Slunečnicový olej - tekutý elixír zdraví
Para ořechy jsou zdravou superpotravinou, ale je tu „ALE"!
Slzovka obecná - zdravá a lahodná zároveň
Quinoa - královna superpotravin
Zázrak zvaný jáhly + 2 výborné recepty
Zelená káva: pomocník při hubnutí?
Ghí: máslo jogínů a prababiček
Oceánský fytoplankton - tajemství pevného zdraví a dlouhověkosti?
Vejce jako kompletní potravina
Para ořechy jsou zdravou superpotravinou, ale je tu „ALE"!
Slzovka obecná - zdravá a lahodná zároveň
Quinoa - královna superpotravin
Zázrak zvaný jáhly + 2 výborné recepty
Zelená káva: pomocník při hubnutí?
Ghí: máslo jogínů a prababiček
Oceánský fytoplankton - tajemství pevného zdraví a dlouhověkosti?
Vejce jako kompletní potravina
Slunečnicový olej - tekutý elixír zdraví

Jeden z nejpoužívanějších olejů v domácnosti, zejména pak v kuchyni. Svou zlatou barvou a zpravidla nízkou cenou láká nakupující dlouhá léta. Slunečnicový olej se však nepoužívá jen v gastronomii, bývá také součástí kosmetických produktů. Jaký byste měli vybírat, na co byste při koupi měli dávat pozor a zda se hodí i na smažení či fritování se dozvíte v dnešním článku.
Tekutá slunečnice
Jak už je zřejmé z jeho názvu, olej se získává ze semen slunečnice roční, kterou může vidět na našich polích i jako okrasnou květinu v zahradě. Původem je přitom ze Severní Ameriky. Je to nenáročná jednoletá rostlina dorůstající výšky až tři metry. Populární je rovněž pro svá semena, která se buďto konzumují samotná (opražená či osolená), nebo se z nich lisováním získává tolik oblíbený slunečnicový olej.Je několik typů slunečnicového oleje, které se rozlišují podle obsahu kyselin. Můžete sehnat olej s vysokým podílem kyseliny linolové, palmitové, olejové či stearové. Dále se dělí na oleje rafinované a nerafinované. Přednost byste měli dát vždy nerafinované variantě, zejména za studena lisované.
Podobně jako jiné oleje, i slunečnicový lze sehnat v dobré kvalitě, je-li lisovaný za studena. Nejzdravější variantou slunečnicových olejů jsou oleje vyrobené tzv.High Oleic Sunflower semínek. Takový olej většinou seženete ve specializovaných prodejnách se zdravou výživou, v supermarketech na vás čeká spíše levnější rafinovaná, a tedy i nezdravá podoba. Ta se získává za použití rozpouštědel a vysokých teplot. Olej tím přijde o chuť a vůni, navíc má nižší výživovou hodnotu. Při vysokých teplotách se znehodnocuje a může být i nebezpečný. O tom však později.
Vitamíny a minerály
Kvalitní slunečnicový olej obsahuje velké množství vitamínů, minerálů a již zmíněných nenasycených mastných kyselin. Pojďme se na některé podívat zblízka.Vitamin A – podporuje růst a vývoj kostí a sliznic, zlepšuje vidění za šera
Vitaminy B – tvořeny skupinou vitaminy B1-B12, jejich nedostatek způsobuje akné, padání vlasů, ale také únavu či špatnou náladu
Vitamin E – zpomaluje stárnutí a zvyšuje plodnost, je výborný pro naši pokožku
Selen– ovlivňuje obranyschopnost organismu, zlepšuje kvalitu vlasů a nehtů
Hořčík– snižuje únavu a pocit vyčerpání, napomáhá správné činnosti nervové soustavy a svalů
Mangan – jeho dostatek má pozitivní vliv na správný vývoj kostí a chrupavek, hraje roli při metabolismu cukrů
Kyselina palmitová – pomáhá obnovit přirozenou bariérovou funkci kůže
Kyseliny olejová a stearová – snižují hladinu krevního cholesterolu
Kyselina linolová – konjugovaná kys. Linolová spolu s vitaminem E snižuje bolest a množství tělesného tuku
Fritovat hranolky nebo zakápnout salát?
O (ne)škodlivosti slunečnicového oleje při smažení a fritování se vedou dlouhé diskuse. Pravdou je, že jde o nepoužívanější olej vůbec a z velké části se využívá právě ke smažení. Je to však bezpečné a zdravé? Nejprve musíme připomenout, že častá konzumace smažených a tučných pokrmů není zdravá nikdy, ať už máte olej jakýkoliv.U olejů je více než u čehokoliv jiného nutné dávat pozor na přiměřenou míru použití v pokrmech. Pokud si však jednou za čas chcete něco usmažit či ufritovat, dejte raději přednost řepkovému oleji. Co se slunečnicového oleje týče, ke smažen se hodí právě jeho rafinovaná, a tedy méně kvalitní varianta. V případě nerafinovaného oleje totiž často dochází k přepalování.
To znamená, že se v něm začínají tvořit nebezpečné látky známé jako transizomery neboli trans-mastné kyseliny. Trans-izomery jsou spojovány se zvyšování cholesterolu v krvi a měli bychom je konzumovat zřídka a s rozumem. Navíc je bod zakouření (tedy bod, kdy se olej začíná přepalovat) u nerafinovaného slunečnicového oleje jen kolem 110°. Ke smažení a fritování se přitom doporučují oleje s bodem zakouření více než 170°.
Do studené kuchyně
V teplé kuchyni si tedy jeho dobrého efektu na zdraví příliš neužijete, na druhou stranu, do studené je výborný. Panenský slunečnicový olej si na rozdíl od rafinovaného zachovává svou jemnou, ale specifickou chuť i vůni. Skvěle se hodí do salátů, polévek nebo třeba na domácí majonézu. Použít jej můžete i při pečení, kde je jeho neutrální chuť výhodou. Skvěle spojí všechny ingredience a udělá moučníky vláčnými a jemnými. Zkuste s ním upéct třeba jednoduchý perník, který si můžete dozdobit a dochutit podle své fantazie.Jednoduchý hrnečkový perník
Ingredience:
- 3 hrnky hladké mouky
- 2 hrnky cukru
- 2 hrnky mléka
- 2 vejce
- 2 prášky do perníku
- ¾ hrnku slunečnicového oleje
- 2 lžíce kakaa
- Na dochucení: marmeláda, čokoláda, kokos, oříšky, … (podle libosti)
Postup
Nejprve ve velké míse smícháme mouku s prášky do perníku a kakaem. Kdo chce, může přidat špetku skořice či lžičku perníkového koření. V jiné míse si rozmícháme tekuté přísady; mléko, olej a vejce. Následně tekutou směs lijeme do suché a pořádně mícháme, aby v těstě nezůstaly žádné hrudky. Když je výsledná směs hladká, můžeme do ní přimíchat strouhaný kokos nebo drcené vlašské oříšky. Poté ji nalijeme do vymazané a moukou vysypané mísy. Pečeme ve vyhřáté troubě na 160° zhruba 30 až 40 minut. Po vychladnutí můžeme perník rozkrojit a promazat marmeládou,výborně se hodí malinová či rybízová. Případně jej můžeme polít čokoládou nebo citronovou polevou. Fantazii se meze nekladou.Slunečnicový olej v kosmetice
Slunečnicový olej je hřejivý a podporuje prokrvení pokožky, a proto je vhodný jako základní olej při výrobě přírodní kosmetiky. Jeho výhodou je to, že je lehký, rychle se vstřebává, zklidňuje podráždění a působí protizánětlivě. Navíc pokožku nezanechává mastnou. Dobře jej snáší všechny typy pokožky. Má blahodárné účinky při léčbě akné a ekzémů. Výborně hojí a regeneruje. Dobře působí i na vlasy, kterým dodává pružnost a lesk. V přírodní kosmetice jej většinou najdeme v pleťových a tělových krámech, balzámech na rty a vlasy, přírodních mýdlech i macerátech.100 % přírodní kosmetiku se slunečnicových olejem můžete koupit v našem eshopu.
Autor: Světlana Nedvědová
Slunečnicový olej je v porovnání s olivovým olejem často podceňován. Kvalitní slunečnicový olej lisovaný za studena má přitom mnoho léčivých účinků, které v mnohém předčím olivový olej
Zdravá výživa
300
Komentáře ( 2 )
YouTube
Obrázek
KOMENTÁŘ
Dominika|29.11 2020 18:26
je to olej, takže na regeneraci konečku vlasu je určitě dobrý. Na tohle jsou dobré všechny oleje . Mám prodloužené vlasy, takže konečky si regeneruji pravidelně
Odpovědět
0
Vašek|30.01 2021 06:59
Nevíte o zdraví vůbec nic!!! Slunečnicový olej poškozuje zdraví možná víc než cigarety kvůli špatnému poměru omega 3:6má 1:120, ideální poměr je 1:1až 1:3a pšeničná mouka a cukr - to je něco podobného! Jste malí hlupáčkové.
Odpovědět
0