12 účinků kysaného zelí na zdraví
13 léčivých účinků skořice
Červené nebo bílé víno, aneb víno jako lék
Česnek, cibule a zelí - nejlepší potraviny na posílení imunity
Řapíkatý celer a zdraví - 10 účinků, které musíte znát
9 důvodů, proč snídat ovesné vločky
Špenát - vitamínová bomba pro všechny
Petržel - bohatý zdroj kyseliny listové i vápníku
8 důvodů, proč jíst amarant
13 léčivých účinků skořice
Červené nebo bílé víno, aneb víno jako lék
Česnek, cibule a zelí - nejlepší potraviny na posílení imunity
Řapíkatý celer a zdraví - 10 účinků, které musíte znát
9 důvodů, proč snídat ovesné vločky
Špenát - vitamínová bomba pro všechny
Petržel - bohatý zdroj kyseliny listové i vápníku
8 důvodů, proč jíst amarant
12 účinků kysaného zelí na zdraví
Kysané zelí je často opomínané jídlo, které je přitom velmi jednoduché a má mnoho zdravotních výhod. Mezi některé ze zdravotních účinků kysaného zelí patří schopnost zlepšit zažívání, krevní oběh, zdraví srdce, stimulovat imunitní systém, posílit kosti, snížit celkovou hladinu cholesterolu, zničit záněty nebo chránit proti některým druhům rakoviny. V dnešním příspěvku si je rozebereme podrobněji.
1. Kysané zelí zlepší vaše zažívání během několika dní
Náš trávicí systém obsahuje 100 bilionů mikroorganismů, což je 10 krát vyšší číslo než to, které určuje počet všech buněk v těle. Mluvit o tom, jak jsou tyto organismy důležité, je snad i zbytečné.Pokud trpíte špatným trávením, nadýmání, bolestmi hlavy, kožními problémy, přibýváním na váze, zácpou, únavou či bolestmi zad, pak je docela možné, že vaše střeva nemají tu správnou rovnováhu žaludečních kyselin a bakterií, kvůli čemuž není schopné správně rozkládat jídlo a rozesílat po těle vitamíny a živiny.
V případě, že vaše tělo není schopné absorbovat živiny z potravin, které jíte a odstranit z něj všechny odpady, může u vás vzniknout mnoho druhů zdravotních problémů. Kvašené potraviny, mezi které patří i kysané zelí, posilují zdraví a rovnováhu trávícího systému. Zlepšení trávení, které je doprovázeno zdravějšími střevy, vytváří i lepší zdraví.
2. Zlepšuje zdraví střev při používání antibiotik
Antibiotika jsou v jistém smyslu zázrakem moderní medicíny. Při správném používání pomáhají bojovat proti závažným, život ohrožujícím onemocněním. Fungují tak, že ničí bakterie a brání jejich vzniku, bohužel však kromě těch špatných ničí i ty dobré.Každá kůra z antibiotik hubí prospěšné bakterie a poskytuje vhodnou příležitost pro množení patogenů a jejich nekontrolovatelný růst. Příznivá střevní flóra se znova vytvoří až zhruba 2 týdny až 2 měsíce po dokončení této kůry. Konzumací kysaného zelí a jiných fermentovaných potravin pomůžete obnově příznivých bakterií a zničení patogenních bakterií.
3. Zlepšuje funkci mozku
Věděli jste, že váš trávící systém ve skutečnosti produkuje více neurotransmiterů než váš mozek? Vědci zjistili, že ženám, které pravidelně konzumovaly probiotika, se změnilo fungování mozku. Mozky žen byly před 4 lety zkoumány pomocí magnetické rezonance v klidovém stavu a při emotivním rozpoznávání snímků osob, které se zlobí nebo mají strach.Vědci byli překvapeni, když zjistili, že signály, které jsou odesílány ze střeva do mozku, mohou ovlivnit způsob myšlení. Dnešní jogurty mají notoricky nízkou úroveň probiotik, zkuste je proto nahradit kysaným zelím.
4. Obsahuje vitamín C
Fermentační proces kysaného zelí zvyšuje biologickou dostupnost živin ze zelí. Kysané zelí obsahuje vitamíny C, E a K, které díky této schopnosti mohou být ještě lépe využity. Vitamín C, velmi silný antioxidant, který upevňuje imunitu těla, pomáhá tvořit kolagen, který je nedílnou součástí všech pojivových struktur, zajišťuje pružnost cév, kostí a zubů, předchází vzniku paradontózy, zamezuje krvácivosti dásní a je nezbytný po vstřebávání železa.5. Zlepšuje imunitní systém
70 až 80 % našeho imunitního systému se nachází v našich střevech. Pokud máte špatnou střevní flóru a trpíte zažívacími problémy, budete náchylnější k nachlazení a chřipce. Tím, že budete jíst kysané zelí a jiné potraviny bohaté na probiotika (kefír, jogurt, kimchi), zlepší se vaše střevní mikroflóra, díky čemuž se sníží šance chytnou každý virus, který se vám připlete do cesty.6. Kysané zelí snižuje riziko rakoviny prsu
Vědci zkoumali myši, které se stravovaly výhradně stravou z fast-foodu. Tyto myši měly predispozici k rakovině prsu. Vědci pak s těmito hlodavci dále pracovali a vyzkoušeli jim podávat stravu bohatou na probiotika - Lactobacillus reuteri. Myši, které se živily probiotiky měly výrazně nižší míru symptomů rakoviny prsu, než ty, které probiotika nekonzumovaly.Vědci naznačují, že Lactobacillus reuteri pomáhá růstu určitého typu imunitních buněk, které mohou mít protirakovinné účinky. Lactobacillus reuteri se vyskytuje v mnoha fermentovaných potravinách, včetně fermentovaných mléčných, masných a zeleninových výrobků. To znamená, že byste měli jíst mnoho jogurtů, kefíru a zelí.
7. Zdravé oči a kůže
Kysané zelí obsahuje poměrně málo karotenů, avšak významné množství vitamínu A. Tento základní vitamín působí jako antioxidant, který vylučuje volné radikály z těla. Volné radikály jsou nebezpečné vedlejší produkty buněčného metabolismu, které mohou způsobovat mutaci zdravých buněk.Kysané zelí je spojeno s lepším zdravím očí, protože vitamín A snižuje riziko makulární degenerace a šedého zákalu. Kromě toho, pokud jde o kůži, vitamín A pomáhá udržovat integritu pokožky, zpomaluje vznik vrásek, odstraňuje skvrny a obecně udržuje kůži mladší a zdravější.
8. Kysané zelí snižuje záněty
Kysané zelí obsahuje kromě vitamínů a minerálních látek také některé organické sloučeniny, které fungují jako protizánětlivá činidla. Rostlinné antioxidanty obsažené v zelí mohou díky své protizánětlivé schopnosti například snižovat bolest a nepohodlí kloubů, svalů či jiných zanícených oblastí.9. Prevence rakoviny
Zelí patří mezi brukvovitou zeleninu, která je známá pro svou silnou schopnost bojovat s rakovinou. Jedním z důvodů, proč má brukvovitá zelenina tyto schopnosti, je její vysoký obsah různých antioxidantů a vlákniny. Zelí obsahuje fytochemikálie, včetně sulferových sloučenin, jako například izothiokyanáty a indoly.V laboratorních podmínkách se prokázalo, že tyto složky dokáží tělo ochránit před rakovinnými buňkami a mají pozitivní vliv na snížení zánětu. Sulforafan, zvláště silný člen rodiny isothiokyanátů, je schopen zvýšit v těle až dvojnásobně počet enzymů, které mohou pomoci bojovat proti volným radikálům.
10. Pomáhá zvládat stres a zlepšuje náladu
Probiotika obsažené v zelí mohou pomoci produkovat a uvolňovat důležité trávicí enzymy, které spolupracují s chemickými látkami v mozku. Mezi ně patří různé živiny, jako jsou vitamíny a minerální látky, které jsou potřebné pro správnou funkci neurotransmitoerů a kognitivní procesy.Mozek doslova potřebuje dobře stravitelné živiny, včetně aminokyselin a mastných kyselin, aby mohl produkovat hormony, jako serotonin a dopamin, které regulují nálady. Probiotika pomáhají vytvářet "šťastné hormony" a bojovat proti účinkům stresu na těle, takže kysané zelí vám může pomoci cítit se optimističtěji, energičtěji a zároveň vám pomůže s lepším spánkem.
11. Pomáhá při hubnutí
Stav vašich střev přímo ovlivňuje způsob, jakým se cítíte, myslíte a jednáte. Vzhledem k tomu, že probiotika nacházející se v kysaném zelí pomáhají regulovat různé hormonální funkce, může to mít pozitivní vliv na vaše chutě a schopnost kontrolovat chuť k jídlu. Studie z posledních let prokázala, že příjem potravin bohatých na probiotika je spojen se sníženým rizikem obezity a snadnějším hubnutím.12. Kysané zelí dodává energii
Kysané zelí obsahuje vysokou hladinu železa, která může být pro tělo prospěšná mnoha různými způsoby. Železo napomáhá k lepší výrobě energie, protože v těle zvyšuje metabolismus a krevní oběh, díky čemuž se zvyšuje okysličení orgánů a buněk.Tento zvýšený průtok krve zvyšuje počet červených krvinek, v nichž je železo klíčovou složkou. Vysoká hladina železa pomáhá předcházet anémii a vedlejším účinkům s ní spojeným (bolesti hlavy, únava, zhoršení kognitivních funkcí).
Nutriční hodnota kysaného zelí
Kysané zelí je velmi nízkokalorická potravina s protizánětlivými účinky a mnoha léčivými výhodami. Kromě toho, že zelí nabízí probiotika, antioxidanty a vlákninu, má i další důležité složky potřebné pro zdraví. Kysané zelí obsahuje vitamíny K, C, A, kyselinu listovou, vápník, draslík, fosfor a mangan. Stačí dokonce konzumovat jen malé množství kysaného zelí (pár lžiček) a účinky na sebe nenechají dlouho čekat.Půl hrnku kysaného zelí obsahuje:
- 13 kalorií
- 0 g tuku
- 4 g vlákniny
- 7 g sacharidů
- 2 g cukru
- 1 g proteinu
- 470 mg sodíku (20 0 denní doporučené dávky)
- 10 mg vitamínu C (17 % denní doporučené dávky)
- 9 mikrogramů vitamínu K (11 % DDV)
- 1 mg železa (6 % DDV)
- 1 mg manganu (6 % DDV)
- 1 mg vitamínu B6 (5 % DDV)
- 17 mg kyseliny listové (5 % DDV)
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak si vyrobit vlastní kysané zelí
RECEPTY Z KYSANÉHO ZELÍ:
Domácí zelňačka
Bramboráky se zelím
Halušky s brynzou a smetanou
Autor: Jana Divinová
Kysané zelí a jeho 12 účinků na zdraví. Léčivé účinky kysaného zelí jsou známý celá tisíciletí. Kysané zelí obsahuje probiotika a mnoho vitamínů a živin
Zdravá výživa
295
Komentáře ( 12 )
YouTube
Obrázek
KOMENTÁŘ
Jinak kys. Zelí se doporučuje i při reflux u jícnu