13 léčivých účinků chlorelly, které je dobré znát
10 superpotravin pro zvýšení plodnosti
Maca peruánská - zázrak z And, který léčí neplodnost i depresi
8 důvodů, proč konzumovat konopné semínka
10 léčivých účinků kiwi
10 superpotravin proti nachlazení
Dýňová semínka jsou skvělé pro zdraví. Podívejte se na jejich léčivé účinky
Červená čočka - podporuje hubnutí i krásnou pleť
Rybí tuk. Zázračný lék nebo přeceňovaný reklamní trik?
10 superpotravin pro zvýšení plodnosti
Maca peruánská - zázrak z And, který léčí neplodnost i depresi
8 důvodů, proč konzumovat konopné semínka
10 léčivých účinků kiwi
10 superpotravin proti nachlazení
Dýňová semínka jsou skvělé pro zdraví. Podívejte se na jejich léčivé účinky
Červená čočka - podporuje hubnutí i krásnou pleť
Rybí tuk. Zázračný lék nebo přeceňovaný reklamní trik?
13 léčivých účinků chlorelly, které je dobré znát
Chlorella je stará více než 3 miliardy let. Je jednou z nejstarších známých živých potravin na naší planetě a přesto, ironicky, je v mnoha ohledech dokonalou superpotravinou pro moderní svět, ve kterém žijeme.
Naše těla čelí jedinečným výzvám, které jsme nikdy v lidských dějinách nezažili. Půda je vyčerpaná, a tudíž i potraviny, které v ní rostou. Toxické chemikálie se vyskytují téměř ve všem, od toho, co jíme, až po vodu, oblečení a domovy. Všude kolem nás je stres z elektromagnetického smogu, obrazovek počítačů a mobilních telefonů. Některá místa na planetě jsou přeplněná a lidé žijí ve stísněných podmínkách. V tak složitých podmínkách naše tělo potřebuje superpotraviny, které jej ochrání.
Stejně jako spirulina, je i chlorella druh sladkovodní řasy s celou řadou léčivých účinků. Na rozdíl od spiruliny se jedná o jednobuněčné řasy z čerstvé vody. Chlorella je také jedním z nejstarších druhů na planetě a má jedinečnou schopnost se reprodukovat až 8 krát denně, což ní činí udržitelný zdroj živin.
Zájem o chlorellu začal v 60. letech, kdy se začala masivně kultivovat v Japonsku. V roce 1980 se produkce rozšířila po celé Asii a dosáhla více než jedné tuny za měsíc. Dnes je chlorella používána v Japonsku, USA, Evropě i dalších zemích. V Japonsku je chlorella dodnes jedním z nejpoužívanějších doplňků. Vyrábí se zde i většina světové produkce.
Chlorella má velmi tvrdou vnější skořápku, kvůli čemuž je pro lidi téměř nestravitelná. Z toho důvodu podléhají doplňkové formy chlorelly zvláštnímu procesu, během kterého se poruší tento vnější plášť, aby byla řasa lépe stravitelná.
Vzhledem k vysoké koncentraci bílkovin (50%), je chlorella dobrým zdrojem esenciálních aminokyselin potřebných pro naši výživu. Ačkoliv jsou nejčastěji studované typy chlorelly celkem podobné (chlorella vulgaris a chlorella pyrenoidosa, složení se může u různých druhů lišit.
Hlavní složkou chlorelly je chlorella růstový faktor (CGF) - extrakt složený z různých látek, včetně esenciálních aminokyselin, peptidů, proteinů, vitamínů, cukrů a nukleových kyselin.
Vitamíny - B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12 a C
B-karoten
Lutein
Minerály - fosfor, draslík, hořčík, vápník, železo, měď, zinek, mangan a jód
Kyselinu linolovou
Lykopen
Omega-3 mastné kyseliny
Desetileté studie na zvířatech prokázaly, že chlorella zlepšuje schopnost imunitního systému myší bojovat proti bakteriím i virům. Chlorella ochránila myši například před infekcí E. Coli a Listeria. Byla provedena i studie na lidech, při které vědci nalezli různé pozitivní a významné změny, které ukazují na to, že uživatelé chlorelly mají silnější imunitní systém. Vědci ale uznali, že studie má pár mezer, proto je potřeba dalšího testování. Většina studií se například zabývala pouze krátkodobými účinky chlorelly na imunitní systém, takže zatím neznáme dlouhodobé důsledky imunizace.
Jedná ze studií na lidech byla provedena na 35 těhotných ženách, které chlorellu konzumovaly šest měsíců před porodem. V mateřském mléce těchto žen byla zvýšena hladina IgA. Imunoglobulin A (Ig A) je jedna z 5 hlavních tříd lidských protilátek (imunoglobulinů) vyskytujících se u člověka. IgA představuje první obrannou linii proti infekcím dýchacích cest v lidském těle.
Lykopen izolovaný z chlorelly marina snížil zánětlivé enzymy, zvýšil krevní markery a výrazně snížil otoky tlapek a kloubů potkanů s artritidou. Má silnější aktivitu než lykopen z rajčat. Chlorella ellipsoidea snižuje aktivaci nukleárního faktoru kappa B, a tím snižuje zánět u typu bílých krvinek (makrofágů) u myší krmených stravou s vysokým obsahem tuku a vysokým obsahem cholesterolu.
Podle tradiční čínské medicíny chlorella dodává jingovou energii, což znamená, že je obnovitelná na nejhlubších úrovních těla, uklidňuje nervový systém, omlazuje a vyživuje. Jingové potraviny jsou perfektní protilátkou proti naší moderní kultuře, která se vyznačuje hyperstimulací a nadměrnou aktivitou, která způsobuje nerovnováhu a nadměrné množství jangové energie.
Chlorella detoxikuje tělo tím, že pracuje na vázání toxinů, které cirkulují v zažívacím traktu, což je skvělá věc. Několik tablet nebo trocha prášku před, během nebo po jídle, může teoreticky zachytit a vyloučit všechny toxiny, těžké kovy a chemické látky, které jsou přítomny v jídle, ještě předtím, než se vstřebají do těla.
Když používáte chlorellu ve formě prášku, dodáváte tělu velké množství chlorella růstového faktoru, a tudíž i surové nukleotidy a peptidy, které mohou vaše buňky použít mimo jiné k ochraně, opravě a regeneraci DNA a RNA. Obvykle musí vaše tělo tyto složky vyrábět samo, ale pokud je získá z chlorelly, bude mít více energie pro jiné prospěšné biologické procesy nezbytné k udržení a posílení zdraví.
Chlorella může působit proti stárnutí, protože odstraňuje volné radikály a zabraňuje zkrácení telomerů. Buňky stárnou, když jsou zkráceny telomery (konce chormozomů). K tomu dochází pokaždé, když se buňky rozdělí, s každým kolem replikace.
Jedna ze studií ukázala, že některé extrakty chlorelly zabraňují účinkům propionibacterie acnes, což je bakterie, která byla popsána jako jedna z hlavních příčin akné. Navíc, chlorella snižuje produkci zánětlivého mediátoru TNF-A a inhibuje lipázu - enzym produkovaný propionibacterii acnes, který způsobuje těžký zánět.
Chlorella zlepšila symptomy atopické dermatitidy u myší díky snížení infiltrace bílých krvinek do kůže a snížení protizánětlivých mediátorů. Řasa také zlepšuje hojení ran. Dokázala to další studie na myších.
Pokud trpíte selháním ledvin, hypotyreózou, ale ne Hashimotovou tyroiditidou, riziko nežádoucích účinků se zvyšuje. Někteří lidé mají na chlorellu nebo její složky alergii. U těch, kdo jsou na chlorellu alergičtí se mohou objevit problémy s ledvinami.
Chlorella interaguje s warfarinem tím, že snižuje jeho antikoagulační účinek a zvyšuje agregaci trombocytů. Někteří odborníci tvrdí, že chlorella může narušit imunosupresivní léky. Nicméně, pro toto tvrzení neexistují žádné důkazy.
Doporučený denní příjem chlorelly je nižší než 10 gramů.
Autor: Liv
Stejně jako spirulina, je i chlorella druh sladkovodní řasy s celou řadou léčivých účinků. Na rozdíl od spiruliny se jedná o jednobuněčné řasy z čerstvé vody. Chlorella je také jedním z nejstarších druhů na planetě a má jedinečnou schopnost se reprodukovat až 8 krát denně, což ní činí udržitelný zdroj živin.
Zájem o chlorellu začal v 60. letech, kdy se začala masivně kultivovat v Japonsku. V roce 1980 se produkce rozšířila po celé Asii a dosáhla více než jedné tuny za měsíc. Dnes je chlorella používána v Japonsku, USA, Evropě i dalších zemích. V Japonsku je chlorella dodnes jedním z nejpoužívanějších doplňků. Vyrábí se zde i většina světové produkce.
Chlorella má velmi tvrdou vnější skořápku, kvůli čemuž je pro lidi téměř nestravitelná. Z toho důvodu podléhají doplňkové formy chlorelly zvláštnímu procesu, během kterého se poruší tento vnější plášť, aby byla řasa lépe stravitelná.
Vzhledem k vysoké koncentraci bílkovin (50%), je chlorella dobrým zdrojem esenciálních aminokyselin potřebných pro naši výživu. Ačkoliv jsou nejčastěji studované typy chlorelly celkem podobné (chlorella vulgaris a chlorella pyrenoidosa, složení se může u různých druhů lišit.
Hlavní složkou chlorelly je chlorella růstový faktor (CGF) - extrakt složený z různých látek, včetně esenciálních aminokyselin, peptidů, proteinů, vitamínů, cukrů a nukleových kyselin.
Chlorella obsahuje:
Protein - z 50 % je tvořena bílkovinami a je velkým zdrojem aminokyselin, včetně alaninu, argininu, kyseliny asparagové, kyseliny glutamatové, glycinu, histidinu, isoleucinu, leucinu, lysinu, methioninu, fenylalaninu, prolinu, serinu, threoninu, tryptofanu a valinu.Vitamíny - B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12 a C
B-karoten
Lutein
Minerály - fosfor, draslík, hořčík, vápník, železo, měď, zinek, mangan a jód
Kyselinu linolovou
Lykopen
Omega-3 mastné kyseliny
Účinky chlorelly na zdraví
1. Zvyšuje imunitu
Vzhledem k vysokým koncentracím zinku, chlorelly růstového faktoru a dalších důležitých vitaminů a minerálních látek bylo zjištěno, že chlorella má posilující a ochranný účinek na imunitní systém zvířat i lidí.Desetileté studie na zvířatech prokázaly, že chlorella zlepšuje schopnost imunitního systému myší bojovat proti bakteriím i virům. Chlorella ochránila myši například před infekcí E. Coli a Listeria. Byla provedena i studie na lidech, při které vědci nalezli různé pozitivní a významné změny, které ukazují na to, že uživatelé chlorelly mají silnější imunitní systém. Vědci ale uznali, že studie má pár mezer, proto je potřeba dalšího testování. Většina studií se například zabývala pouze krátkodobými účinky chlorelly na imunitní systém, takže zatím neznáme dlouhodobé důsledky imunizace.
Jedná ze studií na lidech byla provedena na 35 těhotných ženách, které chlorellu konzumovaly šest měsíců před porodem. V mateřském mléce těchto žen byla zvýšena hladina IgA. Imunoglobulin A (Ig A) je jedna z 5 hlavních tříd lidských protilátek (imunoglobulinů) vyskytujících se u člověka. IgA představuje první obrannou linii proti infekcím dýchacích cest v lidském těle.
2. Protizánětlivé účinky
Chlorella obsahuje lykopen. Lykopen je červené rostlinné barvivo s antioxidačním účinkem ze skupiny karotenoidů neobsahujících kyslík. Skupina karotenoidů, kam je zařazován, patří mezi významné antioxidanty, které chrání organismu před vlivem volných radikálů. Uvádí se, že je podstatně silnější antioxidant, než vitamin E. Antioxidanty se na tyto radikály napojí a jsou společně vyplaveny z organismu, aniž by se volné radikály dostaly k poškození buněk.Lykopen izolovaný z chlorelly marina snížil zánětlivé enzymy, zvýšil krevní markery a výrazně snížil otoky tlapek a kloubů potkanů s artritidou. Má silnější aktivitu než lykopen z rajčat. Chlorella ellipsoidea snižuje aktivaci nukleárního faktoru kappa B, a tím snižuje zánět u typu bílých krvinek (makrofágů) u myší krmených stravou s vysokým obsahem tuku a vysokým obsahem cholesterolu.
3. Působí proti alergiím
Extrakt z chlorelly vulgaris zlepšil alergický zánět u myší a snížil nárůst hlavních zánětlivých buněk, které způsobuji alergii v dýchacích cestách. Chlorella vulgaris zlepšila buněčně zprostředkovanou imunitu u myší alergických na kasein. Dále snížila hladiny IgE v krvi a zvýšila hladinu cytokinů, které zmírňují alergie. V důsledku toho může být chlorella vulgaris užitečná při prevenci proti alergickým onemocněním.4. Pomáhá zlepšit hladinu špatného cholesterolu
Nedávná studie se 797 účastníky ukázala, že chlorella dokáže významně snížit celkový i LDL cholesterol. Přestože se chlorella ukazuje jako prospěšná při snižování rizikových faktorů srdečních onemocnění, neexistují žádné významné důkazy o tom, že by mohla pomoci při snižování hmotnosti.5. Pomáhá zlepšit krevní cukr
Studie prováděná u 70 pacientů, kteří trpěli jaterním onemocněním, které nebylo způsobeno alkoholem, ukázala, že ti, kteří po dobu 8 týdnů užívali chlorellu vulgaris, měli nižší hladinu glukózy v krvi. U myší se prokázalo, že chlorella zvyšuje účinek inzulínu na snížení glukózy.6. Přirozeně zvyšuje probiotika
Dalším fascinujícím přínosem chlorelly je, že je bohatá na prebiotickou vlákninu. Jedná se o speciální druh vlákniny, která je nestravitelná, což je dobře, protože to umožňuje, aby působila jako potravina a pohonná látka pro dobré probiotické bakterie ve střevě a způsobuje, že se rychle a exponenciálně množí. Podle japonské studie konzumace chlorelly na prázdný žaludek ve velmi krátké časovém intervalu účinně ztrojnásobila koncentraci probiotických bakterií ve střevě.7. Dodává energii
Podle ajurvédy dodává chlorella tzv. "ojas", což ve volném překladu znamená "životní síla" nebo "vitalita". V ajurvédské filozofii je ojas jakási životní energie, kterou máme všichni, která nás udržuje naživu a zdravé, ale může se vyčerpat věkem, stresem, špatnou stravou, přebytkem sexuálního života, toxiny a dalšími faktory. Ajurvédští lékaři věří, že některé potraviny a bylinky, jako jsou řasy chlorella nebo ghí, mohou tělo zásobovat ojasem, pokud je vyčerpaný.Podle tradiční čínské medicíny chlorella dodává jingovou energii, což znamená, že je obnovitelná na nejhlubších úrovních těla, uklidňuje nervový systém, omlazuje a vyživuje. Jingové potraviny jsou perfektní protilátkou proti naší moderní kultuře, která se vyznačuje hyperstimulací a nadměrnou aktivitou, která způsobuje nerovnováhu a nadměrné množství jangové energie.
8. Ochrana proti radioaktivnímu záření
Chlorella má schopnost vázat toxiny a chránit buňky před mnoho druhy záření, což je u potravin neobvyklá vlastnost. Důkazem je několik studií na myších, které byly krmené chlorellou krátce po expozici vysokým hladinám extrémně smrtelného gama záření. Jejich tkáně a orgány byly díky chlorelle do značné míry chráněny. V pozoruhodné lidské studii u pacientů s mozkovým nádorem bylo prokázáno, že přípravek Chlorella pomáhá chránit tělo před účinky chemoterapie.9. Chlorella detoxikuje
Chlorella na sebe dokáže velmi dobře navázat škodlivé toxiny a znečisťující látky v těle a vyloučit je. Je všeobecně známá jako jeden z nejúčinnějších detoxikantů těžkých kovů, chemikálií a záření na planetě. Je to dáno částečně kvůli jejímu vysokému obsahu chlorofylu, který je jedním z nejúčinnějších detoxikantů v přírodě. Výzkumy ukázaly, že řasa chlorella má ve své buněčné stěně ještě další speciální sloučeniny, které také dobře vylučují škodlivé chemické látky z těla.Chlorella detoxikuje tělo tím, že pracuje na vázání toxinů, které cirkulují v zažívacím traktu, což je skvělá věc. Několik tablet nebo trocha prášku před, během nebo po jídle, může teoreticky zachytit a vyloučit všechny toxiny, těžké kovy a chemické látky, které jsou přítomny v jídle, ještě předtím, než se vstřebají do těla.
10. Opravuje a posiluje naši DNA
Jednou z nejvíce fascinujících věcí na chlorelle je, jak rychle roste. Každých 20 až 24 hodin zčtyřnásobí svůj počet. Aby to bylo možné, potřebuje obrovské množství surového biologického materiálu k výrobě nových buněk. Chlorella růstový faktor je speciální sloučenina, která se nachází pouze v chlorelle. Je to směs biologicky dostupných nukleotidů a peptidů, což jsou suroviny používané v přírodě k budování nových DNA a buněčných složek, které se nacházejí ve všech formách života, včetně lidí.Když používáte chlorellu ve formě prášku, dodáváte tělu velké množství chlorella růstového faktoru, a tudíž i surové nukleotidy a peptidy, které mohou vaše buňky použít mimo jiné k ochraně, opravě a regeneraci DNA a RNA. Obvykle musí vaše tělo tyto složky vyrábět samo, ale pokud je získá z chlorelly, bude mít více energie pro jiné prospěšné biologické procesy nezbytné k udržení a posílení zdraví.
11. Působí proti stárnutí
Dvouměsíční studie provedena u 12 starších pacientů ukázala, že chlorella snížila oxidační poškození červených krvinek snížením koncentrace hydroperoxidu fosfolipidu, čímž zvýšila jejich schopnost přenášet kyslík do mozku. Extrakt z horké vody s chlorellou vulgaris zvýšil životnost kožních buněk u mladých i starších jedinců.Chlorella může působit proti stárnutí, protože odstraňuje volné radikály a zabraňuje zkrácení telomerů. Buňky stárnou, když jsou zkráceny telomery (konce chormozomů). K tomu dochází pokaždé, když se buňky rozdělí, s každým kolem replikace.
12. Chlorella může být užitečná pro kůži
Chlorella snižuje aktivitu enzymů, které se podílejí na kožních poruchách (tyrosinasa a elastáza). Řasy by potenciálně mohla být použita v kosmetických přípravcích pro podrážděnou a stárnoucí kůži.Jedna ze studií ukázala, že některé extrakty chlorelly zabraňují účinkům propionibacterie acnes, což je bakterie, která byla popsána jako jedna z hlavních příčin akné. Navíc, chlorella snižuje produkci zánětlivého mediátoru TNF-A a inhibuje lipázu - enzym produkovaný propionibacterii acnes, který způsobuje těžký zánět.
Chlorella zlepšila symptomy atopické dermatitidy u myší díky snížení infiltrace bílých krvinek do kůže a snížení protizánětlivých mediátorů. Řasa také zlepšuje hojení ran. Dokázala to další studie na myších.
13. Proti depresi
Pilotní studie provedená u 125 pacientů s depresivní poruchou ukázala zlepšení deprese a úzkosti u pacientů, kteří po dobu šesti týdnu užívali navíc kromě standardních antidepresiv i chlorellu vulgaris. Tento výsledek může být vysvětlen neuroprotektivními složkami obsaženými v chlorelle (kyselina linolová a vitamín B12), o nichž je známo, že zlepšují symptomy deprese.Vedlejší účinky chlorelly
Malé nežádoucí účinky chlorelly jsou poměrně časté a mohou se vyskytnou až u 18 % spotřebitelů. Mezi nejčastější vedlejší účinky řasy patří nevolnost, zvracení, žaludeční křeče, zácpa, průjem, bolení hlavy, závrať, slabost, sluchové problémy, problémy s viděním, nespavost, svědění, vyrážka nebo bolest svalů.Pokud trpíte selháním ledvin, hypotyreózou, ale ne Hashimotovou tyroiditidou, riziko nežádoucích účinků se zvyšuje. Někteří lidé mají na chlorellu nebo její složky alergii. U těch, kdo jsou na chlorellu alergičtí se mohou objevit problémy s ledvinami.
Chlorella interaguje s warfarinem tím, že snižuje jeho antikoagulační účinek a zvyšuje agregaci trombocytů. Někteří odborníci tvrdí, že chlorella může narušit imunosupresivní léky. Nicméně, pro toto tvrzení neexistují žádné důkazy.
Doporučený denní příjem chlorelly je nižší než 10 gramů.
Autor: Liv
13 léčivých účinků chlorelly, které je dobré znát. Chlorella vulgaris a chlorella pyrenoidosa - superpotraviny, které mají řadu blahodárných účinků na zdraví.
Zdravá výživa
304
Komentáře
YouTube
Obrázek
KOMENTÁŘ