Zdraví

Kozí mléko – elixír krásy a dlouhověkosti

24.05 2015|Potraviny
Kozí mléko – elixír krásy a dlouhověkosti

Kozí mléko nemá svou zdravostí mezi mléky konkurenci. Je mnohem zdravější než mléko kravské a jeho léčivé účinky znali již staří Římané, kteří kozí mléko považovali za elixír krásy a dlouhověkosti. V současnosti je o kozí mléko a jeho výrobky velký zájem. O kozím mléku se tvrdí, že je zdravější než kravské mléko.

Složení kozího mléka

Kozí mléko má jiné složení než kravské mléko. Kromě obsahu velmi kvalitních bílkovin, kaseinu, albuminu, globulinu, obsahuje hodnotné a lehce stravitelné tuky, vápník, draslík, hořčík, sodík, fosfor, železo, zinek, měď, mangan, chrom, molybden, chrom, vitamín A, C, E, B1, B2, B12, riboflavin, vitamín D, kyselinu listovou i enzymy. Kozí mléko má vyšší obsah hořčíku, fosforu, vápníku a nižší obsah sodíku než kravské mléko. I výrobky z kozího mléka jako je jogurt, máslo, tvaroh, sýry jsou zdravější než jogurt, máslo, tvaroh, sýry vyrobené z kravského mléka. Jogurty z kozího mléka navíc obsahují probiotické organismy, které osidlují náš trávicí trakt a které mají příznivé účinky na naše zdraví.

Zdravější než kravské?

Kozí mléko obsahuje více zdraví prospěšných látek než kravské mléko. V kozím mléce najdeme nejen více vápníku, hořčíku, fosforu a železa než v kravském mléce, kozí mléko má také vyváženější poměr těchto minerálů. Vliv kozího mléka na naše zdraví je podložen mnoha vědeckými studiemi. Kozí mléko podporuje imunitní systém, zlepšuje kloubní onemocnění, zabraňuje anémii z nedostatku železa, podporuje výstavbu buněk, pomáhá při léčbě onemocnění kůže, astmatu, atopického ekzému, působí příznivě na žaludek a střeva, je doporučované také při léčbě plicních onemocnění a nervových poruch. Kozí mléko také zastavuje demineralizaci kostí, tj. měknutí kostí, je rovněž prevencí proti civilizačním chorobám a dokonce i proti rakovině. Koza je jedním z mála zvířat, které netrpí rakovinou, vděčí za to obranným látkám, které jsou obsaženy v jejím těle i v jejím mléce. Kozí mléko je lehce stravitelné a obsahuje méně tuku než kravské mléko, což ocení ti, kteří chtějí zhubnout. Lepší stravitelnost kozího mléka je způsobena složením tukových částic, které se podobají mateřskému mléku. Účinky kozího mléka záleží na kvalitě krmiva a životních podmínek koz. Nejkvalitnější mléko je z kozích farem, farmářských trhů. Kvalitní kozí mléko a výrobky z něho, tedy máslo, jogurt, sýry je možné koupit také v obchodech se zdravou výživou, speciálních sýrařských obchodech nebo si je objednat prostřednictvím internetu.

Kozí mléko pro pevné nervy

Pravidelné pití kozího mléka vede k odstranění nervových poruch. Kozí mléko může odstranit důsledky stresu, úzkosti, poruch koncentrace. Kozí mléko pomáhá také při kožních nemocech, nemocech žaludku a střev. Může také pomoci při migrénách alergického původu.

Kozí mléko - prevence proti rakovině

Vědci zkoumali účinky kozího mléka a došli k závěru, že v těle a tedy i v mléce koz musí být obsaženy ochranné látky proti rakovině. Kozy jsou jedny z mála zvířat, které nikdy neonemocní rakovinou. Analýzy čerstvého kozího mléka prokázaly přítomnost skupiny látek, které chrání buňky před rakovinou. Do této skupiny patří látka s názvem UBIOCHOM 50. Tato látka působí bezporuchovou látkovou výměnu v buňce a udržuje ji déle při životě, chrání ji před předčasným odumřením. Výzkumy sice zjistily zlepšení rakoviny po pravidelné konzumaci kozího mléka, zatím však z toho nevyvozují jednoznačné závěry. Avšak prokazatelné je působení kozího mléka na výstavbu a obnovu buněk, prokazatelné jsou rovněž ochranné účinky kozího mléka na naše buňky.

Kozí máslo pro zdravé klouby i zdravá játra

Účinky kozího másla na naše tělo jsou známy již od starověku. Slavný starověký řecký lékař Hipokrates věnoval kozímu máslu i kozímu mléku mnoho pojednání. Středověcí mniši ve švýcarských Alpách ošetřovali zesláblé údy a záda kozím máslem smíchaným s olejem s bylinkami, které zesilovaly jeho účinek. Používali tymián, jalovec, rozmarýn, vavřín a modřín. Kyselina uhličitá, obsažená v kozím másle je základem mnoha protirevmatických preparátů. Masáž kozím máslem pomáhá při revmatických potížích, dně, bolestí kloubů, vazů, páteře, kříže a také při namožení nohou nadměrným fyzickým výkonem. Kozí máslo podporuje také regeneraci jater i jejich činnost, vděčí za to obsahu mastných kyselin, kyseliny kaprinové, kaprylové, laurinové, palmitové, stearinové, kefalinu a lecitinu.

Pro koho není kozí mléko vhodné?

Některým lidem chybí ve střevě enzym laktáza, který štěpí mléčný cukr laktózu. Pokud enzym laktáza nerozštěpí mléčný cukr, tělo reaguje na laktózu jako na cizorodou látku. Mezi projevy laktózové intolerance patří bolesti břicha, nadýmání, průjem, atopický ekzém. Při laktózové intoleranci nelze pít mléko živočišného původu, to znamená ani kravské, ani kozí a ovčí. Všechna mléka živočišného původu obsahují laktózu téměř ve stejném množství. V tomto případě bývá mléko nahrazováno „rostlinnými mléky“. Řešením jsou kozí sýry, které zrají asi 3 týdny. V těchto sýrech není obsažena žádná laktóza, zatímco v měkkých kozích sýrech je obsaženo stopové množství laktózy. Alergie na mléko znamená alergickou reakci na bílkovinu mléka. Jedná se buď o alergii na specifické bílkoviny, ve většině případů se jedná o alergii na bílkovinu kravského mléka, tj. o alergii na alfa S1. Pro tyto alergiky je vhodné kozí nebo ovčí mléko. Pokud se jedná o alergii na veškeré mléčné bílkoviny, tj. na alfa S2, je bohužel nutné vyřadit ze svého jídelníčku jakékoli mléko živočišného původu, tedy i kozí a ovčí mléko.


Autor: Liv

Kozí mléko – zdravější než kravské. Co obsahuje kozí mléko? Kozí mléko jako prevence proti rakovině a depresi navíc je elixírem mládí a krásy
Zdravá výživa

 408 
  Komentáře

YouTube
Obrázek
KOMENTÁŘ