Zdraví

10 potravin, které mohou být příčinou rakoviny

07.11 2015|Potraviny
10 potravin, které mohou být příčinou rakoviny

Rakovina, odborně nazývaná onkologické či nádorové onemocnění, je zákeřná a obávaná nemoc. Vzniká na základě poruchy buněk, které se vymknou kontrole organismu a začnou se nekontrolovatelně dělit a růst.

Příčinou jsou náhodné mutace, poškození součástí DNA zodpovědných za regulaci růstu buněk. Je několik rizikových faktorů vzniku nádorového onemocnění, jedním z těchto faktorů jsou některé potraviny.

1. Nadbytek rafinovaných sacharidů

Mezi rafinované sacharidy řadíme bílý řepný cukr, bílou pšeničnou mouku a výrobky z ní. Tyto potraviny dodají našemu tělu pouze energii. Nadbytek těchto potravin je příčinou nárůstu tukových zásob, zejména v oblasti břicha. Je také jednou z příčin vzniku diabetu 2. typu. Pro plísně, kvasinky i nádorové buňky jsou potravou rafinované sacharidy. Rafinované sacharidy působí na naše tělo silně kyselinotvorně, čímž dochází k úbytku kyslíku v těle. Německý lékař a vědec Otto Heinrich Warburg, držitel Nobelovy ceny za objevení základní příčiny vzniku rakoviny zjistil, že nádorové buňky jsou anaerobní a dokonce nemohou přežít v přítomnosti vysokých koncentrací kyslíku. Přežít a množit se mohou jenom s pomocí glukózy v krvi v prostředí bez kyslíku.

2. Máslový popcorn

Máslový popcorn do mikrovlnné trouby obsahuje diacetyl, který je silně rakovinotvornou látkou. Dáme-li máslový popcorn do mikrovlnné trouby, vznikne rakovinotvorná látka kyselina perfluoroktanová. Tato toxická látka výrazně zvyšuje riziko vzniku nádorů močového měchýře, ledvin, jater, slinivky břišní a varlat.

3. Náhradní, syntetická sladidla

Tato chemicky vyrobená sladidla měla omezit rizika vzniku diabetu a měla přispět k hubnutí. Nejenže náhradní, chemicky vyrobená sladidla nepřispěla k boji proti diabetu a obezitě, ale naopak přispěla k rozšíření těchto nemocí. Náhradní syntetická sladidla vedou k nárůstu tělesné hmotnosti, zvyšují také riziko vzniku mozkových nádorů.

4. Uzeniny, paštiky

Nadměrné množství soli, spousta chemických látek a malý podíl masa je společným jmenovatelem mnoha uzenin. Při výrobě uzenin se používají dusitany, zejména dusitan sodný E250, který dodává uzeninám krásnou růžovou barvu, chuť a slouží také jako konzervant. Dusitany, ve spojení s aminokyselinami obsaženými v bílkovinách, vytvářejí nitrosaminy, které mají velmi silný rakovinotvorný účinek. Způsobují zejména nádorové onemocnění tlustého střeva a konečníku. Uzené masné výrobky díky obsahu malého množství dioxinů a polycyklických aromatických uhlovodíků, látek vznikajících při uzení, zvyšují riziko vzniku nádorového onemocnění žaludku a tlustého střeva. Paštiky a mnohé lahůdkářské výrobky jsou bohatými zdroji různých chemických látek. Vyšší konzumace těchto potravin vede k obezitě i k nádorovému onemocnění. Mnohé lahůdkářské saláty obsahují výrobní salám, složení zejména ze zbytků masa, kůže, chrupavek, kostí a chemických látek, dodávajících vůni, barvu a chuť.




5. Polotovary

Polotovary jsou bohatým zdrojem konzervantů, barviv, zvýrazňovačů vůně, chuti, barvy, zahušťovadel a dalších chemických látek. Nadbytek chemických látek zvyšuje riziko vzniku nádorového onemocnění. Potraviny v konzervě mohou navíc obsahovat bifenyl, látku se silnými rakovinotvornými účinky.

6. Smažené bramborové lupínky

Smažené bramborové lupínky jsou plné konzervantů, barviv a dalších přídatných látek, včetně glutamátu, látky, která neprospívá našemu zdraví. Smažené bramborové lupínky jsou navíc rakovinotvorné. Při smažení ve vysokých teplotách vzniká silně rakovinotvorná látka akrylamid, který je obsažený v cigaretách.

7. Nadbytečná konzumace červeného masa

Nadbytek červeného masa, mezi něž patří hovězí maso a zvěřina, je nejen významným rizikovým faktorem při vzniku dny, nemocí srdce a cév. Nadbytečná konzumace červeného masa zvyšuje riziko vzniku nádorových onemocnění. Avšak v menším množství je červené maso naopak prospěšné našemu zdraví. Obsahuje zinek, železo, vitamín B12, široké spektrum esenciálních aminokyselin a další potřebné látky pro naše tělo. Hovězí maso či zvěřinu bychom měli konzumovat nejvýše třikrát týdně.

8. Nadbytek alkoholu

Nadbytek alkoholu neškodí pouze játrům. Po konzumaci alkoholu se alkohol v našem těle mění na acetaldehyd, látku poškozující DNA buněk. U poškozené buňky dochází následně k mutaci a nekontrolovatelnému růstu. Nadbytek alkoholu výrazně přispívá ke vzniku nádoru jícnu, žaludku, dvanáctníku, tlustého střeva a konečníku a jater, u žen navíc i ke karcinomu prsu.

9. Potraviny obsahující hydrogenované a přepalované tuky

Hydrogenace je technologický způsob, který mění skupenství rostlinných tuků z kapalného na pevné. Při hydrogenaci dochází ke změně uspořádání molekul a následně dochází ke vzniku trans mastných kyselin, které škodí našemu zdraví. Další způsob vzniku trans mastných kyselin je smažení na oleji s nižším bodem zakouření. Takový olej se snadno přepaluje.

Přepalování tuků se můžeme vyhnout omezením teploty smažení, která by neměla přesáhnout 175 °Celsia a také používáním vhodných tuků ke smažení. Přepálené tuky obsahují polycyklické aromatické uhlovodíky, jako je benzo (a) pyren a benz (a) antracen, látky, obsažené v cigaretovém kouři i ve výfukových plynech. Pokud vidíme, jak se z pánve line namodralý kouř, je třeba ihned tuk vyhodit.

Přepálený tuk poznáme také podle zápachu a jeho tmavé barvy. Benzo (a) pyren a benzc(a)cantracen jsou silně rakovinotvorné. Během smažení a fritování mohou vzniknout další látky se silnými rakovinotvornými účinky, akrylamid a glycidamid. Trans mastné kyseliny najdeme nejen v přepálených a hydrogenovaných tucích, najdeme je všude, kam se hydrogenované tuky přidávají. Jedná se o potraviny s tukovou polevou, sušenky, trvanlivé pečivo a další. Trans mastné kyseliny mimo jiné podporují bujení rakovinných buněk.

10. GMO potraviny

GMO jsou potraviny rostlinného i živočišného původu, u nichž byla změněna genetická informace vnesením cizího genu z jiného organismu. Jedná se o novou technologii, která nebyla nikdy předtím použita, běžně se používá křížení kukuřice s bakterií tím, že se vyjme gen z bakterie a vloží se do kukuřice. Avšak příroda nezná pojem genetická modifikace. V přírodě se geny jedince křížily a kříží pouze s jedinci stejného nebo příbuzného druhu. Geneticky modifikované potraviny se sice testují, avšak současné testovací metody nejsou dostatečné a přesné.

Existuje pouze porovnávání geneticky modifikovaných potravin s jejich přirozenými protějšky. Pokud mají podobné nutriční hodnoty, jsou považovány za bezpečné. Zatím neexistuje žádný dlouhodobý výzkum účinků konzumace GMO na člověka. Zatím nevíme, co s naším organismem udělají geneticky modifikované potraviny. Někteří odborníci řadí tyto potraviny k rizikovým potravinám ohledně vzniku nádorového onemocnění. Mezi geneticky modifikované potraviny patří kukuřice, sójové boby, bavlna, řepka olejka, vojtěška. V USA existuje také geneticky modifikovaný losos, rajčata, řepa cukrovka a bavlník. V současnosti se vyvíjejí geneticky modifikovaná jablka.

Autorka: Liv

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
20 strašlivých faktů o rakovině
Rakovina a vitamíny jako prevence
Rakovina tlustého střeva – příznaky, prevence
Rakovina kůže - příznaky, prevence a léčba
10 varovných příznaků rakoviny děložního čípku

10 potravin, které mohou být příčinou rakoviny. Následující potraviny dokáží způsobit rakovinu. Rakovina, odborně nazývaná onkologické či nádorové onemocnění, je zákeřná a obávaná nemoc.
Zdravá výživa

Téma: Rakovina
 301 
  Komentáře

YouTube
Obrázek
KOMENTÁŘ