Antokyany - "vitamíny" nové generace
Borůvky - malý modrý zázrak
Chaga sibiřská: Jaké jsou účinky houby nesmrtelnosti?
Klíčky jsou cenově dostupnou alternativou zeleniny. Mají však i svá rizika
Himalájská sůl. Zázrak s léčivými účinky nebo velký podvod?
Guarana: přírodní zdroj energie
Meruňky a jejich 17 báječných účinků na naše zdraví
Zázrak zvaný jáhly + 2 výborné recepty
Quinoa - královna superpotravin
Borůvky - malý modrý zázrak
Chaga sibiřská: Jaké jsou účinky houby nesmrtelnosti?
Klíčky jsou cenově dostupnou alternativou zeleniny. Mají však i svá rizika
Himalájská sůl. Zázrak s léčivými účinky nebo velký podvod?
Guarana: přírodní zdroj energie
Meruňky a jejich 17 báječných účinků na naše zdraví
Zázrak zvaný jáhly + 2 výborné recepty
Quinoa - královna superpotravin
Antokyany - "vitamíny" nové generace
Antokyany jsou přírodní barviva obsažená v barevných odrůdách ovoce. Spolu s flavony a flavonoly patří do skupiny flavonoidů. Tato přírodní barviva jsou bohatá na antioxidanty, které jsou významným aktérem v boji proti volným radikálům.
Můžeme je taktéž pojmenovat jako fytonutrienty neboli „vitamíny nové generace”. Některá významná pozitiva pro náš lidský organismus totiž přinášejí, avšak je nutné jejich další zkoumání. Jaké potenciální přínosy pro naše zdraví tedy mají? A v jakých potravinách vlastně tato vodou rozpustná barviva najdeme? Jejich barvy, od oranžové, přes fialovou až k černé, jsou závislé na jejich vlastním pH.
Zde je pouze minimální výčet potravin, kde antokyany můžeme nalézt (reálně jich je víc než 635 různých druhů):
U některých druhů se vyskytují pouze ve slupce ovoce, u červeného ovoce se vyskytují taktéž v dužině (třešně a jahody).
Antokyany mají význam nejen pro nás, ale i pro rostliny samotné. Působí totiž jako fytochemikálie, které chrání rostlinu před jejím zničením, například napadením predátory v podobě brouků, hlodavců nebo ptáků. Zároveň působí jako ochranná složka proti UV záření, suchu a nízkým teplotám.
Odborný časopis The American Journal of Clinical Nutrition to v roce 2012 potvrdil ve svých výrocích. Jejich objektem zájmu se na delší dobu stala velká skupina (více než 200 000) mužů a žen. Ti byly zkoumáni ve svých stravovacích návycích. Někteří z nich byli zapojeni do konzumace antokyanů a někteří dostali pravidelnou dávku borůvek. A co bylo výsledkem? U jedinců se zavedením diety bohaté na antokyany se zjistilo, že pravděpodobnost vzniku diabetu II. typu klesl o celých 15%. U jedinců, kteří pravidelně pojídali borůvky se zjistilo, že pravděpodobnost výskytu této nemoci u nich klesla až o 23%.
Psalo se tam o výzkumu, který byl proveden u lidí s ranými problémy s pamětí. Zkoumaným prostředkem se stal borůvkový džus, který byl těmito jedinci popíjen po dobu 1 roku. Výsledek byl obdivuhodný. Nejen, že antokyany zlepšily jejich paměťové schopnosti, ale potlačily i depresivní symptomy a snížily krevní cukr.
Dalším průzkumem z roku 2012, který byl zveřejněn v časopise American Journal of Alzheimer’s Disease and Other Dementias, bylo potvrzeno, že konzumace jahod a borůvek výrazně zlepšuje kognitivní schopnosti a chrání mozek.
Jak vidíme, antokyany jsou minimálně antioxidační činitelé, pomáhají v boji se zánětem a rakovinou. Množství výtažků antokyanů, které nalezneme v jednotlivých druzích ovoce a zeleniny, závisí na tom, kde byl jednotlivý druh vypěstován, v jakých podmínkách a jak moc čerstvý je konzumován. Přesto všechno si můžeme tyto potraviny z matky přírody dopřát do sytosti. Do jaké míry mají blahodárný vliv na naše zdraví doposud na 100 % nevíme, avšak si z nich můžeme odnést jen pozitiva.
Autor: Zuzana Pitříková
Zde je pouze minimální výčet potravin, kde antokyany můžeme nalézt (reálně jich je víc než 635 různých druhů):
- borůvky
- brusinky
- maliny
- černé maliny
- jahody
- černé a červené hroznové víno
- red delicious jablko
- levandule
- švestky
- fialová kukuřice
- ostružiny
- černá rýže
- černá sója
- třešně
- višně
- fialové sladké brambory
- granátové jablko
- lilek (antokyany jsou v jeho slupce)
- červená cibule
- fialová fazole
- rajčata
- grepy
- bezinky
- fialová a černá mrkev
- červené zelí
U některých druhů se vyskytují pouze ve slupce ovoce, u červeného ovoce se vyskytují taktéž v dužině (třešně a jahody).
Antokyany mají význam nejen pro nás, ale i pro rostliny samotné. Působí totiž jako fytochemikálie, které chrání rostlinu před jejím zničením, například napadením predátory v podobě brouků, hlodavců nebo ptáků. Zároveň působí jako ochranná složka proti UV záření, suchu a nízkým teplotám.
Benefity antokyanů pro lidský organismus
Pomáhají v boji s nachlazením
Mají přirozené protizánětlivé a protivirové účinky, což může být velkým plusem v boji s nachlazením. Navíc dokáží podpořit imunitní systém a zlepšit tak obranyschopnost organismu.Léčí močové infekce
Antokyany pomáhají léčit infekce močových cest. Hlavně brusinky jsou tímto známé. Proto si je můžeme dopřát nejen během těchto obtíží, ale taktéž jako neškodnou a účinnou prevenci. Pomáhají v boji proti obezitě Článek z roku 2008, jež byl publikován v odborném časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry, popisuje výsledky výzkumů, které byly provedeny na zvířatech. Hovoří se zde o tom, že by antokyany měly redukovat tuk a tím i eliminovat nadbytečnou hmotnost.Má pozitivní vliv na zdraví srdce
Dle zprávy z odborného časopisu Nutrition reviews z roku 2010, je docela možné, že antokyany dokáží snížit hodnoty škodlivého LDL cholesterolu. Mimo jiné dokážou potlačit lipoperoxidaci. Každý z těchto patologických jevů může mít negativní vliv na správné fungování našeho srdce. Mezi hlavní problémy patří kornatění tepen (ateroskleróza), infarkt myokardu nebo běžné civilizační onemocnění vysoký krevní tlak.Redukuje vysoké hodnoty krevního tlaku
Dvě dávky antokyanů denně údajně mohou pomoci ke snížení hodnot krevního tlaku.Pomáhá v boji s cukrovkou II. typu
Tyto pigmenty v těle působí jako prevence proti lipoperoxidaci, což může mít za následek snížení funkce slinivky břišní. Přímo taktéž snižují koncentraci krevního cukru v krvi i v moči.Odborný časopis The American Journal of Clinical Nutrition to v roce 2012 potvrdil ve svých výrocích. Jejich objektem zájmu se na delší dobu stala velká skupina (více než 200 000) mužů a žen. Ti byly zkoumáni ve svých stravovacích návycích. Někteří z nich byli zapojeni do konzumace antokyanů a někteří dostali pravidelnou dávku borůvek. A co bylo výsledkem? U jedinců se zavedením diety bohaté na antokyany se zjistilo, že pravděpodobnost vzniku diabetu II. typu klesl o celých 15%. U jedinců, kteří pravidelně pojídali borůvky se zjistilo, že pravděpodobnost výskytu této nemoci u nich klesla až o 23%.
Chrání tělo před lipoperoxidací
Lipoperoxidace je oxidativní poškození mastných kyselin. K tomu často dochází kvůli působení volných radikálů. Následkem jsou problémy v podobě aterosklerózy, ale i zrychlení procesu stárnutí, zvýšená rizika autoimunitních reakcí a další vážná onemocnění.Pomáhají bojovat proti rakovině
Díky antikancerogenních (protinádorových), protizánětlivých a antioxidačních účinků dokážou bojovat proti vzniku a šíření rakovinných buněk různého typu. Prokázaly to taktéž laboratorní průzkumy v roce 2010, jejichž výsledky byly publikovány v časopise Phytoterapy research. Výzkumy byly provedeny ve zkumavkách, tzv. in vitro, ale ukázaly, že by antokyany mohly ovlivnit konkrétně šíření rakoviny prsu.Posilují imunitu
Pokud si dopřejete tyto barevné antioxidanty alespoň párkrát do týdne, zlepší vaši imunitu a celkové zdraví. Díky již zmíněným protizánětlivým účinkům a produkovaným cytokinům dokáží regulovat odpovědi imunitního systému a posilovat membrány buněk.Pravděpodobně pomáhají proti vzniku demence
Díky antioxidantům, které působí proti lipoperoxidaci, zpomalují proces stárnutí mozku. Tedy zlepšují kognitivní i motorické vlastnosti. Působí tudíž jako prevence vzniku stařecké demence či Alzheimerovy nemoci. Potvrdily to hned dva zdroje. Poprvé byl výsledek zveřejněn v již zmíněném časopise Journal od Agricultural and Food Chemistry v roce 2010.Psalo se tam o výzkumu, který byl proveden u lidí s ranými problémy s pamětí. Zkoumaným prostředkem se stal borůvkový džus, který byl těmito jedinci popíjen po dobu 1 roku. Výsledek byl obdivuhodný. Nejen, že antokyany zlepšily jejich paměťové schopnosti, ale potlačily i depresivní symptomy a snížily krevní cukr.
Dalším průzkumem z roku 2012, který byl zveřejněn v časopise American Journal of Alzheimer’s Disease and Other Dementias, bylo potvrzeno, že konzumace jahod a borůvek výrazně zlepšuje kognitivní schopnosti a chrání mozek.
Pomáhají překonávat únavu
Tyto flavonoidy pomáhají zlepšovat fyzickou kondici. Periferní svalstvo se rychleji po cvičení zregeneruje a mimo jiné zlepšují krevní tok a upravují metabolické procesy.Zlepšují zrak
Antokyany zlepšují noční vidění a díky antioxidantům v nich obsažených chrání zrak před působením volných radikálů. Ty totiž způsobují poškození zraku. Antokyany zrak dokáží naopak zlepšit.Jak vidíme, antokyany jsou minimálně antioxidační činitelé, pomáhají v boji se zánětem a rakovinou. Množství výtažků antokyanů, které nalezneme v jednotlivých druzích ovoce a zeleniny, závisí na tom, kde byl jednotlivý druh vypěstován, v jakých podmínkách a jak moc čerstvý je konzumován. Přesto všechno si můžeme tyto potraviny z matky přírody dopřát do sytosti. Do jaké míry mají blahodárný vliv na naše zdraví doposud na 100 % nevíme, avšak si z nich můžeme odnést jen pozitiva.
Autor: Zuzana Pitříková
Antokyany, nebo také fytonutrienty jsou obsaženy v barevném ovoci. Spolu s flavony a flavonoly patří do skupiny flavonoidů. Jejich účinek na lidské zdraví je opravdu pozoruhodný.
Zdravá výživa
300
Komentáře ( 3 )
YouTube
Obrázek
KOMENTÁŘ
Eva Sklenářová|18.05 2021 16:41
Dobrý den, v nadpise máte chybu, antokyany nepatří mezi vitamíny,jsou to polyfenoly, obojí patří mezi antioxidanty,ale nejde o identické skupiny látek.Přesněji řečeno, jsou to flavonoidy.
Odpovědět
0
MiuMia|30.01 2022 18:02
naše tělo poptřebuje všechny vitaminy a poslední dobou jsou nejlepší vitaminy pouze probiotika laktobacily v kombinaci s vitaminem C z naturevia
Odpovědět
0
Reta|01.03 2022 21:18
a taky hodně vitaminu C. Je to super na posílení imunity
Odpovědět
0