Zdraví

Petržel - bohatý zdroj kyseliny listové i vápníku

23.02 2017|Potraviny
Petržel - bohatý zdroj kyseliny listové i vápníku

Petržel je rostlina s nesmírnými léčivými účinky, podobně jako česnek, cibule, zelí, mrkev, pórek a smetanka lékařská. K léčivým účelům se využívá kořen, nať, plody a semena petržele.

Petržel je skvělým zdrojem vitamínů a minerálů

Obsahuje vitamíny A, C, B1, B2, B3, B6, E, kyselinu listovou, z minerálních látek vápník, hořčík, draslík a fosfor. Nať petržele je velmi cennou potravinu i léčivem. Má 4 krát více vitamínu C než pomeranče a zelí a 2 krát více než smetanka. 20 gramů natě dodá 48 mg vitamínu C z denní potřeby organismu 75 mg. Nať poskytuje 4 krát více provitamínu A (12 mg), než je potřeba (3-4 mg). Obsahuje chlorofyl, aminokyseliny a hodně éterických silic. Semena petržele obsahují mnohem více éterické silice a flavonoidů než kořeny, a proto působí silně močopudně a protikurdějově.

Využití petržele

Petržel se dá z lékařského hlediska použít k léčení anémie, astenie, atonie žlučníku, nechutenství, jaterních potíží, rakovinových novotvarů, občasných horečnatých stavů, močových kamenů, menstruačních bolestí, střevních parazitů, revmatizmu, oligurie, nervozity, špatné krve, plynatosti a infekce.

K vnějšímu použití se používá na pohmožděniny, neuralgie, pihy, rány, bodnutí hmyzem, výtoky, zánět oka nebo městnání mléka v prsu. Petržel snižuje krevní tlak a zlepšuje trávení. Může být užitečná při léčení ledvinových kamenů. Posiluje zrak a léčí oční nemoci jako je šeroslepost, záněty zrakového nervu či slábnutí zraku.

Petržel obsahuje extrémní množství chlorofylu, který čistí krev a tvoří nové červené krvinky. Chlorofyl a flavonoidy pomáhají společně zlepšit formování buněčných tripeptidů. Vyšší úroveň těchto buněčných tripeptidů dovoluje tělu lépe se detoxikovat a efektivněji se hojit. Pomocí těchto vlastností může petržel zlepšit okysličení buněk. Zvýšené okysličení = zvýšená buněčná energie = zvýšená schopnost detoxikace a léčebných mechanismů.

Petržel je fantastický zdroj kyseliny listové, která má schopnost redukovat úroveň homocysteinu. Homocystein je zprostředkovatel zánětů, které jsou spojené s kardiovaskulárním onemocněním a degenerací mozku. Kyselina listová je také důležitá pro těhotné ženy a hraje velmi důležitou roli při vývoji plodu. Současně s tím je důležitou živinou při prevenci rakoviny.

Petržel je také silně močopudná, čímž snižuje krevní tlak a zlepšuje funkci ledvin. Tím, jak zvyšuje vylučování sodíku a vody pomocí moči, zvyšuje zpětné vstřebávání draslíku do ledvin. To je zvláště užitečné při špatném oběhu, otocích, celulitidě a jiných kardiovaskulárních problémech.

Jak se petržel používá


Nálev

25 g semen, kořene nebo natě použijeme na 500 ml vody. Vaříme 3 minuty. Louhujeme 15 minut. Pijeme 1/3 sklenice 2-3 krát denně před jídlem. Používáme na revmatizmus, močové kameny, oligurii, menstruační poruchy, zimnici.

Proti roupům

Proti roupům použijeme špetku petrželové natě, kořen celeru a violky vonné. Vaříme 3 minuty v 200 ml vody, louhujeme 15 minut. Pijeme ráno nalačno.

Vývar

Vývar z petržele lečí průjmy. Směs 25 gramů kořene petržele, 1 gramu pomerančové kůry a 1 gramu grapefruitové kůry vaříme v 1 l vody, až zůstane 0,5 l. Osladíme medem a pijeme každý ráno na lačno.

K zevnímu použití

  • Proti pihám se 2 krát denně omýváme šťávou nebo nálevem.
  • Rozmělněná nať působí jako antiseptický a hojivý obklad na rány, zranění a včelí či vosí bodnutí, při kterém mírní bolesti a eliminuje opuchliny.
  • Obklad přiložený na prsa vysušuje mateřské mléko a mírní zánět prsních bradavek při městnání mléka.
  • Šťáva z kořene petržele ze 70 procent lihem v rovných dílech mírní neuralgie. Při zubní neuralgii navlhčíme prst a potíráme podél průběhu nervu dásně a tváře. Flakónek se šťávou uchováváme těsně uzavřený.
  • Vývar ze semen - 100 g na 1 litr vody jako výplach pochvy léčí bílé výtoky.
  • Na zánět oka kapeme 1-2 kapky čerstvé šťávy z kořene petržele 2-3 krát denně nebo přikládáme jako obklad na noc.

Vedlejší účinky petržele

Konzumace velkých dávek výtažku ze semen petržele po delší dobu způsobuje křeče dělohy myristicinem, poškozuje sliznice trávicího traktu a povzbuzení centrální nervové soustavy. Malým dětem a ženám v poslední vázy těhotenství se při konzumaci semen petržele doporučuje opatrnost. Silice silně dráždí ledviny a může být příčinou potratů.



Autor: Ari

Petržel a její léčivé účinky. Petržel je bohatým zdrojem kyseliny listové, vápníku, mnoha vitamínů a minerálů. Petržel detoxikuje, léčí žaludek
Zdravá výživa

 307 
  Komentáře ( 1 )

YouTube
Obrázek
KOMENTÁŘ
Liduška|03.06 2017 16:12
Petržel, bez te se v kuchyni skoro neobejdu. Žádnou omáčku ani polévku si bez ní nedovedu představit. A bez zelené petrželky taky ne.
Odpovědět
 4