Zdraví

9 důvodů, proč snídat ovesné vločky

04.01 2021|Potraviny
9 důvodů, proč snídat ovesné vločky

Oves patří mezi nejzdravější obiloviny na zemi. Tato bezlepková celá zrna jsou skvělým zdrojem důležitých vitamínů, minerálních látek, vlákniny a antioxidantů. Rozličné studie ukazují, že oves a ovesné vločky mají mnoho léčivých účinků. Patří mezi ně ztráta hmotnosti, nižší hladina cukru v krvi a snížení rizika srdečních onemocnění. Zdravé zdraví pro vás má 9 důvodů, proč byste si ovesné vločky měli dávat k snídani.

1. Ovesné vločky jsou neuvěřitelně výživné

Nutriční složení ovesných vloček je velmi dobře vyvážené. Vločky jsou dobrým zdrojem sacharidů a vlákniny, včetně silné vlákniny beta-glukanu. Obsahují také více bílkovin a tuku než většina zrn. Ovesné vločky mají mnoho důležitých vitamínů, minerálů a antioxidačních rostlinných látek. Půl šálku ovesných vloček (78 g) obsahuje:

  • 191 % doporučené denní dávky manganu
  • 41 % doporučené denní dávky fosforu
  • 34 % doporučené denní dávky hořčíku
  • 24 % doporučené denní dávky mědi
  • 20 % doporučené denní dávky železa
  • 20 % doporučené denní dávky zinku
  • 11 % doporučené denní dávky kyseliny listové
  • 39 % doporučené denní dávky vitamínu B1
  • 10 % doporučené denní dávky vitamínu B5
  • menší množství vápníku, draslíku, vitamínu B6 a vitamínu B3
  • 51 % sacharidů
  • 13 g bílkovin
  • 5 g tuků
  • 8 g vlákniny
  • 303 kalorií

2. Ovesné vločky jsou bohaté na antioxidanty

Celé ovesné vločky obsahují vysoký obsah antioxidantů a prospěšných rostlinných látek zvaných polyfenoly. Nejpozoruhodnější je unikátní skupina antioxidantů, tzv. avenanthramidy, které se nachází výhradně v ovesných vločkách. Avenanthramidy pomáhají snižovat krevní tlak tím, že zvyšují produkci oxidu dusnatého. Tato molekula plynu napomáhá diletaci cév, což vede k lepšímu průtoku krve. Kromě toho avenanthramidy mají protizánětlivé a proti-svědivé účinky.

3. Obsahují velké množství rozpustné vlákniny beta-glukan

Ovesné vločky obsahují velké množství rozpustné vlákniny, která se nazývá beta-glukan. Beta-glukan se částečně rozpouští ve vodě a ve střevech vytváří hustý a gelovitý roztok. Mezi zdravotní účinky beta-glukan patří:

  • Schopnost snižovat LDL a celkový cholesterol
  • Schopnost snižovat hladinu cukru v krvi
  • Schopnost zvyšovat pocit plnosti
  • Schopnost zvyšovat růst dobrých bakterií v trávicím traktu

4. Snižují cholesterol a LDL cholesterol

Ischemická choroba srdeční je hlavní příčinou úmrtí na celém světě. Jedním z hlavních rizikových faktorů je vysoká hladina cholesterolu v krvi. Mnoho studií prokázalo, že beta-glukan obsažený v ovesných vločkách dokáže účinně snižovat jak celkový cholesterol, tak LDL cholesterol. Vláknina beta-glukan může zvýšit vylučování na cholesterol bohaté žluči, čímž sníží cirkulující hladinu cholesterolu v krvi.

Zbavit se cholesterolu je velmi důležité, protože způsobuje zánět tepen, poškozuje tkáně a může zvýšit riziko srdečních a mozkových příhod. Když dojde k reakci cholesterolu s volnými radikály, dojde k oxidaci špatného LDL cholesterolu, což je dalším krokem k rozvoji onemocnění srdce. Studie uvádí, že antioxidanty v ovsu společně s vitamínem C dokáží oxidaci LDL cholesterolu účinně zabránit.

5. Zlepšuje kontrolu nad hladinou cukru v krvi

Cukrovka typu 2 je časté onemocnění, které se vyznačuje významným zvýšením hladiny cukru v krvi. To je obvykle výsledkem snížené citlivosti na hormon inzulín. Ovesné vločky mohou pomoci snížit hladinu cukru v krvi, a to zejména u lidí, kteří mají nadváhu nebo mají cukrovku 2. typu. Mohou také zlepšit citlivost na inzulín. Tyto účinky jsou připisovány především schopnosti beta-glukanu vytvořit hustý gel, který zpomalí vyprazdňování žaludku a absorbuje glukózu do krve.

6. Jsou velmi syté a mohou pomoci zhubnout

Ovesné vločky jsou skvělou snídaní, která vás dokonale zasytí, aniž byste snědli příliš mnoho kalorií. To samozřejmě pomáhá při hubnutí. Schopnost beta-glukanu zpomalit vyprazdňování žaludku může zvýšit pocit plnosti. Beta-glukan může také podporovat uvolňování peptidu YY, což je hormon sytosti, který snižuje příjem kalorií a riziko obezity.

7. Skvělé účinky v péči o pleť

Není to náhoda, že oves můžeme nalézt v mnoha výrobcích pro péči o pleť. Jemně mletá oves má řadu ochranných látek, které výborně působí při léčení svědění a podráždění kůže v různých podmínkách. Kosmetické výrobky obsahující oves mohou zlepšit nepříjemné příznaky ekzému.

8. Mohou snížit riziko dětského astmatu

Astma je nejčastější chronické onemocnění dětí. Je to zánětlivé onemocnění dýchacích cest. I když ne všechny děti mají stejné příznaky, většina z nich trpí opakovaným kašlem, sípáním a dušností.

Mnoho vědců věří, že brzké zavedení pevných potravin do stravy dítěte může zvýšit riziko vzniku astmatu a dalších alergických onemocnění. Nicméně, studie naznačují, že to neplatí pro všechny potraviny. Včasné zavedení ovesných vloček může mít naopak ochrannou funkci. Jedna studie uvádí, že podávání ovesných kaší kojencům před věkem 6 měsíců je spojeno se sníženým rizikem dětského astmatu.

9. Oves pomáhá proti zácpě

Starší lidé často trpí zácpou či občasnými a nepravidelnými pohyby střev. K úlevě od zácpy u starších pacientů se obvykle používají laxativa. Nicméně, ty často nejsou efektivní a jsou také spojeny s hubnutím a sníženou kvalitou života. Studie ukazují, že ovesné vločky mohou zácpu u starších lidí bez problémů zmírnit.

V jedné studii 30 pacientů po dobu 12 týdnů denně konzumovali polévky nebo dezerty obsahující ovesné otruby. Asi 59 % z těchto pacientů byli po 3 měsících schopni přestat používat projímadla.



Autor: Jad

9 důvodů, proč snídat ovesné vločky. Nutriční složení ovesných vloček je skoro dokonalé. Ovesné vločky mají celou řadu léčivých účinků. Oves je
Zdravá výživa

 320 
  Komentáře

YouTube
Obrázek
KOMENTÁŘ