Proč jsou „zázračné“?

Jáhly jsou nejméně kyselinotvornou a alergizující obilovinou, proto jsou vhodné i jako příkrm po kojence. Obsahují velké množství jak minerálů, za zmínku stojí určitě fosfor, železo, mangan a hořčík, tak vitamínů, především B1 a B2. Pojďme se nyní podrobněji podívat na zmíněné minerály a vitamíny:

Fosfor – pro naše tělo je velmi důležité zachovávat jeho přiměřenou hladinu; při nedostatku fosforu dochází k lámavosti zubů, větší únavě a bolesti kloubů.

Železo – zejména ženy často trpí na nedostatek železa, který může vést k anémii neboli chudokrevnosti, dále k vypadávání vlasů, bolestem hlavy a k nezdravé pleti.

Mangan – mangan se vyskytuje především v obilninách a zelenině a jeho nedostatek vede k cévním problémům, zároveň může vést k onemocnění cukrovkou.

Hořčík – je dalším z minerálů, kterých obvykle míváme méně, než by bylo vhodné; jeho nedostatek se projevuje nervozitou, podrážděností, bušením srdce a svalovými křečemi.

Vitamín B1 – neboli thiamin podporuje práci srdečního svalu, bojuje proti únavě a nechutenství; jeho nedostatek naopak způsobuje sníženou koncentraci, citlivost, změny tlaku a tepu.

Vitamín B2 – neboli riboflavin je známý tím, že udržuje zdravé nehty, vlasy a pleť, také napomáhá růstu a u žen plodnosti.


Jak je skladovat a připravovat?

Při kupování se zvlášť zaměřte na jejich barvu. Jáhly chcete koupit vždy co nejčerstvější, poněvadž mají tendenci žluknout (z tohoto důvodu se nedoporučuje kupovat jáhly do zásoby). Čerstvé jáhly jsou lesklé a je v nich minimální množství černých kuliček, nejlépe žádné. Skladovat byste je měli na temném, suchém a chladném místě, v létě potom raději v lednici. Pokud vám jáhly přece jen žluknou, poznáte to na hořké nepříjemné chuti.

Co se přípravy týče, nejde o nic složitého:


1. Nejprve jáhly propláchněte pod studenou vodou a přeberte je. Černá zrníčka vyhoďte.

2. Větší jáhly spařte vroucí vodou (tímto krokem se zbavíte nežádoucí hořkosti).

3. Následně je v hrnci zalijte vodou v poměru 1:2 (tzn. na 100 gramů jáhel 200 mililitrů vody, osolte, přikryjte pokličkou a přiveďte k varu.

4. Během vaření jáhly kontrolujte, případně dolijte vodu.

5. Jakmile nastane bod varu, ztlumte plamen a bez míchání je vařte dalších 15 minut.

Jakmile jsou uvařené, otevírá se vám nezměrná škála možností a receptů. Jáhly můžete dále zapéct, vykouzlit z nich syté hlavní jídlo či je použít jako příloha, udělat je naslano či nasladko, lze je použít třeba jako zavářku do polévky. Jako bonus pro vás mám pár receptů, které určitě stojí za to vyzkoušet a které ukazují, jak úžasně variabilní jáhly jsou.

Jáhly na slano

První recept je na čočkovo-jáhlové karbanátky a kopíruji jej z blogu
zdravoužrout.blogspot.com (http://zdravozrout.blogspot.com/2017/08/cockovo-jahlovekarbanatky.html).

Ingredience

  • ½ hrnku červené čočky
  • ½ hrnku jáhel
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • Lněné „vejce“ (1 lžíce lněných semínek se smíchá se 3 lžícemi vody a nechá nabobtnat)
  • Stroužek česneku
  • Kukuřičná strouhanka
  • Koření dle chuti
  • Olej

Postup

Předem namočenou čočku dáme vařit asi na 20 minut (do změknutí). Jáhly si několikrát spaříme horkou vodou a dáme vařit do té doby, než absorbují všechnu vodu. Mezitím si nakrájíme červenou cibuli na kostičky a osmahneme na oleji. Poté přidáme jemně nastrouhanou mrkev a necháme orestovat. Po orestování necháme směs vychladnout.

Zatímco bude vše chladnout (čočka, jáhly, cibule s mrkví) si připravíme lněné "vajíčko". Poté vše smícháme v jedné misce a dochutíme česnekem a kořením. Pokud máte po ruce například čerstvý koriandr, nebojte se ho využít. Nakonec tvarujeme karbanátky, obalujeme ve strouhance a smažíme na oleji. Osmažené placičky pokládáme na papírové ubrousky, které vsáknou přebytečný olej.

Jáhly na sladko

U receptů z jáhel na sladko nejvíce figuruje takzvaný „jáhelník“, tradiční staročeský moučník, který můžete směle vydávat za dort, neboť se obvykle peče v kulaté formě/remosce. A jelikož právě vrcholí sezona švestek, mám pro vás recept, který spojuje šťavnaté ovoce se zázračnými jáhlami.

Ingredience (pro malou dortovou formu)

  • ½ hrnku jáhel
  • 2 hrnky vody
  • 2 větší vejce
  • 50–100 gramů cukru či 3–5 lžic javorového sirupu
  • Špetka soli
  • Koření (skvělá je skořice), oříšky, rozinky
  • Švestky (množství záleží na vás)
  • Olej a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Postup

Jáhly si uvaříme podle výše zmíněného návodu a necháme je vychladnout. Oddělíme žloutky od bílků a promícháme je s polovinou cukru/sirupu, následně vlijeme do jáhel a opět promícháme. V této chvíli je také vhodné přidat koření, oříšky či rozinky, chceme-li je mít ve svém jáhelníku. Z bílků si vyšleháme tuhý sníh a opatrně jej vmícháme do jáhelné směsi. Nyní už stačí vymazat a vysypat formu, na dno rozetřít polovinu připravené směsi, poklást ji půlkami švestek a zalít druhou polovinou jáhel. Pečeme přibližně 30 minut na 180 stupňů, dokud není povrch pevný a zlatavý. Jelikož je tento recept velmi univerzální, nebojte se švestky nahradit
jablky či jakýmkoliv jiným ovocem. Výsledek bude vynikající tak jako tak. Hlavně nezapomeňte dát této minerály nabité obilovině šanci. Možná vás překvapí, jak snadno si ji zamilujete.

Autor: Světlana Nedvědová

Zázrak zvaný jáhly. Jáhly jsou bezlepková obilovina, která vzniká odstraněním slupky z prosa. Díky odstranění slupky se stanou lépe stravitelné. Mají mnoho skvělých účinků na zdraví
Zdravá výživa

 300 
  Komentáře
YouTube video
Přidat obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ