8 důvodů, proč jíst amarant
Petržel - bohatý zdroj kyseliny listové i vápníku
Špenát - vitamínová bomba pro všechny
9 důvodů, proč snídat ovesné vločky
12 účinků kysaného zelí na zdraví
10 účinků slunečnicových semínek na zdraví
Pórek a zdraví - 17 úžasných účinků póru
Chia semínka a jejich účinky na zdraví
10 pozitivních účinků melasy, které vás přimějí dát si skleničku denně
Petržel - bohatý zdroj kyseliny listové i vápníku
Špenát - vitamínová bomba pro všechny
9 důvodů, proč snídat ovesné vločky
12 účinků kysaného zelí na zdraví
10 účinků slunečnicových semínek na zdraví
Pórek a zdraví - 17 úžasných účinků póru
Chia semínka a jejich účinky na zdraví
10 pozitivních účinků melasy, které vás přimějí dát si skleničku denně
8 důvodů, proč jíst amarant
Amarant není opravdová obilnina, ale tzv. pseudoobilovina a má velmi zajímavý nutriční profil. Amarant má vysoký obsah bílkovin a obsahuje lysin, aminokyselinu, která v se v mnoha zrnech nenachází.
Kromě toho obsahuje mnoho dietní vlákniny, železa, hořčíku, fosforu, draslíku a také značné množství vápníku. Je to jediné zrno, ve kterém vědci objevili vitamín C. Nejlepší na tom všem je, že amarant je bezlepkový, což je skvělá volba pro ty, kteří mají celiakii nebo jsou vůči lepku netolerantní. Podívejte se s námi na 10 důvodů, proč je amarant perfektní pro vaše zdraví.
Amarant obsahuje lysin, což je aminokyselina, která v mnoha obilninách chybí nebo je její množství zanedbatelné. Tato aminokyselina hraje hlavní roli v absorpci vápníku a budování svalové bílkoviny. Je důležitá při zotavování se z chirurgických zákroků nebo sportovních zranění. Prospěšné proteiny obsahují nejen semena amarantu, ale i listy rostliny, které se nejčastěji používají v asijské a karibské kuchyni.
Podle Insitute of Medicine potřebují ženy minimálně 46 gramů bílkovin denně a muži minimálně 56 gramů. Když sníte jeden šálek amarantu, získáte 26 gramů z vaší denní potřeby bílkovin.
Celiakie může vést ke gastrointestinálním příznakům jako bolesti břicha, průjem, plynatost, zácpa, pálení žáhy a nevolnost. To může vést k problémům, jako je únava, bolesti kostí a kloubu, neplodnost, deprese a kožní vyrážky. Lidí s citlivostí nebo nesnášenlivostí lepku mohou jíst amarant a předcházet tak těmto problémům. Očekává se, že počet lidí s celiakií v příštích letech poroste, díky čemuž se zvyšuje i popularita amarantu.
Jeden hrnek nevařeného amarantu vám dodá 31 % doporučeného denního množství vápníku, 82 % doporučené denní dávky železa a 14 % denní doporučené dávky vitamínu C.
Autor: Liv
1. Kompletní protein
Amarant je jedním z mála zdrojů na bázi rostlin, který nabízí kompletní protein, což znamená, že obsahuje dostatečný podíl všech devíti esenciálních aminokyselin. Amarant má také více bílkovin, než jakákoliv jiná obilnina, což z něj v podstatě dělá supercereálii. Proteiny jsou životně důležité pro rozvoj a růst nových tkání a buněk, energie a funkce metabolismu.Amarant obsahuje lysin, což je aminokyselina, která v mnoha obilninách chybí nebo je její množství zanedbatelné. Tato aminokyselina hraje hlavní roli v absorpci vápníku a budování svalové bílkoviny. Je důležitá při zotavování se z chirurgických zákroků nebo sportovních zranění. Prospěšné proteiny obsahují nejen semena amarantu, ale i listy rostliny, které se nejčastěji používají v asijské a karibské kuchyni.
Podle Insitute of Medicine potřebují ženy minimálně 46 gramů bílkovin denně a muži minimálně 56 gramů. Když sníte jeden šálek amarantu, získáte 26 gramů z vaší denní potřeby bílkovin.
2. Bezlepková potravina
Amarant je bezlepkový. To je skvělé pro ty, kteří trpí celiakií, což je autoimunitní onemocnění trávícího systému, kdy tělo samo o sobě útočí na tenké střevo a je pro něj těžké v tenkém střevě štěpit živiny z potravy. To vede ke vstřebávání živin a způsobuje další zdravotní problémy.Celiakie může vést ke gastrointestinálním příznakům jako bolesti břicha, průjem, plynatost, zácpa, pálení žáhy a nevolnost. To může vést k problémům, jako je únava, bolesti kostí a kloubu, neplodnost, deprese a kožní vyrážky. Lidí s citlivostí nebo nesnášenlivostí lepku mohou jíst amarant a předcházet tak těmto problémům. Očekává se, že počet lidí s celiakií v příštích letech poroste, díky čemuž se zvyšuje i popularita amarantu.
3. Snižuje hladinu cholesterolu
Amarant je jednou z nejlepších potravin pro lidi, kteří mají problémy s cholesterolem. Je velmi vláknitý a má schopnost snížit hladinu cholesterolu. Zrno amarantu může být další možností, jak si pomoci v prevenci proti ischemické chorobě srdeční. Studie z roku 2003 analyzovala účinky amarantu na hladiny cholesterolu u zvířat. Vědci zjistili, že olej z amarantu i samotné zrna amarantu snížili lipoproteiny cholesterolu o 21 až 50 %.4. Antioxidační a protizánětlivé účinky
Amarant má antioxidační a protizánětlivé účinky, které mohou pomoci zabránit celé řadě zdravotních problémů. Antioxidační schopnosti amarantu zabraňují poškození buněk volnými radikály, které mohou urychlit stárnutí a dokonce vést ke vzniku rakoviny a dalších problémů. Chrání buněčné membrány před oxidačním poškozením a také zvyšuje imunitu. Protizánětlivé účinky amarantu snižují riziko vzniku chorob, jako je artritida, fibromyalgie, celiakie a dráždivé onemocnění střev.5. Usnadňuje trávení
Amarant má vysoký obsah vlákniny, což znamená, že stimuluje trávicí systém a pomáhá regulovat vylučování tělesného odpadu. Vláknina prochází trávicím systém neabsorbovaná trávicími enzymy a s ní odchází i toxiny, odpady, tuky a částice cholesterolu. Amarant je ideální potravinou proti zácpě. Studie z roku 2015, zveřejněna v časopise Food Chemistry uvádí, že 78 % vlákniny v amarantu je nerozpustná vláknina a 22 % rozpustná vláknina.6. Posiluje zdraví očí
Pravidelná konzumace amarantu může zlepšit váš zrak díky vysokému obsahu vitamínu A a C. Vitamín A pomáhá tomu, aby zůstal povrch očí zdravý a nedocházelo k infekcím oka. Také snižuje oxidační stres v oku a riziko vzniku makulární degenerace a šedého zákalu. Udržuje zdravé vidění. Nedostatek vitamínu A způsobuje, že rohovka v očích vysychá, což vede ke špatnému vidění. Vitamín C podporuje zdraví cév v očích a také snižuje riziko vzniku šedého zákalu.7. Zlepšuje zdraví kostí
Vápník je pro zdravé kosti velmi důležitý. Bez něj jsou kosti slabší a poddajné a díky tomu náchylnější ke zlomeninám. Amarant obsahuje dobré množství vápníku, díky čemuž může tělu pomoci posílit kosti a zároveň zabránit nástupu osteoporózy. Nedostatek vápníku zvyšuje riziko zlomenin.Jeden hrnek nevařeného amarantu vám dodá 31 % doporučeného denního množství vápníku, 82 % doporučené denní dávky železa a 14 % denní doporučené dávky vitamínu C.
8. Zlepšuje zdraví vlasů
Amarant obsahuje lysin, což je vzácná aminokyselina, kterou naše tělo nedokáže produkovat. Tato aminokyselina zlepšuje schopnost absorbce vápníku a posiluje vlasové folikuly. To pomáhá předcházet vypadávání vlasů. Amarantové listy dokáží zastavit předčasné šedivění díky tomu, že dokáží udržet přirozenou barvu vašich vlasů. Po umytí šamponem naneste na vaše vlasy čerstvý džus z amarantových listů. Nechte 10 minut působit a poté opláchněte čistou vodou. Provádějte 1-2 krát týdně.Autor: Liv
8 důvodů, proč jíst amarant. Amarant je superobilovina, která má perfektní výživovou hodnotu. Amarnat obsahuje dostatek vápníku, železa
Zdravá výživa
301
Komentáře
YouTube
Obrázek
KOMENTÁŘ