Zdraví

Rybí tuk. Zázračný lék nebo přeceňovaný reklamní trik?

21.06 2019|Potraviny

Už naši rodiče a prarodiče byli vedeni k tomu, že rybí tuk, ač vůní nevábný, je velmi zdravý. Obsahuje vitamíny a omega-3 nenasycené mastné kyseliny, které jsou pro naše tělo nezbytné, takže konzumace rybího tuku je pro nás v mnoha ohledech prospěšná. Je to ale opravdu tak? Možná se budete divit, ale výzkumy této problematiky nemají vůbec tak jednoznačné výsledky, jak by se mohlo z všeobecné propagace rybího tuku zdát.

Jak bylo řečeno výše, rybí tuk obsahuje v současnosti často zmiňované omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Lidský organismus není schopný je sám vytvořit, je tedy nutné získat je ze stravy. Výzkum jejich vlivu začal v padesátých letech minulého století a studie poukázaly na to, že by jejich konzumace mohla mít pozitivní účinky na oběhový i centrální nervový systém, dále že působí protizánětlivě a snižují srážlivost krve. Od té doby probíhá další výzkum, ovšem výsledky nejsou úplně přesvědčivé.

Kromě toho obsahuje rybí tuk také vitamín D, který je důležitý pro uchování správné stavby kostí a pro fungování imunitního systému. Snižuje riziko vzniku nádorového bujení a vysokého krevního tlaku. Dalším významným přínosem rybího tuku je obsah vitamínu A, který pozitivně působí na zrak, buněčnou stavbu a je důležitým antioxidantem.


Záleží na kvalitě ryb

Rybí tuk se získává z různých druhů ryb, tyto ryby ale ve skutečnosti omega-3 nenasycené mastné kyseliny samy neprodukují. Získávají je ze své potravy, tedy planktonu, řas nebo jiných ryb, a ve svém těle je koncentrují. Přestože dravé ryby obsahují prospěšných látek nejvíc, jejich konzumace se nedoporučuje ve větším množství, protože zároveň v těle hromadí také různé toxiny z menších ryb, kterými se živí. Problematické může být i složení tuku z ryb chovaných na pobřežních farmách, kde hrozí znečištění vody a jejich potravy. Průměrně nejvíc omega-3 nenasycených mastných kyselin obsahují sledi, sardinky a lososi.

Nejlépe dokumentovaný blahodárný efekt rybího tuku na lidské tělo je snižování hladiny triacylglycerolu (TAG) v krvi. TAG je jedním z tuků vyskytujících se v krevním řečišti a jeho zvýšená koncentrace poukazuje na větší riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Tento efekt je nejvíc pozorován u osob, které mají hladinu TAG již výrazně zvýšenou, při normální koncentraci není vliv rybího tuku nijak významný, napomáhá tedy k udržování zdravé hladiny TAG spíše než k jejímu celkovému snižování. Vliv rybího tuku na kardiovaskulární choroby je stále kontroverzním tématem, nicméně výzkum napovídá, že do určité míry snižuje pravděpodobnost smrti v jejich důsledku.

Studie ještě nejsou u konce

Proběhla a stále probíhá i řada studií, které zkoumají, zda představuje užívání rybího tuku nějaký přínos u dalších onemocnění, výsledky zatím ale nejsou jednoznačné. Přesto si shrňme oblasti, o které se výzkum nejvíc zajímá a kde vidí odborníci možné využití rybího tuku k podpoře léčby.

Vzhledem k tomu, že kardiovaskulární problémy, tedy problémy se srdcem a cévami, jsou nejčastější příčinou smrti na celém světě, není divu, že přínos rybího oleje v této oblasti je extenzivně zkoumaný. Podle výzkumů by mohl snižovat hned několik rizik spojených s cévními onemocněními. Kromě již zmiňovaného snižování hladiny TAG bylo pozorováno i možné vyrovnávání hladiny cholesterolu, snižování zvýšeného krevního tlaku a zabraňování vzniku aterosklerózy. Rybí tuk by také mohl snížit pravděpodobnost smrtelné srdeční příhody v důsledku arytmie.

Pro lepší funkci mozku i zdravé oči

Mnoho lidí rybí tuk užívá na zlepšení stavu při mentálních chorobách. Ukazuje se totiž, že omega-3 nenasycené mastné kyseliny hrají roli v zachování správné činnosti mozku. Existuje možnost, že jejich pravidelným přísunem zabráníme vzniku některých psychóz u lidí, kteří jsou k nim náchylní, a nebo zmírníme symptomy onemocnění, pokud už jím pacient trpí.

Účinky byly zkoumány především u pacientů se schizofrenií a bipolární poruchou, u obou docházelo ke zlepšení. Ze studií vyplývá i to, že mnoho lidí trpících depresemi vykazuje nedostatek omega-3 nenasycených mastných kyselin a jejich doplnění přispívá ke zlepšení stavu. Tímto způsobem je možné také zlepšit schopnost udržet pozornost a uchovat si dobrou paměť, což bylo pozorováno u dětí a starších lidí trpících poruchami pozornosti a výpadky paměti.

Dalšími zajímavými přínosy, které jsou zkoumány, je zlepšení zraku a zdraví očí, celkového stavu kůže, kostí, snižování zánětlivosti, projevů alergií a astmatu a dokonce uplatnění při efektivnějším hubnutí. Nesmíme zapomenout ani na evidentně důležitou roli rybího tuku v těhotenství a na počátku života, protože výsledky výzkumů poukazují na to, že děti, jejichž matky během těhotenství a prvních čtyř měsíců kojení dbaly na obsah omega-3 nenasycených mastných kyselin ve své výživě, byly v pozdějším životě celkově zdravější.

Vědci a lékaři se tedy do určité míry přiklánějí k tomu, že rybí tuk má pozitivní vliv na celkový zdravotní stav. Evropský úřad pro bezpečnost potravin praví o omega-3 nenasycených kyselinách obsažených v rybím oleji, že mají blahodárný vliv na funkci mozku a kognitivní funkce, udržení energie, duševní pohody a paměti a pomáhají správné stavbě biologických membrán v mozku a buněk sítnice, a přispívají k ředění krve.

Více omega-3 mastných kyselin mají některá semínka

Doporučení, aby naše strava obsahovala tučné ryby alespoň dvakrát do týdne, je tedy na místě. Pacienti, kteří se rozhodnou rybí tuk užívat formou doplňků stravy, musí ale dbát na správné dávkování a konzultovat vše s lékařem, neboť jeho vliv na snížení srážlivosti krve může být v závislosti na jejich stavu od určité dávky spíš nebezpečný než přínosný.

I zcela zdravý člověk, který chce zvýšit kvalitu své výživy, by měl dbát na doporučené množství rybího tuku a nepřekračovat ho. Je třeba také zvážit možné nežádoucí účinky při kombinování s dalšími léčivy. Užívání rybího tuku může například narušit správné fungování orální antikoncepce. Další otázkou je správný zdroj rybího tuku - jak už jsme řekli, může obsahovat množství toxinů nastřádaných v těle ryb, ze kterých pochází.

Pokud hledáte jiný zdroj omega-3 nenasycených mastných kyselin než jsou ryby, zkuste lněná, konopná a chia semínka, která jich obsahují dokonce víc než rybí tuk.

Závěrem lze tedy říct, že všeobecné povědomí i skvělých účincích rybího tuku je trochu přehnané. V rozumném množství může některým lidem zdravotně prospět a dodat důležité živiny a beze sporu obsahuje složky, které lidské tělo potřebuje ke správnému fungování. Nejedná se ale o žádný zázračný lék se zaručenou účinností a podle některých výsledků výzkumu může být v některých případech, především při jeho nadměrném užívání, dokonce škodlivý. Na konečný ortel, jak to vlastně s rybím tukem je, si musíme ještě počkat do budoucna.

Autor: Barbora Bukačová

Rybí tuk. Zázračný lék nebo přeceňovaný reklamní trik? Rybí tuk má určité přínosy pro zdraví, některé z nich jsou ale podle studií přehnané. U rybího oleje záleží na kvalitě ryb.
Zdravá výživa

 301 
  Komentáře
YouTube video
Přidat obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ