Zdraví

Červená čočka - podporuje hubnutí i krásnou pleť

23.03 2019|Potraviny

Červená čočka je velmi důležitou součástí indické kulinářské scény, protože se používá k přípravě základních pokrmů, jako jsou dhal nebo kari. V posledních letech je červená čočka, v Indii Masoor Dal, čím dál oblíbenější i u nás. Lidé oceňují nejen její chuť a rychlou přípravu, ale také její zdravotní benefity. A právě na ty se dnes podíváme.

Nutriční hodnota červené čočky

Ve 100 gramech červené čočky najdete 116 kalorií. Obsah tuku je 0,4 gramy, z toho 0,1 gramů jsou nasycené tuky, 0,2 gramů polynenasycené tuky a 0,1 gramů mononenasycených tuků. Množství tuků v červené čočce je ideální pro ty, kteří chtějí zhubnout a konzumovat potraviny s nízkým obsahem tuku. Červená čočka neobsahuje cholesterol. Najdete v ní ale 2 mg sodíku a 369 mg draslíku. 100 gramů červené čočky obsahuje 20 gramů sacharidů, 8 gramů vlákniny, 9 gramů proteinu a 1,8 gramů cukru. Konzumací čočky získáte 2 % denní doporučené dávky vitamínu C, 18 % železa, 1 % vápníku, 10 % vitamínu B6 a 9 % hořčíku.

1. Červená čočka je dobrá pro pleť

Červená čočka má řadu pozitivních účinků na pokožku. Zabraňuje rychlému stárnutí. Je to proto, že má v sobě hodně antioxidantů, které předcházejí nebo minimalizují poškození buněk a tkání, což vede ke stárnutí. Konzumace červené čočky, kurkumy a limetky vám může pomoci odlehčit pokožce bez jakýchkoliv škodlivých vedlejších účinků. Pasta z červené čočky smíchaná s rajčaty dokáže odstranit opálení. Pastu z červené čočky namočené v mléce můžete denně aplikovat na kůži, abyste odstranili suchou pokožku a skvrny po opálení.

2. Podporuje hubnutí

Zhubnout je náročné předsevzetí, které většinou znamená dietu, cvičení a spoustu trpělivosti a sebekontroly. Hubnutí však můžete urychlit, pokud budete pravidelně konzumovat červenou čočku. Ta je totiž velmi bohatá na vlákninu, která pomáhá tělu rychleji vylučovat odpadní látky. Mimo to, skoro neobsahuje tuky.


3. Červená čočka je vhodná pro diabetiky

Pokud trpíte cukrovkou, červená čočka je pro vás to pravé. Má extrémně nízký glykemický index, takže její konzumace je pro vás zcela bezpečná. Je plná vlákniny, která pomáhá urychlit trávení, díky čemuž můžete zabránit náhodným výkyvům hladiny cukru v krvi.

4. Červená čočka snižuje riziko vzniku rakoviny

Červená čočka má vysoké množství vlákniny a folátu, a právě díky tomu dokáže působit proti rakovině. Konzumací červené čočky na denní bázi, můžete snížit riziko vzniku mnoha různých typů rakoviny, včetně rakoviny plic, tlustého střeva, prsu nebo střev. Proti rakovině pomáhá červená čočka tím, že urychluje trávení a snižuje potřebu zažívacího traktu.

5. Je bohatá na minerály a bílkoviny

Proteiny jsou stavebními kameny našeho těla. Pomáhají buňkám růst a regenerovat se. Jsou jednou z nejdůležitějších živin, které můžeme konzumovat. Minerály ovlivňují funkčnost různých systémů, které se nacházejí v našem těle. Mohou ovlivnit, kolik máte energie, jestli vaše orgány pracují zprávě a zda je tělo zdravé. Červená čočka je bohatá na bílkoviny i minerály. Při pravidelné konzumaci vám může pomoci zabránit vzniku závažných nemocí.

6. Červená čočka podporuje trávení

Červená čočka je bohatým zdrojem vlákniny. Vláknina je velmi dobrá pro trávení, protože stimuluje peristaltiku střev. Když je vaše strava bohatá na vlákninu, váš žaludek nepotřebuje tolik pomoci při vykonávání své práce. To znamená, že je zapotřebí menší množství kyseliny žaludeční a žlučové na podporu trávení a rozpad jídla. To může zabránit řadě problémů, jako jsou žaludeční vředy, rakovina tlustého střeva, zažívací zánět a podobně.

7. Je dobrá pro kosti a zuby

Jak stárnete, vaše kosti a zuby slábnou. Váš kosterní systém je náchylnější ke zraněním, zlomeninám a chorobám, jako je osteoporóza. Abyste tomu předešli, je potřeba se správně stravovat. Červená čočka může být dokonalým doplňkem vaší stravy. Je bohatá na minerály, jako jsou vápník, hořčík a fosfát. O těchto minerálech je známo, že podporují růst a posílení kostí a zubů.

8. Je zdravá pro srdce

Vzhledem k tomu, že červená čočka má vysoký obsah vlákniny, může být prospěšná i pro srdce. Je to proto, že potraviny bohaté na vlákninu mají tendenci snižovat hladinu cholesterolu. To může pomoci zabránit řadě kardiovaskulárních problémů, jako jsou ucpané tepny, srdeční onemocnění, mrtvice a sraženiny.

9. Ostatní výhody

Je známo, že červená čočka je extrémně dobrá pro oči. Je to díky tomu, že je doslova nabitá vitamíny A, C, E a minerály, jako jsou měď a zinek. Ty oči chrání a vyživují. Díky obsahu antioxidantů je červená čočka skvělá na podporu imunitního systému. Tyto antioxidanty pomáhají bojovat proti volným radikálům ve vašem systému, což zabraňuje výskytu řady onemocnění a infekcí ve vašem těle.

Autor: Liv

Červená čočka - podporuje hubnutí i krásnou pleť. Červená čočka je výbornou potravinou plnou bílkovin, vlákniny, vitamínů a minerálů. Pomáhá působit proti rakovině, podporuje hubnutí.
Zdravá výživa

 302 
  Komentáře
YouTube video
Přidat obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ