13 léčivých účinků skořice
Červené nebo bílé víno, aneb víno jako lék
Česnek, cibule a zelí - nejlepší potraviny na posílení imunity
Řapíkatý celer a zdraví - 10 účinků, které musíte znát
10 zdravotních výhod hnědé rýže
12 účinků kysaného zelí na zdraví
9 důvodů, proč snídat ovesné vločky
Špenát - vitamínová bomba pro všechny
Petržel - bohatý zdroj kyseliny listové i vápníku
Červené nebo bílé víno, aneb víno jako lék
Česnek, cibule a zelí - nejlepší potraviny na posílení imunity
Řapíkatý celer a zdraví - 10 účinků, které musíte znát
10 zdravotních výhod hnědé rýže
12 účinků kysaného zelí na zdraví
9 důvodů, proč snídat ovesné vločky
Špenát - vitamínová bomba pro všechny
Petržel - bohatý zdroj kyseliny listové i vápníku
13 léčivých účinků skořice
Skořice je silné koření, které se celá tisíciletí používá jako lék i přísada do jídla. Podle vědců je jedním z nejlepších antioxidantů na světě. Unikátní zápach, barvu a chuť má skořice díky kůře skořicovníku, ze kterého pochází. Tato kůra obsahuje několik speciálních sloučenin, které jsou zodpovědné za mnoho léčivých účinků skořice.
Jedna polévková lžíce mleté skořice obsahuje 19 kalorií, 0 gramu tuku, cukru nebo bílkovin, 4 gramy vlákniny, 68 % manganu, 8 % vápníku, 4 železa a 3 % vitamínu K. Již půlka čajové lžičky skořice může mít pozitivní vliv na hladinu cukru v krvi, zažívání či imunitu. Silnější dávky jsou velmi prospěšné pro srdce, cukrovku, rakovinu a neurodegenerativní onemocnění.
Podle stupnice OTAC, která se používá k měření koncentrace antioxidantů v různých potravinách, se skořice řadí na stupeň 7. Před skořicí je jen 26 druhů bylin, koření nebo potravin, které mají více antioxidantů. Mezi ty patří například česnek, tymián, rozmarýn a oregano.
Léčivé účinky skořice jsou připisovány typům antioxidantů, které se nazývají polyfenoly, fenolové kyseliny a flavinoidy. Jsou to antioxidanty podobné těm, které se nachází v jiných superpotravinách, včetně bobulí, červeného vína a hořké čokolády. Tyto sloučeniny fungují v boji proti oxidačnímu stresu, který může vést ke vzniku vážných onemocnění, když není kontrolovaný.
Různé antioxidanty přítomné ve skořici pomáhají snížit množství různých symptomů a nemocí. Skořice dokáže snížit mnoho forem oxidativního stresu. Má dokonce schopnost omezit oxid dusnatý, který se hromadí v krvi a hladinu lipidů, které mohou vést k poruchám mozku, rakovině, srdečním chorobám a dalším.
Zvláštní sloučeniny ve skořici jsou schopné pomoci snížit hladinu celkového cholesterolu, špatného LDL cholesterolu a triglyceridů, zatímco dobrý HDL cholesterol zůstává stabilní. Bylo prokázáno, že skořice má také výborné účinky při snižování vysokého krevního tlaku, což je další nemoc, která způsobuje onemocnění srdce nebo mrtvici.
To však nejsou jediné léčivé účinky skořice na srdce. Výzkumy ukazují, že skořice je užitečný krevní koagulant a zabraňuje krvácení tím, že pomáhá tělu tvořit krevní sraženiny. Skořice také zrychluje krevní oběh a zlepšuje schopnost tělesných tkání se sami opravit poté, co byly poškozeny. Mezi takové patří i srdeční tkáň, která potřebuje regeneraci za účelem boje proti infarktu, srdečním onemocněním a mrtvici.
Cukrovka vzniká, když dojde k inzulínové rezistenci a špatné kontrole glykémie nebo dochází k neschopnosti těla řídit, kolik cukru vstupuje do krevního oběhu. Stejný problém s inzulinovou rezistencí je také spojen s dalšími podmínkami, jako je metabolický syndrom a přílišné přibývání na váze.
Skořice hraje důležitou roli při zablokování určitých enzymů, zvaných alaniny, které umožňují cukru, aby byl absorbován z krve. Z tohoto důvodu se snižuje množství glukózy, která vstupuje po snědení sladkého jídlo do krevního řečiště, což je důležité hlavně pro cukrovkáře.
Mnoho studií ukázalo, že lidé s diabetem typu 2 mohou při pravidelné konzumaci skořicového extraktu dosáhnout pozitivních výsledků. Dalším přínosem pro diabetiky je i skutečnost, že skořice pomáhá bojovat proti srdečním chorobám a snižuje hladinu špatného LDL cholesterolu v krvi, čímž jsou cukrovkáři ohrožení více než kdo jiný.
Vzhledem k tomu, že skořice obsahuje tolik antioxidantů a protizánětlivých látek, které snižují účinky stárnutí na těle a mozku, je velmi pravděpodobné, že v budoucnu se bude zaručeně používat jako přirozená terapeutická léčba nebo prevence chorob souvisejících s neurodegenerativním věkem.
To platí zejména pro rakovinu tlustého střeva. Studie ukazují, že skořice může zlepšit zdravotní stav tlustého střeva, čímž snižuje riziko rakoviny tlustého střeva. Skořice je nyní zkoumána jako přírodní protinádorová látka.
Skořice se v mnoha kulturách používá jako přirozený lék v boji proti škodlivým infekcím a virům. Oleje skořice mají i ochranné schopnosti proti různým bakteriím, které mohou způsobit negativní příznaky v zažívacím traktu, na povrchu kůže nebo mohou vést k nachlazení či chřipce.
Podobně jako mátu peprnou můžete skořici použít jako přírodní ochucovadlo žvýkačky. Skořice se kvůli svým léčivým účinkům v ústní dutině používá také jako zubní prášek, který léčí bolesti zubů, ústní mikroflóru a vředy v ústech.
Podle vědců skořice nebo skořicový extrakt pomáhají snížit úroveň Candidy a zmírnit příznaky. Skořice pomáhá bojovat proti Candidě přirozeně, posílením imunitního systému a bojem proti zánětu.
Ze stejného důvodu může také přispět ke snížení příznaků astmatických záchvatů. Skořice zároveň posiluje imunitu a je prospěšná pro zdraví trávícího traktu, což pomáhá snížit autoimunitní reakce, které mohou probíhat po konzumaci běžných alergenů v potravinách.
Jednou z výhod slazení skořicí místo cukru je, že neobsahuje žádný cukr ani žádné kalorie. Zkuste použít skořici do kávy, čaje, na pečivo, do jogurtu, na ovoce nebo ovesné vločky. Když nahradíte cukr skořicí, může to pomoci i vaší váze.
Autor: Liv
1. Skořice je vysoký zdroj antioxidantů
Skořice je vybavena řadou ochranných antioxidantů, které snižují poškození volnými radikály a způsobují proces stárnutí. Vědci dodnes identifikovali 41 různých ochranných sloučenin skořice.Podle stupnice OTAC, která se používá k měření koncentrace antioxidantů v různých potravinách, se skořice řadí na stupeň 7. Před skořicí je jen 26 druhů bylin, koření nebo potravin, které mají více antioxidantů. Mezi ty patří například česnek, tymián, rozmarýn a oregano.
Léčivé účinky skořice jsou připisovány typům antioxidantů, které se nazývají polyfenoly, fenolové kyseliny a flavinoidy. Jsou to antioxidanty podobné těm, které se nachází v jiných superpotravinách, včetně bobulí, červeného vína a hořké čokolády. Tyto sloučeniny fungují v boji proti oxidačnímu stresu, který může vést ke vzniku vážných onemocnění, když není kontrolovaný.
Různé antioxidanty přítomné ve skořici pomáhají snížit množství různých symptomů a nemocí. Skořice dokáže snížit mnoho forem oxidativního stresu. Má dokonce schopnost omezit oxid dusnatý, který se hromadí v krvi a hladinu lipidů, které mohou vést k poruchám mozku, rakovině, srdečním chorobám a dalším.
2. Má protizánětlivé účinky
Skořice pomáhá snížit riziko srdečních onemocnění, rakoviny, degenerace mozku a dalších nemocí. Vědci identifikovali více než sedm druhů flavonoidů obsažených ve skořici, které jsou účinné proti nebezpečným zánětům v celém těle. Vzhledem k tomu, že skořice snižuje otok a zánět, může být prospěšná při regulaci bolesti. Skořice pomáhá při bolestech svalů, závažných alergických reakcích, PMS a podobně.3. Chrání zdraví srdce
Studie ukázaly, že skořice dokáže snížit některé z nejčastějších rizikových faktorů srdečních onemocnění, včetně vysoké hladiny cholesterolu, triglyceridů a vysokého krevního tlaku.Zvláštní sloučeniny ve skořici jsou schopné pomoci snížit hladinu celkového cholesterolu, špatného LDL cholesterolu a triglyceridů, zatímco dobrý HDL cholesterol zůstává stabilní. Bylo prokázáno, že skořice má také výborné účinky při snižování vysokého krevního tlaku, což je další nemoc, která způsobuje onemocnění srdce nebo mrtvici.
To však nejsou jediné léčivé účinky skořice na srdce. Výzkumy ukazují, že skořice je užitečný krevní koagulant a zabraňuje krvácení tím, že pomáhá tělu tvořit krevní sraženiny. Skořice také zrychluje krevní oběh a zlepšuje schopnost tělesných tkání se sami opravit poté, co byly poškozeny. Mezi takové patří i srdeční tkáň, která potřebuje regeneraci za účelem boje proti infarktu, srdečním onemocněním a mrtvici.
4. Skořice bojuje s cukrovkou
Skořice, jak je známo, má i antidiabetické účinky. To znamená, že pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi a může také zlepšit citlivost na hormon inzulínu, který je životně důležitým hormonem pro udržení správné hladiny cukru v krvi.Cukrovka vzniká, když dojde k inzulínové rezistenci a špatné kontrole glykémie nebo dochází k neschopnosti těla řídit, kolik cukru vstupuje do krevního oběhu. Stejný problém s inzulinovou rezistencí je také spojen s dalšími podmínkami, jako je metabolický syndrom a přílišné přibývání na váze.
Skořice hraje důležitou roli při zablokování určitých enzymů, zvaných alaniny, které umožňují cukru, aby byl absorbován z krve. Z tohoto důvodu se snižuje množství glukózy, která vstupuje po snědení sladkého jídlo do krevního řečiště, což je důležité hlavně pro cukrovkáře.
Mnoho studií ukázalo, že lidé s diabetem typu 2 mohou při pravidelné konzumaci skořicového extraktu dosáhnout pozitivních výsledků. Dalším přínosem pro diabetiky je i skutečnost, že skořice pomáhá bojovat proti srdečním chorobám a snižuje hladinu špatného LDL cholesterolu v krvi, čímž jsou cukrovkáři ohrožení více než kdo jiný.
5. Chrání mozek
Výzkum také ukazuje, že mezi další výhodu ochranných antioxidačních vlastností skořice je to, že mohou pomoci chránit mozek před vývojem neurologických poruch, jako je Parkinsonova nebo Alzheimerova choroba. Jedním z důvodů, proč skořice chrání kognitivní funkce a zdraví mozku je, že aktivuje neuro-ochranné proteiny, které chrání mozkové buňky před mutací. Tím se snižují negativní účinky oxidačního stresu.Vzhledem k tomu, že skořice obsahuje tolik antioxidantů a protizánětlivých látek, které snižují účinky stárnutí na těle a mozku, je velmi pravděpodobné, že v budoucnu se bude zaručeně používat jako přirozená terapeutická léčba nebo prevence chorob souvisejících s neurodegenerativním věkem.
6. Může pomoci snížit riziko rakoviny
Antioxidační schopnosti skořice mohou chránit DNA proti poškození, zabraňovat buněčné mutaci a růstu rakovinných nádorů. Studie prokázaly, že zdravotní výhody skořice pochází ze složeniny zvané cinnamaldehyd, která má schopnost zabraňovat růstu nádoru, chrání DNA před poškozením a zároveň má schopnost podporovat sebezničení rakovinných buněk (tzv. buněčnou apoptózu).To platí zejména pro rakovinu tlustého střeva. Studie ukazují, že skořice může zlepšit zdravotní stav tlustého střeva, čímž snižuje riziko rakoviny tlustého střeva. Skořice je nyní zkoumána jako přírodní protinádorová látka.
7. Bojuje s infekcemi a viry
Existuje mnoho léčivých účinků skořice, pokud jde o obranu těla před nemocemi. Skořice má přírodní antimikrobiální, anti-biotické, anti-houbové a antivirové účinky. Esenciální oleje nacházející se ve skořici jsou schopny posílit imunitu.Skořice se v mnoha kulturách používá jako přirozený lék v boji proti škodlivým infekcím a virům. Oleje skořice mají i ochranné schopnosti proti různým bakteriím, které mohou způsobit negativní příznaky v zažívacím traktu, na povrchu kůže nebo mohou vést k nachlazení či chřipce.
8. Chrání zuby a udržuje svěží dech
Studie prokázaly, že extrakty ze skořice dokáží chránit před bakteriemi žijícími v ústní mikroflóře, které by mohly způsobit zápach z úst, zubní kaz, nebo ústní infekci. Silice ze skořice je podle testů silnější, než jiné rostlinné extrakty a mohou být používány jako součást přírodní antibakteriální ústní vody.Podobně jako mátu peprnou můžete skořici použít jako přírodní ochucovadlo žvýkačky. Skořice se kvůli svým léčivým účinkům v ústní dutině používá také jako zubní prášek, který léčí bolesti zubů, ústní mikroflóru a vředy v ústech.
9. Pomáhá proti kvasinkovým houbám
Některé studie došly k závěru, že silné anti-fungiální vlastnosti skořice mohou být účinné při zastavení rozrůstání Candidy v trávícím traktu. Navíc, skořice pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi a příliš mnoho cukru v zažívacím traktu je spojeno se zvýšeným rizikem Candidy.Podle vědců skořice nebo skořicový extrakt pomáhají snížit úroveň Candidy a zmírnit příznaky. Skořice pomáhá bojovat proti Candidě přirozeně, posílením imunitního systému a bojem proti zánětu.
10. Skořice má příznivé účinky na pleť
Skořice má antibiotické a antimikrobiální účinky, které chrání pokožku před podrážděním, vyrážkami, alergickými reakcemi a infekcemi. Používání skořicové silice přímo na kůži může pomoci při snižování zánětu, otoku, bolesti a zarudnutí. Perfektní maskou pro zdravou pleť si můžete vyrobit ze skořice a medu. Tato maska je skvělá na akné, rosaceu a známky kožní alergie.11. Pomáhá bojovat proti alergiím
Četné studie došly k závěru, že osobám s alergií mohou sločeniny obsažené ve skořici poskytnout značnou úlevu. Skořice je užitečná v boji proti společným příznakům všech alergií, protože snižuje zánět a bojuje proti reakcím histaminu v těle.Ze stejného důvodu může také přispět ke snížení příznaků astmatických záchvatů. Skořice zároveň posiluje imunitu a je prospěšná pro zdraví trávícího traktu, což pomáhá snížit autoimunitní reakce, které mohou probíhat po konzumaci běžných alergenů v potravinách.
12. Skořice může nahradit cukr
Vzhledem k přirozeně sladké chuti skořice, je možné díky tomuto koření snížit množství cukru, který ke slazení běžně používáte, čímž se snižuje glykemické zatížení vašeho jídla.Jednou z výhod slazení skořicí místo cukru je, že neobsahuje žádný cukr ani žádné kalorie. Zkuste použít skořici do kávy, čaje, na pečivo, do jogurtu, na ovoce nebo ovesné vločky. Když nahradíte cukr skořicí, může to pomoci i vaší váze.
13. Přirozený konzervátor potravy
Jedna z méně známých výhod skořice je, že může být použita k uchování potravin. Skořice má anti-bakteriální schopnosti a působí jako antioxidant, díky čemuž může být použita jako konzervační prostředek mnoha potravinh, bez potřeby užití dalších chemických látek nebo umělých přísad. Nedávná studie zjistila, že ovoce konzervované pomocí skořice zůstalo déle čerstvé a udrželo si svou barvu.Autor: Liv
13 léčivých účinků skořice. Skořice se řadí k potravinám s mnoho vynikajícími léčivými účinky. Skořice je jedním z nejsilnějších antioxidantů. Léčivé účinky skořice
Zdravá výživa
318
Můžu potvrdit. Jen si dejte pozor na hypo. Jsem diabetik II. Vždy to sledujte s glukometrem v souvislosti s jídlem. Jinak skořice je perfektní do závodu, hraběnčiných řezů atd.