10 pádných argumentů, proč milovat mandle
Mořské řasy – účinná prevence proti civilizačním chorobám
Čokoláda – jak často ji jíst, aby byla pro naše tělo prospěšná
Hlíva ústřičná - blahodárné účinky na vaše zdraví
Olivový olej a zdraví
Kozí mléko – elixír krásy a dlouhověkosti
10 potravin, které mohou být příčinou rakoviny
10 faktů o "králi ovoce" granátovém jablku
22 užitečných důvodů, proč jíst banány
Mořské řasy – účinná prevence proti civilizačním chorobám
Čokoláda – jak často ji jíst, aby byla pro naše tělo prospěšná
Hlíva ústřičná - blahodárné účinky na vaše zdraví
Olivový olej a zdraví
Kozí mléko – elixír krásy a dlouhověkosti
10 potravin, které mohou být příčinou rakoviny
10 faktů o "králi ovoce" granátovém jablku
22 užitečných důvodů, proč jíst banány
10 pádných argumentů, proč milovat mandle
Výběr čerstvého ovoce a zeleniny bývá v zimě chudý a pohled na regály obchodů nás nutí těšit se spíše na jarní a letní měsíce. Sezonních plodů není mnoho a nabízené druhy ovoce a zeleniny neobsahují tolik potřebných vitaminů a minerálů. Na pomoc přichází ořechy – potravina prospěšná po celý rok.
Mezi ořechy stojí nejvíce za zmínku mandle. Už od nepaměti slouží jako lék a nejsou to zdaleka jediné jejich přednosti. Našli jsme pro vás deset důvodů, které vás nenechají na pochybách o tom, že mandle opravdu stojí za začlenění do každodenního jídelníčku.
Autor: Liv
RECEPTY S MANDLEMI:
Zapečený losos se sýrem a mandlemi
Švestkový koláč s mandlemi
Voňavé mandlové sušenky
Domácí müsli tyčinky
Slavnostní játrová paštika s brusinkami ve tvaru dortu
Bezlepkový mandlový dort
Chodské koláče
Jidáše
Mexické kuře
1. Mandle obsahují velké množství vitamínů a minerálů
Hořčík, zinek, železo, vápník, vitamíny E i B – to je jenom neúplný seznam prospěšných látek, které mandle obsahují. Právě proto nacházejí široké využití při léčbě nejrůznějších nemocí. Kromě toho nemají mandle jenom léčebný, ale také například omlazující účinek. Lepší je vybírat sušené, spíše než pražené mandle, které jsou více kalorické.2. Mandle – dobrý zdroj bílkovin
Mandle jsou významným přírodním zdrojem bílkovin, důležitých stavebních látek organismu. Bílkoviny zodpovídají za pevnost svalů a za regeneraci buněk, přispívají ke zpevnění kostí a posílení imunity. Množství rostlinné bílkoviny je v mandlích téměř stejné jako množství živočišné bílkoviny v libovém mase. Rostlinnou bílkovinu ale dokáže organismus lépe zpracovat.3. Mandle příznivě působí na činnost oběhové soustavy
Mandle jsou bohaté na mnoho příznivě působících látek, což objasňuje jejich léčebné vlastnosti. Mandle pozitivně působí na činnost srdečně-cévní soustavy a jsou také výborným preventivním prostředkem nejrůznějších onemocnění. Konzumace tohoto ořechu minimálně dvakrát do týdne snižuje riziko vzniku infarktu.4. Mandle normalizují látkovou výměnu
Vědci dokázali, že pravidelná konzumace mandlí blahodárně působí na činnost trávicí soustavy. Podstata tkví v tom, že mandle podporují vznik prospěšných bakterií, které v trávicím traktu normalizují látkovou výměnu. Lidová medicína používá mandle při střevních potížích a jiných neduzích spojených s činností trávícího traktu.5. Mandle stimulují mozkovou činnost
Všechny ořechové plody příznivě působí na rozumové schopnosti člověka a mandle nejsou výjimkou. Pravidelné užívání zlepšuje poznávací schopnosti, posiluje paměť a zvyšuje mozkovou aktivitu. Obzvláště aktuální může být tato vlastnost mandlí pro školáky, studenty a všechny, kteří se zabývají intelektuální činností.6. Mandle uklidňují nervovou soustavu
Jste pořád ve stresu nebo zakoušíte pocity neustálých obav a neklidu? Posvačte hrst mandlí. Najdete v nich látky, které uklidňují nervovou soustavu a odstraňují příznaky napětí a deprese. Kromě toho pomáhají mandle při nespavosti a poruchách spánku.7. Mandle prospívají zraku
Mrkev a borůvky nejsou jedinými přírodními prostředky, které pomáhají udržovat náš zrak v dobré kondici. Pro zdraví očí jsou prospěšné také mandle. Za účelem zlepšení zraku se konzumují nejen ořechy, ale také mandlové máslo.8. Mandlové máslo má léčivé i kosmetické účinky
Mandlové máslo je opravdový vynález. Používá se pro léčení i prevenci mnohých onemocnění. Mandlové máslo oceníte, pokud onemocníte například infekčními nemocemi, bronchitidou nebo kašlem. Toto ořechové máslo reguluje činnost střev, efektivně působí při onemocněních ledvin, střev a srdce. A také se jedná o výborný kosmetický produkt, který účinně posiluje vlasy i nehty, zvláčňuje a omlazuje pokožku.9. Mandle nabíjí organismus energií
Ořechy jsou kalorickou potravinou s vysokou energetickou hodnotou. Díky tomu mandle dodávají čilost a skvěle fungují jako svačinka v průběhu dne. Je ale třeba mít na paměti, že denní dávka ořechů nesmí převyšovat jednu hrst, jinak místo nevyčerpatelné dávky energie získáte zbytečné kalorie.10. Mandlové mléko je skvělou alternativou neodstředěného mléka kravského
Ořechové mléko je výživný nápoj, který se vyrábí z mandlí a vody. Je nízkokalorické, zdraví prospěšné a plné vitamínů. Mandlové mléko se těší velké popularitě mezi vegetariány. Může se také využívat jako základ pro výrobu smoothie. Vyrobit si mandlové mléko můžete také v domácích podmínkách.Autor: Liv
RECEPTY S MANDLEMI:
Zapečený losos se sýrem a mandlemi
Švestkový koláč s mandlemi
Voňavé mandlové sušenky
Domácí müsli tyčinky
Slavnostní játrová paštika s brusinkami ve tvaru dortu
Bezlepkový mandlový dort
Chodské koláče
Jidáše
Mexické kuře
Mandle jsou po celý rok vynikajícím zdrojem zdraví a síly, energii nám dodají i ve studených zimních měsících. Nepopiratelné jsou také jejich omlazující účinky. Přečtěte si deset důvodů, proč milovat mandle.
Zdravá výživa
307
Komentáře ( 1 )
YouTube
Obrázek
KOMENTÁŘ
Martina|29.11 2020 10:59
mám vlasy prodloužené klipama z clipinhair a k jejích hydrataci používám mandlové mléko. Taky mám mandlovou pletovou vodu a mandle miluji i samotné, na kousačku u TV :
Odpovědět
0