Zdraví

Pórek a zdraví - 17 úžasných účinků póru

01.06 2022|Potraviny
Pórek a zdraví - 17 úžasných účinků póru

Pórek je zelenina, která patří do stejné rodiny, jako pažitka, česnek, cibule, jarní cibulka a šalotka. Poprvé byl vypěstován ve Středomoří a na Středním východě před 3000 lety. Je to vysoce výživná zelenina, která je lékem na několik nemocí.

Nutriční hodnota pórku


Sacharidy

Sacharidy jsou jednou z nejhojnějších makroživin v pórku. Středně velký pórek obsahuje asi 10-12 gramů sacharidů. Pór je také dobrým zdrojem vlákniny, která je ve nestravitelné formě sacharidů. Tato vláknina pomáhá při trávení a pomáhá zabránit některým druhům rakoviny a onemocnění srdce.

Vitamíny

Pórek obsahuje dostatek folátů a vitamínu C. Ve 100 gramech pórku se vyskytuje 20 % denní doporučené dávky vitamínu C a 16 % denní doporučené dávky folátu. V syrovém pórku se vyskytuje dvojnásobek těchto vitamínů než ve vařeném pórku.

Zelenina je také výborným zdrojem vitamínu K a B6. Ve 100 gramech pórku najdete 39 % denní doporučené dávky vitamínu K. Kyselina listová nacházející se v pórku je částečně přítomná v biologicky aktivní formě 5-methyltetrahydrofolátu. V pórku se vyskytuje i dostatečné množství vitamínu A. Ve 100 gramech pórku se vyskytuje 55 % denní doporučené dávky tohoto vitamínu.

Minerály

Pórek je bohatý také na minerály, jako je draslík, vápník a fosfor. Draslík je nezbytný pro funkci nervů a výrobu energie, zatímco vápník a fosfor pomáhají posílit vaše zuby a kosti. 100 gramů pórku obsahuje 4 % denní doporučené dávky draslíku, 6 % vápníku a 5 % fosforu. Pór rovněž obsahuje železo, které je zásadní pro syntézu hemoglobinu a enzymatické reakce související s výrobou energie. 100 gramu pórku obsahuje 26 % denní doporučené dávky železa.

Tuky

Pórek obsahuje velmi málo tuku. Ve středně velkém pórku se nachází méně než polovina gramu tuku, Kromě toho, tuky, které obsahuje, jsou většinou polynenasycené tuky, které jsou prospěšné pro vaše srdce a snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění.

PÓREK A ZDRAVÍ


1. Protirakovinné účinky

Pór je dobrým zdrojem allyl sulfidů, u kterých bylo prokázáno, že snižují riziko vzniku některých druhů rakoviny, zejména žaludku, prostaty a rakoviny tlustého střeva.

2. Chrání před onemocněním srdce

Několik studií prokázalo, že zelenina z rody česnekovitých, včetně pórku má vliv na snižování krevního tlaku a může pomoci zabránit onemocnění srdce, jako je arterioskleróza, cévní mozková příhoda nebo srdeční selhání.

Tato onemocnění vznikají díky vysoké hladině homocysteinu v krvi. Pór obsahuje bioaktivní formu folátu s názvem 5-methyltetrahydrofolát, který dokáže koncentraci homocysteinu v krvi snížit. Kaempherol přítomný v pórku také zlepšuje zdraví srdce tím, že snižuje produkci oxidu dusnatého.

3. Bojuje proti infekcím a zánětlivým onemocněním

Pór rovněž působí jako antiseptikum, které pomáhá tělu v boji proti infekci. Stačí aplikovat extrakt z pórku na ránu, čímž zabráníte infekci. Kromě toho snižuje riziko chronických zánětlivých onemocnění. Chronický zánět je škodlivý pro zdraví srdce. Vitamín K má protizánětlivé účinky, které pomáhají bojovat proti chronickým zánětlivým onemocněním, jako je cukrovka, obezita a revmatoidní artritida.

4. Zlepšuje trávení

Pórek je jednou z mála potravin, které obsahují probiotika, což je druh prospěšné bakterie, která je nezbytná pro lepší vstřebávání živin. Eliminuje škodlivé odpadní látky v těle, stimuluje peristaltickou akci a vylučuje trávicí tekutiny, čímž zlepšuje trávení. Pór je silným projímadlem a jako takový dokáže očistit tělo od nežádoucích látek, čímž napomáhá při hubnutí. Mimo jiné obsahuje dostatek vlákniny, čímž pomáhá regulovat pohyb střev a předcházet zácpě.

5. Udržuje zdravý cholesterol

Vláknina obsažena v pórku hraje důležitou roli při snižování hladiny cholesterolu tím, že podporuje jednoduché pohyby střev. To pomáhá odplavit přebytečný cholesterol z těla a zároveň to snižuje jeho tvorbu v játrech. Pór má antiseptické vlastnosti, které pomáhají tělu v boji s infekcí. To znamená, že pravidelná konzumace pórku pomáhá snížit hladinu špatného cholesterolu (LDL) a zvýšit hladinu dobrého cholesterolu (HDL).

6. Pórek je dobrý pro těhotné ženy

Pórek je velmi důležitý pro těhotné ženy, protože obsahuje značné množství kyseliny listové. Bylo prokázáno, že spotřeba kyseliny listové během těhotenství snižuje u plodu rizika vad nervové trubice. Kromě toho, že podporuje tvorbu zdravé neurální trubice, zajišťuje odpovídající porodní hmotnost a správný vývoj obličeje, srdce, páteře a mozku plodu. Kyselina listová pomáhá také při syntéze DNA, údržbě a opravě buněk a tvorbě červených a bílých krvinek.

7. Posiluje kosti

Pór je bohatým zdrojem vápníku a hořčíku. Vápník spolu s hořčíkem je nezbytný pro zdravé kosti. Pomáhá přeměnit vitamín D na jeho aktivní formu v těle, a tím posiluje kosti. Pomáhá léčit onemocnění kosterní soustavy, včetně artritidy. Vysoký obsah vitamínu K v póru aktivuje osteokalcin - protein, který je zásadní pro zdravé kosti. Šálek pórku dodá vašemu tělu asi 42 mikrogramů vitamínu K, což je 47 a 34 % doporučené denní dávky u žen a mužů.

8. Zabraňuje anémii

Díky svému obsahu železa může pórek pomoci také při prevenci různých typů anémie, zejména při anémii z nedostatku železa. Pór je bohatý také na vitamín C, což může přispět k lepšímu vstřebávání železa v těle.

9. Bohatý zdroj draslíku

Pórek je bohatým zdrojem draslíku. Pomáhá udržovat obsah tekutin v těle. Reguluje fyziologické systémy, které zahrnují draselné ionty i biologické systémy, jako jsou oběhový, vylučovací a nervový systém.

10. Chrání před sluncem

Zelené listy pórku obsahují 100 krát více beta-karotenu a dvakrát tolik vitamínu C než jeho bílá část. Kombinace vitamínu A, C, E a dalších silných antioxidantů v pórku pomáhá chránit pokožku před poškozením volnými radikály i před škodlivými ultrafialovými paprsky slunce.

11. Krásné vlasy a pleť

Pór je dobrým zdrojem minerálních látek, jako je mangan, železo, vitamín C a foláty. Konzumace pórku zlepší zdraví vašich vlasů. Díky obsahu železa podporuje pórek i růst vlasů. Tomu napomáhá i vitamín C, který podporuje vstřebávání železa v těle. Nedostatek železa totiž způsobuje anémii, která je jednou z příčin vypadávání vlasů. Díky tomu, že je přírodním diuretikem, detoxikuje pokožku zachycováním škodlivých látek a jejich odplavováním z těla ven. Perfektní očista těla zlepší i vaši pleť, která bude vypadat zářivě a zdravě.

12. Chrání cévy

Pórek obsahuje flavonoid kaempherol, který chrání cévy proti volnými radikálům. Stimuluje produkci oxidu dusnatého, který působí jako přírodní dilatátor a uvolňuje krevní cévy. Pórek obsahuje dostatečné množství vitamínu K, ze kterého těží všechny tkáně v těle. Nízká hladina vitamínu K může vyvolat krvácení a nepříznivě ovlivnit krevní oběh.

13. Podporuje hubnutí

Pórek pomáhá při hubnutí a boji s obezitou, protože má málo kalorií a je bez tuku. Navíc, díky vysokému obsahu vlákniny potlačuje chuť k jídlu, protože navozuje pocit plnosti. Rozpustná a nerozpustná vláknina v póru reguluje činnost střev a snižuje nadýmání.

14. Zlepšuje zrak

Pórek je dobrým zdrojem luteinu a zeaxanthinu. Tyto sloučeniny jsou životně důležité pro zdravý zrak. Chrání oční tkáně před škodlivou oxidací DNA a buněčných membrán odfiltrováním škodlivých světelných paprsků. Konzumace póru v dostatečném množství chrání vaše oči před šedým zákalem i makulární degenerací související s věkem.

15. Působí jako antioxidant

Pórek je cenným zdrojem antioxidantů, jako jsou polyfenoly. Tyto antioxidanty pomáhají v boji proti volným radikálům, zabraňují stárnutí a mnoha chronickým chorobám. Dávka 100 gramů čerstvého pórku vám dodá asi 3 mg kyseliny gallové (GAE).

16. Přírodní afrodiziakum

Pórek spolu s cibulí, česnekem a celerem jsou po staletí známé pro své afrodiziakální účinky. Smíchejte šťávu z pórku a celeru a budete překvapeni, co tento lektvar dokáže.

17. Nervový systém

Hořčík, fosfor a kyselina listová jsou důležité živiny potřebné pro zdravé fungování nervového systému. Pórek je bohatý na tyto vitamíny a minerály, které zlepšují soustředění, paměť a schopnost mozku zpracovat informace.

Autor: Liv

Pórek a zdraví - 17 úžasných účinků póru. Pórek je úžasně zdravá zelenina s mnoha vitamíny a minerály. Působí jako antioxidant, přírodní afrodiziakum i jako ochrana proti slunci.
Zdravá výživa

 386 
  Komentáře ( 2 )

YouTube
Obrázek
KOMENTÁŘ
Alili|27.05 2017 16:18
Pórek používám často. Když mi dojde cibule, tak ji jednoduše nahradím pórkem. Výborný je v omáčce s žampionami a smetanou. Přidávám jej dokonce do salátů a taky pecka.
Odpovědět
 9 
Sisi|09.02 2021 15:05
Pórek miluju. Používám ho všude, kde se dá. Nejradši ho mám na hranolkách s tatarkou a nebo v polévce vichysoisse. Ještě je super jako salát se zakysanou smetanou. Mňam
Odpovědět
 3