Zdraví

Špenát - vitamínová bomba pro všechny

08.02 2017|Potraviny
Špenát - vitamínová bomba pro všechny

Špenát se pěstuje po celém světě. Listy mladého špenátu jsou ceněnou multivitamínovou bombou, která má vynikající zdravotní účinky na celou řadu nemocí a zdravotních obtíží.

Špenát obsahuje karoten, což je provitamín A (25-50 g špenátu uspokojí denní potřebu organismu provitamínu A), B, C, E, vitamín K (působí proti krvácení, nerozpouští se v tucích), cholin, který zabraňuje ukládání tuku v celém organismu, flavonoidy, lutein (podporuje zrak a chrání oči), fytohormony (podporuje růst svalstva), kyselinu pantotenová, kyselinu šťavelovou, bílkoviny, sacharidy, vlákninu, vápník, draslík, zinek, sodík, fosfor, měď, mangan, magnézium, selen a měď. Špenát je zásadotvorný, bohatý na chlorofyl a obsahuje snadno vstřebatelné železo. Mražený i v konzervě však ztrácí mnoho ze svých vlastností.

Ukázalo se, že špenát obsahuje tak vysoké množství biologicky aktivních látek, že je výhodnější ho konzumovat v menších dávkách a častěji, než nárazově ve vysokém množství, aby mohlo dojít k plnému vstřebání všech zdraví prospěšných látek.

Léčivé vlastnosti špenátu

Špenát podporuje imunitní systém a je skvělou prevencí před rakovinou a kardiovaskulárním onemocněním. Tato rostlina dobře vyživuje svaly, buňky a zároveň podporuje růst svalstva. Je skvělou prevencí před osteoporózou, protože pomáhá udržovat vápník v kostech.

Častá konzumace špenátu vám může pomoci snížit vysoký krevní tlak a cholesterol. Zlepšuje trávení a podporuje pravidelné vyprazdňování. Špenát je užitečný i v těhotenství – podporuje správný růst a vývin plodu. Tato zelená listová zelenina dobře působí proti anémii a kurdějím, má dezinfekční účinky, omlazuje, remineralizuje, posiluje činnost srdce, aktivuje vylučování pankreatické šťávy a očišťuje trávící trakt.

Způsoby použití špenátu


Syrový do salátu
Špenát je lehce vstřebatelný. Mohou ho jíst zdraví, děti, mladí i starší lidé, kteří díky tomu, že vedou sedavý způsob života, trpí zácpami. Konzumace špenátu je příznivá pro anémické a rechtické osoby. Při každém onemocnění způsobem nedostatkem vitamínů a mikroelementů se doporučuje jako zelenina, která vám nedostatek vitamínů a minerálů doplní.

Špenátové víno
Jednu sklenici červeného vína smícháme s 1/5 sklenice čerstvé špenátové šťávy. Doporučuje se rekonvalescentům - pijeme po dávkách.

Šťáva ze špenátu
Pijeme 1 sklenici šťávy ze špenátu a smetanky každé ráno při fyzické i nervové depresi. Čerstvá syrová šťáva je lékem proti bledničce, chudokrevnosti a leukémii.

Šťáva z čerstvého špenátu se šťávami z jiných rostlin pomáhá při léčení mnoha těžkých onemocnění. Vstřebávání těchto šťáv trvá ve střevech max. 20 minut. Doporučujeme následující kombinace (poměry jsou v závorkách)

1. Špenát + řepa + mrkev (1:1:2,5)
2. Špenát + celer + mrkev (1:1,5:2)
3. Špenát + smetanka + mrkev (1:1:2,5)
4. Špenát + mrkev (1:1,5)
5. Špenát + celer + okurka + petržel (1:2,5:1:0,7)
6. Špenát + celer + smetanka (1:2:1)
7. Špenát + celer + salát (1:2:1,3)
8. Špenát + salát + mrkev (1:1,5:2,5)

Tyto šťávy usnadňují detoxikaci organismu u dětí i dospělých, vylučování kyseliny močové z organismu (svalů), přemíry slizů a nestrávených škrobů i cukru, rozkládajícího se v organismu na alkohol a kyselinu octovou, což vyvolává leukémii.

Uvedené šťávy zvyšují trvanlivost tkaní a svými baktericidnímí účinky normalizují látkovou proměnu a obnovují kyselino-zásaditou rovnováhu. Chrání organismus před rakovinotvornými faktory. Komponenty těchto šťáv se vyskytují v ionizované formě. Jejich čerstvé enzymy katalyzují procesy látkové přeměny ulehčováním řádného vstřebávání. Pak jsou využívány buňky, krev i nervy. To je důležité pro nemocné se sklerózou multiplex.

Bílkoviny špenátu obsahují 8 životně nezbytných exogenních aminokyselin a částečně exogenní aminokyseliny, důležité pro děti. Při nedostatku aminokyselin dochází k poruchám látkové přeměny a při jejich dlouhotrvajícímu naprostému nedostatku pacient umírá. Mrkev, řepa, smetanka, salát, okurka, celer a petržel obsahují exogenní aminokyseliny v různých množstvích.

V uvedených šťávách se tyto aminokyseliny spojují, jejich léčivé vlastnosti se tím zesilují a jejich přemíra není ztracená, neboť slouží organismu pro energetické účinky. Mrkev a celer obsahují hodně hořčíku, který neutralizuje škodlivé účinky kyseliny šťavelové, tvořící v kloubech usazeniny šťavelanu vápníku a draslíku. Všechny biochemické reakce v lidském organismu jsou řízeny biokatalyzátory, ke kterým čerstvé enzymy řadíme.

Nálev ze semen špenátu
5-10 g semen na sklenici vroucí vody. Pět minut paříme. Pijeme při zácpě třikrát denně.

K zevnímu použití
Špenátové listy vařené ve slunečnicovém, sójovém nebo olivovém oleji jsou dobrými obklady na popáleniny, nehojící rány, opary, lupy a podobně.

Autor: Ari

Špenát - vitamínová bomba pro všechny. Listy mladého špenátu jsou ceněnou multivitamínovou bombou. Účinky špenátu jsou
Zdravá výživa

 305 
  Komentáře

YouTube
Obrázek
KOMENTÁŘ