Zdraví

Čokoláda – jak často ji jíst, aby byla pro naše tělo prospěšná

07.11 2015|Potraviny
Čokoláda – jak často ji jíst, aby byla pro naše tělo prospěšná

Čokoláda zlepšuje náladu, chrání srdce a je výborným afrodiziakem. Proč si je tedy nedopřát každý den.

V jakém množství je konzumace čokolády zdravá?

Podle vědeckých výzkumů už pouhých 30 gramů čokolády denně přispívá k prevenci kardiovaskulárních onemocnění zejména mrtvice a infarktu. Zabraňuje totiž tvorbě krevních sraženin. Pozitivní účinků čokolády na lidské zdraví je ovšem mnohem více.

Účinky čokolády:

  • Chrání vaše srdce a cévy, tím, že snižuje špatný LDL cholesterol a zvyšuje hodný HDL cholesterol v krvi.
  • Čokoláda je výborný antioxidant.
  • Obsahuje teobromin a kofein, který posílí váš nervový systém a dodá energii.
  • Obsahuje fenyletylamin, látku, která se vyplavuje například v období, kdy jsme zamilování. Proto je čokoláda dobrá na vaše nervy a dokáže potlačit špatné nálady i depresi.
  • Hořká čokoláda obsahuje fluor, může tedy chránit i vaše zuby. Kakaové máslo zase tvoří na zubech povlak a chrání tak povrch zubů před bakteriemi.
  • Čokoláda je známa jako afrodiziakum. K zlepšení svých sexuálních schopností ji konzumoval např. i známý svůdce žen Casanova.

Jaká čokoláda je ta správná?

Když nakupujete čokoládu, nedívejte se na cenu, ale na procentuální množství obsaženého kakaa. Nejlepší je hořká neboli pravá čokoláda, která neobsahuje jiné tuky než kakaové máslo. Kvalitní čokoláda má minimálně 50% kakaa. Mléčná čokoláda musí podle Evropské unie obsahovat alespoň 25% kakaa, na rozdíl od té hořké je v ní ovšem i cukr, který vašemu tělu neprospívá.

Čokoláda při masážích

V poslední době je čokoláda velice oblíbená i při masážích. Čokoládová masáž má pozitivní účinky na pokožku. Vypíná pokožku, působí proti stárnutí, celulitidě a v neposlední řadě působí detoxikačně -výrazně pomáhá odplavovat z těla toxické látky.

Autor: Liv

Čokoláda zlepšuje náladu, chrání srdce a je výborným afrodiziakem. Proč si ji tedy nedopřát každý den. V jakém množství je konzumace čokolády zdravá? Účinky čokolády
Zdravá výživa

 303 
  Komentáře ( 1 )
YouTube video
Přidat obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ
ladyzaba|07.10 2016 10:38
Dobrý den,
bohužel část toho, co píšete, není pravda.
„Nejlepší je hořká neboli pravá čokoláda, která neobsahuje jiné tuky než kakaové máslo.“ Žádná čokoláda nemá obsahovat jiné tuky než kakaové máslo. Hořká (lépe tmavá) čokoláda se od mléčné liší jednoduše tím, že neobsahuje mléko, nikoli obsahem jiných tuků.
„Mléčná čokoláda musí podle Evropské unie obsahovat alespoň 25% kakaa, na rozdíl od té hořké je v ní ovšem i cukr, který vašemu tělu neprospívá.“ Hořká čokoláda cukr obsahuje také, co si myslíte, že je ten zbytek do 100 %? Cukr. Takže když si koupíte 50% hořkou čokoládu, je v ní 50 % kakaové hmoty (kakao kakaové máslo) a zbylých 50 % tvoří cukr (nějaké zlomky procenta mohou ještě připadnout kupříkladu na lecitin jako emulgátor). Když si koupíte 50% mléčnou čokoládu, bude v ní také 50 % kakaové hmoty, a těch zbylých 50 % si mezi sebe rozdělí mléko a cukr (cukru v ní tedy bude méně než v tmavé se stejným obsahem kakaové hmoty, přesto nám bude připadat méně hořká, protože mléko chuť kakaa zjemňuje). Jediný problém s mléčnou čokoládou je ten, že je mnohem obtížnější sehnat kvalitní mléčnou než kvalitní tmavou. Ale taky to jde, zkuste třeba e-shop ČokoBanka.cz (http://www.cokobanka.cz), tam najdete i 65% mléčné čokolády, a dokonce i 100% tmavé, v těch pak cukr skutečně není.
Odpovědět
 0