Zdraví

10 zdravotních přínosů cizrny

07.02 2021|Potraviny
10 zdravotních přínosů cizrny

Cizrna je bohatým zdrojem vitamínů, minerálů a vlákniny, díky čemuž může mnoha způsoby podpořit vaše zdraví i štíhlý pas. Její jemná ořechová chuť a zrnitá struktura se dobře kombinuje s několika dalšími potravinami a přísadami. Kromě účinku cizrny na zdraví pro vás máme i tipy na nejlepší recepty z této luštěniny. Odkaz na recepty naleznete v závěru článku.

1. Snižuje hladinu cholesterolu

Stačí dva šálky k tomu, abyste získali potřebnou denní dávku vlákniny. A nejlepší na tom je, že cizrna obsahuje rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, přičemž ta druhá pomáhá snižovat hladinu LDL cholesterolu. Jedna studie dokonce ukázala, že cizrna snižuje hladinu cholesterolu více, než jiné potraviny se stejným obsahem vlákniny.

2. Podporuje redukci váhy

Každý, kdo se v životě snažil držet nějakou dietu, ví, že záchvaty hladu dokážou oslabit i tu nejsilnější vůli. Je třeba snížit kalorický příjem tak, aby se žaludek neustále neozýval. Právě na to je dobré zařadit do jídelníčku cizrnu.

Jeden hrnek obsahuje 269 kalorií, ale polovinu denní dávky vlákniny a 30 % bílkovin. Obojí pomáhá dohlížet na inzulín, který způsobuje, že si tělo ukládá tuk. Dejte si k obědu hrnek cizrny a budete se cítit nasycení až do večeře. To je důvod, proč jedna studie zjistila, že účastníci, kteří svačili cizrnu, měli větší pocit spokojenosti a jeli méně mezi hlavními jídly.

3. Chrání pokožku

Cizrna je dostupná v teplých a slunných klimatických podmínkách, což je dobrá zpráva pro všechny, kteří ji jí. Má vysoký obsah hořčíku, a proto se chová jako přirozená ochrana před sluncem. Stačí jeden hrnek uvařené cizrny, který obsahuje 85 % denní hodnoty minerálů. Ty fungují jako antioxidanty a posilují buňky pokožky. Chrání také před poškozením UV zářením, které tlumí vyrážku.

4. Posiluje imunitu

Lidová moudrost doporučuje doplňovat vitamín C, když máte pocit, že na vás jde nachlazení. Výzkumníci jsou více skeptičtí, když se hovoří o efektivnosti cizrny v boji proti běžnému nachlazení. Nicméně poměrně jednotně se shodují, pokud jde o účinky zinku. Zinek zpomaluje reduplikaci tzv. rhinovirusů, bakteriálního onemocnění, které je zodpovědné za nachlazení. Cizrna obsahuje až 23 % denní potřebné dávky zinku a 64 % žádoucího množství mědi.


5. Podporuje zdravé zažívání

Vláknina pomáhá udržovat zažívací systém. Je součástí rostlin, které se nerozpouští. Proto doktoři doporučují, aby 40 % vašeho jídelníčku bylo tvořeno potravinami bohatými na vlákninu. Právě cizrna je velmi bohatým zdrojem této složky.

6. Reguluje hladinu cukru v krvi

Bohužel stále více a více lidé bojuje s cukrovkou typu 2. Pokud jste jeden z milionu lidí na světě, kteří potřebují regulovat cukr v krvi, zařaďte do jídelníčku luštěninu jako je cizrna. Lékaři doporučují škrobovité luštěniny a zeleninu pro jejich fytochemikálie a vlákninu. Cizrna se tráví pomalu aniž by prudce zvyšovala cukr v krvi a snižovala hladinu hemoglobinu A1C hladinu.

7. Je zdrojem energie

Jeden hrnek luštěniny obsahuje 64 % denní dávky mědi a 26 % železa. Tyto dva minerály dohromady tvoří skvělý tým, který vám dodá energii. Železo potřebuje měď, aby se promíchala s červenými krvinkami a bránila tak tělo před anémií. Zatímco měď dodává energii a udržuje pocit nasycení na delší dobu.

8. Napomáhá růstu svalů

"Nemůžete získat dost proteinu ve vegetariánské stravě." Tato domněnka nestaví na nějakých potvrzených informacích, protože existuje mnoho atletů a bodybuilderů na vegetariánské stravě. Protein je tvořen z 20 % aminokyselinami a je pravda, že ne všechny jsou v rostlinné stravě. Tyto aminokyseliny poskytují stavební bloky ve svalech, které umožňují jejich smrštění. A když se váš sval smrští, tak roste. Jeden hrnek cizrny obsahuje 1/3 doporučené denní dávky proteinu. Takže když ji kombinujete s ořechy, zeleninou, rybami, nebo jinými živočišnými zdroji, získáte dostatek proteinu i více síly.

9. Podporuje zdraví nervového systému

Protein v cizrně napomáhá nervovému systému ke zdraví. Proteinové aminokyseliny ovlivňují tzv. neurotransmitery v mozku a napomáhají k jejich správné funkci.

10. Důležité antioxidační účinky

Cizrna je důležitým zdrojem selenu, minerálu, který podporuje funkce jaterního enzymu a detoxikuje složky způsobující rakovinu v těle. Cizrna je také zdrojem kyseliny listové, která napomáhá v prevenci vzniku rakovinných buněk v těle.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
10 neodolatelných receptů z cizrny

Autor: jad

10 zdravotních přínosů cizrny. Cizrna a zdraví. Cizrna je luštěnina, která má výborné léčivé účinky. Obsahuje vlákninu i bílkoviny.
Zdravá výživa

 305 
  Komentáře ( 1 )

YouTube
Obrázek
KOMENTÁŘ
Koki|09.02 2021 15:06
Cizrna je super. Nikdy mi ve špajzce nechybí konzerva ani sáček cizrny. Když už není co vařit, tak cizrna to prostě jistí.
Odpovědět
 0